קבלן שהזיק ועשה עבודה רשלנית, האם חייב לשלם על נזקיו והאם זכאי לשכר על עבודתו?

קבלן מיזוג עשה עבודה לא טובה ובעקבות כך הלקוח היה צריך להוציא הוצאות ולהפסיד ימי עבודה כדי לתקנה. הלקוח יכול לדרוש את תיקון הנזקים ולגבות את התשלום מהקבלן. אולם אם הקבלן הועיל לו במעשיו- עליו לשלם לו עבור התועלת. הוצאות עקיפות שנגרמו לללקוח אינן בתחום אחריות הקבלן.
tags icon תגיות

קבלן שהזיק ועשה עבודה רשלנית

השאלה

שלום לכבוד הרב בעבר קניתי בית חדש לצורך השקעה באיזור הצפון, פניתי לקבלן מיזוג (חרדי) להצעת מחיר עבור מזגן מיני מרכזי/ התקנה/ וחיפוי גבס. הקבלן ואני סיכמנו מחיר של 16,200 לחצנו ידיים.

במעמד סגירת ההסכם, הקבלן הציע לי 2 אופציות למיקום התקנת המזגן- במסדרון או בחדר המקלחת:

  1. במסדרון- שבמידה ואני בוחר להתקין שם את המזגן, העלות תישאר באותו מחיר כי לא צריך הנמכת גבס גם במקלחת.
  2. במקלחת- תהיה עלות נוספת בגלל הנמכת גבס גם במקלחת.

בגלל שזאת דירה להשקעה בחרתי באופציה הזולה ואמרתי לו להתקין את המזגן במסדרון. יש לציין כי בשלב שסגרנו את החוזה, התקרה במסדרון הייתה מצופה בתקרה אקוסטית ולא יכולנו לראות מה יש מעל התקרה האקוסטית (מתברר שהיה שם צינור של מערכת ספרינקלרים שעבר בן תקרת הבטון לבין התקרה האקוסטית).

 הקבלן ביצע את העבודה התקין את המזגן ע״י קבלן משנה מתחת לצינור הספרינקלר ולא עדכן אותי בכך שיש בעיה- רק לאחר ההתקנה כשהגעתי לדירה לאחר כמה ימים ראיתי את הדבר- שאלתי אותו האם זה בסדר? האם אין בעיה בזה? הקבלן אמר שאין בעיה והכל טוב והמשיך בעבודות סגירת תקרת הגבס. 

ואולם, ההתקנה של המזגן מתחת לצינור הספרינקלר יצרה בעיה שהמזגן לא גבוה מספיק והצינור ניקוז של המזגן לא מקבל מספיק שיפוע לכיוון ההכנה של הניקוז שנמצא רחוק מימנו (בתוך המקלחת) ולכן נוצרה בעיה של מים שתקועים בתוך המזגן ואז המזגן מתחיל לטפטף מים לתוך תקרת הגבס. דברתי על כך עם הקבלן, והקבלן ראה את הבעיה והודה שיש בעיה אך האשים אותי בבחירת המיקום של המזגן שאני בחרתי לשים אותו שם כדי לחסוך כמה שקלים.

אמרתי לו: א. זה שאני בחרתי את האופציה הנ״ל זה מתוך האופציות שהוא נתן לי, ולמרות שבחרתי את האופציה הזולה, היא אופציה שהונחה לי על השולחן מטעמו ולכן בחירת האופציה הזולה לא אומרת בחירת אופציה שהיא לא תקנית ולא טובה.

ב. בנוסף במידה ואופציה לא תקנית איך הוא מרשה לעצמו להתקין את המזגן בצורה לא תקנית?? בכל מקרה לאחר שהבאתי מומחה המומחה קבע שיש לפרק את המזגן ולהתקין אותו מחדש במקלחת- דבר שדורש פירוק של תקרת הגבס- פירוק של המזגן, התקנה מחדש ובניה של תקרת גבס חדשה. עלות עבודה בלבד כ7000 שח- הקבלן לא היה מוכן לקחת על זה את האחריות- בסופו של דבר בשביל שהמזגן יוכל לעבוד ואוכל להשכיר את הדירה היה עלי לעזוב את העבודה, לקחת 5 ימים חופש, למצוא קבלן מיזוג שיעשה את העבודה, למצוא קבלן גבס שיעשה את התקרה, לשלם להם בעצמי עבור העבודה הנ״ל ולנסוע כל יום לדירה כדי לפקח על העבודה (הדירה נמצאת בקרית ביאליק ואני גר בירושלים), לתדלק, לשלם על כביש 6 ולשלם לעובדים שעשו לי את העבןדה מחדש- עלות כוללת של 11,750 שקל .

1.  3000 עבור 5 ימי עבודה שנדרשו כדי לפקח על הקבלנים שעובדים בדירה כי לקחתי את זה על עצמי ולא מצאתי מי שיעשה את זה.

2.  7000 עלות של פירוק והתקנה של מזגן ותקרת גבס חדשה.

3. כביש 6 נסיעות הלוך חזור 750 שח. דלק 1000 שקל.

ס"ה כ11750 האם הצדק איתי???

 

תשובה

בדיני ממונות חובה לשמוע את שני הצדדים כמו שנאמר בפרשת השבוע: שמוע בין אחיכם ושפטתם צדק'. ולכן אני אכתוב את העקרונות הכלליים בלבד לפי איך שאתה הצגת את הדברים.

1. קבלן שהזיק חייב לשלם על נזקיו. הדבר מפורש בכמה מקומות בש"ס ובשולחן ערוך[1]. אם הזיק בצורה ישירה חיובו מדין מזיק ואם הזיק באופן של גרמא חיובו מדין שומר[2].

קבלן שעבד בצורה רשלנית כגון ששינה מהמנהג המקובל או לא הפעיל שיקול דעת מספיק- חייב לשלם[3].

2. קבלן לא חייב לשלם על הוצאות שהוציא בעל הבית, וכן על אובדן ימי עבודה[4].

3. שכר עבור העבודה הראשונה- אם הוא הועיל במעשיו (עשה תעלה שאפשר להשתמש בה, רכש את המזגן התקין היטב את המנוע וכו') מגיע לו שכר עבור מעשים אלו, אולם עליו לשלם את ההוצאות שנגרמו כדי לתקן את עבודתו הרשלנית[5].

מסקנות

3,000 עבור אובדן ימי עבודה+ 1750 על דלק וכביש 6- פטור.

7,000 עבור התיקונים- אך ורק אם אכן הקבלן סירב להמשיך לעבוד, ורק אם היה מדובר בקבלן לא יקרן.

 

[1] חושן משפט סימן שו סעיף ב.

[2] ראה פתחי חושן שכירות פרק יג סעיף ו הערה ט. לכאורה בשיפוצים של בית דינו כשומר שכר על קרקע ולא חייב לשלם.

[3] ראו בספרו של הרב אורי סדן 'דיני עבודה במדינת ישראל על פי ההלכה' עמודים 411-413.

[4] רמ"א חושן משפט סימן יד,ה שרק במקרה שאמר לשני 'לך ואני אבוא אחריך' חייב לשלם. 

[5] כיוון שאי אפשר להשתמש במזגן בצורה הנוכחית כאילו לא השלים את העבודה, וכיוון שסירב להשלימה הוא מתפטר וידו על התחתונה ועליו לשלם את העלויות של הקבלן השני (ראו שולחן ערוך חושן משפט סימן שלג סעיף ד, ושם סעיף ו וסמ"ע סקכ"ה וש"ך סקלב, אולם רק עד פי 2 מהשכר הראשוני וכן אם לא ניתן להשיג קבלן במחיר המקורי). 

הדפיסו הדפסה