שלום. יש אתר באינטרנט שיש בו שיעורים שכותב שמותר לשמוע באתר אבל אסור להוריד למחשב. אני רוצה להוריד את השיעור לא כדי לשמור אלא פשוט לשמוע אותו על מהירות יותר גבוהה [כי אופן השיעור מועבר בצורה איטית] ומיד למחוק. האם זה מותר? תודה
ראשית, עליך לנסות לשאול באתר עצמו האם הם מרשים לך.
אם אין מענה באתר עצמו, הכלל בענייני תנאים הוא שיש ללכת אחרי כוונת התנאי (חושן משפט סימן סא' סעיף טז'). לא ברור מה כוונת בעל האתר במה שהתנה את השימוש בו בכך שלא יורידו את השיעור למחשב, יתכן שזה משיקולי תשלום (אם שמיעת שיעור עולה כסף) או פרסומות (כדי להגדיל את מספר הכניסות לאתר). בכל מקרה מסתבר שאם אתה שומע את השיעור פעם אחת על ידי הורדתו למחשב אין בכך הפסד כלשהו ולא לזה התכוון בעל האתר.
יתר על כן, ישנו דיון גדול בין הפוסקים בשאלה אם יכול אדם לאסור על אחרים העתקת יצירות שהוא יצר (זכויות יוצרים), ראה על כך בשו"ת משפטי ארץ ("עבודה גזל נזיקין זכויות יוצרים", עמ' 240 והלאה) שהביאו את השיטות השונות, ובמיוחד מעמ' 245- העתקה לשימוש פרטי. שם כתבו שיש אוסרים להעתיק אף לשימוש פרטי, משום שיש דין גזל גם בהעתקת יצירות (עי"ש בעמ' 242 שהביאו לזה מקור מדברי הגר"מ פיינשטיין ומשו"ת שו"מ, ויש להעיר ששני מקורות אלו מדברים על שימוש בספר או קלטת של חברו כדי להעתיק מהם למקום אחר, ולכן יש בכך משום גזל של החפץ, אבל בהעתקה מאתר אינטרנט לא נראה ששייך לדון על גזל כלל כיוון שלא מדובר בחפץ ממשי שנגזל). אך גם לשיטה זו, במקרה שמדובר בשמיעה חד פעמית שניתן לעשותה גם דרך האתר עצמו וברשות- נראה שאין מקום לאסור.
לסיכום- מותר להוריד שיעור מאתר אם מוריד לשמיעה חד פעמית.
הרשמו לקבלת עדכונים