הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב יעקב זמיר
חיוב בגט בגלל מאיס עלי ועובר על דת / פד"ר 1022445/1
ביה"ד קמא כתב נימוקים לחיובו בגט המתבססים בעיקר על כך שהאישה מאסה בבעל באמתלא מבוררת, בצירוף הטעם שהבעל עובר על דת בעניין שנוגע אליה. ביה"ד הגדול סמך ידיו על החלטות ביה"ד קמא.
דחיית תביעה לשלום בית / פד"ר 962276/5
א. ביה"ד דוחה את תביעת שלום הבית של האשה. ב. ביה"ד קורא לאשה לראות את המציאות נכוחה ולהתגרש מבעלה בצורה מוסכמת, מושכלת ומכובדת. ג. אם לא יגיעו הצדדים להסכמה כנ"ל ייאלץ ביה"ד לשוב ולשקול מתן פסיקה מחייבת בתביעת הבעל לגירושין על פי כל האמור לעיל.
**כפיית גט באשה שנפרדה מבעלה על רקע אי שמירת מצוות / פד"ר 982961/1
זוג נפרדו זה מזה. האשה תובעת שלום בית. הבעל טוען שתביעתה של האשה היא טקטית כדי להשיג כסף. הבעל טוען שכבר זמן רב אין ביניהם יחסי אישות, ושהאשה לא מסכימה לתנאיו בענייני שמירת מצוות. בית הדין פסק שאין לחייב אשה לקבל גט גם אם הצדדים לא חיים יחד. כן הוא פסק שאי אפשר לדון אותה כמורדת בלא ראיות. ועוד הוא פסק שבעל לא יוכל לטעון שהוא מוציא אותה משום שאינה שומרת מצוות כל עוד הוא עצמו אינו שומר מצוות. אם ישמור מצוות יוכל להתרות בה ולהוציאה ללא כתובה.
**היתר לשאת אשה שניה לבעל שאשתו פרודה ממנו כבר שנים, ועשתה מעשה כיעור / פד"ר 806737/5
בני זוג פרודים כבר שנים רבות, והאשה מסרבת לקבל גט. בית הדין אפשר לבעל לשאת אשה שניה לאחר השלשת גט.
**כתובה במקרה שבו האיש טוען שהאשה יזמה את הגירושין / פד"ר 1075070/1
אדם טוען שאשתו יזמה את הגירושין ואף הגישה כלפיו תלונת שוא במשטרה. לכן הוא מבקש לפטור אותו מתשלום הכתובה. בית הדין פסק שהשאלה מי פנה אל בית הדין בפעל אינה קובעת. בכל מקום שבו הגירושין הם בהסכמה, או שיש עילה סבירה לדרישת הגירושין מצד האשה ואף ביה"ד ממליץ עליהם, הבעל חייב בכתובה. יש לפטרו ממנה רק במקום שבו החיים עם האשה אינם אפשריים. לכן הוא מחייב את הבעל בכתובה, אך עושה פשרה ולא מחייב אותו בכל הכתובה.
סמכות בית הדין לדון בתביעה בין בני זוג שאחד מהם תושב חו"ל / פד"ר 1076852/1
בעל הגיש בקשה לגט ומשמורת כנגד אשתו שהיא תושבת דרום אפריקה. האשה טענה שבית הדין אינו מוסמך לדון בתיק. בית הדין דחה את דבריה.
**בני זוג שהתגרשו וחזרו מיד לחיות יחד והבעל טוען שההסכם ביניהם היה פיקטיבי / פד"ר 271060/8
בני זוג התגרשו וחזרו מיד לחיות יחד במשך כמה שנים. הם חתמו על הסכם שמעביר את הדירה לרשות האשה. כעבור כמה שנים נפרדו בני הזוג. האיש טוען שההסכם היה פיקטיבי, ושהם המשיכו לחיות אחריו יחד עוד כמה שנים. האשה טוענת שבאותן שנים הם לא חיו בחדר אחד, ושהיתה להם כונה להתגרש. כיון שלא הוכח חד משמעית שההסכם היה פיקטיבי, פסק בית הדין שהאשה תקבל את הדירה.
בני זוג שניהלו חשבונות בנק נפרדים ולכל אחד מהם דירה משלו / פד"ר 842067/5
בני זוג חיו יחד אך מעולם לא נהלו חשבון בנק משותף. לכל אחד מהם דירה משלו, לאחר הגירושין, כל אחד מהם תובע מחצית מדירת חברו. האיש תובע גם את דמי ההשבחה שהשביח את דירת אשתו. האשה תובעת מנגד שהבעל ישלם על השמוש בדירה.
כתובה לאשה שהפילה שלש פעמים, ודינה של תביעה נמוכה מהדין / פד"ר 1124064/1
אשה תבעה כתובה מגרושה. הגרוש טען שהאשה לא זכאית לכתובה כי הוחזקה לנפלים, וכן טען שסכום הכתובה מוגזם ולא נכתב אלא לכבוד. ביה"ד קבע שגם אשה שהפילה שלש פעמים זכאית לכתובה. וכן קבע שכיון שהאשה ידעה שהיא יכולה לתבוע את כל סכום הכתובה ובכ"ז תבעה סכום נמוך יותר, הרי מחלה על היתר. ולכן אינה יכולה לחזור ולתבוע את מלוא הסכום.
כתובה לאשה חולת נפש / פד"ר 1095853/1
אשה חולת נפש. נישואיה הגיעו לקיצם. הבעל טען שהיא מורדת ושאינה זכאית לכתובה. בית הדין חייב אותה בכתובה לפי ערך מאתים זוז ומאתים זקוקים.
**שמיטת כספים על כתובה שהיתה בהליכי גביה בזמן השמיטה / פד"ר 1040199/7
אשה גבתה חלק מכתובתה, וחלק אחר מכתובתה היה בדיון בבית הדין. כאשר הגיעה השמיטה. הרב יצחק יוסף דן בדבר, וקבע שהכתובה לא שמטה, כי לא נוצרו התנאים לשמיטתה, וכי לא היתה יכולה להגבות בזמן השמיטה. וכן קבע כי למנהג האשכנזים שמיטה אינה נוהגת בזמן הזה. עם זאת, הוא דחה את טענת האשה לפיה אי ידיעתה פוטרת אותה מהשמיטה.
חיוב כתובה ונטל הראיה בטענת "מאיס עלי" כנגד אישה עם נכות נפשית/ פד"ר 1106869/1
בית דין האזורי חייב אישה לקבל גט, וקבע שהילדים ישהו אצל האב, ואף פטר את הבעל מהכתובה, בשל טענת "מאיס עלי" כתוצאה מנכות נפשית של האישה, אשר מונעת ממנה לתפקד כראוי בבית. האישה ערערה לבית הדין הגדול, בפסק דין הערעור נדחתה בקשת האישה לדון מחדש בטענת המשמרות ובחיוב הגט מדין "מאיס עלי", ומסקנתם לאחר בירור מקיף בסוגיה היא שניתן לחייב גט בטענת "מאיס עלי" מבוררת "כפי ראות עיני הדיינים". מאידך גיסא, בית הדין קיבל את ערעור האישה לעניין כתובה, וחייב את הבעל לשלם את כתובתה, כיוון שלא הובאו הוכחות מספקות לביטול הכתובה וטענת "מאיס עלי" אפילו כשהיא מוכחת אינה הילה לביטול כתובה.
אשה שהגישה תלונה על בעלה במשטרה, ואח"כ תבעה כתובה / פד"ר 1073784/1
אשה הגישה תלונות במשטרה נגד בעלה, ואח"כ תבעה את כתובתה. בית הדין האזורי קבע ברוב דעות שהאשה אבדה את כתובתה. ואף חייב אותה בהוצאות משפט. האשה ערערה לבית הדין הגדול, שקבע שלא הוכח שהאשה התלוננה שלא בצדק, ולכן על הבעל לשלם לה את כתובתה.
**אשה שהתפשרה על כתובתה וטוענת שאילו ידעה שבעלה כבר חי עם אשה אחרת לא היתה מתפשרת / פד"ר 997968/4
אשה חתמה על הסכם פשרה עם בעלה ובו סוכם שישלם לה חלק מכתובתה. כעת היא טוענת שאילו ידעה שהוא כבר חי עם אשה אחרת לא היתה מתפשרת. בית הדין הראה שהיא ככל הנראה ידעה גם ידעה שהוא חי עם אשה אחרת. כמו כן, יש להניח שגם אילו לא התפשרה לא היתה מקבלת את מלוא הסכום. לכן בית הדין דוחה את תביעתה.
חלוקת רכוש בין בני זוג כאשר האשה מרדה וזנתה / פד"ר 1125089/1
בני זוג התגרשו כי האשה מרדה בבעלה והכניסה גבר זר לביתם. דירת הצדדים נרכשה ע"י אבי הבעל ונרשמה בטאבו על שם שני בני הזוג. בית הדין האזורי פסק בדעת הרוב שבנסבות המקרה יש לתת את הדירה כולה לבעל, ולחייב את האשה בשכר דירה מהיום בו נאסרה על בעלה. האשה ערערה לבית הדין הגדול שקבע שיש לתת לה כששית מהדירה. עם זאת קבע בית הדין הגדול שמתנות שניתנו לה מהבעל וקרוביו חוזרות לידי נותניהן.
*** חזרה מהסכם גירושין בגין אי הבנת ההסכם
בני זוג יוצאי אתיופיה התגרשו וקיבלו הסכם גירושין. כעבור זמן טען הבעל כי לא הבין היטב את האמור בהסכם, וכי לא נעשה קניין על ההסכם ולכן אינו מחייב. ערכת הערעור דחתה את דברי הבעל. הסיבה לכך היא, כי עו"ד של הבעל היה דובר אמהרית והוא הסביר לבעל את ההסכם. בנוגע לטענה כי לא נעשה קניין על הפשרה קבע בית הדין כי הבעל כבר התחיל לפעול בהתאם לפשרה שהושגה בין הצדדים, וכן קיבל את עיקר תביעתו (גירושין) ולכן אין מקום לבטל את ההסכם.
***מתי יכלול קיצור תקופת עיכוב ההליכים גם את קיצור 'ימי הצינון'
בני זוג הפונים להליך של גירושין צריכים תחילה ע"פ חוק לעבור הליך של גישור. בתקופת הגישור, נקבעה ל45 ימים אין להגיש תובענות ויש בהם 'עיכוב הליכים'. לאחר הגישור יש עוד 15 ימי צינון שגם בהם לא ניתן להגיש תובענות. בית הדין קבע, שכאשר ערכאה שיפוטית קיצרה את עיכוב ההליכים, בתום העיכוב יחולו ימי הצינון. אך אם בית דין ביטל לגמרי את עיכוב ההליכים (קיצורם לאפס) גם ימי הצינון בטלים, וניתן להגיש בהם תובעות. בנוסף, גם ימי הפגרה עולים כחלק מימי עיכוב ההליכים.
מחלת נפש שהתפרצה סמוך לנישואין / פד"ר 1129170/1
בני זוג נישאו. זמן קצר לאחר החתונה ואולי אף במהלכה, ניכר היה כי האישה סובלת מהתקף פסיכוטי. המומחים חלוקי בדעתם האם האישה הבריאה לגמרי או שמא היא עדיין חולה, ויש סיכוי סביר להתפרצות מחודשת של המחלה. בית דין קמא הכריע כי האישה חייבת בגט כיוון שמחלת נפש היא 'מום גדול', והאישה מאוסה בעיניו באמתלא מבוררת, ולכן הבעל פטור ממזונות. בנוסף הוא פטור מכתובה ומתוספת כתובה, שכן בעל חייב בכתובה אפילו במומים גדולים רק אם יש לאישה חזקה של 'כאן נמצאו כאן היו' ו'חזקת הגוף' שהאישה נולדה ללא מומים אלו. במקרה שלפנינו שתי החזקות הללו לא קיימות: יש היסטוריה של מחלות נפש במשפחה ולכן אין 'חזקת הגוף', ואין חזקת 'כאן נמצא כאן היה' במקרה בו ניתן היה לטעון מקח טעות אם המומים היו ידועים לפני הנישואין. בנוסף מחלת נפש אינה מתפרצת לפתע פתאום, ויש רגלים לדבר להניח כי המחלה התפתחה בה במשך שבוע לפחות לפני החתונה. בחשש הזה אין די בכדי להוציאה ללא גט, אך יש בו די בכדי לא להוציא ממון מהבעל. בית הדין הגדול דחה את הטענה שיש רגלים לדבר שהמחלה התחילה קודם, כיוון שרק במקרים בהם היתה חולה ונרפאה אומרים כך ולא בכל מקרה. לדעתם, יש לאישה חזקת גוף, כיוון שההיסטוריה המשפחתית עליה הסתמך בית דין קמא אינה נכונה, וניתן לומר 'כאן נמצא כאן היה' במקרה שלפנינו. כיוון שהספקות במקרה הזה רבו מאוד, וכיוון שהיו צדדים לחייב את האישה שבועה, בית הדין פסק פשרה בין הצדדים, והבעל ישלם שליש מסכום הכתובה והתוספת.
***כשרות קידושין שנעשו בטבעת שרכשה הכלה ומסדרם לא היה בקי בטיב קידושין / פד"ר 993982/1
פלונית מבקשת מבית הדין היתר נישואין לבעלה הראשון אחרי גירושיה מבעלה השני. לצורך קבלת ההיתר היא טוענת כי נישואיה השניים לא תקפים משלוש סיבות: הטבעת נרכשה מכספה, מסדר הקידושין לא בקי בטיב קידושין, ואחד העדים אינו שומר תורה ומצוות. בנוגע לכשרות הטבעת כתב בית הדין כי טבעת שנרכשה מכספה של האישה כשרה באופן עקרוני כי אנו יוצאים מנקודת הנחה שהאישה הקנתה כראוי, או לפחות השאילה את הטבעת לבעלה. אמנם חלק מהפוסקים מסתפקים באופן כזה של נתינת מתנה על מנת להחזיר בקידושין עצמם, וניתן לעשות את דבריהם סניף לדברים אחרים. בנוגע לחוסר בקיאותו של מסדר החופה, כתבו בית הדין שאין לחשוש לטיב הקידושין במקרה כזה, וכי הדברים הפוסלים את הקידושין הם כשרות הטבעת וכשרות העדים בלבד ובזה לא היה ניכר כי הרב לא בקי. בנוגע לכשרות העדים טען בית הדין כי נושא זה לא התברר כלל בבית הדין האזורי והם רשאים לערוך ברור שכזה.
חיוב גירושין לאישה שהצטרפה לכת ה'שאלים' / פד"ר 1086603/1
בני זוג מהעדה החרדית בירושלים נישאו. שנה לאחר החתונה האישה הצטרפה לכת לובשות ה'שאל', אשר נוהגות ללבוש לבוש ארוך וכהה ומנהלות אורח חיים הכולל תפילות מרובות, קיום יחסי אישות רק לצורך פריה ורביה, והזנחת הבית הבעל והילדים. הבעל תבע לחייב את האישה לקבל גט, בטענה שהיא מורדת בכך שהיא מונעת חיי האישות ובנוסף הוא מואס בה בגין לבושה והנהגותיה. האישה הביאה מכתבים בהם נראה שהוא אהב את דרכה החדשה, בנוסף טענה כי מניעת חיי אישות נובעת מהבעל, ואף הודיעה כי תסכים להסיר את השאל עבור בעלה. בית דין בירושלים קיבל את טענות האישה וקבע כי כי מאיסות צריכה להיות תחושה חזקה שלא יכולה להשתנות, ואין זה המצב במקרה זה, ויש כאן רק מחלוקת על קוד לבוש ולא על שינוי אורח חיים. בפסק דין זה בית הדין הגדול הפך את פסיקת בית הדין בירושלים וקבע שברור מעל לכל ספק שהאישה הצטרפה לכת חדשה ודבקה באורח חייה ובתפיסת עולם של אותה כת ולא רק החליפה את לבושה. וכן התנהגות האישה והזלזול שלה בבעלה מהווה עילה לגירושין וזהו מקרה חמור בהרבה מדין "משיאה שם רע על בעלה" בנוסף לכך העובדה שבני הזוג חיים בנפרד כבר מספר שנים נחשב למרידה הדדית המחייבת גירושין.
חזרה מהסכמה לגוד או אגוד / פד"ר 1109911/1
בני הזוג התגרשו והאישה הסכימה שבעלה ירכוש את חצי המגרש שבבעלותה. לאחר תקופה של כמה חודשים חזרה האישה מהסכמתה בטענה שעורך הדין שלה הטעה אותה, ובית דין האזורי דחה את בקשתה. ערכת הערעור דנה האם הסכמה לעשות גוד או איגוד תלויה במעשה הקניין. הכרעת בית הדין היא שאע"פ שלא התבצע קניין, אין ביכולת האישה לדרוש חלוקה שונה, והאפשרות לחזור ב'גוד או אגוד' לפני קניין היא רק למקרה של חזרה לשותפות, מצב שאיננו אפשרי במקרה של זוג שהתגרש, ולכן דין הערעור להדחות. בשולי פסק הדין נידונה השאלה האם יש כאן "מחוסר אמנה" ומתוך כך האם על בית הדין למנוע את החזרה. בנוסף נידונה השאלה האם ניתן לומר קים לי בדבר שלא הובא בשלחן ערוך? והאם הדבר תלוי בשאלה האם בעלי הדין ספרדים או אשכנזים?
התמחרות על נכס ללא זכויות קנייניות; החובה להכריע בסכסוך ואף ב'דין כעין פשרה' / פד"ר 938927/4
בני זוג תמחרו דירה שלא היתה בבעלותם. בית הדין הגדול קבע כי תמחור זה בטל. ערכת הערעור הנוכחית הכריעה כי פסק דין שניתן ע"י בית הדין הרבני הגדול לפני שנים ניתן על סמך נתונים מוטעים, ולכן הוא בטל. יחד עם זאת, כיוון שאין לבני הזוג זכויות משפטיות בנכס, בית הדין לא יכול להכריע בעניין בצורה משפטית טהורה. אולם כתב בית הדין: "הרא"ש בכמה מתשובותיו העלה הנחיה לבית הדין שגם במקום שאי אפשר להכריע את הדין על פי כללי ההלכה – בית הדין אינו רשאי להסתלק מן הדין ולהשאיר את הסכסוך ללא פתרון". לכן קבע בית הדין שהאישה תשלם לבעל סכום מסויים על דרך פשרה.
אי־הארכת עיכוב הליכים ללא הסכמה בכתב ובשל 'גישור' שמחוץ ליחידת הסיוע / פד"ר 1219241/2
חזרת צד שהסכים לפשרה מהסכמתו נוכח השתהות חברו מלהסכים / פד"ר 1200962/2
סמכות הדיון בתביעת מזונות וכתובה מן העיזבון / פד"ר 1128082/2
ייפוי כוח בלתי חוזר שלא מומש / פד"ר 1142371/1
הכפפת הסכם פשרה בעניין הכתובה למשתמע כי תיגבה רק אם לא תזכה האישה ברכוש העודף על זכותה ע''פ ההלכה / פד"ר 1139099-1
מועדי הגשת ערעור ותגובה בכלל ובמצבי חירום (קורונה) / פד"ר 1264729/1
שיעור הערובה להוצאות / פד"ר 1264729/1
הקפאת טיפול שירותי הרווחה בקטין כבקשת המערערת ובהעדר תגובת המשיב/ פד"ר 1078146/10
בקשת רשות ערעור שהיעתרות לה צופנת נזק למבקשת עצמה העולה על תועלתה 989989/5
המבקשת ערערה על החלטת בית הדין להטיל עליה שכר טירחת מומחה לבירור טענותיה. בית הדין דחה את ערעורה והותיר את החלטת בית הדין האזורי. מהנימוקים - ההחלטה הראשונה היא החלטת ביניים שתשתנה אם יצדקו טענות המבקשת. בנוסף, הערעור עשוי לעלות יותר מהרווח וסיכוייו נמוכים, תוך שיגרום דחייה לדיון העיקרי. בית הדין דחה ערעור על מקצועיות המומחה משלא הוגשו סימוכין לכך.
טענה למסוכנות של אב ולקשר פסול בינו לבית הדין / פד"ר 1273417/1
דיון בערעור על החלטות זמניות בעוד הדיון בהחלטות הקבועות תלוי ועומד / פד"ר 1078146-10
תשלום שכר טרחה מוגדל בעבור ייצוג מטעם הסיוע המשפטי / פד"ר 1267221-1
ערעור על החלטת ביניים שלא לצוות על מדור ייחודי - פד''ר 12733961
היעתרות לבקשות לדחיית דיון אימתי -פד''ר 1262231-1 - ביה''ד הגדול
הסמכות לדון בחוב משותף - בהסתמך על הודעת דוא''ל של נציג הבנק -פד''ר 1269189-1 - ביה''ד הגדול
מתן ארכה להגשת ערעור שכנגד והאיזון בין מהות לפרוצדורה / פד"ר 1249115-1
מקום בירורן מחודש של עובדות שהוכרעו על יסוד כתבי טענות ללא דיון וחקירות בשל אילוצי שעת החירום 1168319/4
ערעור על פסק בית דין קמא בטענות: 1. סטייה מסדרי הדין. 2. החלק העובדתי לא נתברר באופן מספיק. בית הדין דחה את הערעור מפני שלא מצא יסוד לטענת הסטייה. והבירור החלקי של העובדות נובע ממצב החירום שבמגיפת הקורונה ויש להצדיק את החלטת בית דין קמא. ככל שיובאו ראיות נוספות ייתאפשר לסתור את הדין כהלכה.
בקשה לבירור יהדות שלא אגב ענייני נישואין וגירושין שהוגשה תוך ניסיון להטעות את בית הדין ולעקוף רשויות אחרות 1273538/2
בית הדין קמא דחה בקשה לבירור יהדות שהוגשה כדי לקבל אישור עלייה, בנימוק שסמכות בית הדין לברר יהדות רק אגב נישואין וגירושין. בית הדין הגדול דחה את הערעור בנימוקים: 1. הערעור הוגש לאחר התקופה שבחוק. 2. צדק בית דין קמא שסמכות בית הדין לבירור יהדות היא רק אגב נישואין וגירושין. 3. לגוף הערעור, נתברר שהמבקשת הטעתה את בית הדין בנוגע להחלטות של הרשויות השונות. בית הדין חייב בהוצאות, והודיע שאם יישנו התביעות יחייב הוצאות בסכום גבוה יותר.
ראיה חדשה והשלכתה על סדרי הדיון והסמכות לבחון טענת ביזוי בית דין קמא / פד"ר 1269189-1
סמכותו הנמשכת של בית הדין לעסוק בענייני הרכוש לאחר הגירושין / פד"ר 981039-9
קנסות שהושתו ללא עמידה בתנאי הסף שבחוק / פד"ר 1078146-10
חיוב הוצאות משפט בדין תורה עקרונות סייגים ויישום / פד"ר 1269189-1
פסיקה בשאלה שעלתה אגב אחרת אך לא בתביעה מפורשת / פד"ר 1262231-1
מהותה של החלטה סופית המקימה זכות ערעור והשיקולים במתן הרשות ובקביעת ערובה לשמיעת ערעור / פד"ר 1265019-1
הליך שנוהל שלא כראוי והליכי אכיפה שאינם בסמכות – עילה לביטול הפסק אך לא לפסילת המותב 1166084/5
התייתרות ההכרעה בערעור על הגבלת צו למדור ייחודי משניתן פסק דין לגירושין / פד"ר 1218235-2
זכות הערעור למרות הסכמה לדון דווקא בבית הדין האזורי וללא התנייה בוויתור על זכויות חוקיות / פד"ר 1272867-1
דחיית בקשת רשות ערעור בטענה למסוכנות לילדים או "קשר" בין המשיב לדיינים / פד"ר 1273417-1
עיכוב ביצוע תוך שמירת איזונים ומניעת שימוש בו בערעור סרק כדי להרוויח זמן ולהימנע מסנקציות / פד"ר 1271133-1
ייחוד דמי הוצאות משפט שנפסקו לבא כוח הזוכה בהם ולא לנושיו של הזוכה 1034548/9
הטעמים לדרישת ערובה להוצאות משפט כתנאי לשמיעת ערעור 1209165/2
איזונים בצו הרחקה בין זכות צד לפרטיות לבין זכויות משנהו ושמירת הסדרי השהות / פד"ר 1078146-13
אי-ביטולו של דיון שראוי לקיימו אך בשל משגה פרוצדורלי זכות הערעור על צו הרחקה / פד"ר 1278109-1
הכרעה בנוגע לצווי הגנה והרחקה / פד"ר 1219241-3
צווי הגנה והרחקה דרך הדיון וההכרעה; ביסוסם על זכויות למדור ועל דיני הגירושין אימתי?
הטלת קנסות וחיוב בהוצאות משפט בגין סיכול ביצוע פסק הדין בהימנעות מהסרת עיקולים / פד"ר 844428-9
טובת ילדי אסיר במניעת קשר עם הטוענים כי פגע מינית בבן משפחתם / פד"ר 1257656-1
חיוב האיש בכתובת אשתו למרות טענותיו כי ייתכן שזינתה תחתיו בשנות הפירוד / פד"ר 810278-2
ביצוע החלטה הפוטרת ממזונות שמכוח הסכם ב'ילדים' בגירים היכולים לדאוג לעצמם / פד"ר 1209165-3
תנאים להקדמת גירושין לדיון בכתובה / פד"ר 1279771-1
בקשה לתיקון פרוטוקול הדיון שהתקיים במותב קודם ולפני זמן רב / פד"ר 1151744-2
שכרו של כונס נכסים / בית הדין הגדול 844428/9
בית הדין מינה כונס נכסים לדירה של בני זוג, כונס הנכסיםתבע את שכרו. בית הדין קבע שהנתבע צריך לשאת בשכר כונס הנכסים כפי שיעור זכותו בדירה לפי הפסק הדין, ולא לפי שיעור זכותו הרשומה בדירה
חיוב בעל שעבר ארוע מוחי ויש לו אפוטרופוס במזונות אשתו / בית הדין הגדול 1277835/1
בני זוג חיו במשך שנים כך שיש ביניהם תקופות פירוד ממושכות, וגם האופציה של גירושין היתה על השלחן פעמים רבות. אבל הזוג לא התגרשו בסופו של דבר. היום הבעל בבית אבות לאחר שעבר ארוע מוחי, ואחיו התמנה כאפוטרופסו. משפחת הבעל לוחצת עליו כבר שנים רבות לגרש את אשתו כדי להוציא אותה מביתם המשותף, וכדי שלא יצטרך לשלם לה מזונות. הבעל מתנגד. הוא משלם לאשתו סכום מסוים כל חדש והיא גרה בביתו, והוא מעוניין להמשיך בכך. משנתמנה אחיו לאפוטרופסו, ביקש להפסיק לשלםן ולהוציא את האשה מהבית. הבעל מתנגד, ובית הדין התרשם שהבעל מספיק צלול כדי להבין את מעשיו. בית הדין קבע שהבעל ימשיך לשלם כמו ששילם עד היום, והאשה תשאר בבית.
קבלת תביעת גירושין בטרם הוכרעו דיוני הממון ובטרם הופרדו המגורים / בית הדין הגדול 1326343/1
אדם תבע גירושין. בית הדין האזורי אמר שלא ידון בתביעה כיון שעדיין אין הסכמה על מקום הדיון ועל סידורי הממון, ועדיין לא הופרדו המגורים. בית הדין הגדול קבע כי הדיון בתביעה יכול להתחיל להתנהל.
אדם שטען שהאגרה שהוא שילם שולמה בטעות על תיק אחר וביקש לפטרו מתשלום / בית הדין הגדול 1273081/2
אדם שילם אגרת ערעור בתיק מסויים, וטוען שהמזכירות טעתה ולקחה את הכסף עבור תיק אחר. הטענות שטען בתיק מוכיחות שלא כדבריו, לכן בית הדין דחה את בקשתו.
כריכת תביעה חלקית / בית הדין הגדול 1250217/3
אשה תבעה גירושין, וכרכה לתביעתה את שאלת המשמורת, אבל לא כרכה את תביעת המזונות, אותם העדיפה לתבוע בבית המשפט. הבעל טוען שפיצול הכריכה נעשה שלא בתום לב, וביקש לבטל את הפסק.
ערעור שאין בו טענות ברורות וקונקרטיות / בית הדין הגדול 1264210/3,4
אדם הגיש ערעור, בו טען טענות כלליות ולא ברורות, ולא עמד על הנקודה המדויקת שבה לדעתו טעה בית הדין. בית הדין הגדול הבהיר שערעור לא נועד כדי לפתוח מחדש את הדיון אלא רק כדי להגיש הערות קונקרטיות על נקודות בדיון הקודם, ולכן חייב את המערער בהוצאות וסגר את התיק.
ערעור על החלטה המאפשרת לאשה לרכוש את חלקו של הבעל בדירה / בית הדין הגדול 1324367/1
בית הדין האזורי פסק שהשותפות בין הצדדים תפורק. אח"כ, בהחלטה נוספת, הוא קבע שהאשה היא שתקנה את חלקו של האיש. האיש ערער על כך. האשה טענה שאי אפשר לערער על כך כי זו החלטה לא סופית. בית הדין קבע שזו החלטה סופית ואפשר לערער עליה.
דחיית ערעור על החלטת בינים התואמת את המלצת המומחה / בית הדין הגדול 1238593/4
הרב יעקב זמיר דחה ערעור של אשה על ההחלטה לאמץ את החלטת העו"ס לערוך לה בדיקת מסוגלות הורית ולא לערוך בדיקה כזאת לבעלה, וכל זאת לפני חקירת העוס.
דירה שנרשמה על שם האשה בלבד ומומנה בין השאר ממשכנתא / בית הדין הגדול 1234501/3
בני זוג התגרשו. הדירה שגרו בה מומנה מכספי האשה ונרשמה על שם האשה בלבד. אבל חלק מהמימון הושג באמצעות משכנתא ששולמה בזמן הנישואין. בית הדין קבע שהדירה תשאר בבעלות האשה, אך היא תחזיר לבעל את מחצית תשלומי המשכנתא.
ערעור על הסכם בטענה שהמבקשת לא היתה מודעת לו וב"כ פעלה ללא ידיעתה / בית הדין הגדול 1375272/1
בית הדין התיר לערער על הסכם גירושין בטענה שהמערערת לא נכחה בבית הדין בשעה שאושר.
סמכו בית הדין לדון בתביעת כתובה כנגד עזבון בעלה / בית הדין הגדול 1128082/2
ביתה הדין הגדול קבע שיש לבית הדין סמכות לדון בתביעת כתובה כנגד עזבון.
סמכות בית הדין לדון בעניינם של תושבי חוץ לאחר שהתקבלה הסכמתם / בית הדין הגדול 1270596/7
בית הדין דחה את ערעורה של אשה שטענה שהסכמתה לדון בארץ אינה תקפה וגם לא ניתנה אלא מפני האילוץ. וזאת לאחר שהאשה שיתפה פעולה עם כל ההליך וערערה רק לאחר שהתקבל פסק דין שלא לרוחה. ואולם, בית הדין קבע שגם ללא שיקול זה הסמכות נתונה לו.
ראיה על כוונת שיתוף מהסכם שלא אושר / בית הדין הגדול 1367674/1
בית הדין קבע שאפשר להביא ראיה על כוונת שיתוף מהסכם שהאיש חתם עליו, אע"פ שלא אושר.
סמכות בית הדין כאשר הוגשה תביעה לפני זמנה ולאחר מכן הוגשה אחרת בזמנה / בית הדין הגדול 1382912/1
אדם פתח תיק משמורת ילדים בתקופה בה לא יכול היה לעשות זאת לפי התקנות. המזכירות פתחה לו תיק. לאחר מכן, במועד, הגיש האיש שוב את התביעה. לכן קבע בית הדין הגדול כי הסמכות נתונה לבית הדין.
סמכות בית הדין לדון בתביעת צד שלישי בהסכמתו / בית הדין הגדול 1379143/1
אדם תבע שגרושתו תשא בחוב כלפי אמו. בית הדין קבע שאין לו סמכות לדון בכך, אע"פ שהאם מעוניינת בכך.
חלוקה לא שוויונית של פנסיה כאשר בגלל פער גילים גבוה האשה צפויה להנות ממנה הרבה יותר מהאיש / בית הדין הגדול 1147305/12
בית הדין אישר את פסק הדין של בית הדין האזורי לחלק את הפנסיה בין בני הזוג באופן לא שוויוני, כיון שפער הגילים בין בני הזוג יגרום לחלוקה לא הוגנת.