אזרח עובד צה"ל שהוציא אישורי מחלה פיקטיביים

מה תשובתו של מי שעבד כאזרח עובד צהל והוציא תעודת מחלה פיקטיבית כשלא היה חולה ולא הלך לעבודה? איזה דוגמאות יחשבו בימינו לצרכי רבים? והאם צריך לומר להם שזה החזרת גזלה?
tags icon תגיות

השאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום.

נפסק בשולחן ערוך חושן משפט הלכות גזילה סימן שס``ו סעיף ב` כך:

הרועים והגבאים והמוכסים, תשובתן קשה מפני שגזלו את הרבים ואין יודעים למי יחזירו, לפיכך יעשו בו צרכי רבים, כגון בורות שיחין ומערות.

מה דין מי שעבד כאזרח עובד צהל והוציא תעודת מחלה פיקטיבית כשלא היה חולה ולא הלך לעבודה?  איזה דוגמאות יחשבו בימינו לצרכי רבים. האם צריך שהם יהיו דווקא מיועדים לכלל הציבור דתי ולא דתי, או שעדיף לתת לבית כנסת או לישיבה? והאם צריך לומר להם שזה חזרת גניבה?

 

 

התשובה

שלום וברכה

 

אזרח עובד צה"ל יכול להחזיר את שווי הגזלה לצה"ל עצמו.  אם אתה עדיין עובד בצה"ל אתה יכול לוותר על יום חופשה, ואם אינך עובד שם, אתה יכול לתרום לצה"ל עצמו או לליב"י.

 

באופן כללי מי שגזל את הרבים יכול לקנות צרכי רבים כגון לתרום ספרים לבית מדרש שכולם יכולים להשתמש בו (שו"ת משפטי ארץ חלק א' עמו' 214).

 

אין חובה להודיע לנגנב שמדובר בתשלומי גניבה. אמנם בגנבה מאדם פרטי ייתכן וישנה חובה לפייסו ולכן ישנה עדיפות להודיע לנגנב על כך (רמב"ם תשובה ב,ט, אך עיין בהלכות חובל ומזיק ה,ט), אבל במקרה שלך אין את מי לפייס ולכן נראה שאין כלל חובה להודיע לאף אחד על השבת הגנבה.

הדפיסו הדפסה

הרשמו לקבלת עדכונים

זכאות מתווך לדמי תיווך כאשר הקשר בין הצדדים היה קיים קודם

השואל התחייב לשלם למתווך שימצא לו דירה. מתווך סייע בקידום העסקה, אך הדירה הוצעה גם דרך גורם אחר. לפי...

דוד בדירה שכורה התפוצץ בקרה, מי ישלם?

המשכיר חייב לשלם על תיקון הדוד, משום שעל פי השולחן ערוך האחריות לתיקונים הדורשים בעל מקצוע חלה עליו....

קונה שרוצה לבטל עסקה בשל פגם שלא ידוע האם אירע לפני הרכישה

לא ניתן לבטל עסקה בדיני ממונות ללא הוכחה שהפגם היה קיים לפני הרכישה. במקרה של תקלה מתמשכת, אם הקונה ...

מי נושא בעלות תיקון הביוב לאחר ריצוף שבוצע על ידי דייר?

עלות פתיחת הסתימה מתחלקת בין כל השכנים, כל עוד לא הוכח שאחד מהם גרם לה. עם זאת, מאחר שבעל החצר כיסה ...

איחור בתשלומי שכר ופנסיה – האם מותר ומהי אחריותה של העובדת למעשי הבוס?

הלנת שכר של עובד גוי אינה אסורה מהתורה לרוב השיטות. לפי החוק, יש חובה לשלם שכר ופנסיה במועד, גם אם ה...

התחייבות לתשלום עבור החלפת שמירה – האם די בכוונה ובהגעה לעמדה?

ראובן שכר את שמעון להחליף אותו בשמירה. שמעון כבר הגיע לעמדה והביע מוכנות, אך לבסוף לא שמר כי לא היה...
למאגר השו"תים קראו עוד