גמ"ח שקיבל כסף מזויף כפירעון הלוואה

למנהל גמ"ח יש אחריות כלפי מפקידים שאמורים לקבל את כספם חזרה, ולכן אם יש כאן אכן פשיעה: חייב לשלם מדיני אדם כפי החלק של כספי הפיקדון. ועל החלק של הכסף המקורי- פטור, אך מדיני שמים חייב לשלם על הכל. אולם אם אין פשיעה - הוא פטור הן מדיני אדם והן מדיני שמים.
tags icon תגיות

השאלה

לרבנים הגאונים שלום וברכה, יש לי גמ"ח של כסף שאני מלווה אותו לאנשים. יש כסף שאיתו הוקם הגמ"ח ויש בגמ"ח עוד כספים שאנשים הפקידו לצורך הגמ"ח (שאני אלווה אותו לאנשים אחרים). כשהפקידו, אמרתי להם שזה בתורת שומר חינם. מישהו החזיר חוב ונמצא שחלק מהכסף מזויף. אני לא יודע מי המחזיר שהחזיר חלק מהכסף מזויף (אין לי דרך לברר את זה כי כל ההחזרות היו לפני חודש ועכשיו רק ראיתי את זה) מי צריך לשאת בנזק של הכסף המזויף?

 

התשובה

מעמדו של מנהל גמ"ח

בשו"ע חו"מ סימן שא,ו, מבואר שגבאי צדקה פטור מדיני שמירה שנאמר: "לשמור ולא לחלק לעניים" וכן מדובר על ממון שאין לו תובעים. מדוע יש צורך בשני נימוקים? הסמ"ע (ט) הסביר, שהלימוד מהפסוק משמעותו שחובת השמירה היא רק במצב בו השומר צריך לשמור ואח"כ להחזיר את החפץ, אבל אם אין לו חובת השבה - אין חובת שמירה. אך מדוע שלא יהיה שומר של העניים (שיזכו בכסף הצדקה והוא יהיה שומר שלהם)? הנימוק הוא לפי שזה ממון שאין לו תובעים. מכאן מבוארים דברי הרמ"א שאמר שאם יש שומר של הגבאי יש חובות שמירה, כי הרי יש חובת השבה.

במקרה של גמ"ח הלוואות, הרי ישנה דרישה שהכסף יחזור. אלא שיש הבדל בין הכסף של המפקידים החדשים ובין הכסף המקורי של הגמ"ח, אם הכסף המקורי לא עתיד לחזור אז עליו לכאורה אין חובת שמירה אבל על הכסף של המפקידים החדשים הרי שם יש חובת השבה וממילא יש חובת שמירה.

לכן, לפי הסמ"ע על הכסף המקורי חל הפטור של שמירה על כספי צדקה, ועל הכסף שהופקד אח"כ בידי אנשים אין את הפטור הזה.

עיין ברמ"א (חו"מ רצב,י) שם מבואר שכאשר המעות מעורבים מפסידים לפי חשבון, ולכן במקרה שלפנינו אם אבדו יש לחלק את ההפסד לפי אחוזים: אם החלק של המפקידים הפרטיים הוא 50% והשטר המזויף הוא 200 ש"ח המפקידים הפרטיים לא יפסידו דבר, הגבאי ישלם 100 שקלים, וההפסד של 100 ש"ח הנוספים יוטל על הכסף המקורי שבגמ"ח.

כל זה מדיני אדם, אך הפתחי תשובה (שם סק"ו) מצטט את דברי החוות יאיר (סימ קצט) שאומר שאע"פ שיש פטור בדיני אדם בשמירה על כספי צדקה, אך בדיני שמים חייב לשלם. ולכן אף בנוגע לכסף המקורי של הגמ"ח יש חובה לשלם בכדי לצאת ידי שמים.

קבלת כסף מזויף

בשביל לברר האם יש פה פשיעה צריך לברר מהו הזיוף: אם מנהל גמ"ח סביר היה מבחין בזיוף - אז יש פה פשיעה, וכן אם קיבל את הכסף בלי שום בדיקה כלל יש פה פשיעה. אבל אם בדק והזיוף הוא ברמה שמנהל גמ"ח סביר לא היה מבחין בכך - אין כאן פשיעה ואתה פטור.

מסקנה

אם יש פה פשיעה, מדיני אדם - חייב לשלם כפי החלק של כספי הפיקדון. ועל החלק של הכסף המקורי- פטור. מדיני שמים - חייב לשלם על הכל.

אם אין פשיעה - פטור הן מדיני אדם והן מדיני שמים. 

הדפיסו הדפסה