שימוש בפרויקט השו"ת פרוץ לאחר שהקנוי אבד

באופן עקרוני מי ששילם עבור שימוש ביצירה וזו אבדה לו, רשאי להשתמש בעותק שלה. בנוגע לפרויקט השו"ת - יש לפנות אליהם
tags icon תגיות

השאלה

הכונן הנייד של פרוייקט השו"ת שברשותי אבד לי. האם מותר לי להשתמש בגירסה 'פרוצה' של פרוייקט השו"ת באופן זמני או קבוע? תודה רבה.

התשובה

שלום רב

א. ניתן לפנות אל פרוייקט השו"ת ולבקש שישלחו כונן נייד חדש, והם יעשו כך, בחינם. 

ב. על השאלה העקרונית בדבר דיסק או כונן נייד שאבד ענינו בשו"ת משפטי ארץ ח"ב עמוד 271 ואני מצרף את האמור שם:

"נראה לנו שמותר להעתיק מחדש את הדיסקים, זאת, על פי גישתנו הכללית בנושא הגנה על זכויות יוצרים. כאמור, ישנה מחלוקת האם ומדוע יש הגנה על זכויות יוצרים: יש שסברו שהעתקה היא בגדר גזל (שו"ת שואל ומשיב מהדורה א, חלק א, מד), ויש שסברו (נודע ביהודה, מהדורה תנינא - חו"מ סימן כד) שהדבר אסור כיון שאדם נהנה מעבודתו של אחר ללא תשלום. אחרים סברו שיש לאוסרה על ידי תקנה (שו"ת חתם סופר ה, חו"מ סימן עט). מבין הסוברים שיש צורך בתקנה יש שאמרו שחוקי המדינה והאמנות הבין לאומיות הם בגדר תקנה ויש שאמרו שאין להם תוקף (ראה למשל שו"ת יביע אומר ז, חו"מ ט).

על פי השיטה שהעתקה כמוה כגזל יתכן שאסור לכם להעתיק, כיון שהעותק שלכם אבד ובכך איבדתם את זכותכם לשימוש. לעומת זאת, על פי הגישה המחייבת תשלום עבור הנאה, כבר שילמתם עבור ההנאה, ולכן הדבר מותר. כך גם על פי הגישה הסוברת שיש צורך בתקנה, אין סיבה לתקן תקנה שתמנע מאדם שכבר שילם את השימוש, גם אם הדיסק המקורי אבד.

ברוח זו הרב יעקב אברהם כהן (עמק המשפט, ד, עמ' תרד) דן בהעתקת דיסק לצורך גיבוי, ונשאר בספק על פי השיטה הרואה בכך גזל ממש, אולם, בהעתקה מדיסק לדיסק הקשיח – התיר. גם עמדת החוק בעניין (סעיף 24 לחוק זכויות היוצרים תשס"ח-2007) היא שמותר ליצור עותק גיבוי.

לפיכך, נראה שכיון שקניתם דיסק מקורי והוא אבד, מותר לכם להעתיק את הדיסק מאדם אחר".

 

הדפיסו הדפסה