שאלות שונות בין שוכר ומשכיר

כל דבר שהוא מעשה אומן הוא חובת המשכיר
tags icon תגיות

שאלות בין שוכר ומשכיר

שאלה

לכבוד הרב שליט"א רציתי לשאול : א. סכום החשמל אחרי שביררתי עם הרבה אנשים יוצא לנו כמעט כפול מכל אחד אחר. בנוסף, היתה תקופה שלא היינו בבית בגלל שאשתי ילדה ובתקופה הזאת יצא לנו חשמל יותר מהשכנים שלנו שהם היו בבית כל התקופה הזאת {כמובן שבדקתי שהמוצרי חשמל בבית לא פועלים,} המשכיר טוען שהוא בדק עם כמה אנשי מקצוע ואמרו לו שהמונה תקין, השאלה מה עושים והאם הוא מחוייב לפתור את הבעיה, ואם הוא לא מוכן מה עושים? ב. חובת הדברה על המשכיר או על השוכר? ג. מכונת הכביסה לא מורידה כתמים ואני צריך ללכת כל יומיים שלושה לחמי להפעיל מכונות ולייבש אותם השאלה האם המשכיר מחויב לתקן זאת ומה עושים אם הוא לא מוכן והאם אפשר לקזז זאת מהשכירות? תודה רבה

תשובה

א. חשבון חשמל גבוה

אם יש לכם מונה נפרד עליך לשאול את חברת החשמל איך מוודאים שמישהוא לא התחבר אליך ומשתמש בחשמל על חשבונך. אם אין לכם מונה נפרד כלפי חברת החשמל אלא יש יחידת דיור, צריך להזמין חשמלאי מומחה המקובל עליך ועל המשכיר כדי שיבדוק ויגיד מה הסיבה לחשבון הגבוה. התשלום עבור הבדיקה- מוטל על המשכיר כיוון שהוא רוצה להוציא ממך את הסכום של חשבון החשמל ואתה טוען שלא השתמשת בחשמל ועוד לא קנית אותו, ואתה מביא ראיה ו'רגלים לדבר' שאכן לא השתמשת, לכן עליו להוכיח שהשתמשת על ידי בעל מקצוע שמקובל גם עליך. חשוב לזכור פעמים יש תקלות בחברת חשמל כמו כרגע בירושלים יש חשבונות מים ענקיים וחברת גיחון טוענת הכל תקין.  

ב. הדברה

אם מדובר בתנאים חיצוניים שגרמו לביאת המזיקים- בור ביוב פתוח של העירייה שמאפשר לג'וקים ולעכברים לצאת חופשי, גינה ציבורית המאפשרת לנמלים לבנות קינים ענקיים וכדומה- אין זה באחריות המשכיר, ועל השוכר לעשות הדברה וריסוס ודומה הדבר לניקיון המוטל על השוכר ולא על המשכיר, אך אם הסיבה היא חורים וסדקים בבית שמאפשרים למזיקים להיכנס, או עובש ורטיבות או רקבון של צינורות שגורמים למזיקים מסוגים שונים-  אז אם הרגילות היא להזמין מדביר ולא לתפוס את המזיקים לבד בעזרת אמצעים פשוטים שיש בכל חנות אזי האחריות על המשכיר (ראו בעמק המשפט הלכות שכירות סימן נד עמו' תרעג-תרעד, וראו 'אמונת עיתך' 99 עמו' 28).

ג. מכונת כביסה

אני מבין שכתוב בחוזה שמשכירים דירה מרוהטת כולל מכונת כביסה, אחרת לא ברור שהמשכיר אחראי לתקינות המכונה.

בדרך כלל אם תנקה את הפילטר של המכונה דבר שקל מאוד לעשות, הבעיה תיפטר וכך אין זה מוטל על המשכיר אלא על השוכר כי לא צריך עבור זה אומן. חוץ מזה יש עוד טיפים רבים שתוכלו למצוא ברשת האינטרנט בקלות איך לגרום למכונה לחזור ולהוריד כתמים בקלות, ורובם עובדים ועוזרים.

חוץ מזה, אנשים רבים נוהגים לרסס מסיר כתמים על כל כתם ורק אז להניח במכונה. כיוון שזו התנהגות רגילה בהחלט גם אם המכונה של חמיך טובה בהרבה עדיין אין זה אומר שהמכונה של המשכיר לא תקינה ולכן נראה שאין לו חובה לתקן.

רק אם כל הדברים הללו לא עזרו, אז תלוי באילו כתמים מדובר: אם מכונת כביסה משומשת רגילה היתה מורידה כתמים מעין אלו, הרי חלק מהשכירות הוגדרה כמכונת כביסה ועתה היא לא תקינה ועל זה הוא שילם יותר עבור דירה מרוהטת. החובה של המשכיר לתקן היא כאשר מדובר בעיקר גדול בישיבת הבתים וכאשר מדובר בתיקון של אומן, והרי לא ניתן לגור בימינו ללא מכונת כביסה ואם התחייב לספק מכונה כזאת זהו עיקר גדול. אבל אם מכונת כביסה רגילה משומשת לא היתה מורידה את הכתמים הללו ורק מכונה חדשה מורידה וכדומה- אין זה מוטל על המשכיר. 

הדפיסו הדפסה