השבת ארגז של תנובה שנמצא

אין חובה להשיב את הארגז לתנובה, אבל אם מדובר על יישוב קטן יש חובה להשיב לבעל המכולת
tags icon תגיות

השאלה

שלום לרב

מצאתי ארגז פלסטיק של תנובה זרוק בשולי כביש ראשי. מותר לקחתו או צריך להחזירו לתנובה?(הוא מלוכלך קשות בשרידי בטון אם זה משנה...)

 

תשובה  בקצרה

אין חובה להשיב את הארגז לתנובה, אבל אם מדובר על יישוב קטן יש חובה להשיב לבעל המכולת

תשובה בהרחבה

חברת תנובה מקפידה שיחזירו את הארגזים שלה, מסמנת אותם, ומבקשת מכל מוצא  שישיב לה את הארגז. בנוסף, בעלי החנויות משלמים לתנובה דמי פיקדון של 20 שקלים עבור כל ארגז. לכן יש לדון, הן על השבה לבעל המכולת והן על השבה לחברת תנובה.

השבה לתנובה

אם תנובה היא המאבדת ניתן להעלות כמה סיבות לפטור אותך מהשבה:

1. אבדה השייכת להרבה שותפים, ואם נחלק את שוויה בין כל השותפים לא יהיה לכל אחד שווה פרוטה, אין בה חיוב השבה (שו"ע חו"מ רסב,ב). חברת תנובה היא חברה בע"מ, ונחלקו הפוסקים כיצד לפרש את המושג חברה בע"מ - כשותפות רגילה של בעלי המניות, או כבעלות חדשה (ראו דיון נרחב על משמעות חברה בע"מ בפד"ר י עמ' 279 ונייר עמדה מס' 12 של מכון משפטי ארץ - כאן).

במקרה שלפנינו אם נקבל את הגישה שבעלי המניות שותפים - אין חובת השבה כאמור לעיל, ולפי הגישה השנייה יש מקום להסתפק האם יש חובת השבה (כיוון שמדובר על פיקציה משפטית שאין לה זכויות משפטיות, ובנוסף במקרה של תנובה היא כעת בבעלות נכרית).

2. הארגז מסומן, אולם הוא ניזוק קשות, ומסתבר שאין לחברה מה לעשות בו וגם אם תדע על כך לא תרצה בהשבתו (ראו ש"ך חו"מ שנח,א ושו"ת עונג יו"ט סי' קיא, אולם קצות החושן שם חולק על דברי הש"ך).

3. דבר שיש בו סימן, ואבד במקום שמצויים בו גויים, שאינם משיבים אבדה, הבעלים מתייאשים, והמוצא לא חייב להשיב (שו"ע חו"מ סי' רנט' ס"ג).

יש פוסקים הסוברים שכיוון שמצויים יהודים שאינם מחזירים אבדות, הבעלים מתייאשים (ספר "השבת אבידה כהלכה פ"ב ס"ח), ואע"פ שאין זו הדעה המרכזית בהלכה, ניתן לצרף דעה זו באבדה שאינה חשובה כל כך, כמו ארגז המלוכלך במלט. (אין הדבר מוגדר כ'יאוש שלא מדעת', כיוון שמצוי הדבר שארגזים אלו נעלמים, וישנה ידיעה כללית שזה המצב, נחשב הדבר כיאוש מדעת (ראה שו"ע חו"מ סימ' רס סעי' ו).

השבה לבעלי החנות

במקרה של ארגז שנמצא לצד כביש ראשי, אם נגדיר את בעל החנות כבעלים על הארגז בגלל הפיקדון שהוא משלם (לחצו כאן בקישור לאתר ישיבה את התייחסותו של הרב ויטמן מתנובה לנושא), אין צורך להחזיר, כיוון שבעל החנות וודאי התייאש. אבל ארגז הנמצא ביישוב קטן וברור מהיכן הגיע, צריך להשיבו לבעל החנות.

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

זכאות מתווך לדמי תיווך כאשר הקשר בין הצדדים היה קיים קודם

השואל התחייב לשלם למתווך שימצא לו דירה. מתווך סייע בקידום העסקה, אך הדירה הוצעה גם דרך גורם אחר. לפי...

דוד בדירה שכורה התפוצץ בקרה, מי ישלם?

המשכיר חייב לשלם על תיקון הדוד, משום שעל פי השולחן ערוך האחריות לתיקונים הדורשים בעל מקצוע חלה עליו....

קונה שרוצה לבטל עסקה בשל פגם שלא ידוע האם אירע לפני הרכישה

לא ניתן לבטל עסקה בדיני ממונות ללא הוכחה שהפגם היה קיים לפני הרכישה. במקרה של תקלה מתמשכת, אם הקונה ...

מי נושא בעלות תיקון הביוב לאחר ריצוף שבוצע על ידי דייר?

עלות פתיחת הסתימה מתחלקת בין כל השכנים, כל עוד לא הוכח שאחד מהם גרם לה. עם זאת, מאחר שבעל החצר כיסה ...

איחור בתשלומי שכר ופנסיה – האם מותר ומהי אחריותה של העובדת למעשי הבוס?

הלנת שכר של עובד גוי אינה אסורה מהתורה לרוב השיטות. לפי החוק, יש חובה לשלם שכר ופנסיה במועד, גם אם ה...

התחייבות לתשלום עבור החלפת שמירה – האם די בכוונה ובהגעה לעמדה?

ראובן שכר את שמעון להחליף אותו בשמירה. שמעון כבר הגיע לעמדה והביע מוכנות, אך לבסוף לא שמר כי לא היה...
למאגר השו"תים קראו עוד