אני מתגורר בבניין ומידי חודש משלם דמי "וועד בית". לעיתים קורה שבמשך שבועיים לא מתבצע ניקיון. הסיבה לכך משום שהאחראי מודיע למנקה באיחור, או משום שהוא מחפש מישהו שיעשה את העבודה יותר בזול, כך שבפועל לפעמים נשאר מלוכלך. האם מותר לי במקרה כזה לשלם בחודש שלאחר מכן פחות מהסכום הקצוב? (הסכום נקבע בעבר על ידי הדיירים. לא נראה לי שיש החלטה כתובה שצריך לעשות ניקיון מידי שבוע אבל זה נראה לי מושכל ראשון וכך מנהגו של עולם). תודה רבה
א. דיירי בנין משותף חייבים לשלם מיסי ועד בית, הן לפי דין תורה והן לפי החוק הישראלי המהווה מנהג מדינה.
ב. אין זכות לדייר להימנע או להפחית תשלומים על דעת עצמו אא"כ התקבלה החלטה באספת דיירים, גם אם ישנם כשלים מסוימים בתפקוד ועד הבית.
הגרים בחצר אחת חייבים להשתתף בהוצאות המקובלות הנצרכות לרכוש המשותף, וכופים זה את זה לשלם, כפי שנפסק בשו"ע חו"מ סי' קסא ס"א: "בני חצר כופין זה את זה לבנות דלת ובית שער לחצר. וכן כל הדברים שהחצר צריך להם צורך גדול, או הדברים שנהגו בני המדינה לעשותם". ובימינו ניקיון חדר המדרגות מזמן לזמן הוא צורך גדול או לפחות מנהג שנהגו בני המדינה (עיינו בספר 'עמק המשפט' ח"ג סימן מ"ח).
ניתן לומר, שישנה חובה לשלם על הנאה שקיבל מידי חברו, ולכן כל מי שגר בבית המשותף ונהנה מפעילות וועד הבית צריך לשלם על כך (עיינו בבא בתרא ז:-ח.). סיבה אפשרית נוספת היא, שכל אחד מהשותפים נכנס לשותפות על דעת זה שידאג לרכוש המשותף, ולכן הוא חייב לתת את חלקו לקופת הוועד. (לביאורים נוספים לחיוב תושבי העיר לשלם על תיקונים הנעשים בעיר, עיינו בנתיבות המשפט ביאורים קע"ח סק"ג, ובקובץ שיעורים ב"ב ז:).
אף לפי חוק 'הבתים המשותפים' ישנה חובה לשלם את מיסי ועד הבית. נחלקו הפוסקים האם יש לחוק זה תוקף בדין תורה כמנהג המדינה (הרב צבי שפיץ בספר 'מנחת צבי', ועיינו בשו"ת משפטי ארץ ח"א -338-340). ואולם במקרה שלפנינו נראה שהחוק תואם את דין התורה.
הגדרתו ההלכתית של וועד הבית הוא אפוטרופוס על נכסי הבית המשותפים (חבל נחלתו ו,נד, ופס"ד ירושלים ז עמוד נו) ולכן מותר ליו"ר הוועד להפעיל שיקול דעת בשימוש בכסף. משום כך במקרה בו חיפש עובד זול יותר, בסמכותו המלאה לעכב את הניקיון, אא"כ נאמר בתקנון אחרת.
אף במקרה בו וועד הבית התרשל במילוי תפקידו, כיוון שהכסף נשמר בחשבון של ועד הבית לטובת תיקונים עתידיים, ובטווח הארוך תהיה כאן הנאה לכל הדיירים מכל הסכום ששולם על ידם, אין מקום לביטול או הפחתת התשלום. זאת ועוד, הרב קורנגוט, בספר "דיני הבית המשותף" (פרק חמישי סע' כ"ז) פסק, שבכל סכסוך בין דייר לועד הבית באשר לתשלומים השונים הנדרשים לצרכי הבניין: "ישלם הדייר את תשלומיו ורק אח"כ תתברר תביעתו בבית הדין". זאת משום שבכל סכסוך בין היחיד ובין הציבור על היחיד לשלם ואח"כ לרדת לדין (שו"ת הרשב"א חלק ג' סימן שצ"ח).
הדרך היחידה להפחית את תשלומי וועד הבית היא, קבלת החלטה באסיפת דיירים, כפי שמפורט בתקנון וועד הבית.
התשובה נערכה ע"י הרב עמוס ראבילו והרב חיים בלוך
הרשמו לקבלת עדכונים