קניית כיסא לשימוש אישי בבית ספר מכספי מעשר כספים

אם ברצונך לתרום את הכיסא לתלמוד תורה ואפילו אם תעזוב את עבודתך שם תשאיר את הכיסא בידי המוסד, מותר לך להשתמש לצורך כך בכספי מעשר, כי תלמוד תורה היא מצווה.
tags icon תגיות

מעשר כספים

שאלה

שלום רב,

אני משמש כמלמד בבי"ס ממ"ד יסודי.

לשם חיזוק הלימוד והמידות הטובות בקרב התלמידים אני נוהג לרכוש פרסים ממעשרות כספים (לאחר שנועצתי בכך עם רב שהורה לי שניתן להשתמש לשם כך במעשרות כספים).

שאלתי היא: האם אני יכול ללכת עם עיקרון זה, של שימוש במעשרות כספים לשם חיזוק הלימוד, 'צעד אחד קדימה', ואסביר את דבריי לקמן:

אני עובד בכיתה הרבה מעבר לשעות ההוראה, ובמהלך עבודתי זו אני יושב על כיסא סטנדרטי בביה"ס. מפאת שעות העבודה הרבות תוך כדי ישיבה, לשם הנוחות ולשם בריאות הגב (ישיבה ממושכת בצורה לא נכונה עשויה לפגוע בגב התחתון), רכשתי זה עתה כיסא אורתופדי בסכום גבוה (900 ש"ח בערך).

כיסא זה נועד כאמור לשרת אותי לשם עבודת הקודש בהוראה.

התלבטתי האם יש מקום לדון הוצאה זו או לפחות חלקה כמעשרות כספים.

לתשובתכם אודה.

הכיסא שרכשתי נמצא בכיתה בבית הספר לרווחת כל המורים שילמדו בכיתה, והוא לא נמצא אצלי בבית לשימושים אחרים.

בתודה מראש

תשובה

שלום רב ובהצלחה במלאכת הקודש של חינוך ילדי ישראל.

מעמדו ההלכתי של מעשר כספים

נחלקו הפוסקים אם חיובו מן התורה, מדרבנן, או שאינו אלא מנהג בלבד. הכרעת הפוסקים בני זמננו (שו"ת יחוה דעת ג,עו. וכן בשו"ת ציץ אליעזר ט,א,א) היא שמעשר כספים אינו אלא מנהג, ומחייב רק את מי שקיבל אותו עליו. מדבריך ניכר שנהגת במנהג טוב זה, ועל כן עליך להפריש סכום זה כל עוד לא עשית התרת נדרים בפני שלושה.

המטרה לשמה אתה רוצה להשתמש בכסף המעשר היא מצווה, וגם בזה דנו הפוסקים – האם מותר להשתמש בכספי מעשר לצרכי מצווה או רק לצורך צדקה לעניים. היות וכבר הקדמנו שרמת החיוב של מעשר כספים היא נמוכה, נראה שניתן לסמוך על הדעות (ש"ך יו"ד ס' רמ"ט ס"ק ג) שמתירות להשתמש בו לצרכי מצווה.

אמנם גם באופן הזה אין להשתמש לצרכי מצווה שחובה להוציא עליה הוצאות, כמו לולב ומצה, אלא דווקא למצוות שאינו חייב לממנן מכספו.

תרומה לתלמוד תורה

לפי זה, אם ברצונך לתרום את הכיסא לתלמוד תורה ואפילו אם תעזוב את עבודתך שם תשאיר את הכיסא בידי המוסד, מותר לך להשתמש לצורך כך בכספי מעשר, כי תלמוד תורה היא מצווה. למרות שכיסא אורטופדי אינו בהכרח דבר שהתלמוד תורה צריך, כשם  שמותר לתרום לבניין מפואר יותר של תלמוד תורה, כך מותר לתרום לטובת כיסאות בריאים יותר (עיין בספר מעשר כספים עמוד קע הערה 617 ושם הערה 618 שגם בנין מפואר מותר מכספי מעשר)

השאלה לתלמוד תורה

אך אם אין ברצונך אלא להשאיל את הכיסא לצרכי הרבים כל עוד אתה עובד במקום, לכאורה אסור לך להשתמש לצורך כך בכספי מעשר (עיין בספר מעשר כספים עמוד ע' הערה 233, שאין לתת מכספי מעשר מתנה על מנת להחזיר).

ניתן יהיה להשתמש לצורך קניית הכיסא בכספי מעשר גם באופן זה רק אם זו הדרך היחידה שבה תוכל לקיים את מצוות תלמוד תורה. דוגמא לדבר, בשו"ת 'בצל החכמה' (חלק ד סימן קסג), מתיר להשתמש בכספי מעשר צורך טיסה לחתונה, אם ללא הטיסה היה נמנע לגמרי מללכת לחתונה הזאת בגלל הטרחה הכרוכה בנסיעה באוטובוס. וכן גם במקרה שלפנינו אם ללא הכיסא הזה לא תוכל כלל ללמוד או ללמד תורה נראה שיהיה מותר לקנותו מכספי מעשר.

 

התשובה נערכה ע"י הרב חיים בלוך והרב עמוס ראבילו

 

 

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

איסורי ריבית בכיבודים בבית הכנסת

האם מותר לתת כיבודים בבית הכנסת למי שהלווה כספים לבנייתו? אם כיבודים אלו לא נמכרים בבית כנסת זה, והמ...

ספק במתנה: האם החותן נתן את הכסף ללא תנאים או שהייתה כוונה להחזר?

לאחר פטירת החותן, בנו טוען שהכסף שהעניק להגדלת דירת בתו וחתנו היה הלוואה או השקעה, בעוד שהחתן והבת ל...

זכויות בעל הקרקע מול החזקת הרבים- מיצר שהחזיקו בו רבים

האם שביל ציבורי שנכנס לשטח פרטי ללא רשות מעניק לרבים זכות להחזיק בו, או שבעל הקרקע יכול לדרוש את ביט...

תשלום דמי שכירות על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים

אין צורך לשלם על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים...

שימוש בקיר משותף לאחר שהפסיקו להשתמש בו

צינור שעבר מהגג לדירה בתוך קיר משותף, גם אם למשך כמה שנים הפסיק השכן להשתמש בו - הוא יכול לשוב ולהשת...

הלוואה ממקום עבודה, שמצויין בה סכום הריבית אך זאת אינה נגבית בפעל

מי שלווה ממקום העבודה שמחוייב לציין מה הריבית אך איננו גובה אותה בפעל - אין בו איסור ריבית...
למאגר השו"תים קראו עוד