השבת אבדה בכרטיס רב קו

המוצא כרטיס רב קו אנונימי והכריז ולא נמצאו לו תובעים, רשאי להשתמש בו. אבל לא בכרטיס הרשום על שם אדם.
tags icon תגיות

שאלה

שלום לכבוד הרב. מצאתי רב קו על שם מישהי ויש שם 30 שקל. תליתי מודעה להשבת אבידה ולא יצרו עימי קשר כבר 4 ימים. מותר לי להשתמש ברב קו הזה?

תשובה:

ככלל, מציאה שנמצאת בתחבורה הציבורית הדרך הפשוטה להשבתה היא לדאוג להעברתה לנהג או למחלקת האבידות של החברה, וכך לצאת ידי חובת ההשבה, מכיוון שבדרך כלל אנשים מחפשים את אבידותיהם שם.

אם הכרטיס נמצא ברחוב, ניתן להעבירו למשטרה אם יש סבירות שהבעלים יחפש אותו שם, אבל בדבר שאינו בעל ערך גדול סביר יותר שהבעלים לא יטרחו לחפש במשטרה, ולכן יש להודיע על ידי מודעות באזור בו נמצאה האבידה.

לגבי שימוש בכרטיס- בשולחן ערוך חושן משפט רסז, כא נפסק: "מצא תפילין, שם דמיהן ומניחן עליו מיד, אם ירצה, שדבר מצוי הוא לקנות בכל שעה". כלומר, אבידה שאפשר להחזיר למאבד את שוויה והוא יוכל לקנות כמותה בקלות- מותר להשתמש בה, וכמובן להכריז, ולכשיגיע הבעלים יתן לו המוצא את שוויה הכספי.

לפי זה, יש אומרים שכרטיס רב קו, גם אם יש עליו סימנים- אפשר להכריז עליו ובינתיים להשתמש בו, וכשיגיע המאבד להחזיר את שוויו. אולם יש הסוברים שכיוון שההתחייבות של "החברה לתחבורה ציבורית" בכרטיס היא חוב כספי למי ששילם עבורו, ויתכן שהוא התייאש מלמצוא את הכרטיס ולגבות את החוב- החברה זוכה בכסף שנמצא אצלה ואז אסור להשתמש בכסף זה. למעשה אפשר להקל ולסמוך על הפוסקים שהמוצא את הכרטיס זכה בחוב שבו, במיוחד במקרים שיש סימנים בכרטיס שגורמים למאבד לא להתייאש. כל זה ניתן להאמר בכרטיס "אנונימי" שהבעלים כתב עליו את שמו וכדו'.

אולם אם מדובר בכרטיס רב קו הנושא תמונה ושם מוטבעים עליו- אז כיוון שיכול המאבד לממש את ערכו הכספי דרך החברה (בדיווח שאבד הכרטיס ניתן להעביר את שוויו לכרטיס חדש)- אז אסור להשתמש בו משום שבכך מאבד הבעלים את היכולת לממש את שוויו, גם אם המאבד לא יגיע זמן רב, כי יש להניח שבשלב מסויים יבטל את הכרטיס ויממש את שוויו.

הדפיסו הדפסה