תיקון גנרטור על השוכר או על המשכיר

המשכיר צריך לתקן דברים שהתקלקלו בדירה המושכרת שהם עיקר גדול מישיבת הבתים והחצרות. גנרטור אינו עומד בקריטריונים הללו ואין חובה על המשכיר לתקנו.
tags icon תגיות

תיקון גנרטור על המשכיר או על השוכר

 

השאלה:

 שלו' וברכה אני שוכר דירה שהיה בה גנרטור כשנכנסתי לדירה וגם דובר על זה מצד המשכיר כמעלה בדירה שיש בה גנרטור כעת יש תקלה בכבל של הגנרטור דבר שדורש החלפה של חלק מהחוטים וגלל שהחוטים כולם כיום אינם תיקניים צריך להחליף את כל מערכת החשמל של הגנרטור על מי מוטל תיקון זה אם על השוכר או על המשכיר?

יש לציין שכבר כמה שנים שלא חידשנו את החוזה הראשון שהיה לשנתיים תודה רבה.

תשובה

השולחן ערוך בסימן שיד,א מגדיר מהן החובות של המשכיר ומהן החובות של השוכר:

"המשכיר בית לחבירו, חייב להעמיד לו דלתות ולפתוח לו החלונות שנתקלקלו ולחזק את התקרה ולסמוך את הקורה שנשברה ולעשות נגר ומנעול. וכן אם נפחתה המעזיבה והתקרה בד' טפחים, חייב לתקנה; וכן כל כיוצא בזה מדברים שהם מעשה אומן והם עיקר גדול בישיבת הבתים והחצרות".

הרמ"א עוסק בשאלה מה הדין במקרה שבתחילת השכירות הכל היה תקין ובמשך הזמן התקלקל:

"תקן המשכיר דברים אלו, ונשברו תוך ימי השכירות, אם אמר ליה: בית זה, אין צריך להעמיד לו אחר. אמר לו: בית סתם, צריך לתקנו כל ימי השכירות" 

האחרונים (ראו גר"א וקצות,א) עסקו ביישוב פסק הרמ"א עם דבריו בסימן שיב, ז. אולם לכל הדעות רק בדברים שהם עיקר גדול בישיבת הבתים חלה על המשכיר החובה לתקן.

מה נקרא עיקר גדול? השולחן ערוך כתב כמה דוגמאות וברור שבכל דור יש דברים שונים כמו תיקון חשמל ומים וכו', אך גנרטור אינו מוגדר ככזה, והרבה גדולי ישראל לא היה להם גנרטור לשבת.

לכן אין חובה על המשכיר לתקן את הגנרטור. מצד שני אין גם חובה על השוכר לתקן את הגנרטור ואפשר להשאיר אותו מקולקל.

ואם היה ברור שעל דעת זה בלבד שכרו אז יכול לבטל שכירות.

הדפיסו הדפסה