הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב יעקב מ' שטיינהויז
הסכם שלא הוגבל בזמן, ושמאות שבעל הדין מערער עליה/ פד"ר 994870/7
בהסכם גירושין נאמר שהאשה תקנה מהבעל את מחצית הדירה, ושאם לא תרצה לעשות כן יקנה הבעל את חלקה. לא התפרש בהסכם עד מתי יכולה האשה לממש את זכותה. הבעל ביקש להתלות בסעיף אחר בהסכם ולומר שהזמן עבר. בית הדין קבע שהסעיף הנ"ל אינו רלוונטי לעניין, אבל עם זאת הוא קבע שהסכם שאינו מוגבל בזמן אינו סביר. לכן הוא קבע זמן סביר לבצוע ההסכם. עוד טען הבעל שהשומה של השמאי לא מקובלת עליו. בית הדין הבהיר לו שאינו יכול לחלוק על שמאי מוסכם, אך הציע לו לפנות לשמאי אחר על חשבונו, ואם תהיה שומה שונה ידון בכך בית הדין.
**חיוב אברך במזונות ילדיו / פד"ר 1063320/10
אברך טען שאינו חייב במזונות ילדיו כי אשתו נשאה לו ל דעת שהוא לומד תורה והיא מפרנסת. עוד טען שלא מחיבים אדם להשכיר עצמו למזונות. בית הדין דחה את טענותיו.
**סמכות בית הדין כאשר תביעה הוגשה בזמן עיכוב הליכים ובית המשפט נתן צו לעיקול ולמזונות זמניים / פד"ר 1124120/3
אשה טוענת שבעלה הגיש לבית הדין תביעה בשעה שחל צו עיכוב הליכים. בית הדין שלל את הטענה הזאת. האשה טענה שבינתים פסק בית המשפט מזונות זמניים, אבל בית הדין הבהיר שמזונות זמניים, כשמם, הם מזונות זמניים. ולכן אינם מקנים סמכות.
**כתובה במקרה של מעשה כיעור שנעשה אחרי פרידת הצדדים /פד"ר 1081331/2
בני זוג נפרדו אך טרם התגרשו. האשה נסעה עם אדם אחר לניו זילנד ואח"כ לבודפסט. לטענתה, הנסיעה לניו זילנד היתה לצרכי עבודה, והנסיעה לבודפסט היתה לאות תודה על שסייעה לו. הוא ישן בביתה פעמים רבות, לטענתה - בחדרים נפרדים ובנוכחות אנשים נוספים. נחלקו הדעות בשאלת הכתובה, נפסק שישלם מחציתה.
דיון בירושה ובצוואה כשאחד היורשים הוכרז כפושט רגל / פד"ר 857293/4
בית הדין דן בצוואת אשה שמתה, בהסכמת כל יורשיה. לאחר מכן נודע שאחד הבנים הוכרז כפושט רגל. כונס הנכסים שמונה לו טוען שאין לבית הדין סמכות לדון בתיק, כי הוא לא נתן את הסכמתו. בית הדין קבע שהסכמתו של כונס הנכסים אינה נחוצה לעצם קיום הדיון, וקבע שהדיון לגוף טענותיו של כונס הנכסים יקבע למועד אחר.
*מחלוקת בנוגע לרכוש אינה עילה לעיכוב גירושין
בית הדין קבע כי בני זוג הפרודים מזה שנתיים ואינם רוצים זה את זה עליהם להתגרש, ואין לבעל זכות לעכב את מתן הגט בשל אי רצונו לקיים את פסק בית המשפט שהעניק לאימא את זכות הקדימה לקנות את חלק הבעל בדירה. אין הדבר דומה למקרה בו האישה גוזלת את רכוש הבעל, שכן החלטת בית המשפט היא מקובלת וסבירה לחלוטין.
פסיקת הוצאות כנגד אם היוצרת ניכור הורי / פד"ר 992673/9
התובע הוא אב לילדה בת חמש וחצי שגרושתו מנעה פעמים רבות את הסדרי הראיה בטענות שהאב מתעלל מינית בילדה. טענות האישה נחקרו בעבר מספר פעמים על ידי המשטרה וגורמי הרווחה אשר הכריעו שאין כל אינדיקציה לטענות אלו ומדובר בדברים ששמה האם בפי הילדה. בית הדין התרה בעבר בפני האישה שבמידה ותמשיך להפר את הסדרי הראיה היא תיקנס. במהלך חול המועד פסח ניצלה האישה את פגרת בית הדין, ופנתה לבית המשפט שהוציא צו ביניים שמנע את הסדרי הראיה ביחס ל אירוע שהתרחש לפני הפסח. לאחר הפסח ולאחר בדיקה חוזרת של טענות האישה על ידי גורמי הרווחה בית הדין קיבל את עמדת האב שהאם מנסה להרחיק את הבת מאביה, ולהציגו באור שלילי. לאור ההתנהלות בית הדין החליט לחייב את האם בתשלום הוצאות משפט בסך 15,000 ₪, ולהתרות בה שבהישנות המקרים ידון מחדש העברת המשמורת לחזקת האב. בית הדין קבע שהוא פועל לפי העיקרון שניכור הורי הוא התעללות בקטין, והוסיף כי התעללות כזו היא בלתי חוקית, וכי חובתו להוקיע ניכור הורי ולמנוע אותה קודמת לעיקרון מלאכותי של טובת הילד. במהלך הדיון באת כוח האם קראה קריאות ביניים ואיימה על הדיינים, לאור הנסיבות בית הדין התרה בה על כך שיפסוק לה הוצאות אישיות ככל שהתופעה תישנה.
*סמכות שיפוט בתביעת גירושין כששני הצדדים אזרחי ותושבי חו"ל והבעל סרבן גט / פד"ר 928097/7
על פי חוק שיפוט בתי דין רבניים כאשר "האישה הגישה בקשה לעריכת גט לפי דין תורה לבית דין מחוץ לישראל והאיש לא התייצב לפני בית הדין במשך ארבעה חודשים מיום שזומן על ידי בית הדין כאמור; וכן כי בית דין מחוץ לישראל קבע שהאיש ייתן גט לאשתו, ואולם על אף מאמץ סביר לאכוף את החלטת בית הדין באמצעים המשפטיים והדתיים הקיימים באותה מדינה, הגט לא ניתן במשך שישה חודשים מיום שקבע בית הדין." בית הדין קבע כי התנאים מתקיימים במקרה הנדון, ולכן יש לו סמכות לדון בתביעת גירושין זו.
טענת הורה משמורן כי הילד עצמו לא רוצה בקשר עם ההורה השני / פד"ר 964046-21
תוקפו של צו הגנה שלא הוגבל בזמן / פד"ר 297491/29
דחיית תביעה לביטול הסכם בגין טענת כפיה / פד"ר 1093841/12
סמכותו של בית הדין למתן צו הרחקה מהילדים כנגד כל צד ג' / פד"ר 297491/29
פסיקת מזונות בת נכה שזוכה לתקציב גבוה מכמה גופים / פד"ר 712899/8
פסיקת הוצאות בשל טענה שהילד לא רוצה לפגוש את ההורה השני / פד"ר 896815/14
היסודות ההלכתיים לחיוב בהוצאות משפט ולשיעורן פד"ר 1211355-2
פטור אב ממזונות ילדים בגין ניכור הורי / פד"ר 940944/17
בית הדין פטר אב מתשלום מזונות בגלל ניכור הורי. בית הדין השתכנע, בעקבות תסקירי הרווחה ועו"ס מרכז הקשר שהתנהלות האם גורמת לניכור הורי בין הבת לבין אביה. התרשמות זו באה לידי ביטוי גם בפסקי דין של בתי דין קודמים, והביאו אותו להחליט על הפסקת תשלום מזונות על ידי האב. בית הדין הצטרף לכך, וציטט פסקי דין של בתי משפט ובתי דין הרואים בחומרה התנהלות של הורה הגורם לניכור בין הילד ובין ההורה השני. בית הדין קבע כי ההורים יעברו טיפול פסיכולוגי במטרה לחדש את הקשר בין האב לבתו, ועלות הטיפול תחול על שני הצדדים בשווה.
חיוב השבת ילדים למקום מגוריהם הקודם לאחר שהועברו שלא ברשות / פד"ר 1181742/5
ערך כתובה שכתובה בזוזים וזקוקים- תיק 1208015/6
דחיית בקשת תובעת לשיתוף ספציפי בדירה הרשומה על שם הנתבע / פד"ר 1075557-3
פיצויי כתובה הינם חלק מתביעת הכתובה ולא ייפסקו כדבר שבשגרה / פד"ר 1210809-9
דחיית סידור הגט לפרק זמן מוגבל לשם קידום ההליך הרכושי עוד טרם הגט / פד"ר 1277137-2
משמורת משותפת אף לשם מתן מענה לצורך רגשי של ההורים או של הילדים / פד"ר 754616-15
בית הדין קבע כי השיקול העיקרי בקביעת אופן המשמורת הרצוי הוא טובת הילדים. תפקידו של בית הדין הוא לקבוע מהי טובת הילד, ולשם כך הוא מסתייע בגורמים מקצועיים. לפעמים ישנה העדפה למשמורת משותפת כיון שהיא עשויה להביא לקשר הורי טוב יותר בין ההורים, ואין צורך בתנאי מוקדם של קשר ענייני בין ההורים באשר לצרכי הילדים.
תשלום דמי שימוש במקרה שהאם מתגוררת עם הילדים הבגירים בדירת הצדדים / פד"ר 654632-7
הטלת קנס שבועי על סרבנית גט / פד"ר 1195770-2
תוקפו של הסכם שלא אושר בבית דין אך הצדדים נהגו לפיו / בית הדין ירושלים 1203515/5
בני זוג חתמו על הסכם. אחד מסעיפי ההסכם קובע שההסכם טעון אישור בבית דין. ההסכם לא אושר אך הצדדים נהגו לפיו זמן רב. בית הדין קבע שההסכם בתוקף, ושאין הצדדים יכולים לטעון שלא הבינו על מה חתמו.
דחיית בקשה לפסילת בית הדין / בית הדין ירושלים 1266585/2
בית הדין דחה בקשה לפסול אותו בטענת משוא פנים, לא הוכחה עילת פסילה.
האם רשאי הורה לחסן ילדים כנגד נגיף קורונה אף בהתנגדות ההורה השני לכך - 943493-13
לצדדים שני ילדים בני 13 ו-15, האם מבקשת לחסנם נגד קורונה והביאה חוות דעת רפואית של רופא הילדים הממליץ לחסנם, והאב מתנגד מפני חששות שונים. סוגיה דומה עלתה בפני בית המשפט לענייני משפחה בחיפה, אשר קבע שיש לקבל את חוות הדעת הרפואית, ובית הדין הסכים להכרעה ולנימוקיה. בנוסף לכך בית הדין עמד על כך שבבואו להכריע בסוגיה זו השיקול המכריע הוא טובת הילד, ולא זכויות ההורים, ולכן קבע שהאם רשאית לחסן את הילד הבוגר בתנאי שהוא מסכים לכך.
חלוקת שכר כונס נכסים בין כונסת שעזבה לבין הכונסים שהחליפו אותה / בית הדין ירושלים 1203524/15
כונסת נכסים התרשלה בתפקידה ולא התקדמה. לבקשת הצדדים ובהסכמתה היא הוחלפה בכונסים אחרים. כעת יש לדון בחלוקת השכר ביניהם.
כפיית גט על בעל שהסתיר מאשתו את עברו הפלילי ואת העובדה שישב בכלא / בית הדין ירושלים 1278603/3
בית הדין חייב בעל לגרש את אשתו כי העלים ממנה את העובדה שישב בכלא.
נאמן הקדש שמכר נכס לפני שההקדש נרשם רשמית / בית הדין ירושלים 711517/3
אדם קיבל נכס עבור הקדש ומכר חלק ממנו עוד לפני שההקדש נרשם רשמית. יחידת הרישום והפיקוח טענה שאין לבית הדין סמכות בעניין זה. בית הדין קבע שיש לו סמכות. ואולם דרש להביא ראיות ולאמת חתימות.
חיוב גט לבעל המגדל את הילדים ומסרב לגרש את אשתו עד שתשלם לו מזונות / בית הדין ירושלים 1284587/14
בני זוג בהליכי גירושין. הילדים אצל הבעל. הבעל מסרב לגרש את אשתו עד שתשלם לו מזונות ילדים. בית הדין חייב אותו לגרש.
מינוי כונס נכסים לסרבנית גט / בית הדין ירושלים 1195770/2
בית הדין נעתר לבקשתו של התובע למנות כונס נכסים ספציפי לנכסי אשתו המסרבת לקבל גט.
גיור ילדים שנולדו מתרומת ביצית של גויה / בית הדין ירושלים 1316009/1
אשה מבקשת לגייר את שני הילדים שנולדו מזרע בעלה ומתרומת ביצית של גויה. בית הדין פסק שהם אינם צריכים הטפת דם ברית או קבלת מצוות, אבל צריכים לטבול בפני שלשה.
חיוב אם במזונות ילדיה / בית הדין ירושלים 1284587/12
בית הדין פטר אם מהשתתפות במזונות ילדיה הגדלים אצל האב.
פגישת אב עם בתו כשהאם טוענת שהוא פוגע בה מינית / בית הדין ירושלים 1061478/3
אשה מנעה מבעלה לשעבר לפגוש את בתו בטענה שהוא פוגע בה מינית. הטענה בוכחה כשקרית.
חיוב גט לאדם שאינו מפסיק להעיר הערות לאשתו, וגם לבית הדין / בית הדין ירושלים 4335096/3
בית הדין חייב בגט אדם שלא מפסיק להעיר לאשו הערות, וגם בבית הדין לא השיב לשאלות הדיינים אלא האריך בהערותיו.
כפיית גט כשהאשה תבעה תביעת נזיקין בבית המשפט / בית הדין ירושלים 632782/23
בעל מעגן את אשתו כבר שלשים שנה, אלא שבית הדין קבע שלא יוכל לסדר גט כל עוד לא תשיב האשה לבעל את מה שהוציא ממנו עבורה בית המשפט. כעת רואה בית הדין שהסכומים האלה קרובים להיות מקוזזים עם הסכומים שהוציאה האשה על נישואי הילדים, תשלומים שהבעל לא שילם בהם את חלקו. יחד עם התחייבויות של הבעל שישמע בקול רבנים שונים, התחייבויות שהבעל לא עמד בהן. לכן קובע בית הדין שיש לחייב את הבעל בגט.
סמכות בית הדין לדון בהסכמי גירושין / בית הדין ירושלים 1069470/5
זוג שהתגרש חתמו על שני הסכמים, אחד מעניק סמכויות לבית הדין ואושר בו, ואחד מעניק סמכויות לבית המשפט. בית הדין הכריע בשאלה אלו סמכויות נתונות לו ואלו סמכויות נתונות לבית המשפט, כמו כן הוא קבע כי הסמכות לשנות הסכם נתונה לערכאה שאישרה אותו. לכן הוא דחה תביעה לשנות הסכם.
ניכור הורי בין אב לבתו והפחתת המזונות בשל כך / בית הדין ירושלים 1178177/16
אב לא ראה את בתו במשך שלש שנים. בית הדין קבע שהדבר נגרם גם בשל הסתת האם וגם בשל מעשי האב. בית הדין הפחית את המזונות לתקופה זו.
היתר נישואין לשתוקית / בית הדין ירושלים 1376869/1
בית הדין התיר לאשה להנשא. כאשר אמה של האשה אומרת שאינה יודעת מי האב אך היא יודעת שהוא יהודי, והיא עצמה היתה פנויה בשעה שהתעברה.
בירור יהדות והיתר נישואין למאומץ שידועה זהות אמו אך לא אביו/ בית הדין ירושלים 1356578/1
בית הדין התיר לבן מאומץ לבוא בקהל, לאחר שהתבררה זהות אמו יולדתו, ואע"פ שאביו אינו ידוע.
דחיית בקשה לאיזון חובות שלא הוכחו / בית הדין ירושלים 1283952/9
בי זוג התגרשו. הבעל דרש לאזן חובות שלדבריו היו לבני הזוג כלפי צדדים שלישיים. כיון שהבעל לא הוכיח את קיומם של החובות האלה, דחה בית הדין את תביעתו.
פירוד בין בני זוג ופסיקה שהבעל חייב לעזוב את הדירה שהעביר על שם האשה / בית הדין ירושלים 1363653/2
בני זוג נפרדו על רקע קשיים כלכליים וכשלונות כלכליים של הבעל. בשלב מסויים הבעל רשם את הדירה על שם האשה כדי לפייסה על הכספים שהוא חייב לה ולמשפחתה ואין בידו לשלמם. כיון שהסיכוי להציל את הנישואין נראה נמוך, קבע בית הדין שהבעל יעזוב את הדירה.
מזונות במקום ניכור הורי / בית הדין ירושלים 1229721/9
בית הדין פטר את האב מתשלום מזונות עקב ניכור הורי.
פיצויי עיגון ושלילת כתובה מאשה שהגישה על בעלה תלונות שוא במשטרה / בית הדין ירושלים 965591/10
בני זוג התגרשו. האשה תבעה פיצויים על שנות עיגון ותביעתה נדחתה. ביתה דין פטר את הבעל מהכתובה בשל תלונות שוא ובשל מרידה מצד האשה.
הסדרי ראיה בהדרגה לאחר שנקבע כי אין מסוכנות מינית / בית הדין ירושלים 1201062/4
בית הדין אימץ את חוות דעתן של העו"ס שאבי הילדה אינו מסוכן מינית, אבל יש לתת לו תחילה לפגוש את הבת רק במרכז קשר, ובהדרגה לחדש את הקשר.
אם המסיתה את ילדיה להתנתק מאביהם / בית הדין ירושלים 1027470/24
ילדים אינם באים אל אביהם להסדרי הראיה. האם טוענת שהילדים לא מעוניינים בכך. בית הדין הבהיר לה שאם הילדים לא יבאו אל אביהם יש אפשרות להעביר אליו את המשמורת. וכן הפנה את הצדדים ליעוץ.
השעיית אדם ממקום עבודתו עד שיתן גט / בית הדין ירושלים 1357012/5
בית הדין חייב אדם בגט. מאז הוא מושך את הזמן בתביעות עקרות לבית הדין הגדול ולבג"ץ בדרישה לעכב הליכים. הנ"ל דחו את בקשותיו. בית הדין הורה למקום עבודתו של האיש להשעותו.
כהונה למי שמשפחתו נהגה מנהגי כהונה אך טוענים שלא עשו כן אלא משום שם המשפחה / בית הדין ירושלים 1389699/1
בני משפחה נהגו ככהנים. הסבא, שעלה מרוסיה, טוען שאיש לא אמר לו מעולם שהוא כהן, אך כיון שראה באנציקלופדיה ששם משפחתו הוא בד"כ שם של כהנים התחיל לנהוג מנהגי כהונה.