האם מותר להשקיע בקרנות סל ממונפות בחו"ל?
שלום וברכה
כבר השבנו כמה פעמים בנוגע להשקעה במניות ובפרט בהשקעה במניות בחו"ל. נסכם את הדברים בקצרה:
דעה מקילה – אין זו בעלות ממש, אלא שותפות ברווח והפסד בלבד
לכן אין לייחס למשקיע את האיסורים שהחברה מבצעת (כמו חילול שבת, ריבית (כשהחברה נוטלת הלוואות), חמץ בפסח וכד'). פוסקים מרכזיים האוחזים בגישה זו: אגרות משה (אבהע"ז ח"א סימן ז') הגרי"ש אלישיב (אסופות תשובות ח"ג סימן קכ"ד) הגר"ע יוסף (ילקוט יוסף, שבת סימן ש"ו ס"ק ד') הגרש"ז אויערבך (מנחת שלמה תניינא ק') יש בין הפוסקים הללו הבדלים בסברה מדוע זה מותר- האם בגלל הבעלות המזערית או בגלל שחברה בע"מ היא ישות משפטית נפרדת.
דעה מחמירה – המניות נחשבות כבעלות ממש
ולכן יש לחשוש לכל פעולה אסורה שמבצעת החברה, כאילו המשקיע שותף לה ראו ברית יהודה (פרק ל' הערה מ"ד, פרק ב' הערה נ"ט) ובמקורות המובאים שם.
אם למשקיע יש אחוזים גבוהים מאוד או שליטה בחברה – גם הפוסקים המקילים יחמירו.
מותר כאשר מדובר ב:
1) אג"ח של גויים או מדינות זרות – מותר לגמרי כיוון שלרוב אפילו אם יש בעלי חברה יהודים רוב הבעלים הם גויים. (ראו דרכי תשובה סימן קס סעיף קטן טו הדן בעניין ונסכמו בקצרה: הקיצור שו"ע (סה,כח) אסר ריבית כאשר יש שותפות בין הגויים והיהודים. פוסקים אחרים כדוגמת השואל ומשיב (קמא חלק ג' סי' ל"א) התירו כאשר יש רוב גויים מכיוון ש'יש ברירה' וכל פעם שבא ליטול רווחים נוטל רווחיו מהגויים או כיוון שמעות ישראל הם מיעוט כאשר בא ללוות או להלוות יש לומר שמעות ישראל כבר הלכו להם ועתה מדובר על מעות של גויים (שערי צדק חיו"ד סי' קכ"ד). הבית יצחק (חלק ב' מיו"ד בקו"א סי' ל"ב) ציין שכל ההיתר של השו"מ הוא רק כאשר יש רוב גויים. אולם יש לשים לב שחברות מסויימות יש בהן רוב יהודים מארק צוקרבג לדוגמא)
2) אג"ח של מדינת ישראל – רבים התירו אף בלי היתר עיסקא שמדינה אינה אדם לכו"ע ויותר מחברה בע"מ. יש להחמיר: כאשר מדובר באג"ח של חברות יהודיות פרטיות – יש צורך בהיתר עיסקא תקף (ראו שו"ת משפטי ארץ ח"ב עמו' 94).
לפי תקנות הרשות לניירות ערך (2018) מי שקונה תעודות סל קונה למעשה קרנות סל נחשב למעשה כבעלים של הנכסים (לעניין הדיון התורני לא לעניין המשמעות המשפטית) ולכן דין תעודת הסל כיום כדין מניות.
תעודות סל ממונפות: תעודות סל ממונפות הן תעודות המבטיחות תשואה כפולה או משולשת מהנכס המקורי. הקרנות משיגות את הכסף למינוף ממקורות שונים ביניהם הלוואות בריבית. במקרה כזה אם נראה את המשקיע כבעלים גם הוא נוטל למעשה ריבית. אולם כיוון שרוב הבנקים בחו"ל אינם בבעלות יהודית יש לסמוך על הרוב, בצירוף שיטות הפוסקים הסבורים שאין ריבית בחברה בע"מ (בשו"ת משפטי ארץ שם כתב בפשטות שבחו"ל מותר כנראה כיוון שסמך על הרוב).
מותר לרכוש קרנות סל ממונפות בחו"ל ולסמוך על הרוב שרוב הבעלים אינם יהודים בצירוף סברות נוספות של הפוסקים.
הרשמו לקבלת עדכונים