תיקון תקלות בקו ביוב של בית משותף

בניין ישן שצינור הביוב שלו התקלקל חובה על כל תושבי הבניין להשתתף בתיקונו גם אם בפועל רק דייר אחד סובל מהקלקול.
tags icon תגיות

שאלה

 שלום רב!

רכשתי דירה  בקומת קרקע לפני כחצי שנה. הבעלים הקודם לפני 4 שנים סבל מסתימות חוזרות ונשנות מהשכנים שהיו זורקים דברים גדולים וכיון שהדירה בקומת קרקע היה עולה אצלו הביוב. ולכך הוא ניתק את השכנים שמעליו ועשה להם קו חדש בתוך הבית והוא היחיד שהשתמש בקו הישן (יש לציין שהוא לא לקח כסף מהשכנים על התיקון הזה). כשרכשתי את הדירה הפריע לי הקו החדש  מכיון שיש בבית רעש מהצינור אז המוכר אמר לי שאני יכול להחזיר אבל שאני ידע שאני אסבול מסתימות אז בינתיים השארתי את זה ככה.

עכשיו הקו הישן שבעבר שימש את הבניין נסדק ועלו בו שורשים שמצריך להחליף את כל הקו של הבניין שאני למעשה היחיד שמשתמש בו

דיברתי עם הועד הוא מוכן לשלם על התיקון  אבל פתאום חשבתי שאולי זה לא בסדר לתבוע מהם מכיון שרק אני משתמש בקו אבל מצד שני הנזק הוא משום השימוש של 50 שנה ורק ב4 שנים האחרונות הם לא משתמשים ועוד שהבעיה היא שמהעצים ששיכים לכל הבנין יצאו השורשים והאם יש להם חזקת שימוש על הקו החדש שעשה להם המוכר שלי או שאין להם כיון שזה מפריע לי בבית ואז אני יכול להחזיר אותם לקו הישן ולדרוש תשלום

תודה רבה מראש

 

 

תשובה

בס"ד

שלום וברכה.

אחת מחובות וועד הבית היא הדאגה לקו הביוב החיצוני. מצבך אינו שונה משאר הדיירים ולכן על הוועד לדאוג לך, ואין זה משנה שעכשיו רק אתה משתמש בקו הישן.

אמנם, כעת לשאר הדיירים יש קו ביוב אחר, אך אפילו אם הקו החדש היה שלהם לגמרי עדיין הוועד צריך לדאוג גם לך.

זאת ועוד, יש מקום לעיין האם  ההסכם בין המוכר לשאר דיירי הבית היה רק בגדר השאלת זכויות השימוש בצינור החדש, אך הבעלות עליו נשארה תמיד של המוכר. במקרה כזה, לא נוצרת לשאר הדיירים חזקת שימוש,  (אף אם לא נגדיר את השימוש הזה כקוטרא ובית הכיסא שאין בהם חזקה) ואף לא מטעם "מיצר שהחזיקו בו רבים- שאסור לקלקלו ( גמ' בבא בתרא ק' ע"א), כיוון שהם לא החזיקו בו מעצמם, על סמך שתיקת הבעלים, אלא החלו להשתמש בו בהסכמה מפורשת של הבעלים על דעת התנאי שהשימוש בצינור נעשה למען נוחותו האישית , שיצר את הצינור בכוונה תחילה לנוחותו האישית. (בעניין "מיצר שהחזיקו בו רבים" ראה באריכות ב"משפטיך ליעקב, ח"ג, סי כב')

מכיוון שמכרו לך את הדירה , נכנסת במקום המוכר גם לעניין זכויותיך בצינור החדש.  לכן, עדיין כלל דיירי הבית  שותפים ואחראים לתפקודו של הצינור הישן, כחלק מהרכוש המשותף,  ואתה רשאי לבקש את השתתפותם בתיקונו. לאור ניתוח זה, אין צורך לדון  בסיבת הנזק לצינור, מחמת שורשי העצים.

התשובה נערכה ע"י הרב עמוס ראבילו והרב חיים בלוך

הדפיסו הדפסה