*"סידורים" וטלפונים בזמן העבודה

נראה שאבן הבוחן לדעת האם הדבר מותר או אסור, היא גם על פי תגובת המעסיק, כאשר הוא רואה את העובד משתמש ברכוש העסק
tags icon תגיות

שאלה

מתשובות שונות באתרי אינטרנט הבנתי שמותר לעובד להשתמש ברכושו של המעסיק, כיון שזה מנהג המדינה או שהמעסיק מוחל על כך. האם זה נכון? כוונתי למקרים הבאים:

1. שיחות טלפון קצרות ונצרכות.

2. מקרים דחופים של שימוש במכשיר הפקס בעבודה לצורך משלוח או קבלת פקס (שהרי קבלת פקס גם מצריכה דף ומעט דיו), צילום מסמך דחוף במכונת צילום, הדפסה דחופה (כגון, עבור קופת חולים, בנקים, ביטוח, וכדומה. לעתים, ניתן לעשות סידורים אלו רק בזמן שעות העבודה, ואם לא יעשה כן יצטרך העובד להעדר מהעבודה ולחפש מקומות עם שירותים אלו ומסתבר שהמעסיק מעדיף שהוא לא יעדר).

3. הטענת מכשיר פלאפון בשקע חשמל במקום העבודה.

4. האם מותר בישיבה או בכולל או בבית כנסת להטעין פלאפון. הכוונה שלי לאדם שהוא לא תלמיד כולל או ישיבה אלא בא לשמוע שיעורים. האם בשעת השיעור, אם הוא צריך, מותר לו להטעין פלאפון (שהרי זה משול כמו כמה טיפות לגימה מכוס מים)?

5. שימוש בדף A4 לצורך רישום הודעה אישית שקיבלתי (במקום לכתוב על פתק קטן) וכן שימוש בעט של העבודה לצורך רישומים.

6. אם אני בעל תפקיד בעמותה כלשהיא (נניח מורשה חתימה בכולל בהתנדבות) וצריך לעשות סידור דחוף ונדיר מול הרשויות ונמצא באותה עת בעבודה – האם קבלה או שליחה של פקס נחשבת במקרה כזה כמו צורך עצמי ואסור לעשות זאת מהעמותה?

תשובה

בשאלתך עולות שתי נקודות:

א. היחס ל"דבר שאינו מקפיד" – כל שימוש בממונו של אדם, שככל הנראה אינו מקפיד על כך. לגבי זה, נפסק בשולחן ערוך (חו"מ שנט, א) שניתן ליטול דבר שאינו מקפיד ללא רשות מהבעלים, אך אין זו מידת חסידות. זה נוגע להטענת פלאפון, לגימת מים וכדומה. יתירה מזו, יתכן שאם הבעלים יודעים שכך נעשה ואינם מוחים על כך, הם מתירים זאת לכתחילה.

ב. במסגרת יחסי עובד מעביד רשאי עובד ליהנות במידה מסוימת מרכוש העבודה לצרכיו הפרטיים. גם למנהג המדינה יש משמעות בעניין הזה, כל עוד מדובר במנהג סביר. לדוגמה, עובד יכול לסדר את הדברים החיוניים לו בזמן קצר מאוד, ובשימוש מועט ברכוש המעביד, ועל ידי כך הוא לא יצטרך להיעדר מהעבודה. שימוש כזה ודאי משתלם למעסיק, כך העובד ישהה יותר זמן בעבודה, ויהיה רגוע ומרוכז בעבודתו. אך דרושה כאן זהירות שלא לעבור את הגבול הדק. כפי שכבר כתבנו, נראה שאבן הבוחן לדעת האם הדבר מותר או אסור, היא גם על פי תגובת המעסיק, כאשר הוא רואה את העובד משתמש ברכוש העסק.

אלו הקווים המנחים לשאלות ששאלת ולא יהיה זה נכון לפרט יותר, אלא כל אחד יעשה כפי חכמתו ובהתאם ליחסי העבודה שבינו למעסיקו. בכל מקרה עדיף להסדיר באופן גלוי את היחסים, עד כמה שניתן, ולא להסתמך על אומדנות והשערות.

 

התשובה נערכה על ידי הרב חיים בלוך

הדפיסו הדפסה