שכן שרוצה לבנות מעל שטח שהשכן מתחתיו רוצה להשאירו פתוח

הרב עמוס ראבילו
השכן התחתון אינו בעל זכות עודפת במרפסת הפתוחה רק משום שזוהי קומתו. כאשר שני שכנים מבקשים להשתמש באותו שטח (למשל כמרפסת וכגג), עליהם להגיע לפשרה הוגנת. לכן, במקרה כזה – יש לדון יחד ולבחון חלוקה צודקת, ואין לשכן זכות וטו מוחלטת.
tags icon תגיות

שכן שרוצה לבנות מעל שטח שהשכן מתחתיו רוצה להשאירו פתוח

שאלה


שכן בקומה מתחתינו מרחיב את דירתו, אנחנו מתכננים בעז"ה לבנות מעליו, יש שטח מסויים (שלא היה קיים בדירה המקורית שלו אלא נוצר מהבניה של השכן מתחתיו) שהשכן שמתחתנו רוצה להשאיר כמרפסת פתוחה, אבל אנחנו מעוניינים לבנות מעל החלק הזה.  האם לשכן יש זכות על החלק הזה יותר מאשר לנו - והאם הוא יכול להתנגד לבקשה שלנו לעשות לו גג על המרפסת הזו (יש לו סוכה במקום אחר + סוכה מחדר הורים) מעצם היותו בקומה מתחתינו.

תשובה

אין להשיב בדיני ממונות ללא שמיעת שני הצדדים. תשובה זו נכתבה לפי מה שהבנו מדבריך אולם ייתכן שלשכן יש נקודת השקפה שונה ואחרת.

אין לשכן התחתון זכויות יותר מהשכן שמעליו, אע"פ שזאת הקומה שלו.

ואולם שני שכנים הרוצים להוציא מרפסת בבת אחת, והמרפסת העליונה תפגע בשכן התחתון, הדין הוא שעליהם להתפשר ביניהם - חצי חצי או בדרך אחרת. כך כתב היד רמ"ה (בבא בתרא דף ס עמוד א): "מיהו מסתברא דאי טעין האי שכנגדו דאנא נמי ניחא לי לאפוקי זיזין מכתלא דידי כנגד זיזין דידך. דינא הוא דשביק ליה מאוירא דמבוי רוחא כשיעור אורכא דזיזין דאפיק איהו כי היכי דליפוק האי פלגא והאיך פלגא" (וראו עוד נתיבות המשפט חידושים קנה, ז (בהסבר הסמ"ע קנה, ט); והישר והטוב ב, תשס"ו, נג – נו).

לכן מן הראוי שתגיעו לפשרה.

הדפיסו הדפסה