שלום רב,
לפני מספר שנים, סביב מהלך של תמ``א 38 בבניין בו התגוררנו, היו מספר חודשים בהם לא שילמנו מיסי ועד. בתקופה זו הוועד לא היה פעיל ולא דרש את הכספים ועם התחלת הבניה הקבלן היה זה שנשא בכל התשלומים. לאחר סיום הבניה שאלנו את הוועד (יש לציין שהיה זה ועד חדש) כמה עלינו לשלם, ציינו שלמיטב זכרוננו עלינו להשלים תשלומים ולאחר בדיקה שביצע אמר שאינו רואה שיש לנו חוב וכי התשלומים מתחילים מסיום התמ``א. להערכתנו, באותה תקופה בה לא שילמנו היו דיירים נוספים שלא שילמו גם כן, אולם לא מן הנמנע כי יש דיירים שהמשיכו להעביר תשלומים כבעבר. כיום איננו גרים שם, גם בזמן אמת לא היה כ``כ את מי לשאול מבחינת ההתנהלות, קל וחומר כיום. יחד עם זאת, באם נהגנו לא כשורה ברצוננו לתקן. על כן שאלתנו האם אנחנו חייבים בתשלום ואם כן מה עלינו לעשות.
בתודה ובברכה.
1. נאמר בשו"ע חושן משפט סימן עה סעיף י: לא תבעו אדם אלא מעצמו אמר לחבירו ...איני יודע אם הלויתני או אם הפקדת אצלי או אם גזלתיך, הואיל ובלא תביעת אדם אמר כן פטור אף לצאת ידי שמים. לפי זה הנכם פטורים מלשלם סכומים שאתם מסופקים עליהם.
2. לגבי הסכומים שלפי דעתכם אתם ודאי חייבים היה מקום ללמוד מהסעיף הבא (שו"ע חו"מ עה-יא): "אמר ליה חייב אני לך מנה והלה אומר ודאי לי שאינך חייב (לי) כלום פטור אע"פ שיודע בודאי שהוא חייב דהוי כאילו מחל לו". כלומר שכאשר יש הודאה סותרת משני הצדדים הנתבע פטור מלשלם.
3. אמנם יש מקום לחלק ולומר שוועד הבית אינו רשאי למחול למי מן הדיירים על חובו, כיון שהוועד הוא שליח הדיירים ועליו לפעול לטובתם, ואינו רשאי למחול על חשבונם. יש המתייחסים לוועד הבית כמנהל של חברה בע"מ, כלומר אישיות משפטית עצמאית שיש לה זכות לפעול כהבנתה. לפי שיטה זו, ועד הבית רשאי למחול על החוב. אך יש הרואים בהם שליחים בעלמא של דירי הבניין, ולפי שיטה זו אין להם סמכות למחול על החוב. ראה "דיני הבית המשותף" פרק רביעי הערה ב'.
4. על תקופת הבניה נראה שאתם ודאי פטורים, אך אם ישנם סכומים שלא מהתקופה הזו שלא שילמתם בוודאות, נראה לי שכדי לצאת ידי כל הדעות כדאי לשלם אותם.
הרשמו לקבלת עדכונים