למי שייכת מתנה שנתנה לפרילנסר

ההלכה אומרת שכאשר שליח לקנייה קיבל מתנה מהמוכר היא מתחלקת בין השליח והמשלח. אך אם השליח הוא פרילנסר והמתנה נתנה עבור שירותו האדיב, היא שייכת לעובד ולא לחברה.
tags icon תגיות

השאלה

שלום! כאשר עובד קיבל תשורה מצד שלישי. ההלכה אומרת יחלוק עם בעל המעות. מה ההגדרה של בעל המעות? האם גם בפרילנסר שקיבל תשר יצטרך לחלוק? לדוגמא טכנאי שנותן שירות עבור חברת אלקטרה ומתקן תקלות ע"פ הזמנה יצטרך לחלוק את התשורה עם חברת אלקטרה. מה ההגדרה של בעל הצעות. בברכה.

תשובה

 

1. הנותן מעות לשליח לקנות לו דבר מסוים, "והוסיפו לשליח במנין או במשקל או במדה, כל שהוסיפו לו המוכרים הרי הוא של שניהם, וחולק התוספת השליח עם בעל המעות" (שולחן ערוך חושן משפט קפג ו).

 

2. נחלקו הראשונים בטעמה של הלכה זו. לדעת הרי"ף והרא"ש ההנאה באה לשליח על ידי מעותיו של המשלח, ולכן עליהם לחלק את ההנאה ביניהם. לדעת רש"י הטעם הוא משום שיש לנו ספק למי המוכר התכוון לתת הנאה זו, ולכן חולקים. לפי זה אם אמר המוכר בפירוש שנותן לשליח, הכל של שליח, וכך פסק הרמ"א (שם).

 

3. מאידך גיסא הט"ז פסק כדעת הרי"ף שיש זכות לבעל המעות כיון שהתוספת ניתנה בזכות מעותיו, ולכן גם כאשר המוכר אמר בפירוש שנותן לשליח חולקים.

 

4. לכאורה הדין במקרה דנן יהיה תלוי במחלוקת רש"י והרי"ף. לדעת רש"י אפשר לומר שאם התשורה ניתנה בעקבות שירות אדיב ומקצועי של הטכנאי אזי היא ניתנה לו בלבד. אולם לדעת הרי"ף יש לחלוק את התשורה.

 

5. אמנם נראה לומר שגם לשיטת הרי"ף הדין שחולקים נאמר בשליח שהלך לקנות דבר מסויים, והוסיפו לו, שאז גם התוספת היא תמורה למעותיו של המשלח. לעומת זאת במקרה דנן קשה לומר שהתשורה היא תמורה למשהו ששייך לחברת אלקטרה, ואם היא ניתנה בעקבות שירות אדיב ומקצועי של הטכנאי אז היא שייכת לו. וכן כתב בספר פתחי חושן (פקדון ושאלה, פרק יא סוף הערה לב) שבזמננו שנוהגים לתת לעובד טיפ, בנוסף למה שמשלמים לבעלים, לכולי עלמא אין לבעלים חלק בזה.

 

6. כיון שהדבר נותר בספק הרי שהמוציא מחברו עליו הראיה.

הדפיסו הדפסה