והאר עינינו על מסכת סנהדרין: לימוד עיון המאיר את החיים - הקדמה ותוכן עניינים

הרב עדו רכניץ
תורתנו עוסקת בחלקה הגדול בעולם הזה, בשור וחמור, בשומרים, בחוזים ובקניינים. לאור זאת, היה מצופה כי מי שלומד תורה בכלל, וגמרא בעיון בפרט, יסיים את הלימוד כאשר הוא חמוש במבט תורני עמוק על המציאות שסביבו. כך שהתורה תהיה מעין מגדלור המאיר את החיים, ומאפשר למי שהולך לאורו לנווט את דרכו בבטחה. בשנים האחרונות במסגרות תורניות שונות נעשו צעדים חשובים כדי לגלות את אור התורה המאיר על החיים. חוברת צנועה זו מהווה צעד נוסף במאמצים אלה.
tags icon תגיות

הקדמה

תורתנו עוסקת בחלקה הגדול בעולם הזה, בשור וחמור, בשומרים, בחוזים ובקניינים. לאור זאת, היה מצופה כי מי שלומד תורה בכלל, וגמרא בעיון בפרט, יסיים את הלימוד כאשר הוא חמוש במבט תורני עמוק על המציאות שסביבו. כך שהתורה תהיה מעין מגדלור המאיר את החיים, ומאפשר למי שהולך לאורו לנווט את דרכו בבטחה.

בניגוד לכך, במידה רבה הפך לימוד העיון בישיבות למעין "תיבת נוח" שמטרתה להגן על התלמידים מפני העולם שבחוץ. זאת, על ידי ניתוק שלהם ממנו, ובניית שפה פנימית בישיבה שאין לה דבר עם המציאות. אין זה המקום להאריך בשאלה מדוע זה המצב, אולם, די בכך שנהיה מודעים להחמצה הגדולה.

בשנים האחרונות במסגרות תורניות שונות נעשו צעדים חשובים כדי לגלות את אור התורה המאיר על החיים. חוברת צנועה זו מהווה צעד נוסף במאמצים אלה. רבים מהשיעורים המובאים בחוברת עוסקים בשאלות הנוגעות למציאות שסוגיות הגמרא מעוררות. בנוסף, ברבים מהשיעורים הפתרון לחלק מהקושיות בהבנת הגמרא נמצא בעולם המחשבתי ואף בעולם הסוד. אני תקווה כי חוברת זו תתקבל באהבה על ידי הלומדים, ותתרום ולו מעט למימוש התפילה "והאר עינינו בתורתך".

תודתי העמוקה לידידי הרב ישועה רטבי שערך את החוברת, והערותיו המצוינות והרבות משוקעות בתוכה. תודתי לרב עוז מורנו על שיעורו בעניין טעות בדין, שהיווה בסיס לשיעור המובא בחוברת זו, ולרבים וטובים שהערותיהם משוקעות בחוברת זו. אודה על כל הערה והארה.

תודתי העמוקה למכון משפטי ארץ, ולעומדים בראשו, אשר במסגרתו יוצאת לאור חוברת זו: יו"ר המכון הרב אברהם גיסר, חבר ההנהלה משה בטיש, ולראש הכולל הרב חיים בלוך.

המהדורה השנייה של חוברת זו יוצאת כשנה מאז פתיחת המלחמה בשמחת תורה תשפ"ד. מתוך האבל על הקדושים שמסרו את נפשם, מתוך הצער על הפצועים הרבים, ומתוך התפעמות מהגבורה והאחדות המתגלים לעינינו יום יום.

בתפילה שנהיה ראויים לימים האלה ולמה שהם דורשים מאתנו, ובתודה לבורא יתברך.

עדו רכניץ

מכון משפטי ארץ

חשוון תשפ"ה

תוכן עניינים

סנהדרין ב ע"ב – בעניין הדיינים שנקראו אלוהים  

סנהדרין ב ע"ב – בעניין שיטת הרמב"ם לגבי מספר הדיינים

סנהדרין ג ע"א – בעניין דין שליחותייהו 

סנהדרין ג ע"א – איסור ערכאות

סנהדרין ה ע"א – בעניין "נקיט רשותא" ומינוי הדיינים

סנהדרין ו ע"א – בעניין פשרה כהמתקת הדין 

סנהדרין יד ע"א – בעניין הסמיכה וחידושה

סנהדרין טז ע"ב – בעניין תפקידה המדיני של הסנהדרין

סנהדרין י"ט ע"א – סמכות המלך אל מול מערכת המשפט של התורה 

סנהדרין כ ע"ב – בעניין מצוות מינוי מלך

סנהדרין כ ע"ב – בעניין מקור הסמכויות של המלך

סנהדרין כ ע"ב – מלחמת רשות ומצווה

סנהדרין לג ע"א – בעניין טעות בדבר משנה חלק א: דברי חז"ל

סנהדרין לג ע"א – בעניין טעות בדבר משנה חלק ב: מהראשונים ועד לפסיקת ההלכה

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

איסורי ריבית בכיבודים בבית הכנסת

האם מותר לתת כיבודים בבית הכנסת למי שהלווה כספים לבנייתו? אם כיבודים אלו לא נמכרים בבית כנסת זה, והמ...

ספק במתנה: האם החותן נתן את הכסף ללא תנאים או שהייתה כוונה להחזר?

לאחר פטירת החותן, בנו טוען שהכסף שהעניק להגדלת דירת בתו וחתנו היה הלוואה או השקעה, בעוד שהחתן והבת ל...

זכויות בעל הקרקע מול החזקת הרבים- מיצר שהחזיקו בו רבים

האם שביל ציבורי שנכנס לשטח פרטי ללא רשות מעניק לרבים זכות להחזיק בו, או שבעל הקרקע יכול לדרוש את ביט...

תשלום דמי שכירות על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים

אין צורך לשלם על תקופה שבה הבית לא היה ראוי למגורים...

שימוש בקיר משותף לאחר שהפסיקו להשתמש בו

צינור שעבר מהגג לדירה בתוך קיר משותף, גם אם למשך כמה שנים הפסיק השכן להשתמש בו - הוא יכול לשוב ולהשת...

הלוואה ממקום עבודה, שמצויין בה סכום הריבית אך זאת אינה נגבית בפעל

מי שלווה ממקום העבודה שמחוייב לציין מה הריבית אך איננו גובה אותה בפעל - אין בו איסור ריבית...

ייעוץ תורני ומשפטי לתביעה ייצוגית

השואל מבקש להגיש תביעה ייצוגית ולבדוק אם היא מוצדקת על פי דין תורה. בתשובה מפנים לבית הדין "ארץ חמדה...
למאגר השו"תים קראו עוד