מניעת שימוש במעלית לצורך העברת דירה

אם אין תקנון מוסמך, סמכות הדיירים היא רק על פי מה שחוק המקרקעין הקנה להם, ועל כן הם אינם יכולים לשלול את הזכות להשתמש במעלית בצורה סבירה. כדי לשנות את התקנון עליהם לקבל את הסכמת כל הדיירים. ולכן דיירי הבניין אינם יכולים למנוע ממך להשתמש במעלית לצורך העברת דירה, כל עוד אתה מקפיד שהדבר יתבצע בצורה זהירה ועל פי הכללים.
tags icon תגיות

השאלה

שלום הרב

בבניין בו אני שוכר דירה ישנה מעלית. הדיירים מעוניינים לאסור על שימוש במעלית לצורך העברת דירה. האם הם רשאים? האם לא נפגעת זכות שימוש שיש לי? (כמובן שאם יהיה נזק עלי לשלם(...

התשובה

בהיותך שוכר בבניין, באופן בסיסי קיימת לך זכות להשתמש במעלית ובכל הרכוש המשותף, שכן הכלל הנקוט בידינו 'מה מכר ראשון לשני, כל זכות שתבוא על ידו' (בבא קמא, דף ח עמוד ב, ובעוד מקומות), מעניק לשוכר את כל הזכויות ששייכות במושכר. עם זאת, במידה והשימוש שלך מזיק את הרכוש המשותף, ביד הדיירים למנוע ממך אותו גם אם תבטיח לשלם (שולחן ערוך חושן משפט סימן ד – עושה אדם דין לעצמו, ויכול למנוע חברו מלהזיק לו אפילו אם ישלם).

לשם כך עליך:

[א] להשגיח על המובילים שאינם שורטים ופוגעים במעלית (דבר שהניסיון מורה כי עלול בהחלט לקרות)

[ב] להקפיד שלא להעמיס על המעלית יותר מהמשקל המרבי המצויין בה.

משעמדת בתנאים האלה, לא ניתן לקבוע כי עצם העברת התכולה היא שימוש בלתי סביר ברכוש המשותף.

 

עם זאת, אם לבניין יש תקנון מוסכם, הוא תקף על פי ההלכה כמו כל תנאי שבממון שעושים ביניהם אנשים. לכן, אם על פי התקנון יש לדיירים סמכות לאסור שימושים על פי רצונם, יש בידם לכפות אותו עליך כפי התנאים שם. בהיעדר תקנון, קיים תקנון מצוי, שמחייב על פי ההלכה, ככל תנאי שבממון שהוא קיים. על פי התקנון המצוי, סמכות הדיירים היא רק על פי מה שחוק המקרקעין הקנה להם, ועל כן הם אינם יכולים לשלול את הזכות להשתמש במעלית בצורה סבירה כיוון שלא הוזכרה בחוק סמכות כזאת.

חשוב לציין ש'דיירים' כאן הכוונה לבעלי בתים דוקא, ולכן לו יצוייר שכולם, כולל בעל הבית שלך, הסכימו למגבלה הזאת, אינך יכול להשתמש ברכוש המשותף שלהם בניגוד לדעתם. עם זאת, נראה לומר שכיוון שבשעת החתימה על החוזה מול בעל הבית עמדה לך הזכות להעביר את הדירה דרך המעלית, הוא לא יכול לשנות מהתנאים הראשונים ולהסכים לדעת שאר הדיירים לפגוע בזכויותיך (בדומה לזה: "המשכיר בית לחבירו לזמן ורוצה לסתרו בתוך הזמן, השוכר יכול לעכב עליו". שולחן ערוך חו"מ שיב,יז. ונראה שאין חילוק בין לסתור את כל הבית ובין לגרוע מהזכויות שהיו בזמן חתימת החוזה).

 

לסיכום:

על פי התקנון המצוי, סמכות הדיירים היא רק על פי מה שחוק המקרקעין הקנה להם, ועל כן הם אינם יכולים לשלול את הזכות להשתמש במעלית בצורה סבירה כיוון שלא הוזכרה בחוק סמכות כזאת. כדי לשנות את התקנון עליהם לקבל את הסכמת כל הדיירים. ולכן דיירי הבניין אינם יכולים למנוע ממך להשתמש במעלית לצורך העברת דירה, כל עוד אתה מקפיד שהדבר יתבצע בצורה זהירה ועל פי הכללים.

 

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

איסור ריבית בחוזה סטנדרטי

בחוזה סטנדרטי יש סעיף ובו מצויינת ריבית פיגורים. אסור לחתום על חוזה שיש בו ריבית אלא אם כן ניסח את ה...

שומת נזקים שנגרמו לשכנים מדליפת מים

אדם שמים שדלפו מדירתו גרמו נזק בדירת השכנים, חייב לשלם על הנזקים העתידיים במקרה בו לא תיקן את הדליפה...

האם מותר לקבל משכורת על שכר עבודה של מחליף

שומר שדאג למחליף שיבוא לשמור במקומו, מותר לו לקבל שכר מהמעסיק עבור שעות אלו, ובתנאי שיעביר את הכסף ל...

למי שייכת מלגת אברך בכולל לאברך או לכולל

ע"פ החוק הכספים המתקבלים ממשרדי הממשלה עבור אברכים הלומדים בכולל שייכים למוסד הלימודים ולא לאברך הספ...

קונה שהתלונן לאחר כחודש מהקנייה שהברזים בדירה לא מחוברים

אם המום היה במקח לפני המכירה על המוכר לתקנו, אבל אין לחייב את המוכר בנזקים נלווים (רטיבות) שנגרמו מה...

תרומה על שם אחר על מנת לקבל החזר מס גבוה

יש לשאול את רשות המיסים האם היא מתירה לעשות כך. אולם לפי ההלכה ניתן להעביר את סכום הכסף לחשבון הבנק ...

הארת מרפסת באור חזק המפריע לשכן

מותר להאיר את המרפסת באור חזק, כל עוד זה שימוש סביר...
למאגר השו"תים קראו עוד