ביטול שיק

ישיבה קבלה שקים עבור שכר לימור והעבירה אותם לאנשים אחרים ללא רישום. כעת ההורים העבירו את התלמיד לישיבה אחרת והישיבה אינה מצליחה להחזיר את השקים שקבלה. במקרה כזה ניתן לתבוע את הישיבה.
tags icon תגיות

 

השאלה

שלום כבוד הרב יש לי נכד שלומד בישיבה הוא לומד שיעור א' בתחילת השנה ביקש לעבור לישיבה אחרת ומצאתי לו ישיבה בתוך בני ברק לא חתמתי על כלום כי התחילה כבר השנה הוא החזיק שם חודשיים והתחיל לבקש ממני להוציא אותו משם. כנראה שלא היה לו טוב. לפני חנוכה הוא ביקש מהישיבה הקודמת שלו לחזור לשם. והם קיבלו אותו ברצון. לאחר חנוכה ביקשתי מהישיבה בבני ברק להחזיר לי את השקים שלא השתמשו . אחרי דברים ואומר הסיכמו להחזיר אליי את שאר השקים. אבל הרב הודיע שהוא מנסה לאסוף אותם אף אל פי שאמרתי להם על שם מי רשום . כבר ביטלתי צ'ק אחד אבל מבחינה חוקית זה אסור חודשיים אני מבקשת . מה עושים במצב כזה. תודה מראש מרגלית

תשובה:

לשואלת שלום

כמובן שלא ניתן להשיב תשובה מלאה ללא ידיעת כל הפרטים. אולם, מה שניתן לומר הוא כך:

אם מדובר על שיקים שאינם "למוטב בלבד" ונעשה בהם שימוש כדי לשלם לספקים וכדומה, אזי יש בעיה. זאת, כיון שע"פ החוק אדם זכאי לגבות צ'ק אפילו בהוצאה לפועל אם הוא "אוחז כדין ובתמורה".

לדוגמא: אם אדם א' נתן צ'ק לאדם ב' בתמורה לשירות, ואדם ב' לא סיפק את השירות, אזי אדם ב' אינו רשאי לפדות את הצ'ק, כיון שהוא לא נתן תמורה. אבל אם אדם ב' העביר את הצ'ק לאדם ג' בתמורה לשירות שאדם ג' סיפק לו, אזי אדם ג' רשאי לפדות את הצ'ק גם אם אדם ב' לא סיפק את התמורה לאדם א'. זאת, כיון שאדם ג' אוחז בצ'ק כדין (הוא לא גנב אותו) ובתמורה (הוא נתן שירות לאדם ב').

הדרך למנוע זאת היא לכתוב על הצ'ק את שם המוטב ולהוסיף "למוטב בלבד".

לאור זאת נראה שבמקרה שלך יתכן שלא תוכלי למנוע ממי שמחזיק בצ'קים לפדות אותם. אולם, תוכלי לתבוע את הרב שנתן את הצ'קים וביה"ד יחליט האם וכמה עליו לשלם לך.

כמוכן שיותר טוב שתגיעי איתו להסכמות ללא צורך בתביעה.

 

בברכה

מכון משפטי ארץ, עפרה

הדפיסו הדפסה