החזר נסיעות לבחור ישיבה בשל"ת

הרב אלעזר גולדשטיין
חייל הנוסע חינם בשל"ת יכול לקבל ממקום העבודה את דמי הנסיעה לפי תעריף האוטובוס גם אם הוא לא משלם אותו בפועל. אולם במידה והמעסיק דורש קבלות, יש לראות בכך תנאי בחוזה העבודה, ויש להביא לו את הקבלות האמתיות.
tags icon תגיות

השאלה

אני בחור ישיבה הנושא כרטיס של"ת המאפשר לי נסיעה חינמית, עובד מידי פעם בתור מלצר ומקבל תשלום בצ'ק (עם טופס 101). שאלתי האם אני זכאי לתבוע החזר תשלום נסיעות על אף שנסעתי חינם? האם זה משנה אם הוא תובע קבלה או לא תובע קבלה אל אמצעי תחבורה כלשהוא?

התשובה

שלום וברכה,

שאלתך נוגעת בשאלה כיצד להתייחס לדמי נסיעה, כהטבת שכר או כהחזר הוצאות?

במקרה שלך נראה שיש להתייחס לנסיעתך כמי שמשלמים עליו שני מעסיקים: הצבא והמעסיק. הרי לדוגמא אם תיסע ברכב לא תקבל החזר מהצבא אלא רק מהמעסיק שלך (בגובה דמי נסיעה באוטובוס).

הגאון הרב זלמן נחמיה גולדברג (תחומין יט, עמ' 271) הוכיח ממשנה בכתובות (יב, א) שניתן לקבל התחייבות כפולה משני מעסיקים לאותה הטבה. לאור זאת, הוא קובע שגם אם לא נוסעים בפועל ניתן לקבל את החזר הנסיעה כיון שהוא נחשב לחלק משכרו של העובד. 

 
לאור כל זאת יש לראות בהחזר נסיעות הטבת שכר, וניתן להשוות את זה לדמי הבראה ביגוד וכד' שהם תנאי העבודה ואינם תלויים במימוש ההטבה. סכום ההחזר נקבע על פי עלות נסיעה באוטובוס בכוח ההסכם עם ארגוני העובדים, וזהו מנהג המדינה על דעתו אתה נשכר.

 

לכן למעשה נראה שאתה יכול לקבל ממקום העבודה את דמי הנסיעה לפי תעריף האוטובוס גם אם אתה לא משלם אותו בפועל. אולם במידה והמעסיק דורש קבלות, נראה שיש לראות בכך תנאי בחוזה העבודה, ויש להביא לו את הקבלות האמתיות.

 

אתה מוזמן לעיין בעוד תשובות בנושא בשו"ת משפטי ארץ חלק ראשון (עבודה, גזל, נזיקין, זכויות יוצרים) עמ' 88-93.

 

הדפיסו הדפסה