נייר עמדה 18: בעלות נשים נשואות בימינו וחיובן בנזקים

הרב נריה צבי
על פי תקנת חכמים, ממון האישה שייך לבעל או משועבד לו תמורת התחייבויות מסוימות של הבעל כלפי האישה. לכן קבעה המשנה שאם אישה הזיקה, אין לה אפשרות לפצות את הניזק. אולם, האישה יכולה לוותר על ההתחייבויות של הבעל ולהשאיר את ממונה בידה. אלא שבפועל נשים אינן עושות הליך רשמי זה. במאמר בחנו האם ניתן לחייב נשים בנזיקין בימינו לאור השינויים הגדולים באורחות החיים, ובכלל זה הגידול המשמעותי בשיעור הנשים העובדות והנוהג לרשום את הנדל"ן ואת חשבונות הבנק כמשותפים לשני בני הזוג.
tags icon תגיות
להורדת קובץ מצורף

תקציר

  1. בשולחן ערוך נפסק שאשה שהזיקה פטורה מלשלם כיוון שרכושה משועבד לבעלה.[1]
  2. למרות זאת, מסתבר שבימינו אישה שהזיקה חייבת לשלם מהטעמים הבאים:
  • הראב"ן[2] חידש, שכאשר אישה המנהלת את עסקיו של בעלה, הבעל מקבל על עצמו את האחריות לשלם את החובות הממוניים שנגרמו ממעשיה. על פי דבריו, מסתבר שכל פעילות הדורשת רישיון של המדינה, או אישור של גורם רשמי (כגון, הנפקת כרטיס אשראי) מותנית בכך שהבעל יסכים לשלם את נזקי אשתו.
  • הפסיקה המקובלת בימינו היא שכאשר רכוש נרשם על שם שני בני הזוג, אזי שני בני הזוג הם שותפים שווים ברכוש. לפיכך, כסף הנמצא בחשבון בנק משותף,[3] או רכוש שנקנה בכספי חשבון זה, או דירה משותפת[4] – שייכים לשני בני הזוג באופן שווה.
  • מסתבר[5] שבימינו כוונת רוב הנשים שמפקידות את שכרן בחשבון בנק הרשום על שם הבעל, היא שהן תהיינה שותפות שוות של הבעל בכסף הנמצא בחשבון וברכוש שנקנה ממנו.
 

[1] שולחן ערוך חושן משפט, סימן תכד, ט.

[2] מרדכי, בבא קמא, סי' פז.

[3] [3] תיק 923740/1; תיק 1098305/1.

ישנם פסקי דין בעלי גישה אחרת בעניין זה. ראו הרב צבי יהודה בן יעקב, בתיק 5199/מח הובא בספר משפטיך ליעקב חלק ד עמ’ תקלב; הרב אוריאל לביא, בתיק 956318/1 ; הרב שניאור פרדס בתיק  1047225/1 מהרב שניאור פרדס. אולם דברי החולקים נכתבו דווקא כשיש סיבות להניח שאין כוונת שיתוף בין בני הזוג.

בניגוד לכך, פסיקת בתי המשפט לא הכירה בכל 'חשבון משותף' כשותפות מלאה. ראו ע"מ 2022/07 (מחוזי י-ם), בע"מ 5710/09 לעניין חלוקת עיזבון, ובכל זאת בין בני זוג זה נחשב לשיתוף גמור.

[4] פסקי דין רבניים א, עמוד 117. דבר דומה הוזכר בפסק דין: 1098305/1. ראו עוד: פסקי דין רבניים יט, פס"ד המתחיל בעמוד 282.

[5] הרב נחום גורטלר, "מעשי ידי אשה", שורת הדין, א עמ' קנ ואילך. באופן דומה כתב הרב שאול ישראלי, משפטי שאול, טו.

הדפיסו הדפסה