תגיות
וועד הבית
גזבר ועד בית (בהתנדבות) החזיק בביתו כסף (מזומן ושיקים), מה הדין במקרה שגנב פרץ לבית ולקח את הכסף של הבניין, האם הגזבר חייב לשלם את ההפסדים לוועד הבית?
בתשובה קודמת הארכנו בדיני גזבר ושם העלינו שיש המחלקים בין גזבר מתנדב שהוא שומר חינם לבין גזבר שמתחלף כל זמן קבוע שהוא שומר שכר. כמו כן הבאנו שם שיטה הסוברת שלגזבר הועד יש דין של "בעליו עמו" כלומר שהוא פטור מלשלם על הפסד הכסף ומשום חיוב השבועה המוטלת עליו, יש צורך להתפשר.
אם גזבר הועד הוא שומר חינם הרי שהוא פטור במקרה של גניבה ואבידה אחרי שיישבע, וחייב רק בפשיעה (שו"ע חו"מ רצא, א). אם הוא שומר שכר הוא חייב גם בגניבה ואבידה (שם; וראו שג, ב, לגבי גניבה באונס שהשו"ע מחייב והש"ך ושאר פוסקים פוטרים).
משאלתך משמע שכל הדיירים מודים שהייתה פריצה לבית השומר ושהכסף נגנב, ועל כן אם מדובר בשומר חינם הוא פטור ללא שבועה, ורק במקרה שהוא שומר שכר יש מקום לחייבו, וכאמור יש הפוטרים אף שומר שכר, משום "בעליו עמו". מכיוון שהדבר שנוי במחלוקת נראה שאי אפשר לחייבו לשלם.
הרשמו לקבלת עדכונים