אחריות תיקון ליקויים בשטח הציבורי על השוכר או על המשכיר

תיקונים בשטח הציבורי של הבניין שאינם תוצאה של שימוש שוטף ודורשים מעשה אומן מוטלים על המשכיר
tags icon תגיות

השאלה

שלום לכבוד הרב, השאלה עוסקת ביחסי שוכר ומשכיר. מי מהם צריך לשלם על תיקון מפסק חשמל בחדר המדרגות? מי מהם צריך לשלם על סתימות בביוב של הבניין כשהשוכר השתמש באופן נורמלי, הסתימה היא של כל הבניין ואינה מיוחסת דווקא לדירה המושכרת, התשלום מתחלק בין כל הדירות ויש דירה אחת מושכרת, ממי לגבות? תודה רבה.

 

התשובה

שלום וברכה,

אם נחתם חוזה בין המשכיר והשוכר, צריך לבחון מה היה כתוב בסעיף הנוגע לתשלומי וועד הבית.

אם לא נחתם חוזה, בנוגע לתיקונים בדירה עצמה, השו"ע (חושן משפט סימן שיד,א) כתב שבתחילת תקופת השכירות חובת מימון התיקונים מוטלת על המשכיר, אם התיקונים הללו דורשים מעשה אומן. כאשר דברים התקלקלו באמצע תקופת השכירות יש כמה דעות בין הפוסקים (ראו ברמ"א שיד,א שם, ובשולחן ערוך חו"מ שיב,יז, בסמ"ע לב, קצות החושן בסימן שיד, נתיבות המשפט שיב,יא).

אמנם בהלכות שכירות כתב הרמ"א שהכל הולך אחרי המנהג (שיד,ב). והמנהג בעניין זה מובא בערוך השולחן (שיד,ד): "בכל מקום ומקום לפי מנהגו חייב המשכיר לתקן דברים הקבועים כמו במדינתנו לעשות חלונות כפולים בימי החורף ולתקן תנורי בית החורף עם כל השייך להם ולהטיח הכתלים מבחוץ בימי הסתיו ולשפוך עפר סמוך לכתלים שלא יכנוס הקור להבית וכל כיוצא בזה והמנהג אצלנו שאם נתקלקלו דברים כאלו במשך ימי השכירות מתקנם המשכיר אם לא שהיה בפשיעת השוכר או אחד מבני ביתו דאז אין על המשכיר לתקן ". כמנהג הזה כתבו הרבה פוסקים (ראו עמק המשפט שכירות בתים עמודים תלט-תמא).

וכל שכן שהדין כן בנוגע לתשלומי וועד הבית. המנהג בתשלומים אלו הוא שתשלומים שוטפים (כגון, ניקיון, מעלית, שימוש בחשמל בחדר מדרגות, מים בגינה) מוטלים על השוכר, ותשלומים הנוגעים לתשתיות (זיפות, איטום, תיקוני חשמל וכו') על המשכיר (ראו בעמק המשפט שם עמוד תרעד, ובעמק המשפט הלכות שכנים סימן מו, שו"ת משפטי ארץ ב עמ' 231)

לפי הדברים האלו עולה, שבתיקון מפסק בחדר מדרגות ובתיקון סתימה בביוב שאינה נובעת כלל מפשיעת השוכר, והם מעשה אומן, מוטל על המשכיר לשלם. 

הדפיסו הדפסה