- אני עובד בחברת היי-טק אשר בה השכר החודשי משולם באופן גלובאלי, ועל כן נדרשים העובדים לעבוד זמן רב יותר מיום עבודה רגיל (כ– 10 שעות במקום 8.5). ישנן תקופות שאין מספיק עבודה לכולם כך נוצר מצב שבו חלק מהעובדים משועממים וגולשים ברשת או עושים דברים אחרים שאינם קשורים לעבודתם. שאלתי היא: האם יש בעיה לנהוג כך או שיש "לחזר" אחרי מטלות ומשימות ולנסות ליזום עיסוק שיועיל למעסיק?
- שאלה נוספת לגבי שימוש בטלפון: הנוהג המקובל הוא שעובדים רשאים להשתמש בטלפון של העבודה לשיחות פרטיות, אם כי לא קיבלתי אישור על כך מהמנהל הישיר שלי ואני בספק אם אקבל אישור שכזה, כי ייתכן שאף הוא מעדיף את העמימות וחוסר הודאות בנושא (קשה לי להאמין שהמנהל הישיר יתיר זאת בצורה מפורשת למרות שזהו המצב בפועל, מחשש להגזמה מצד העובדים). האם מותר להשתמש בטלפון לשיחות פרטיות במצב שכזה?
- תנאי ההעסקה מבוססים על דרישות המעסיק והמנהג המקובל (שו"ע ורמ"א חו"מ סימן שלא), ועל פיהם מתחייב הפועל לעבוד. במקרה שהמעסיק אינו דורש עבודה בלתי פוסקת וגם אין מנהג מקובל בעניין, נראה שאין לחייב את העובדים בעבודות יזומות. מאידך העובד צריך להיזהר שלא ליצור זמן פנוי, ועליו להשתדל ככל הניתן לסיים את המטלות בצורה הטובה ביותר בזמן המוקדש לכך. החשש במקרים שתיארת הוא שהעובד ישאף לצמצם בעבודה כדי ליצור זמן פנוי והדבר פסול מכל וכל (שו"ע חו"מ שלז, כ).
- ביחס לשימוש בטלפון, מכיון שתנאי העבודה נקבעים על פי מנהג המדינה, עליך לבדוק האם אכן מקובל ברוב מקומות העבודה לאפשר לעובדים להשתמש בטלפון גם לצרכים פרטיים. גם אם יש מנהג כזה מסתבר שהוא מותנה באמון שהמעסיק יכול לתת בעובדיו, שישתמשו בטלפון במידה סבירה שלא תפגע בעבודה. דבר ברור הוא שאם קבע המעסיק כללים מראש בעניין, הם אלו שמחייבים.
התשובה נערכה על ידי הרב חיים בלוך