עינוי חשודים בפשע

הרב עדו רכניץ
שאלת עינוי חשודים במסגרת חקירה עלתה בעת האחרונה בכמה הקשרים: הן בהקשר של טרור ערבי והן בהקשר של טרור יהודי כנגד ערבים. לשאלה זו שני חלקים עיקריים: הראשון, האם ההלכה מתירה לענות אדם במסגרת חקירה, וזאת במיוחד כאשר לא ברור שהוא אכן מחזיק במידע רלבנטי. והשנייה, האם ניתן להסתמך על הודאה שנתנה במסגרת חקירה בעינויים כדי להרשיע אדם בפשע.
tags icon תגיות

מאמר זה פורסם בתחומין כרך לו, להלן סיכום המאמר:

1.   על פי שורת הדין לא ניתן להרשיע אדם בדין הפלילי ההלכתי על פי הודאת עצמו וממילא אין כל הצדקה לענות אדם כדי שיודה במה שעשה. אולם במשפט המלך ובתקנות הקהל ניתן לקבוע שאדם יורשע על סמך הודאתו, אף שיש סיכון של הרשעות שווא, אלא שיש צורך בראיות נסיבתיות התומכות בהודאה כדי להרשיע אותו.

2.   לגבי עינוי אדם במהלך חקירה בענייני ממון נחלקו ראשונים בפרשנות דברי הגמרא, יש המתירים עינוי ויש המתירים איום בלבד. בשו"ע נפסק שניתן לענות חשוד. האחרונים העירו שהכוונה היא רק לאדם שיש רגליים לדבר שהוא קשור לעניין, וכן שמדובר בעינויים מתונים בלבד. הדעת נותנת שגם לרשויות המדינה נתונה סמכות זו בעניינים פליליים, ובלבד שהדבר מותר גם על פי החוק.

3.   לגבי היכולת להסתמך על הודאה שניתנה תחת עינויים נחלקו הפוסקים בנוגע לעדות אישה: יש המאפשרים להסתמך על ההודאה ויש השוללים זאת. מוסכם על רבים מהפוסקים שניתן להסתמך על הודאה כזו כאשר יש ראיות נסיבתיות חזקות התומכות בה, כגון מסירת פרטים מוכמנים וחפיפה בין שתי הודאות שנגבו בנפרד. לכך יש לצרף את דברי החתם-סופר המעלה אפשרות לאפשר הסתמכות על הודאה שניתנה תחת עינויים כאשר מדובר בעינויים קלים יחסית.

4.   לגבי אדם שהעיד תחת עינויים שאדם אחר ביצע פשע, כתבו אחרונים שהוא אינו נאמן, אלא אם כן הוא מודה בפשע שבו הוא לא נחשד או בפשע שכלל לא היה ידוע שבוצע.

5.   במקום שהחוק אינו מאפשר עינויים אין היתר הלכתי לחרוג ממנו.

בשולי הדברים יש לחזור על כך שכיוון שמדובר בדיני נפשות, הדבר מחייב שיקול דעת מעמיק והתייעצות עם גדולי הפוסקים. כפי שחתם הרשב"א באחת מתשובותיו (שו"ת הרשב"א ח"ג סי' שצג): "ומכל מקום, הבְּרורים [=הממונים] צריכין להתיישב בדברים, ולעשות מעשיהן אחר הַמְלָכָה [=התייעצות], ולהיות כונתם בכל עת לשמים".

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

איסורי ריבית בכיבודים בבית הכנסת

האם מותר לתת כיבודים בבית הכנסת למי שהלווה כספים לבנייתו? אם כיבודים אלו לא נמכרים בבית כנסת זה, והמ...

ספק במתנה: האם החותן נתן את הכסף ללא תנאים או שהייתה כוונה להחזר?

לאחר פטירת החותן, בנו טוען שהכסף שהעניק להגדלת דירת בתו וחתנו היה הלוואה או השקעה, בעוד שהחתן והבת ל...

זכויות בעל הקרקע מול החזקת הרבים- מיצר שהחזיקו בו רבים

האם שביל ציבורי שנכנס לשטח פרטי ללא רשות מעניק לרבים זכות להחזיק בו, או שבעל הקרקע יכול לדרוש את ביט...

תשלום דמי שכירות על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים

אין צורך לשלם על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים...

שימוש בקיר משותף לאחר שהפסיקו להשתמש בו

צינור שעבר מהגג לדירה בתוך קיר משותף, גם אם למשך כמה שנים הפסיק השכן להשתמש בו - הוא יכול לשוב ולהשת...

הלוואה ממקום עבודה, שמצויין בה סכום הריבית אך זאת אינה נגבית בפעל

מי שלווה ממקום העבודה שמחוייב לציין מה הריבית אך איננו גובה אותה בפעל - אין בו איסור ריבית...
למאגר השו"תים קראו עוד