סמכות עובד בחנות לוותר ללקוח על תשלום

מסתבר שיש לעובד סמכות לוותר ללקוח על סכומים קטנים בלבד כדי לאפשר את השלמת העסקה.
tags icon תגיות

סמכות עובד בחנות לוותר ללקוח על תשלום

השאלה

שלום,

הלכתי לחנות וניסיתי לשלם במזומן. לא היה לקופאי מספיק כסף לפרוט לי והחליט על דעת עצמו לוותר על 20 ש"ח מהסכום כדי שאני אוכל לקנות את המוצר. התרשמתי שהקופאי די זלזל בעבודה שלו ורק רצה להיפטר ממני. בהנחה שזה לא מעשה מקובל בחנות (בניגוד, לדוגמה, לחנות בגדים שהרבה פעמים נותנים הנחה בצורה חופשית כחלק מההתמקחות), האם מותר לי לבצע את העסקה? זאת אומרת, האם עלי לחשוד שיש צד של גזל מצידי?

או לחילופין האם מותר לי להתעלם מאחריות המעשה לאור העובדה שהפועל הוא שליח של בעל החנות ואם יש גזל האחריות מוטלת רק על הפועל?

התשובה

אם בעל החנות לא נתן רשות לקופאי לוותר לאנשים על סכום מסוים, והוא עשה כן על דעת עצמו, יש בעיה של גזל גם לקונה, כמו שכתב השו"ע (חו"מ קפב,ב): "עבר השליח על דעת משלחו, לא עשה כלום; ודוקא שהודיע שהוא שליח של פלוני, לפיכך אף על פי  שמשך או המשיך, אם נמצא שעבר על דעת משלחו בטל המקח, ומחזיר".

הטעם הוא משום שהשליח אינו יכול להקנות לאחר שלא לפי הוראות המשלח, כמו שאמרו חכמים "לתיקוני שדרתיך ולא לעוותי" (קידושין מב:) ונמצא שביד הקונה נמצא חפץ השייך לבעל החנות, ועליו לשאול את בעל החנו האם הוא מסכים להנחה זו.

במקרה שלפנינו מדובר בהתרשמות שלך שהעובד מזלזל, אך אפשר לברר את הדבר אצל מנהל החנות או מישהו אחר שמוסמך על ידי הבעלים לוותר על ממון.

בסכומים קטנים מסתבר שיש לעובד סמכות לוותר בשביל להשלים את העסקה. בסכומים גדולים מסתבר יותר שאין לו סמכות. כיוון שאיננו יודעים מה גובה העסקה קשה להתייחס. במקרה של ספק כדאי לברר את סמכות גבוהה יותר

הדפיסו הדפסה