דיני הרכב - הספר לקראת הדפסה >> פרק ב: קניית הרכב >> ב. א. אופן ביצוע העסקה והעברת הבעלות ברכב

אורות החושן: דיני הרכב - הספר לקראת הדפסה
פרק ב: קניית הרכב
ב. א. אופן ביצוע העסקה והעברת הבעלות ברכב

קנייה ומכירה של רכב בהתאם להלכה, כמו כל מוצר אחר, נעשות באמצעות מעשה קניין[1] המתלווה להסכמת הצדדים, ואשר מטרתו ליצור ולוודא קיומה של גמירות דעת להעברת הבעלות. עד שלא נעשה מעשה הקניין הבעלות אינה עוברת והצדדים יכולים עקרונית לחזור בהם, הן מעצם ההסכמה למכירה הן מפרטים שונים שעלו במהלך המשא ומתן ביניהם. אמנם, כפי שראינו לעיל (פרק א, סעיף א), גם לסיכום בעל פה או בכתב ישנה משמעות מוסרית[2], ובפרט אם כבר התבצע תשלום שמסיבה כלשהי אין לו תוקף של מעשה קניין מחייב[3].

הדרך הנפוצה לעסקת רכישת רכב (בין אנשים פרטיים) היא הדרך הבאה: הקונה בודק את הרכב ומוצא אותו מתאים לצרכיו והצדדים מסכימים ביניהם על המחיר. לאחר מכן הצדדים רושמים את הרכב על שם הקונה במרשם של משרד הרישוי (באמצעות אתר האינטרנט של רשות הרישוי, בסניף דואר או במשרד הרישוי). במקביל הקונה משלם למוכר את הסכום עליו סיכמו ומקבל ממנו את מפתחות הרכב. בשלב זה הצדדים נפרדים והקונה נוסע לדרכו.

מהו הרגע המדויק שבו הרכב עובר מרשות המוכר לרשות הקונה על פי ההלכה? איזו פעולה מבין הפעולות האמורות נחשבת למעשה קניין? התשלום, הרישום, מסירת המפתח, או הנסיעה ברכב אחרי קבלתו? כשכל הפעולות נעשות בצמוד וברצף, מדובר בדרך כלל בשאלה תיאורטית, אולם היא הופכת למעשית במקרים בהם הפעולות מבוצעות במועדים שונים, בסדר שונה, או שהצדדים מוותרים על חלקם[4].

ראשית נאמר כי רכב, כמו שאר מטלטלין, אינו נקנה בכסף[5], ולא בשטר[6] על פי שורת הדין. לפיכך התשלום עבור הרכב, אפילו אם נעשה במזומן אינו מעביר את הבעלות על הרכב. כמו כן, גם חתימה על חוזה למכירת רכב שערכו הצדדים ביניהם לא די בה כדי להעביר את הבעלות על הרכב (מה גם שבדרך כלל נוסח החוזה קובע העברת הבעלות רק בעתיד). מבין הפעולות הנעשות על ידי הצדדים במהלך ביצוע העסקה[7], ישנן שתי פעולות אשר כל אחת מהן עשויה להיחשב מעשה קניין כהגדרתו ההלכתית: האחת, נסיעה ברכב אחרי קבלתו[8], והשנייה רישום הרכב על שם הקונה.

נסיעה ברכב אחרי קבלתו - רכב הוא חפץ גדול ודינו, כאמור, כמיטלטלין שנקנים באמצעות קניין משיכה[9]. המשיכה נעשית על ידי הקונה הנוהג ברכב[10] למרחק העולה על אורך הרכב[11].

רישום הרכב על שם הקונה – הנוהג המקובל כיום בעסקאות למכירת רכב הוא רישום הרכב על שם הקונה, והצדדים רואים ברגע הרישום את רגע העברת הבעלות על הרכב[12]. מכיוון שההלכה מכירה במעשי הקניין המקובלים בשוק (המכונים סיטומתא) כמחייבים מבחינה הלכתית[13], יש לפעולה זו תוקף הלכתי מחייב.

הצדדים רשאים לבחור באחת משתי פעולות אלו, וכל פעולה שעליה הסכימו כי היא זו שתעביר את הרכב לרשות הקונה היא זו שתיחשב מעשה קניין[14].

יש להעיר כי בנקודה זו ההלכה שונה מהחוק ומהפסיקה בבתי המשפט, אשר אינם מעניקים לרישום מעמד של מעשה קניין מחייב והוא אפילו לא מהווה ראיה לבעלות[15], לא כל שכן להעברתה בפועל. על פי החוק והפסיקה רק מסירת הרכב בפועל מעבירה את הבעלות[16].

כעת נעבור לדון בפרטי הדין כאשר לעסקת המכר מתלווה הסכם בין הצדדים.

 

[1] שולחן ערוך חו"מ קפט, א.

[2] שולחן ערוך חו"מ רד, ז. הפרת סיכום בעל פה או חוזה בכתב מזכה את המפר בכינוי "מחוסר אמנה".

[3] שולחן ערוך חו"מ רד, א. הפרת סיכום אחרי ביצוע תשלום גורר קללה חמורה למפר: "מי שפרע מאנשי דור המבול ומדור הפלגה הוא עתיד להפרע ממי שאינו עומד בדבורו", משנה בבא מציעא ד, ב.

[4] לדוגמה: שינוי רישום שנעשה ללא כל מסירת רכב או קבלת תשלום, נתינת רכב במתנה שנעשתה ללא רישום, ללא תשלום או ללא שניהם, וכדומה.

[5] שולחן ערוך חו"מ קצח, א.

[6] בבא קמא עט ע"ב "מטלטלי בני שטרא נינהו?"; רא"ש כתובות יב, ב.

[7] באופן עקרוני ניתן לקנות רכב גם באמצעות קניין סודר, הנחשב מעשה הקניין המקובל בהלכה למיטלטלין. במעשה קניין זה הקונה מוסר חפץ כלשהו למוכר. אולם מעשה קניין זה לא מקובל כיום, מלבד מעשי קניין הנעשים בהקשרים דתיים ובליווי רבני (כגון, התחייבות הכתובה), והצדדים לרוב אינם בקיאים באופן עשייתו.

[8] שולחן ערוך חו"מ קצב, ב; קצז, ד. נהיגה של הקונה לשם בדיקת הרכב ולפני שהייתה הסכמה הדדית לביצוע העסקה אינה נחשבת מעשה קניין, שולחן ערוך חו"מ ר, יא.

[9] שולחן ערוך חו"מ קצח, א.

[10] שולחן ערוך חו"מ קצח, ג; סמ"ע, ו. גרירת הרכב או דחיפתו בידיים אינה דרך משיכה מקובלת (למעט באופנועים) ולכן היא אינה מועילה כמעשה קניין, שולחן ערוך קצז, ה; סמ"ע, יב.

[11] שולחן ערוך חו"מ קצח, ז.

[12] כמובן אם הצדדים ביצעו העברת רישום למראית עין בלבד, אבל לא גמרו בדעתם להקנות את הרכב, אין לרישום כשלעצמו תוקף, גם לא מבחינה הלכתית.

[13] כדין סיטומתא המבואר בשולחן ערוך חו"מ רא, ב.

[14] ראו שולחן ערוך חו"מ רעה, כד-כד; נתיבות המשפט קצז, ד, שכתבו שפעולה תיחשב מעשה קניין רק אם המוכר והקונה התכוונו להעביר את הנכס מרשות המוכר לרשות הקונה באמצעות פעולה זו. נחלקו האחרונים בשאלה האם נדרשת כוונת שני הצדדים או שדי בכוונת המוכר, ראו קצות החושן רעה, ד; נתיבות המשפט ר, יד; פתחי חושן קנין, א, יג.

[15] דוד בר אופיר, הוצאה לפועל הליכים והלכות, מהדורה שישית, עמ' 410: "הרישום במשרד הרישוי עדיין איננו קונסטיטוטיבי ואיננו מצביע בהכרח על הבעלות בכלי הרכב לפי דיני הקניין".

[16] סעיף 33 לחוק המכר, תשכ"ח.