חיי אישות אחרי גירושין אזרחיים

הרב עמוס ראבילו
בני זוג שנשאו כדת משה וישראל והתגרשו אזרחית נחשבים לנשואים. אבל ישנן דילמות הלכתיות בהמשך המצב הקיים ועל בני הזוג להתגרש בגט כשר או לחזור ולחיות לגמרי כבעל ואשה.
tags icon תגיות
להורדת קובץ מצורף

שאלה

בס"ד שלום רב, קרוב משפחה שלי בחו"ל נשאל שאלה וביקש ממני את חוות דעתי ולא מצאתי אסמכתא ולכן אני פונה אליכם. בקצרה, הוא מכיר משפחה דתית, שהאם עושה דברים לא ראויים (ממונית) הלכו למשטרה, התגרשו אזרחית בעירייה. ועכשיו היא מורחקת ולא תפגע בהם. אומר אב המשפחה שעדיין רוצה להיפגש עם אשתו, שעדיין אוהב אותה. שמותר לו לפגוש אותה. קרוב המשפחה שלי אמר לו שהוא צריך לשאול רב , זה לא נשמע הגיוני וראוי. אמרתי שלעניות דעתי, גירושין בעירייה זה כלום. אבל אנסה למצוא משהו כתוב בנושא. חיפשתי ולא מצאתי. אודה לדעת את ההלכה או להפניה למקורות. תודה רבה! אהרן

תשובה

א. האם גירושין אזרחיים תקפים מבחינה הלכתית

גירושין אזרחיים אינם נחשבים כגירושין. כתב שולחן ערוך (אבן העזר סימן קנ סעיף א): "כל גט שהוא בטל מן התורה, אם נתגרשה בו עדיין היא אשת איש גמורה". ושם בסעי' ג מבואר: "כל גט שהוא בטל מן התורה, אם היה בעלה כהן לא נאסרה עליו משום גרושה", אם כן גירושין אזרחיים שאינם מתיימרים אפילו להיות גט הלכתי אינם כלום והאישה נחשבת נשואה לבעלה. בשו"ע (אבן העזר סימן צ סעיף ה) כתב הרמ"א לעניין ירושה: "כל זמן שלא נתגרשה, אף על גב שנתן עיניו לגרש, יורשה". ומכאן הסיק בשו"ת ציץ אליעזר (חלק יא סימן פא אות ד) שבני זוג שהתגרשו בגירושין אזרחיים הבעל והאישה חייבים בדיני אבלות האחד על השני, ולדעתו גם הבעל יורש את אשתו[1].

ב. גרושת הלב

אם בני הזוג החליטו בליבם להתגרש (גירושין הלכתיים) אפילו אם הם אוהבים האחד את השנייה,  ייתכן וישנו איסור לחיות חיי אישות. במסכת נדרים (דף כ ע"ב) נכתב: "וברותי מכם המורדים והפושעים בי - אמר רבי לוי: אלו בני תשע מדות, בני אסנ"ת משגע"ח: ...בני גרושת הלב... " הסביר הר"ן: "שגמר בלבו לגרשה". הפוסקים דנו בפרטי הדין של גרושת הלב: האם אסור לחיות איתה חיי אישות או רק הילדים פגומים? האם אסור רק כאשר האישה לא מודעת לכוונתו או אפילו אם האישה מודעת? האם רק כאשר בדעת הבעל להתחתן עם אחרת או לא? (ראו בתשובת יביע אומר חלק ה אבן העזר סימן יח אות ה). אולם לכתחילה ודאי שיש להימנע ממציאות כזאת.

ג. חשש עברה

להשאיר את המצב כפי שהוא, שאישה גרושה אזרחית ועדיין בני הזוג חיים יחד, הוא מצב בעייתי מכיוונים נוספים:

1) אולי בגלל מעשי הבעל- האישה לא מצליחה להתחתן בצורה ראויה פעם נוספת, ולהשאיר אותה כך- זו מציאות לא מוסרית כלפיה.

2) מציאות כזאת של אישה שהיא 'נשואה ולא נשואה' עלולה לגרום לתקלה חמורה. פעמים רבות האישה סבורה שבגלל הגירושין האזרחיים היא כבר לא נשואה, וכמו שכתב שו"ת ציץ אליעזר (שם): "... ולהוציא מלב תועים ומתעים שחושבים בדעתם הדלה שיש איזה ממשות ע"פ ד"ת בגירושין אזרחיים, וידעו כולם ברור שלפי הדין אין ממש בגירושין – אזרחיים", מכאן שאנשים רבים סבורים שגירושין אזרחיים תקפים על פי הדין ועלולה לצאת מכך תקלה.

למסקנה, האישה נשואה לבעלה, אך המשך חיי האישות ביניהם הוא בעייתי.

 

[1] ובעניין ירושה ראו שורת הדין כרך ב' מעמוד רסה שהרב אליעזרוב ז"ל סבר במקרה שהובא לפניו מספר סברות לומר שהבעל לא יירש אחרי גירושין אזרחיים, אך כאמור אין מקרה זה דומה למקרה שלנו.

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

זכאות מתווך לדמי תיווך כאשר הקשר בין הצדדים היה קיים קודם

השואל התחייב לשלם למתווך שימצא לו דירה. מתווך סייע בקידום העסקה, אך הדירה הוצעה גם דרך גורם אחר. לפי...

דוד בדירה שכורה התפוצץ בקרה, מי ישלם?

המשכיר חייב לשלם על תיקון הדוד, משום שעל פי השולחן ערוך האחריות לתיקונים הדורשים בעל מקצוע חלה עליו....

קונה שרוצה לבטל עסקה בשל פגם שלא ידוע האם אירע לפני הרכישה

לא ניתן לבטל עסקה בדיני ממונות ללא הוכחה שהפגם היה קיים לפני הרכישה. במקרה של תקלה מתמשכת, אם הקונה ...

מי נושא בעלות תיקון הביוב לאחר ריצוף שבוצע על ידי דייר?

עלות פתיחת הסתימה מתחלקת בין כל השכנים, כל עוד לא הוכח שאחד מהם גרם לה. עם זאת, מאחר שבעל החצר כיסה ...

איחור בתשלומי שכר ופנסיה – האם מותר ומהי אחריותה של העובדת למעשי הבוס?

הלנת שכר של עובד גוי אינה אסורה מהתורה לרוב השיטות. לפי החוק, יש חובה לשלם שכר ופנסיה במועד, גם אם ה...

התחייבות לתשלום עבור החלפת שמירה – האם די בכוונה ובהגעה לעמדה?

ראובן שכר את שמעון להחליף אותו בשמירה. שמעון כבר הגיע לעמדה והביע מוכנות, אך לבסוף לא שמר כי לא היה...
למאגר השו"תים קראו עוד