תושב חדש שמחוייב לשלם מיסי ישוב שלא יודעו לו כשהחליט להתגורר בישוב

אדם עבר לישוב חדש, ורק לאחר שעבר נודע לו על מס שהוא מחוייב לשלם, שלא הודיעוהו עליו לפני כן.
tags icon תגיות

מיסי יישוב שהוסתרו מהתושבים בשוגג או במזיד

שאלה

באתר יש שו"ת של הרב דניאל כץ על מיסי ישוב שמפרט על מה הישוב יכול או לא יכול לגבות מיסי ישוב.

א. רציתי לשאול האם מותר להנהלת ישוב להסתיר בשוגג או במזיד תשלומי ישוב ואז לחייב תושבים בפועל?

ב. אם אכן הוסתר המידע האם מותר לגבות ממנו או שהוא לא חייב. לדוג'- יש מנהג לגבות מיסי קליטה מתושב שמגיע לישוב. הסכום מתחיל מ1000 ויכול להגיע 30000 ואפילו יותר, אם לא הובהר לתושב מה התשלומים או שהוא שאל מה התשלומים ולא אמרו לו את זה האם אפשר לגבות ממנו?

ג. האם אפשר לחייב אותו לעזוב את הישוב או להישאר ולשלם?

תשובה

החובה לשלם מיסי יישוב נובעת מסוגיית הגמרא ב"ב ז: ומפסק השולחן ערוך חו"מ קסג, א. שם מבואר שבני העיר חייבים להשתתף בהוצאות ההכרחיות והנהוגות של החצר והמבוי. ניתן להוסיף שבימינו מיסי היישוב שמותר להטילם ע"פ החוק פעמים יש להם גם תוקף של חוק, וממילא חל עליהם הדין שדינא דמלכותא דינא וכחלק מהחובה הכללית לשלם מיסים (ראו בשו"ת יחווה דעת חלק ה סימן סד).

כתבת שהוסתר מהתושב מידע בשוגג או במזיד בנוגע לגובה המיסים. במקרה זה, התושב חייב לשלם את המיסים אלא שהוא רשאי לתבוע את הגורם שהסתיר ממנו את המידע על ההפסדים שנגרמו לו. זאת בהנחה שהתקיימו כמה תנאים: א. התושב היה נמנע ממגורים במקום בשל המיסים הגבוהים (הוכחת נזק). ב. הגורם שמסר לתושב את המידע השגוי ידע שהתושב סומך עליו. בפרק חוקי התורה פיצויי הסתמכות https://www.dintora.org/article/1841 מפורטים הפרטים השונים בנוגע ליכולת לחייב בפיצויי הסתמכות.

לכן, ניתן לחייב את התושב בתשלום המיסים. אך אם נגרם לו נזק, והתקיימו התנאים לקבלת פיצויי הסתמכות, התושב יכול לגבותם מהגורם שמסר לו מידע שגוי. 

הדפיסו הדפסה