השקעה במסלול לא הלכתי

הרב עמוס ראבילו
לכתחילה עדיף להשקיע במסלול השקעות כשר, כדי להימנע משותפות באיסורים כמו ריבית, חילול שבת ומאכלות אסורות. הפוסקים נחלקו אם השקעה בחברה בע"מ נחשבת לשותפות הלכתית המחייבת. למעשה, יש מקום להקל ולהשקיע גם במסלול רגיל, אך ראוי לבחור במסלול הלכתי כשאפשר.
tags icon תגיות

השקעה במניות במסלול לא הלכתי

שאלה

האם מותר להשקיע במניות במסלול שאינו 'הלכתי'? האם יש הבדל בזה בין תיק מסחר לבין פנסיה? תודה רבה!

תשובה

ענינו על שאלה זו כמה פעמים. ניתן לראות פה: https://www.dintora.org/Show_article/640

כדי להקל על העיון אעתיק פה את התשובה שכתבתי בעניין זה:

לכתחילה יש להשקיע בקרנות גמל שיש להם מסלולים כשרים. אחרת הקרן קונה ניירות ערך בעיתיות על שמך. לדוגמא, אגרות חוב (כלומר, הלוואה לחברה בריבית) או מניות (כלומר שותפות באחוזים קטנים מאוד) של חברה ללא היתר עסקא, או עסקים שמחללים שבת או עוסקים בעסקים לא כשרים כגון אוכל לא כשר וחמץ בפסח. באופן כזה היתר העסקא של הקרן לא מועיל כיוון שניירות הערך הם שלך ולא של  החברה.

אם הלקוח עצמו יחתום על היתר עסקא כללי שכל העסקים שהוא משקיע בהם הם על דעת היתר עסקא ואע"פ שהחברות לא מכירות כלל את הלקוח ואת העובדה שהוא הודיע שכל עסקיו נעשו על פי היתר עסקא אולי זה מועיל. דבר זה לא מועיל כלל לחילול שבת או מאכלים לא כשרים.

אעפ"כ ישנם פוסקים חשובים שהתירו השקעה במניות ובאג"ח של חברות. כל החברות שאנו עוסקים בהם הם חברות בע"מ כלומר חברות שע"פ המשפט האזרחי הם אישיות משפטית נפרדת ואינן בבעלות האנשים המחזיקים במניותיהם. אם גם לפי ההלכה הגדרה זו נכונה לא יהיה אסור לחברה בע"מ לחלל שבת או למכור אוכל לא כשר וכן ללוות ולהלוות בריבית.

הפוסקים נחלקו בשאלה זו. לדעת קיצור שולחן ערוך (סה, כח) ועוד פוסקים רבים ומרכזיים חברה בע"מ היא סוג של שותפות כל מחזיקי מניותיה ולכן אסור להשקיע בה אם עוברים בה על איסורים. אולם לדעת הרב אשר וייס (תחומין לג, האם חברה בע"מ היא גוף משפטי עצמאי?, שו"ת מנחת אשר א, קה) ועוד פוסקים רבים חברה בע"מ אינה חייבת במצוות ומחזיק המניות בה אינו שותף, לא בגלל שבעלותו מוגבלת אלא בגלל שיש בעלים אחרים על החברה הלא היא החברה עצמה, לכן אין במניות של חברה בע"מ איסור ריבית (ראו באתר 'דין תורה', הרב אלעזר גולדשטיין, בחירת מסלול השקעה של קצבאות הילדים, פירוט של כל השיטות השונות של פוסקי דורנו בעניין זה).

לכן, למעשה לכתחילה עדיף להשקיע במסלול כשר שממעט חילול שבת בעולם, תומך במי שעושה היתר עסקא ולא מפיץ מאכלות אסורות. אבל לא ניתן לומר שמי שלא עושה כך נוטל ריבית ח"ו או שותף לחילול שבת. ובהחלט יש לסמוך על שיטות המקילות בעניין זה.

הדפיסו הדפסה