עסקתי בשאלה זו פעם ואצטט את הדברים שנכתבו שם (לא בהכרח לפי הסדר):
"בנוגע לשאלה האם הבוס יכול לחייב את הקופאית בתשלום חוסרים שהתגלו בקופה, בשו"ת 'משפטי ארץ' (דיני עבודה, עמוד 99) עסקו דייני המכון בנושא זה. התנאי שעשה המעסיק שהעובדת צריכה להשלים מכיסה את כל החוסרים בקופה, לפי דין תורה הוא תנאי תקף, ואף ללא תנאי העובדת צריכה לשלם. העובדה שיש מעט כסף בקופה יכולה לנבוע מאחת משתי הסיבות הבאות: העובדת התרשלה בקבלת הסכום הנכון של הכסף או שהכסף אבד מהקופה. בשני המקרים על העובדת מוטלת החובה לשלם: העובדת היא שומרת שכר שהתרשלה ולא ספרה נכון את הכסף שקבלה או את העודף שהיא צריכה לתת (עיינו פתחי חושן פיקדון פרק יב, סעיף יג, בהערות לג-ד, בשם הש"ך חו"מ קעו, טז, ועוד), או שהכסף אבד מהקופה ואז הקופאית גם חייבת כיוון שהיא שומרת שכר שחייבת בגנבה ואבדה.
אולם בסעיף 25 לחוק הגנת השכר (התשי"ח – 1958 בסעיף קטן (א)) נמנו המקרים שבהם יכול מעסיק לנקות לעובד משכרו, ומקרה זה אינו אחד מהם. החוק מתיר לנכות משכר העובד כסף בתנאי שהעובד חתם על הסכמה מראש לדבר זה (סעיף קטן א(6)).
בפסיקת בתי המשפט לא התירו ניכוי שכר אפילו אם העובד חתם. הסיבה לכך היא כפולה: א. כיוון שבתי המשפט ראו בחוק הזה חוק 'קוגנטי' שלא ניתן לבטלו, ואת החוק המתיר גביית חובות ע"י הסכמה בכתב בחובות מוסכמים וברורים שסכומם ידוע. ב. לא סביר שהעובד יסכים מראש על חוב כזה כאשר הוא לא יודע כלל מהו סכום החוב וכמה באמת יגבו ממנו בסופו של דבר, ולכן הסכמתו מראש אינה מחייבת אלא אם מדובר כאמור על סכום ברור ומובנה (כגון העובד נטל הלוואה מהמעסיק ועכשיו הוא מחזיר אותה).
האם חוק כזה מחייב לפי דין תורה? נראה שהחוק יחייב, או משום דינא דמלכותא דינא או משום שכל עובד בא לעבודה על דעת הזכויות המגיעות לו על פי חוק, ואחת הזכויות היא לקבל שכר שלם כפי שסוכם (ראו בעניין תוקף חוקי העבודה על פי דין תורה בספר דיני העבודה במדינת ישראל ע"פ ההלכה עמודים 25-45)".
נסכם את הדברים שעולים מהתשובה עד כה: א. לפי ההלכה- קופאית חייבת בתשלום החוסרים, וניתן לנקות משכרה, אם החוב הוא ברור ולא נתון בספק. ב. לפי החוק והפסיקה- אסור לנקות משכר העובד עבור חוסרים ולא מועילה חתימתו שהוא מסכים. ג. גם לפי החוק מותר למעסיק לתבוע את העובד על חוסרים, החוק אוסר הפחתה בשכר.
מכאן ששאלתך אינה ברורה:
אם כוונתך לשאול מה הדין על פי ההלכה – הרי שעליך לשלם, וחתימתך או היעדרה אינה משנה לעניין זה. וגם אם נגיד שאסור להוריד ישירות מהמשכורת- הקופאית צריכה לשלם מיידית את הסכום מכספה.
ואם כוונתך לשאול מה הדין על פי החוק – גם כאן, חתימה כזו לא תועיל, שכן המעסיק מחויב על פי חוק לשלם לך את שכרך המלא, ורק לאחר מכן רשאי לתבוע ממך את הסכום שהוא סבור שאת חייבת לו בגין חוסרים.
הרשמו לקבלת עדכונים