עבודה בחברה המחללת שבת באיסור

מותר לעבוד בחברה אם תפקידך אינו כולל חילול שבת, אלא אם כן הנסיבות הן כאלה שעבודתו או קבלת משכורתו מתפרשים כהבעת הסכמה לעניין אסור.

השאלה

האם מותר לעבוד בחברה שנותנת שירותים בשבת למפעלים ולבתי חולים, כאשר העובד לא עובד בשבת. אך ישנם יהודים שעובדים בשבת בחברה. האם זה נקרא ליהנות מכסף של שבת או ההלכה מתירה לעבוד. אשמח לקבל תשובה. שבת שלום.

התשובה

שלום רב

עובד המקבל משכורת על עבודתו המותרת אינו נחשב כנהנה מחילול שבת, גם אם יהיה ידוע שלמעסיק יש כסף לשלם לו את המשכורת עקב איסור (משנה ברורה שיח, ד ושער הציון שם ז שם מפורש שהאיסור של מעשה שבת אינו איסור הנאה ומותר ליהנות מדמי המלאכה). יש לציין שהאיסור על קבלת "שכר שבת" הוא כשמקבל משכורת או דמי שכירות על שבת בפני עצמה ללא הבלעה של ימות החול ואין זה קשור כלל לשאלה שלפנינו (שו"ע או"ח שו, ד-ה. משנה ברורה רמו, ג.) אמנם יש איסור גם על קבלת רווחים משבת בלא הבלעת ימות החול כי זה נראה כשכר שבת (משנה ברורה רמה, יב). אבל כאן אין זו קבלת רווחים משבת ובוודאי לא בלי הבלעה של ימות החול.

 

אמנם, יש לדון אם הוא נראה כמסכים לאיסורי שבת בעבודתו או בקבלת משכורתו שבכך יש איסור מחזק ידי עוברי עבירה או חנופה(תלמוד בבלי גיטין סא. סוטה מא: יראים רמח). אולם, בדרך כלל בעובד שאינו אחראי על עבודה הנעשית בשבת, אלא רק על עבודתו המותרת, לא משתמע מעבודתו או מקבלת משכורתו שהוא מסכים לאיזשהו איסור שנעשה בחברה (בשו"ת שבט הלוי ח"ג כא אוסר על עובד בבית חרושת להכין תוכניות לעבודה לפועלים שחלקם יהודים שיעבדו בשבת בבית חרושת מטעם זה. וברור שאינו אוסר את עצם העבודה בבית החרושת והכנת תוכניות לימות החול, אע"פ שבשבת עובדים שם יהודים באיסור, כי אין השתמעות של הסכמה לאיסור מעצם העבודה במפעל, אלא אם כן מכין תוכניות עבורם לשבת כפי שהייתה שם השאלה).

 

ולכן בשורה תחתונה נראה שאין איסור. אלא אם כן הנסיבות הן כאלה שעבודתו או קבלת משכורתו מתפרשים כהבעת הסכמה לעניין אסור. אבל מתוך הנחה שלפחות חלק מרווחי החברה שממנה משולמת המשכורת אינם מגיעים בעקבות מעשה אסור כלשהו, ניתן לתלות שמשכורתו מגיעה משם ואין כלל השתמעות של הסכמה לאיסור בקבלת המשכורת, ולכן אין בעיה של מסייע ידי עוברי עבירה.

 

(אפשר גם לעיין בתשובה שבקישור הבא בה נדונה שאלה שיש לה מן המשותף עם שאלה זו: http://shut.moreshet.co.il/shut2.asp?id=79940).

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

זכאות מתווך לדמי תיווך כאשר הקשר בין הצדדים היה קיים קודם

השואל התחייב לשלם למתווך שימצא לו דירה. מתווך סייע בקידום העסקה, אך הדירה הוצעה גם דרך גורם אחר. לפי...

דוד בדירה שכורה התפוצץ בקרה, מי ישלם?

המשכיר חייב לשלם על תיקון הדוד, משום שעל פי השולחן ערוך האחריות לתיקונים הדורשים בעל מקצוע חלה עליו....

קונה שרוצה לבטל עסקה בשל פגם שלא ידוע האם אירע לפני הרכישה

לא ניתן לבטל עסקה בדיני ממונות ללא הוכחה שהפגם היה קיים לפני הרכישה. במקרה של תקלה מתמשכת, אם הקונה ...

מי נושא בעלות תיקון הביוב לאחר ריצוף שבוצע על ידי דייר?

עלות פתיחת הסתימה מתחלקת בין כל השכנים, כל עוד לא הוכח שאחד מהם גרם לה. עם זאת, מאחר שבעל החצר כיסה ...

איחור בתשלומי שכר ופנסיה – האם מותר ומהי אחריותה של העובדת למעשי הבוס?

הלנת שכר של עובד גוי אינה אסורה מהתורה לרוב השיטות. לפי החוק, יש חובה לשלם שכר ופנסיה במועד, גם אם ה...

התחייבות לתשלום עבור החלפת שמירה – האם די בכוונה ובהגעה לעמדה?

ראובן שכר את שמעון להחליף אותו בשמירה. שמעון כבר הגיע לעמדה והביע מוכנות, אך לבסוף לא שמר כי לא היה...
למאגר השו"תים קראו עוד