הצהרה שקרית על מחלה

אסור לעובד שאינו חולה להשיג אישור מחלה מהרופא. אם בכל אופן הוא עשה כך, עליו להחזיר את הכסף למעסיק.
tags icon תגיות

שאלה

שלום יש לי שאלה, אני נמצאת כרגע בשירות הלאומי. ניצלתי את כל ימי החופשה שלי לצערי ולא נשארו לי כבר, מספיק יש לי הרבה ימים להשלים.. אם אקח עוד יום חופש אצטרך להשלים אותו. ויש לי משהו חשוב לעשות בשעות הבוקר באחד הימים שבוע הבא וזה נופל על השעות של השירות. נשארו לי כמה ימי מחלה, רציתי לדעת אם אפשר באותו היום שיש לי משהו חשוב מחוץ לעיר, לנצל יום מחלה אחד? למרות שאני לא חולה? האם זה נחשב גזל? אני מקבלת משכורת חודשית מטעם השירות, אמנם משכורת דלה מאוד אבל משכורת. ואם זה אסור ועשיתי זאת בעבר, איך עלי לתקן? תודה.

 תשובה

שלום וברכה

האם מותר להצהיר על מחלה כאשר העובדת אינה חולה?

דבר זה אסור. החוק מגדיר ימי מחלה: "כאי כושר זמני או קבוע של העובד לבצע את עבודתו, הנובע על-פי ממצאים רפואיים ממצב רפואי לקוי." מי שמצהיר על כך שהוא חולה ואינו חולה עובר על גזל ( פתחי חושן ח"ד פרק יא הערה נא) : "וראיתי לעורר על הזלזול שיש בעוונותינו הרבים בזמננו בענין חופש מחלה, שבקלות משיגים תעודת מחלה, ואף הרופאים נוהגים קלות במתן התעודות, במקום שיש אפשרות לילך לעבודה, או לכל הפחות לעבודה קלה, ונראה שהוא גזל גמור, ומסייע לגזל, וזה אחד מהדברים שנשתרשו ונעשו היתר."

יש עובדים שיש להם זכות לפדות ימי מחלה שלא נוצלו, וזכות זו תלויה בהסכמים קיבוציים. למיטב ידיעתי אין לבנות שירות הסכמים כאלו.

איך ניתן לתקן  בדיעבד אם כבר הצהרתי לא נכון?

נפסק בשולחן ערוך (חושן משפט הלכות גזילה סימן שס``ו סעיף ב`): ``הרועים והגבאים והמוכסים, תשובתן קשה מפני שגזלו את הרבים ואין יודעים למי יחזירו, לפיכך יעשו בו צרכי רבים, כגון בורות שיחין ומערות``. כלומר, מי שגזל את הרבים ישיב ע"י עשיית צרכי הרבים.  

במקרה של בת שירות נראה שהצורה היא לתרום יום התנדבות אחד לציבור בתחום בו התנדבת בעבר או בתחום אחר. אפשר גם לתרום לארגונים הנ"ל את הסכום שקיבלת עבור יום המחלה.

כמו בכל מקרה של גזל, אסור לגזול על מנת להחזיר אח"כ. ולכן אסור להצהיר על מחלה על דעת זה שאח"כ תחזירי את יום המחלה.

 

שנה טובה וכתיבה וחתימה טובה. 

הדפיסו הדפסה