הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב ציון לוז - אילוז
קידושי קראי חירש-אילם / ביה"ד הרבני 1008762/1
משקלה של העדה הקראית הוא מזערי בימינו ועל כן כמעט ואין עיסוק הלכתי במעמדם ובמנהגיהם. חריג מעניין לכך הוא פסק דין זה שהתיר את ילדיה של אשה שהיתה נשואה לקראי, התגרשה ממנו בבית הדין הקראי ולאחר מכן נולדו לה שני ילדים מאדם אחר
האם עובר מוקפא יורש? (פד"ר 1063670/1)
בית הדין הרבני עסק בשאלת ירושה של עוברים מוקפאים שאביהם מת ולאם יש כוונה להחזירם לרחמה. בית הדין קבע שכל זמן שהעוברים לא הוחזרו לרחם הם אינם יורשים, ונחלקו הדעות האם הם יורשים משלב ההיריון או רק לאחר הלידה.
חיוב כתובה בסכום גבוה כאשר לצדדים יש טענות חמורות זה על זה / פד"ר 83475/4
בני זוג התגרשו. האשה תובעת את הסכום הנקוב בכתובה, מליון ש"ח. האיש טוען שלא התכווון להתחיב בסכום כה גבוה. עוד הוא טוען שיש לקזז ממנו סכומים גבוהים שנתן לאשה למטרות שונות. האיש חי חיי אישות עם אשה אחרת, נשואה. האשה טוענת שהוא הרבה ללכת לנשים אחרות. האיש טוען שהאשה נהגה כלפיו באופן לא ראוי. בית הדין חייב בסכום מסוים על דרך הפשרה והתנה את אותו סכום בכך שאין לאשה תביעות ממוניות נוספות, וכן שהאשה לא תוציא מהאיש סכומים נוספים בערכאה אחרת. ואם תעשה כן - יוכל הבעל לתבוע את הסכום בחזרה.
**אדם שגרושתו גרה בביתו והיא מבקשת להכניס עליו גבר אחר שלטענת הבעל גרם לגירושין / פד"ר 92614/3
זוג שהתגרשו לאחרונה ועדיין לא סיימו את ההסדרים הממוניים ביניהם. בינתים האשה גרה בביתו של האיש ומשלמת לו דמי שכירות, ללא חוזה חתום ביניהם. האשה מבקשת להכניס לבית גבר, שלטעת הגרוש היה לה עמו קשר עוד לפני הגירושין, ובעטיו נגרמו הגירושין. בית הדין קבע שכיון שהבית שייך לאיש, הוא רשאי למנוע את הכנסת האיש הנוסף כדייר בבית.
**כתובה במקרה שבו האיש טוען שהאשה יזמה את הגירושין / פד"ר 1075070/1
אדם טוען שאשתו יזמה את הגירושין ואף הגישה כלפיו תלונת שוא במשטרה. לכן הוא מבקש לפטור אותו מתשלום הכתובה. בית הדין פסק שהשאלה מי פנה אל בית הדין בפעל אינה קובעת. בכל מקום שבו הגירושין הם בהסכמה, או שיש עילה סבירה לדרישת הגירושין מצד האשה ואף ביה"ד ממליץ עליהם, הבעל חייב בכתובה. יש לפטרו ממנה רק במקום שבו החיים עם האשה אינם אפשריים. לכן הוא מחייב את הבעל בכתובה, אך עושה פשרה ולא מחייב אותו בכל הכתובה.
**תקפו של הסכם ששני הצדדים ראוהו כמבוטל / פד"ר 1084485/1
הצדדים חתמו על הסכם גירושין וביטלו אותו. ואולם אין החלטה רשמית על ביטול ההסכם, לכן תובע הבעל את קיומו. בית הדין דחה את תביעתו על הסף, כיון שכל התנהגותו לאורך כל התהליך העידה על כך שהוא לא רואה את ההסכם כמחייב.
פרשנות הסכם שיש בו סתירה / פד"ר 1089941/1
בהסכם גירושין נאמר שהאשה תקבל את כתובתה בששה תשלומים, בסעיף אחר נאמר שהאשה מוחלת על כתובתה. גם בפסק בית הדין היתה סתירה מעין זו. הבעל בקש להפטר מהתשלום, ובית הדין באר את דבריו ואמר שהבעל חיב לשלם. הבעל ערער לבית הדין הגדול. בית הדין הגדול קבע שבפרשנות חוזה תמיד יש להעדיף את הפרשנות המקיימת את החוזה בכללותו. לכן יש לפרש שהאשה לא מוחלת על כתובתה אלא מאשרת שקבלה אותה. כמו כן קבע בית הדין הגדול שבית הדין האזורי מוסמך לפרש את דבריו.
סמכות בית הדין לדון בתביעה בין בני זוג שאחד מהם תושב חו"ל / פד"ר 1076852/1
בעל הגיש בקשה לגט ומשמורת כנגד אשתו שהיא תושבת דרום אפריקה. האשה טענה שבית הדין אינו מוסמך לדון בתיק. בית הדין דחה את דבריה.
מזונות לילדים כאשר חלקם כבר בגרו / פד"ר 810386/6
בני זוג התגרשו ונפסק סכום מסוים שישלם האב למזונותיהם. בינתים בגרו ארבעה מתוכם ונותרו שנים. האב טוען שכעת עליו לשלם רק שליש מהסכום המקורי. בית הדין קבל את טענת האם שהוצאות גדול שני ילדים הם יותר משליש מהוצאות גדול ששה ילדים. כמו כן פסק ביה"ד שבנסבות שלפנינו יש מקום לחייב את האב גם בהחזקת הבוגרים. לכן פסק סכום גבוה יותר.
הערכה מחדש של ערך דירה בהסכם גירושין בעקבות עלית מחירי הדירות / פד"ר 902774/6
בני זוג שהתגרשו סיכמו שהבעל יקנה את חלקה של האשה בדירה בסכום שסוכם. ביצוע ההסכם התעכב ובינתים עלו מחירי הדירות באופן משמעותי. בית הדין קיבל את ערעור האישה וקבע שיש להעריך את המחיר מחדש לפי שוויה העדכני של הדירה גם אם יתברר שהעיכוב היה באשמת האשה.
אשה שהתקדשה ע"י רב שאינו מוסמך ובעדים פסולים, ולאחר מכן עזבה את בעלה וילדה לגברים אחרים / פד"ר 932006/1
אשה נישאה בגיל 15 ע"י רב לא מוסמך שקידש את בני הזוג באופן פרטי. לאחר מכן עזבה את הבעל וילדה ילדים לגברים אחרים. הרב הנ"ל אומר שסידר את הקידושין תחת איום, שגם האשה היתה מאוימת, שהוא לקח עדים פסולים ודאג שהקידושין לא יחולו. כשהאשה עזבה את הבעל, הרב אמר לה לתת לו את הכתובה, הוא קרע אותה לגזרים, אמר לה להקיף את הכתובה שבע פעמים, ואמר לה: כעת את מגורשת. הוא טוען שעשה זאת משום שמלכתחילה דאג שהקידושין לא יחולו. בית הדין התיר את ילדיה של האשה, משום שהתברר שהעדים היו רשעים. ומטעמים נוספים.
כשרות אדם שאביו כהן ואמו ילדה בן לפניו, לדבריה לגוי / פד"ר 1066995/1
אשה ילדה בן, ואח"כ נשאת לכהן וילדה לו בן אחר. בדבריה לפני רשם הנשואין אמרה תחילה שבנה הבכור הוא בן של גוי, אבל אח"כ, בפני בית הדין, אמרה שאביו ישראל. בית הדין דן במעמדו של הבן השני שאביו כהן, ופסק שהוא חלל.
**בקשה לפסול בית דין בטענה שהוא רודף את הבעל המעגן / פד"ר 1074635/1
אדם דרש לפסול את בית הדין בטענה שבית הדין שונא אותו ורודף אותו, ובטענה שבית הדין הגדיר את אשתו כעגונה למרות שלא התקיים דיון שבו נפסק שעליו לגרש את אשתו. בית הדין קבע שטענותיו של הבעל אינן עומדות, כיון שהוא עצמו נהג שלא בתום לב. הוא עצמו יצא מן הארץ כנגד צו איסור יציאה, ובשל כך לא היה יכול בית הדין לקיים דיון שבו יחויב הבעל בגט. ולכן אינו יכול לטעון שלכן אינו מעגן. עוד קבע בית הדין שכל אשה שבעלה איננו נמצא והיא מנועה מלהנשא היא אשה עגונה.
**אשה שמבקשת לערער על פסק דין, אך עושה דין לעצמה ואינה מקיימת אותו / פד"ר 1063300/7
אשה מונעת במשך זמן רב מילדיה לראות את אביהם, ואינה מקיימת פסקי דין בעניין. כמו כן, היא איננה משלמת חיובים שפסק בית הדין. האשה מבקשת לערער על פסק ביה"ד. ביה"ד קבע שהערעור לא ישמע עד אשר תציית האשה לבית הדין, ותאפשר לאב לראות את ילדיו.
**אשה שעברה לגור בגרמניה ולקחה עימה את הבנות בלי תיאום עם האב / פד"ר 1041446/2
בני זוג חרדים שגרים בארץ. האשה ילידת גרמניה, נסעה לגרמניה עם בנות הזוג ולא שבה. האב נסע לגרמניה והביא עמו את אחת הבנות. האיש תובע בארץ את השבת הבנות לארץ. האשה תבעה בגרמניה את השבת הבת לגרמניה. בית המשפט בגרמניה קבע שהאשה הביאה את הבנות לגרמניה שלא כדין, אבל בית המשפט העליון בגרמניה קבע שבני הזוג גרו לא בארץ אלא "בפלסטין". בית הדין בארץ קבע שיש להשיב את הבנות לארץ. ושבית הדין הוא המקום לדון בכך. אלא שאם הבעל חוזר בו מתביעתו לגט ואינו נותן גט, יש לסגור את התיק.
**קביעת מעמדם האישי של קרובי המבקשת / פד"ר 1091278/1
בית הדין האזורי קבע שאשה מסוימת אינה יהודיה, והמסמכים שהגישה מזויפים. מכאן נובע שגם אחיה ובניה אינם יהודים. לכן קבע בית הדין שגם הנ"ל אינם יהודים. כיון שהנ"ל אינם צד לדיון, הוגש ערעור. בית הדין הגדול קבע שיש לרשום אותם כטעוני בירור.
**דירת בני זוג שחולקה, והבעל טוען שחולקה שלא כדין / פד"ר 1048170/1
בני זוג התגרשו. לאחר הגירושין חתמו בני הזוג על תוספת להסכם הגירושין, המחייבת את הבעל לשלם על מדור ילדיו. הבעל טוען שהוא פטור מחיוב זה, כי לילדים יש קורת גג, וכי אילו ידע על כך לא היה חותם. בית הדין דחה את טענותיו.
**אשה שלא קיבלה רשות להביא ראיות בבית הדין / פד"ר 1087957/1
אשה שתבעה תשלומי מזונות מאבי ילדיה, טענה שלא קיבלה הזדמנות להביא ראיות בבית הדין. בית הדין טען שהמשך הסכסוך בין ההורים מזיק לילדים יותר מהפחתת דמי המזונות. בית הדין הגדול קבע שעם כל זה זכותה של האשה להביא ראיות. אך בסופו של דבר הסתפק בהגדלת חיוב המזונות, מבלי לאפשר לאשה להביא ראיות.
התמחרות לחלוקת דירה שלא בוצעה, ובינתים עלו מחירי הדירות / פד"ר 902774/6
בני זוג שנפרדו סיכמו ביניהם שהבעל יקנה את מחצית הדירה של האשה בסכום מסוים. העסקה לא יצאה אל הפעל, ובינתים עלו מחירי הדירות באופן משמעותי. כעת דורשת האשה לבטל את ההתמחרות ולקבוע מחיר חדש. עוד היא דורשת שהבעל ישלם מחיר מלא על ההשבחה שהשביחה היא את הדירה. בית הדין קיבל את טענתה שיש לבטל את ההתמחרות ולקבוע מחיר תואם את שוויה העדכני של הדירה. אך הוא דחה את טענתה השניה.
בני זוג שניהלו חשבונות בנק נפרדים ולכל אחד מהם דירה משלו / פד"ר 842067/5
בני זוג חיו יחד אך מעולם לא נהלו חשבון בנק משותף. לכל אחד מהם דירה משלו, לאחר הגירושין, כל אחד מהם תובע מחצית מדירת חברו. האיש תובע גם את דמי ההשבחה שהשביח את דירת אשתו. האשה תובעת מנגד שהבעל ישלם על השמוש בדירה.
**כתובה לאשה שהגישה תלונת שוא נגד בעלה / פד"ר 1010085/5
במהלך סכסוך בין בני זוג, הגישה האשה תלונת שוא נגד בעלה והלה הורחק מהבית. כעת היא תובעת כתובה והבעל תובע דמי שמוש. כמו כן, טוען הבעל שהוא שילם על הבית יותר מאשתו. בית הדין פטר את הבעל מהכתובה, פטר את האשה מדמי שמוש, ועקב חוסר יכולת לברר בדיוק את פרטי הענין, הוא קבע פשרה הקרובה לדין בקשר לחלוקת הדירה.
**בני זוג שניהלו כל ימיהם חשבונות בנק נפרדים והתחשבנו על כל שקל, וירושת אחד הצדדים נרשמה על שם שניהם / 1098305/1
בני זוג היו נשואים 45 שנה, במהלכן היה לכל אחד מהם חשבון בנק נפרד, והם התחשבנו על כל שקל. כספים שנפלו לאשה בירושה הופקדו בחשבון הרשום על שם שניהם. הבעל טען שהרישום על שם שניהם מלמד על כוונה של האשה לשתף אותו בכספים. האשה טענה שלא היתה שום כוונה כזאת. בית הדין הכריע שהירושה מגיעה כולה לאשה.
הסכם נישואין שנאמר בו שרק לבית המשפט למשפחה יש סמכות לפסוק בו / פד"ר 1085415/2
בני זוג חתמו על הסכם קדם נישואין ובו הסדירו את יחסי הממון ביניהם. בין השאר הוסדרה בו דירתה של האשה. נאמר בהסכם שרק בית המשפט למשפחה מוסמך לעסוק בו. כעת בני הזוג מתגרשים. והבעל הגיש לבית הדין תביעה לגון בפירוק השיתוף. כיון שהדיון אינו בשאלת פרשנות ההסכם, קבע בית הדין שיש לו סמכות. הואיל ואין מחלוקת בין הצדדים לגבי ההסכם ומשמעותו, והכל מודים שמה שכתוב בהסכם על בעלות - חל, קובע בית הדין שמעתה יש לו סמכות לדון בתביעה הרכושית.
**השפעת מודעא על הסכם שאושר בבית הדין / פד"ר 1116241/1
מודעא אינה יכולה לבטל הסכם שאושר בבית הדין. אולם, יש מקום לדון בטענות אחרות לבטלות ההסכם, אלא שכיון שיש חשש שמדובר בהליך סרק המבקש יחויב בהפקדת ערבות.
חיוב בעל בגט לאחר חיי נישואים קצרים ביותר / פד"ר
בית הדין חייב בעל בגט לאחר שבני הזוג היו נשואים פחות מחודש ודחה דרישה לשלום בית.
**אשה הטוענת שחתמה על הסכם בכפיה ומסרה מודעה לפני החתימה / פד"ר 1116241/1
אשה מבקשת רשות לערער על הסכם שחתמה עליו, ולטענתה מסרה מודעה לפני החתימה על כך שהיא אנוסה. בית הדין קבע שאין לדון במודעה, משום שאם כן - כל אדם ימסור מודעה לפני שהוא חותם על הסכמים, ומה הועילו ההסכמים? ואולם, אם האשה טוענת שהיתה אנוסה, תוכל להגיש בקשה לבטול ההסכם, אם תביא ראיה לדבריה.
**אדם שהגיש תביעה לבית הדין לאחר שכבר שיתף פעולה עם ההליך המתקיים בבית המשפט / פד"ר 1121808/1
אדם הגיש תביעה לבית הדין לאחר שכבר שיתף פעולה עם מינוי אקטואר מטעם בית המשפט, מבקש להורות לבית הדין שיש לו סמכות לדון בעניינו.
**החזרת מזונות אשה שניתנו שלא כדין / פד"ר 861543/6
בית הדין האזורי קבע שיש להותיר בידי האשה את דמי המזונות ששלם לה בעלה לאחר שכבר לא היה סיכוי לשלום בית. בית הדין קבע כך כדי שהאשה תסכים להתגרש מיד, כשתדע שאם לא תסכים - עלולה היא לאבד את הסכום הזה. לאחר הגט דרש הבעל להשיב לידו את הסכומים האלה. הוא טען שההחלטה לעודד את האשה לקבל גט על חשבונו - התקבלה בלי ידיעתו. בית הדין הגדול דחה את דבריו ברוב דעות.
**דיון נוסף כאשר אחד הצדדים טוען שנמנע ממנו להביא ראיות / פד"ר 1113045/1
בית הדין האזורי קבע שאדם פטור מתשלום כתובת אשתו כי הגירושין נגרמו בגללה. האשה ערערה על כך שביה"ד לא אפשר לה להציג קלטות המתעדות את האלימות המילולית של הבעל. בית הדין הגדול קבע שיש להשיב את התיק לבית הדין האזורי, להרכב אחר, לצורך שמיעת הקלטות.
נישואין וחיובי מזונות בין בני זוג שאינם לגמרי בני דעת / פד"ר 1037729/5
בני זוג ששניהם סובלים מלקות שכלית קלה. לאשה אין אפוטרופוס, ולטענתה אינה זקוקה. הוריו של האיש הם אפוטרופסיו. בית הדין קבע שהקצבה שמקבל האיש תכנס לחשבון הבית, כדי לזון את אשתו ובנותיו (החיות אתו בזמנים שבהם אינו מאושפז). הורי הבעל, אפוטרופסיו, ערערו על כך וטענו שאין לקחת ממנו את כל סכומי הקצבה. לטענתם אין תוקף לנישואין כי הצדדים אינם בני דעת, ואין חיוב על האיש לזון את אשתו. בית הדין קבע כי הנישואין תקפים. וקבע איזה סכום מן הקצבה יופנה לחשבו הבית.
אשה שמסרבת להתגרש ומונעת מבעלה לראות את הילדים / פד"ר 1063300/10
בני זוג פרודים במשך כמה שנים. האישה מסרבת להתגרש, ומונעת מהבעל לראות את הילדים. בית הדין האזורי התרשם שאין כל רצון כנה לשלום בית ופסק שעל האישה לקבל את גיטה, ושהמשמורת תעבור לאב. פסק דין זה דן בערעור האישה ובקשתה שלום בית, בית הדין הגדול דחה את הערעור וקבע שאין להתערב במקרה זה בהתרשמותו של בית הדין האזורי, ודן בהרחבה בדברי רבי חיים פאלאג'י שזוג הפרוד זמן רב צריך לעשות הכל לכופם לגט. למעשה חייב את האישה להמשיך בהליך בבית הדין האזורי, וחייב את האישה בהוצאות משפט.
**סמכות בית הדין בענייני משמורת, לאחר שבהסכם הגירושין שאושר בפניו נאמר שהוא יכריע / פד"ר 1146232/1
בני זוג ניהלו תיק בפני בית הדין. בכתבי התביעה לא הוזכר עניין המשמורת. אך עניין המשמורת נידון בהסכם הגירושין שאושר בבית הדין, ובו נאמר שבית הדין יכריע. לאחר הגירושין טענה האשה שבית הדין משולל סמכות לדון, כי נושא המשמורת לא נתבע בפניו בכרוך לגירושין. בית הדין האזורי דחה את טענתה. האשה ערערה לבין הדין הגדול שדחה גם הוא את טענתה.
חלוקת רכוש בין בני זוג כאשר האשה מרדה וזנתה / פד"ר 1125089/1
בני זוג התגרשו כי האשה מרדה בבעלה והכניסה גבר זר לביתם. דירת הצדדים נרכשה ע"י אבי הבעל ונרשמה בטאבו על שם שני בני הזוג. בית הדין האזורי פסק בדעת הרוב שבנסבות המקרה יש לתת את הדירה כולה לבעל, ולחייב את האשה בשכר דירה מהיום בו נאסרה על בעלה. האשה ערערה לבית הדין הגדול שקבע שיש לתת לה כששית מהדירה. עם זאת קבע בית הדין הגדול שמתנות שניתנו לה מהבעל וקרוביו חוזרות לידי נותניהן.
***תשלום דמי שימוש בדירה העומדת למכירה
בני זוג נפרדו תוך כדי סכסוך קשה, ובית הדין הורה על מכירת הדירה המשותפת. עד רגע המכירה בפועל הבעל המשיך להתגורר בדירה. האישה תובעת מהבעל תשלום של דמי שכירות, והבעל טוען כי כיוון שהדירה עמדה למכירה וכל יום יכלה להימכר, אין אפשרות מעשית להשכירה, ואם כן זו דירה שלא עומדת לשכירות והאישה לא הפסידה דבר. בית הדין קבע שהבעל חייב לשלם על דמי השימוש מכמה נימוקים, וביניהם, כיוון שאפילו בחצר שאינה עשויה להשכרה אם הבעלים אמר לו צא מחויב להעלות לו שכר (חושן משפט שסג,א)
***מתי יכלול קיצור תקופת עיכוב ההליכים גם את קיצור 'ימי הצינון'
בני זוג הפונים להליך של גירושין צריכים תחילה ע"פ חוק לעבור הליך של גישור. בתקופת הגישור, נקבעה ל45 ימים אין להגיש תובענות ויש בהם 'עיכוב הליכים'. לאחר הגישור יש עוד 15 ימי צינון שגם בהם לא ניתן להגיש תובענות. בית הדין קבע, שכאשר ערכאה שיפוטית קיצרה את עיכוב ההליכים, בתום העיכוב יחולו ימי הצינון. אך אם בית דין ביטל לגמרי את עיכוב ההליכים (קיצורם לאפס) גם ימי הצינון בטלים, וניתן להגיש בהם תובעות. בנוסף, גם ימי הפגרה עולים כחלק מימי עיכוב ההליכים.
שִעְרוּךְ 'מאתיים זקוקין' על דרך הפשרה, והדרך הראויה לכתיבת כתובה הנוקטת סכום זה / פד"ר 1134092/1
בני זוג התגרשו, ובית הדין האזורי פסק לאישה תשלום דמי כתובה לפי הפרשנות הנמוכה ביותר של מאתיים זקוקים הכתובים בכתובתה בסך 5,220 ש"ח. האישה ערערה ודרשה לקבל פיצויי גירושין כיוון שהבעל יזם את פירוק התא המשפחתי. בית הדין דחה את התביעה לפיצויים כיוון שנחלקו הדעות בשאלה עקרונית זו, אך קבע שיש להגדיל את ערך הכתובה במקרה זה בדרך של פשרה הקרובה לדין לפי פרשנות גבוהה יותר של מאתיים זקוקים כסף צרוף, בסך שווי של 14 ק"ג כסף ביום התשלום. בשולי פסק הדין הדיינים פנו לרבנות הראשית לקבל החלטה שבשולי כתובות בהן מובא רק סכום של מאתיים זקוקין כסף צרוף, יובהר לפי איזו שיטה ימדדו את הזקוקים. כיוון שעל פי רוב אפילו הרב מסדר החופה והחתן לא יודעים מה ההתחייבות, ואף אם היו יודעים מהו הסכום שיתחייבו בפועל, על פי הפסיקה לשלם את הסכום המועט מספק – יש בדבר משום זלזול הן באישה הן בתקנה ובמנהג שנהגו.
אי־תלות תום תקופת עיכוב ההליכים בפגרה שבתוכה, בקיום פגישות 'מהו''ת' או בהודעה על סיום ההליך
בית הדין הגדול קבע כי ימי עיכוב ההליכים הם שבעים וחמישה ימים מקסימום ללא שום תלות בדבר אחר המתרחש בתוך הימים האלו.
כנות התביעה לשלום בית/ פד"ר תיק 1147208/2
אישה האשימה את בעלה בקשר עם גברים. בעקבות כך הבעל וכל הילדים (המצדדים בעמדתו) עזבו את הבית. כעבור זמן דרשה האישה שלום בית. בית דין קמא דחה את תביעתה והמליץ לצדדים להתגרש, ולא ביצע בירור האם טענות האישה על מעשי הבעל נכונים. ערכת הערעור ביקשה מבית דין קמא לדון בטענות האישה ולפי זה להכריע בנוגע לכתובה והפיצויים.
טובת הילדים – מזונות ותנאי מחיה ראויים אל מול משמורת משותפת / 1142916/1
בית הדין דן בבקשת האב לפטור אותו מדמי מזונות לילדיו מעל גיל שש לאור זה שהילדים נמצאים במשמורת משותפת, ולאור קביעה עקרונית דומה בבית המשפט העליון. בית הדין הגדול דחה את ערעור האב, לפי פסק הדין המשמרות המשותפת לא פותרת את הקושי שיש בפרנסת ילדים באמצעות המשכורת של האם ולכן נדרשים דמי המזונות כדי להשלים את החסר. בנוסף, בית הדין הביע את דעתו שמשמורת משותפת שאינה מאפשרת פרנסה סבירה של הילדים איננה עדיפה לילדים. בית הדין דחה את טענת המחקרים לפיהם משמורת משותפת טובה לילדים בכל מקרה. לדעת בית הדין יש עדיפות לבית אחד יציב עם תנאי מחייה טובים על פני משמורת משותפת אצל שני הורים הנמצאים בתחרות תמידית על הפחתת מזונות.
התמחרות על נכס ללא זכויות קנייניות; החובה להכריע בסכסוך ואף ב'דין כעין פשרה' / פד"ר 938927/4
בני זוג תמחרו דירה שלא היתה בבעלותם. בית הדין הגדול קבע כי תמחור זה בטל. ערכת הערעור הנוכחית הכריעה כי פסק דין שניתן ע"י בית הדין הרבני הגדול לפני שנים ניתן על סמך נתונים מוטעים, ולכן הוא בטל. יחד עם זאת, כיוון שאין לבני הזוג זכויות משפטיות בנכס, בית הדין לא יכול להכריע בעניין בצורה משפטית טהורה. אולם כתב בית הדין: "הרא"ש בכמה מתשובותיו העלה הנחיה לבית הדין שגם במקום שאי אפשר להכריע את הדין על פי כללי ההלכה – בית הדין אינו רשאי להסתלק מן הדין ולהשאיר את הסכסוך ללא פתרון". לכן קבע בית הדין שהאישה תשלם לבעל סכום מסויים על דרך פשרה.
*תשלום דמי מדור למפרע
בהסכם גירושין חוייב הבעל בתשלום מדור לילדיו. הבעל לא עמד בהתחייבות וטען שהאישה גרה בבית אמה בחינם. בית דין קמא קבע שיש לחייב את הבעל במדור בכל אופן אפילו אם המדור לא עלה לאישה דבר. ערכת הערעור קיבלה את דברי הבעל וקבעה שאם אכן המדור ניתן בחינם אין לבעל חובה לשלם עליו, ודין זה שונה מדין מזונות. אולם במקרה שלפנינו אין לומר שהסבתא לא תגבה שום סכום עבור המגורים אלא שהסכום תלוי במה שבית הדין יחייב ואם בי תהדין יחייב את הבעל הסבתא תגבה את דמי המדור הללו. לכן למסקנה פסק בית הדין שיש לחייב את הבעל בסכום מסויים עבור המדור אם כי לא סכום מלא.
האם אב מחויב במזונות ילדיו לפי רמת החיים שהורגלו אליה? / פד"ר 960545/4
בני זוג חיו ברמת חיים גבוהה מאוד, הכוללת נהג צמוד נסיעות לחו"ל ועוד. לאחר הליך פלילי של אלימות במשפחה, נערכו הגירושין בין הצדדים אולם האב נמנע מכל קשר לילדיו. האישה תובעת שהבעל ישלם מזונות מוגדלים על מנת לשמור על רמת החיים הגבוהה שהורגלו ילדיו. בפסק הדין נידונה בהרחבה השאלה המהותית: האם מן הדין מחויב אב במזונות ילדיו לפי רמת החיים שהורגלו אליה? לדעת דיין א' אב אמיד מחויב מדין צדקה לזון את בניו ובנותיו לפי העקרון של "די מחסֹרו אשר יחסר לו" – "אפילו סוס לרכב עליו ועבד לרוץ לפניו" ולכן יש להגדיל את המזונות על מנת לשמור על רמת החיים הגבוהה לה הורגלו הילדים. אפילו אם מדובר על סכום שהוא יותר מחומש מנכסיו של האב. לדעת דיין ב' אין להחיל כאן את דין "די מחסורו", כיוון שחיוב "די מחסורו" אינו חיוב קבוע לכל ימי חייו של העני. מעבר לכך, לדעתו התנהלותו של הורה כלפי ילדיו במובן הכלכלי (מעבר לצרכים הבסיסיים) היא בתחום סמכותו ההורית-החינוכית הבלעדית ואינה בת התערבות של גורם שיפוטי. לכן לדעתו יש לחייב את האב במזונות קבועים בשיעור של המזונות הזמניים. לדעת דיין ג' אכן יש עקרונית מקום לחייב אב על פי דין "די מחסורו" אלא שלמעשה הילדים לא התרגלו באמת לרמת החיים הגבוהה כיוון שמדובר בדברים שרלוונטיים בעיקר למבוגרים. לכן יש להגדיל רק במעט את חיוב המזונות. לאור דעת הרוב הוגדלו המזונות רק במעט. ערעור על פסק דין נדון בבית הדין הגדול (רבני הגדול 967261/4), אשר דחה את הערעור ואף הגדיל את חיוב המזונות קרוב לחיוב שבדעת דיין א' שבפסק דין זה. על פסק הדין שבערעור הוגשה עתירה לבית המשפט העליון (בג"ץ 780/19) והעתירה נדחתה.
בירור האמת מול הגנת הפרטיות / פד"ר 1175940/1
בעל חשד שאשתו נאפה עם צד ג ושצד ג שיקר בעדותו בבית הדין שהכחיש את הטענה. הבעל ביקש גילוי מסמכים. צד ג' טען שזה פוגע בפרטיות שלו. בית דין קמא קיבל את עמדתו של צד ג'. ערכת הערעור קיבלה את ערעור הבעל באופן חלקי: בנוגע למסמכים שאין בהם בכדי לפגוע בשמו הטוב של צד ג' באופן ישיר, כגון האם יצא לחו"ל- יש לגלותם כיוון שהפגיעה בפרטיות היא מינורית, ומטרת המסמכים היא לאמת את עדותו, וזה חלק מחובת בית הדין לרדת לשורש העניין ולברר את האמת בכל הדרכים העומדות בפניו. לעומת זאת מסמכים שיש בהם פגיעה קשה יותר בצד ג', כגון נוכחות במקומות מפוקפקים- ההחלטה האם להוציא צו שכזה חוזרת לבית דין קמא שיכריע בה לפי דעתו הרחבה.
עדיפות לימודי קטין במוסד שליבו חפץ חרף התנגדות אביו / פד"ר 1167612/4
בני זוג חרדים התגרשו. בתם המשותפת רוצה ללמוד בבית ספר מעורב שבו היא חושבת שיינתן מענה נרחב לבעויותיה הלימודיות והאחרות. האב מתנגד לכך. בית דין קמא קיבל את עמדת האב, והורה לרשום אותה במוסד עם רמה דתית גבוהה יותר. בעקבות כך הקטינה לא הלכה לבית ספר במשך חצי שנה ונשארה לבדה בביתה. ערכת הערעור הפכה את ההחלטה וקבעה שבמקרה דנן המוסד המוצע עדיף על שהות בבית. בנוסף, האב כלל לא מעורב בחינוך הילדים, ואפילו כתובתו ומספר הטלפון שלו חסויים, ולכן אין לו זכות להשתמש בזכות הווטו שלו כדי לנגח את האם ואת ילדיו, ועליו מוטלת לפחות חלק מהאחריות על המצב שנוצר.
גביית כתובה באמצעות ההוצאה לפועל בתוספת ריבית פיגורים / פד"ר 1152448/2
בית הדין קמא פסק על האיש חוב עבור הכתובה. כאשר האשה תבעה את החוב באמצעות ההוצאה לפועל קיבל האיש הודעת חיוב בסכום גבוה הרבה יותר, מחמת תוספת של רבית עבור הזמן שחלף מאז פסק הדין. בית הדין קמא הבהיר שעל פי פסק דינו יש לגבות את החוב בלבד ללא רבית, על כך מערערת האשה. בית הדין הגדול קיבל את הערעור מכמה נימוקים: כוונת המחוקק בהטלת רבית פיגורים אינה להביא רווח לנושה, אלא לגרום לחייב לשלם בזמן. בית הדין אינו זה שמטיל את הריבית אלא רשות ההוצאה לפועל לצורך הגביה. ההוצאה לפועל היא בבחינת ה"שוטר" של בית הדין, ולשוטר מותר לפעול בדרכים שאסור לשאר אדם.
אי־הארכת עיכוב הליכים ללא הסכמה בכתב ובשל 'גישור' שמחוץ ליחידת הסיוע / פד"ר 1219241/2
חזרת צד שהסכים לפשרה מהסכמתו נוכח השתהות חברו מלהסכים / פד"ר 1200962/2
סמכות הדיון בתביעת מזונות וכתובה מן העיזבון / פד"ר 1128082/2
קביעת ורישום אבהות וסמכויות בית הדין בעניינן / פד"ר 1148696/4
חובת הבעל במזונות אשתו אף שרצונו לגרשה ולמרות טענותיו נגדה / פד"ר 1216972/1
ייפוי כוח בלתי חוזר שלא מומש / פד"ר 1142371/1
אי־היכולת להגיש תביעה ולקנות סמכות בעת עיכוב ההליכים לפי החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה למרות החלטה על סיום הליך המהו"ת / פד"ר 1205146/1
פשרה בכתובה בסכום גבוה בלירות / פד"ר 1129420/3
מגורי קטינה בפנימייה כחלק מענייני משמורת וחינוך / פד"ר 1207701/1
מעמדו של הרשום יהודי על יסוד מסמכים מזויפים; סמכות וסדרי הדין בבירורי יהדות / פד"ר 1168879/1
בית הדין הגדול קיבל את עמדת בית הדין קמא, אשר קבע שאם ובתה מעוכבות נישואין, כיון שלא הוכח שהן יהודיות. להיפך, תעודת הלידה של האם הוכחה כמזויפת, והמבקשת לא פנתה למכון "שורשים" לקבלת עזרה בבירור יהדותה למרות הפניית בית הדין. גם החלטתו של בית הדין קמא לחייב את האם בהוצאות משפט ולהעביר את החומר שבידיו למשטרה נותרה על כנה.
שחרור כספים מהחשבון הרשום על שם האישה תוך הבטחת זכויות שני הצדדים / פס"ד 1097015/7
סמכות בית הדין לצוות על רשות המיסים להמציא מידע בעניינו של נישום / פד"ר 1228070/1
תוקפו של הסכם ממון שאושר שלא כדין, ותוקפן ההלכתי של הוראות חוק יחסי ממון / פד"ר 1151791/4
חיוב כתובה נוכח סירוב האיש לוויתור על סודיות שיאפשר את בירור האמת / פד"ר 1161709-2
בית הדין קמא פסק שאין האשה זכאית לכתובה, כיון שעזבה את הבית ללא רשות בעלה ודינה כמורדת, ולא קיבל את גירסת האשה שעזבה את הבית בעקבות אירוע של איום להתאבד באקדח לעיניה ולעיני הילדה. האשה ערערה וביקשה שהמטפלים הזוגיים יעידו על האירוע הזה, אולם האיש לא אישר להם להעיד. בית הדין הגדול קיבל את הערעור וקבע שאם הנתבע מסתיר ראיות מבית הדין יש לקבל את טענות התובע. נסיון נוסף לחקר האמת נעשה על ידי בדיקת פוליגרף, האשה נמצאה דוברת אמת, והאיש נמצא דובר שקר ביחס לאירוע עם האקדח. בית הדין דן באמינותה של בדיקה זו, ובמשקל שיש לתת לה מבחינה הלכתית, והסיק שתוצאות הבדיקה הן לא פחות מעדות של פסולים שסומכים עליהם כאשר אין עדות אחרת. מסקנת בית הדין היתה שעזיבת הבית היתה מוצדקת, ועל הבעל לשלם לאשה את כתובתה.
הקדמת ענייני הממון למתן הגט / פד"ר 1248559/1
הסמכות להפחית מזונות שנפסקו בין שינוי נסיבות לשינוי הרכב ועמדות הדיינים / פד"ר 1265220-2
תשלום שכר טרחה מוגדל בעבור ייצוג מטעם הסיוע המשפטי / פד"ר 1267221-1
תנאי מתן צו הרחקה ללא דיון ובדן יחיד מגבלותיו ובטלותו אם סטה מהן / פד"ר 1244861-2
בקשה להורות לבית דין אזורי לדון בסתירת דינו של בית הדין הגדול ולעכב את ביצועו 1201276/3
ביטול הוצאות אישיות שהושתו על עורכת דין בשל השתתן בדן יחיד ובלי התראה וזכות טיעון ובשל העדר צידוק להן 1249375/1
פסיקה בשאלה שעלתה אגב אחרת אך לא בתביעה מפורשת / פד"ר 1262231-1
בטלות החלטה שניתנה בדן יחיד שלא כדין_ דרכי הדיון בתביעה לשינוי הסכם ובענייני ילדים -פד''ר- 1239725-1 - ביה''ד הגדול
היסודות ההלכתיים לייצוג בידי מורשה וחובותיו אכיפת פשרה וחיוב הוצאות בגין סירוב לה / פד"ר 1251626-1
בית הדין קמא חייב את באת כח האישה בתשלום אישי של הוצאות משפט, בגין בזבוז זמן שיפוטי, לאחר שהיא סיכלה את האפשרות להביא את הצדדים להסכם לאחר שהם כבר הסכימו לו. בית הדין הגדול קיבל את הערעור וביטל את חובת התשלום, לאחר שבירר באריכות את מעמדו של המורשה וחובתו לייצג נאמנה את משלחו. לפי מסקנת בית הדין המערערת היתה חייבת להעמיד את מרשתה על זכויותיה המגיעות לה על פי דין ולמנוע ממנה מהלך שעל פי דעתה עלול לפגוע בזכויותיה.
הליך שנוהל שלא כראוי והליכי אכיפה שאינם בסמכות – עילה לביטול הפסק אך לא לפסילת המותב 1166084/5
סמכות בית הדן בענייני ירושות וצוואות / פד"ר 1260142-1
ייחוד דמי הוצאות משפט שנפסקו לבא כוח הזוכה בהם ולא לנושיו של הזוכה 1034548/9
הכרעה בנוגע לצווי הגנה והרחקה / פד"ר 1219241-3
צווי הגנה והרחקה דרך הדיון וההכרעה; ביסוסם על זכויות למדור ועל דיני הגירושין אימתי?
טובת ילדי אסיר במניעת קשר עם הטוענים כי פגע מינית בבן משפחתם / פד"ר 1257656-1
בקשה לקיום דיון הוכחות בשיהוי ובחוסר תום לב / פד"ר 1169979-30
בקשת רשות ערעור שהוגשה אחר הזמן / בית הדין הגדול 888828/12
אדם הגיש בקשת רשות ערעור על פסק שניתן כמה חדשים קודם לכן. הוא טען שהוא הגיש אח"כ בשקשה לסתירת הדין, ובקשה זו נדחתה. בית הדין לא קיבל את טענתו.
בני זוג שניהלו חשבונות נפרדים ולא ברור מי האשם בגירושין / בית הדין הגדול 1271133/1
בני זוג שעבור שניהם אלו נישואין שניים, ולכל אחד מהם דירה משלו, חיו ביחד כמה שנים וניהלו חשבונות בנק שונים. לאחר מכן הם נפרדו וכל אחד מבני הזוג טוען שהפירוד היה באשמת השני שמרד. בית הדין האזורי פטר את הבעל מכתובה ומאיזון נכסים. בית הדין הגדול קיבל את הערעור באופן חלקי.
בעל שטען שאשתו עשתה מעשה כיעור לאחר שחי עימה 35 שנה בשלום אחרי אותו מעשה כיעור / בית הדין הגדול 1290362/1
אדם תבע גירושין, וביקש לשלול את זכויותיה של אשתו בשל מעשה כיעור שנעשה 35 שנים קודם לכן. כיון שהבעל חי עם האשה 35 שנה לאחר אותו מעשה, פסק ביתה דין שלא המעשה ההוא גרם לגירושין, אלא העובדה שהבעל נתן עיניו באחרת.
הסכם שנחתם ואושר בשל הטעיה של אחד הצדדים / בית הדין הגדול 1288408/1
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שאושר בבית דין. לאחר זמן קצר בקשה האשה לבטל את ההסכם, משום שהוא ניתן משום שהאיש הציג בפניה ובפני בית הדין מצג לא נכון על מצבו הכלכלי. ביתה דין ביטל את ההסכם.
תביעת כתובה, פיצויי גירושין ומזונות ילדים / בית הדין הגדול 1288408/1
בקשת רשות ערעור שעלולה לעכב את הדין / בית הדין הגדול 1178205/11
אדם בקש לערער על החלטת בית הדין האזורי שלא לאפשר לו לזמן עדה. הרב ציון לוז הסביר שיש לאזן בין הצורך למנוע עינוי דין לבין הצורך לשמוע את כל הצדדים ולהזמין כל עד. אמנם, כתב הרב לוז, תמיד יש להעדיף את הצורך שלא לעוות את הדין על פני הצורך שלא לענות את הדין. ואולם, יש לשקול את התועלת שבכל צד. וכיון שפסק הדין בבית הדין האזורי עומד בפני סיום, אין הצדקה ליצור עינוי דין, כאשר יתכן שלאחר מתן פסק הדין יתברר שעדות העדה המדוברת לא מעלה ולא מורידה. ואם יתברר שהיא נצרכת - תמיד יהיה אפשר לערער על הפסק עצמו.
דחיית ערעורים על סמכות בית הדין ועל גובה מזונות / בית הדין הגדול 1310785/1
בית הדין הגדול דחה את ערעור האשה על סמכות בית הדין האזורי, ואת ערעור האיש על גובה המזונות.
ערעור על החלטת בינים לאחר זמנה / בית הדין הגדול 1152768/11
הרב לוז דחה בקשת ערעור על החלטת בינים שהוגשה לאחר הזמן הקבוע בתקנות.
מרידה של הבעל שהובילה למרידת האשה / בית הדין הגדול 1299285/1
בית הדין האזורי פטר בעל מתשלום הכתובה כי אשתו הגישה את תביעת הגירושין. בית הדין הגדול ביטל את ההחלטה משום שהתברר שתביעת הגירושין של האשה היתה מחוייבת לאור מרידתו של הבעל.
תביעות בני זוג גרושים על כספים שהועברו "בשחור" כדי להעלימן מן הרשויות / בית הדין הגדול 1112510/4
בני זוג ניהלו עסק שכספיו הופקדו במוסד שמוצג רשמית כגמ"ח. בפעל אנשים מפקידים בו כספים והוא מעביר אותם למקומות שהם מבקשים ממנו. בני הזוג הפקידו בו סכום גדול, ומינו בוררים לדון ברכוש. בהסכם הגירושין סוכם שהסכום שהופקד שם יועבר לאשה אא"כ יתברר שהוא שימש לרכישת הדירות שבידי בני הזוג (שעבורן נעשה סיכום בנפרד). הבוררים הגיעו למסקנה שהסכום הנ"ל או לפחות רובו אכן שימש לרכישת הדירות. הגורמים המעידים העידו שהופעלו עליהם לחצים ובוצע בהם שיימינג גדול ע"י בני הזוג. האשה לא הצליחה לציין מקור אפשרי אחר לרכישת הדירות מלבד הסכום הנ"ל. בית הדין קבע שאין לאשה תביעה על הסכום הנ"ל, כי ככל הנראה הוא שימש לקניית הדירות.
טענות אדם כי גרושתו צריכה להשתתף עימו בהחזר חובות בעבור ביתם המשותף / בית הדין הגדול 1287348/1
בית הדין האזורי קבע כי האשה צריכה להשתתף עם הבעל בהחזר סכום שנקבע כי נלקח בהלוואה עבור הבית המשותף. בית הדין הגדול לא דחה את הכרעת בית הדין האזורי שהעריך כי זה הסכום, אך קבע שהאשה לא תשלם אותו לפני שהנושים יתבעו אותו, ולפני שתנתן לאשה הזכות להתדיין מול הנושים על הסכום.
כריכת תביעה חלקית / בית הדין הגדול 1250217/3
אשה תבעה גירושין, וכרכה לתביעתה את שאלת המשמורת, אבל לא כרכה את תביעת המזונות, אותם העדיפה לתבוע בבית המשפט. הבעל טוען שפיצול הכריכה נעשה שלא בתום לב, וביקש לבטל את הפסק.
קיזוז כספי איזון נכסים מן הכתובה ודרכי חישוב הכתובה / בית הדין הגדול 1315967/1
בית הדין חייב אדם בכתובת אשתו. האיש ערער הן על עצם החיוב והן על גובה החיוב. לגבי עצם החיוב קבע בית הדין הגדול שכיון שמיד אחרי הגט נשא האיש אשה אחרת, הוכיח סופו על תחילתו והוכח שזאת הסיבה לגירושין, ולכן חייב את האיש. לגבי גובה החיוב, קבע בית הדין הגדול שאילו היה הדבר תלוי בו היה מחייב יותר, אך כיון שהאשה לא ערערה הוא רואה את הדבר כמחילה, ומותיר בעינו את הסכום המקורי.
ערעור על פסק דין חלוט במסוה של ערעור על החלטות מאוחרות / בית הדין הגדול 1308370/2
אשה הגישה ערעור על פסק דין לאחר עבור הזמן. היא טוענת שהיא מערערת על החלטות נוספות, מאוחרות, אך למעשה טענותיה הן על עצם פסק הדין. לכן נדחה ערעורה על הסף.
התר נישואין למי שאימה היתה נשואה לאיש אחר / בית הדין הגדול 1143283/1
בית הדין התיר את נישואיה של בת שנולדה לאשה שהית נשואה לאיש אחר, בשל פסילת קידושיה ובשל ספקות
בנות שהסתלקו מירושת אביהן לטובת אימן ואומדן הדעת מלמד שעשו זאת על תנאי שיירשו את אימן / בית הדין הגדול 1309427/1
בנות הסתלקו מירושת אביהן לטובת אימן. לאחר מכן ערכה אימן צוואה שמורישה את נכסיה לאדם אחר. הבנות טענו שעל דעת כן לא ויתרו על חלקן. בית הדין קיבל את טענתן.
סמכות הדיון כאשר אדם כרך לתביעת הגירושין את הרכוש / בית הדין הגדול 1291753/8
בית הדין הגדול אישר את קביעת בית הדין האזורי שהסמכות לדון מוקנה לו. כאשר הכריכה נעשתה כדין.
ערעור על פסק דין לאחר המועד, כאשר ניתנו אחריו החלטות נוספות / בית הדין הגדול 1308370/2
הרב ציון לוז קבע שאם עבר המועד לערעור על פסק דין, אפשר לערער על החלטות נוספות שניתנו אחריו, רק בתנאי שהערעור רואה את פסק הדין כמוסכם.
הפקדת סכום של הצדדים בנאמנות / בית הדין הגדול 1345289/1
הרב ציון לוז אילוז קבע שאין מניעה שבית הדין האזורי יורה על הפקדת כספי הצדדים בנאמנות.
ערעור של פושט רגל מבלי בקשת רשות מבית המשפט שבו מתנהל הליך פשיטת הרגל / בית הדין הגדול 946481/11
בית הדין קבע כי התר לדין יפה גם כדי להתיר לערער על אותו דין.
ערעור על קביעת בזיון בית הדין / בית הדין הגדול 946481/12
אדם דרש לחייב את אשתו על בזיון בית הדין, ולכן סבר שהוא יכול לערער על כך בזכות. בית הדין דחה את ערעורו.
קבלה לדון בבית הדין לפי פסק קודם של בית המשפט שאינו ברור / בית הדין הגדול 1284698/1
בני זוג התגרשו, ובית המשפט פסק בקשר לענייניהם הממוניים. בני הזוג נישאו שנית, וכעת הם מתגרשים שנית. הם דנים בבית הדין בשאלת הרכוש, תוך שהם קיבלו עליהם לדון לפי הפסק הישן של בית המשפט. אלא שהםסק לא ברור ולא ניתן להבין ממנו איך לנהוג. בית הדין דן בשאלה האם עליו לפרש את פסק הדין, או לדון מחדש.
דחיית בקשה להשתת הוצאות / בית הדין הגדול 1331082/1
אשה ערערה ותבעה לתקן טעות סופר בפסק דין ולהשית על הבעל הוצאות. בית הדין קבע כי אמנם אין צורך לתקן את הטעות שהרי היא ניכרת לעין, ואולם כיון שהצדק עם האשה - יתקן את הטעות. אבל אין בכך כדי לחייב את הבעל בהוצאות.
כריכה וסמכות של בית דין שקבע שאין לו סמכות / בית הדין הגדול 1331082/1
בית הדין האזורי קבע שאין לו סמכות לעסוק בכל העניינים שבתביעה. בית הדין הגדול קבע שהכריכה נעשתה כדין ויש סמכות כזו. לכן תובע הבעל לציין שלבית הדין האזורי יש סמכות לדון בכל ענייני התביעה. ואולם, את בקשתו זו דחה בית הדין הגדול, משום שהערעור שהגיש הבעל הוגש רק על חלק מההחלטות של בית הדין האזורי, ואינו יכול לערער כעת על היתר משום שהמועד כבר עבר. (אמנם בית הדין הגדול רמז שאילו ערער הבעל במועד היה ערעורו מתקבל).
שינוי הסכם גירושין שהושג תוך הטעיה בשווי הנכסים ואע"פ שהטענה לא נטענה / בית הדין הגדול 1304990/1
בית הדין האזורי תיקן הסכם גירושין שההערכה בו נבעה מתוך טעות בשווי הנכסים, אע"פ שהאשה תבעה לשנותו מטעמים אחרים שנדחו. בית הדין הגדול קיבל את דעתו של בית הדין האזורי.
דירה שנרשמה על שם האשה בלבד ומומנה בין השאר ממשכנתא / בית הדין הגדול 1234501/3
בני זוג התגרשו. הדירה שגרו בה מומנה מכספי האשה ונרשמה על שם האשה בלבד. אבל חלק מהמימון הושג באמצעות משכנתא ששולמה בזמן הנישואין. בית הדין קבע שהדירה תשאר בבעלות האשה, אך היא תחזיר לבעל את מחצית תשלומי המשכנתא.
חלוקת נכסים ורישום דירה כאשר לא ברור האם הבעל מתפקד והאם הוא מבין את מעשיו / בית הדין הגדול 1270606/5
בני זוג שנרשמו כנשואים שנים רבות לאחר נישואיהם בפעל. בינתים התדרדר מצבו של האיש, והוא איננו מתפקד. האשה החתימה אותו על כך שהדירה תרשם על שמה. ואולם, מסתבר שאכן רוב הכספים הגיעו ממנה, והיא פרנסה את הבית. עם זאת, לא הובאו ראיות מספיקות לדבר.
הסכם גירושין ולחלופין שלום בית שהותנתה בו מחילת כתובה / בית הדין הגדול 1301763/3
בית הדין הגדול דחה ערעור על פסק דין שבו נקבע ביטול של סעיף בהסכם. בני זוג חתמו על הסכם שלום בית ולחלוין גירושין, שבו נקבע שאם שלום הבית לא יצלח האשה מוחלת על כתובתה. הצדדים חיו יחד עוד ארבע עשרה שנה, שבמהלכן נולד להם בן נוסף. כעת טען הבעל שהכתובה מחולה, ובית הדין דחה את טענתו.
פסק דין שאינו מנומק / בית הדין הגדול 1336548/1
בית הדין הגדול החזיר לבית הדין האזורי תיק ע"מ שנמקנו כראוי.
כתובה מוגזמת והאם היא רלוונטית כאשר יש רכוש רב נוסף / בית הדין הגדול 1321879/1
בית הדין האזורי קבע שאין מקום לקיים דיון על הכתובה כי היא מוגזמת וכי ממילא האשה קבלה סכום גדול. בית הדין הגדול קבע שהדיון יתקיים.
דחיית בקשת פסילה והעברת תיק להרכב אחר מטעמי נראות / בית הדין הגדול 1330944/4
אדם טען שההרכב שבו הוא נידון מוטה נגדו ודרש לפסלו. בית הדין הגדול דחה את טענתו, אך סבר שמטעמי נראות יש להעביר את התיק להרכב אחר.
חיוב מזונות לאב שמתפרנס ממילגה אך בעל כושר השתכרות גבוה / בית הדין הגדול 1320290/1
אשה תבעה מזונות עבור ילדיה. האב בעל כושר השתכרות גבוה, אך כעת עושה דוקטורט באוניברסיטה בארה"ב ומתפרנס ממילגה. בית הדין קבע שאין הלתחשב בכושר השתכרות לא ממומש, אך יש לקחת אותו בחשבון ולא לפטור את האב מהמינימום של המזונות. בית הדין דחה את טענתה של האשה שהאב מקבל תוספת עבור ילדיו, כיון שטענה זו לא הוכחה.
סמכות בית הדין לדון בעניינו של אזרח ישראל השוהה רבות בחו"ל / בית הדין הגדול 1353166/2
בית הדין הגדול קבע כי לבית הדין יש סמכות לדון בעניינו של כל אזרח ישראל, ואין צורך לברר את השאלה האם הוא מוגדר כתושב.
סמכות בית הדין לדון בעניינו של אב פסול דין ולמנות אפוטרופוס לילדים / בית הדין הגדול 1289509/1
אשה הפרה את הסדרי הראיה ומנעה מפגש של ילדיה עם אביהם. כיון שהאב סובל ממחלת נפש, מינה בית הדין אפוטרופוס לילדים לצורך הדיון. האשה ערערה על כך ובית הדין הגדול דחה את ערעורה.
אשה שהתחייבה למחול על כתובה אך לא מחלה / בית הדין הגדול 1323804/2
אשה חתמה על חוזה במסגרתו התחייבה למחול על כתובתה, אך לא מחלה. בית הדין האזורי פטר את הבעל מכתובתה. בית הדין הגדול קבע שיהיה דיון על הכתובה.
איזון סכום שניתן כהלואה / בית הדין הגדול 1132813/6
בית הדין הורה לנכות מאיזון הנכסים סכום שניתן כהלואה והאשה צריכה להשיבו.
חישוב צרכי הילדים ודמי מזונות / בית הדין הגדול 1308941/1
בית הדין הורה כיצד יש לחשב את צרכי הילדים ודמי המזונות
מקח טעות בשל הזדקקות האשה לתרופה פסיכיאטרית, ומרידה שלא הוכחה / בית הדין הגדול 1308372/2
אדם טען לפטור מכתובה בטענה שלא ידע שהאשה לוקחת תרופה פסיכיאטרית. בית הדין דחה את טענתו גם משום שלא הוכח שהתרופה המסוימת הזאת מעידה על מום, וגם משום שהאיש המשיך לחיות עם האשה שנים רבות לאחר שנודע לו הדבר. כמו כן דחה בית הדין את טענתו של הבעל שהאשה מורדת משום שלא הוכחה.
ערעור על החלטה הקובעת שהדברים לא הוכחו בטענת חוסר נימוק / בית הדין הגדול 1335936/1
אדם טען שאשתו מורדת ופטור הוא מכתובתה. בית הדין חייב אותו בכתובתה ונימק זאת בכך שהבעל לא הביא שום ראיה לדבריו. הבעל ערער בטענה שפסק הדין לא מנומק. בית הדין הגדול דחה את טענתו וכתב שכיון שהבעל לא הביא ראיה, די בכתיבת משפט זה.
חובת אישור הסכם משלים להסכם גירושין / בית הדין הגדול 1333563/1
בני זוג חתמו על הסכם גירושין, שלפיו האשה תגור בבית עד הגיע הבן לגיל 18. לאחר הגעת הבן לגיל 18, חתמו הצדדים על הסכם נוסף המסדיר את חלוקת הבית. בית הדין האזורי קבע שההסכם השני אינו הסכם גירושין ולכן אינו מצריך אישור של ערכאה שיפוטית. בית הדין הגדול קבע שגם ההסכם השני הוא חלק מהגירושין, ולכן אין לו תוקף ללא אישור ערכאה שיפוטית.
כתובה מוגזמת שהיה למתחייב סכום בשוויה וטענות שאין בהן כדי סתירת הדין / בית הדין הגדול 1238431/4
בית הדין הגדול דחה את ערעורו של אדם שטען שהכתובה היתה מוגזמת, משום שהיה לו סכום בשוויה כשהתחייב. כמו כן דחה את טענתו על עובדות מוטעות משלא הוכיח את דבריו
הרכב הפוסל את עצמו ממדת חסידות / בית הדין הגדול 1255570/6
עניין מסוים נידון בבית הדין האזורי, וכיון שעלתה טענה כלפי אחד הדיינים, החליט בית הדין שאע"פ שבטענה זו אין ממש, ממדת חסידות הוא פוסל את עצמו ומעביר את התיק לבית דין אזורי אחר. בית הדין הגדול קבע שהדיין יכול ממדת חסידות לפסול את עצמו, אך לא את שאר ההרכבים של אותו בית דין אזורי. לכן ימשיך התיק להיות נידון באותו בית דין אזורי, אך בהרכב אחר.
ערעור סרק על כשרות גט / בית הדין הגדול 936295/47
בית הדין דחה על הסף את ערעורו של איש על כשרות גט שנתן, וחייב אותו בהוצאות, ומדין "שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא" קבע שהוא מעוכב חיתון.
האם מחיקת הערעור מוחקת את הערעור שכנגד / בית הדין הגדול 1251154/6
אשה הגישה ערעור והבעל הגיש ערעור שכנגד, לאחר המועד לערעור על פסק הדין עצמו. האשה בקשה למחוק את הערעור שלה, ואח"כ טענה שבאין ערעור שלה - גם הערעור שכנגד אינו יכול להשמע. הרב ציון לוז דחה את טענתה.
מינוי אפוטרופוס בשעה שמתנהל הליך מקביל בבית המשפט / בית הדין הגדול 1360572/1
התובעים בקשו למנות לפלוני אפוטרופוס לדין. כיון שבינתים מתנהל בבית המשפט דיון על מינוי אפוטרופוס לאותו פלוני, דרש הרב ציון לוז מהתובעים שיבארו מדוע הם סוברים שנצרך אפוטרופוס ע"י בית הדין.
מינוי אפוטרופוס לדין במקביל להליך המתנהל בבית המשפט / בית הדין הגדול 1360572/1
בעקבות ערעור קודם (http://dintora.org/nihul/articles/add/2309) התיר בית הדין הגדול לבית הדין האזורי למנות אפוטרופוס למרות דיון מקביל המתקיים בבית המשפט, אם יתברר שהמינוי בבית המשפט עלול לארוך זמן.
יחוס הנולד מתרומת ביצית / בית הדין הגדול 1174963/1
בית הדין הגדול הכריע בדעת הרוב שכיון שהסוגיא טרם הוכרעה יש להצריך גיור לחומרא כין אם הביצית היא של גויה ובין אם ההריון היה ברחם של גויה. אבל אין צורך בקבלת מצוות כיון שממילא הולד מחויב במצוות מספק.
דחיית בקשת רשות ערעור / בית הדין הגדול 1330348/2
הרב ציון לוז דחה בקשת רשות ערעור, גם משום שהוגשה מאוחר, גם משום שיכוייה קלושים, וגם משום שהמשך ההליך בבית דין קמא יהיה יותר מהיר ויותר יעיל.
סמכו בית הדין לדון בתביעת כתובה כנגד עזבון בעלה / בית הדין הגדול 1128082/2
ביתה הדין הגדול קבע שיש לבית הדין סמכות לדון בתביעת כתובה כנגד עזבון.
גרושה הרוצה לעבור לארץ אחרת ולקחת עימה את בתה / בית הדין הגדול 1330348/1
בני זוג התגרשו. האשה רוצה לעבור לארץ אחרת ולקחת עימה את הבת (שעדיין לא נקבעו לגביה סדרי משמורת קבועים). בית הדין קבע שאין מניעה שהאשה תעבור, ולגבי הבת הדבר תלוי בשאלת הסידור הקבוע שיקבע.
הסכם גירושין שבו נקבע שהאשה תמחל על כתובתה, שאחריו חזרו הצדדים לחיות יחד עוד כמה שנים / בית הדין הגדול 1265511/2
בני זוג חתמו על הסכם גירושין, בו נאמר שהאשה תמחל על כתובתה. בני הזוג לא התגרשו וחזרו לחיות יחדו. כמה שנים לאחר מכן התגרשו בני הזוג, והאשה תבעה את כתובתה. בית הדין חייב את הבעל בכתובה, אך התפשר על הסכום.
פשרה שהצדדים הסכימו לה ולא נעשה עליה קניין / בית הדין הגדול 973835/2
בני זוג דנו בדיונים ממושכים על חלוקת הרכוש ביניהם. בית הדין הציע פשרה והצדדים הסכימו לה אך לא נעשה על כך קניין. לכן קבע בית הדין הגדול שהפשרה איננה בתוקף.
ערעור סרק על קביעת בית הדין שיש לו סמכות, בטענה שיש הליך מקביל /בית הדין הגדול 1376966/1
בית הדין דחה ערעור סרק על סמכות בית הדין, וקבע שלא התקיים הליך מקביל.
איזון נכסים בדרך של היוון /בית הדין הגדול 928690/20
בית הדין קיבל את הערעור דברי בית הדין האזורי שכפה על הצדדים הסדר איזון בדרך של היוון דוקא, אבל דחה את הערעור על קביעתו של בית הדין האזורי שלפיה הוא מטיל פשרה כיון שאי אפשר לברר בודאות את העובדות.
חלוקה שוויונית למרות שהבעל היה אברך / בית הדין הגדול 1251154/4
אשה הסכימה שבעלה ילמד תורה ולא ישא בהוצאות הבית. כיון שהדבר היה בהסכמת האשה, פסקו בית הדין איזון שוויוני. כעת טוענת האשה שהיא הסכימה כדי להנות מחלקו של הבעל בעולם הבא, וכעת הבעל הפסיד את העולם הבא שלו בהתנהגותו. בית הדין דחה את טענותיה.
סמכותו של בית דין לדון בתיק שהוחזר אליו מבית הדין הגדול / בית הדין הגדול 1357812/2
בית הדין דחה את טענת הנתבעת שדרשה שלא להשיב את התיק לאותו הרכב שדן בו בעבר. לטענת האשה בית הדין הנ"ל כבר נעול על פסק הדין שלו. בית הדין הגדול דחה את טענתה. גם מטעמים של סדר הדין וגם מטעמים לגופם של דברים.
דמי שימוש בבית משותף בו גרה האשה עם בנם של הזוג, וכתובה במקרה של מרידה הדדית / בית הדין הגדול 1357812/1
בית הדין קבע שאשה לא צריכה לשלם דמי שימוש בדירה המשותפת בה גרה לאחר פרידה עם בנם המשותף של הזוג, וכן קבע בית הדין שגם במקרה של מרידה הדדית, אם הדבר היה באשמת הבעל עליו לשלם כתובה.
פסיקה זמנית המתחדשת מדי חצי שנה בהעדר סמכות בית הדין / בית הדין הגדול 1297135/4
בית הדין קבע שהסמכות לדון במזונות ילדים אינה בידו, אבל קבע שבאופן זמני, עד שהאשה תגיש תביעה לבית המשפט למשפחה, יתחייב האיש במזונות זמניים שיתחדשו מדי חצי שנה. בית הדין הגדול קבע שאי אפשר לפסוק דבר זמני המתחדש ללא הגבלה כל חצי שנה, גם אם הוא מותנה, ולכן ביטל את החיוב.
אשה שטוענת כי היא אלמנה ולא גרושה, כי הגט היה על תנאי ואחריו חזרו היא ובעלה המנוח לגור יחד / בית הדין הגדול 1398818/1
אשה טענה שהיא אלמנה ולא גרושה, כי הגט היה על תנאי ואחריו חזרו היא ובעלה לחיות יד. הרב ציון לוז סקר את כל ההשלכות ואת כל הנפקויות שעשויות להיות לטענה זו, וקבע את התנאים לשמיעת הערעור.
סדר הדיון בערעורים הדדיים / בית הדין הגדול 1284824/3,4
בית הדין קבע שכיון ששני הצדדים הגישו ערעורים הדדיים ידונו שני הערעורים יחד, ולכן גם אין צורך בהפקדת ערובה.
חיוב דמי שימוש למפרע כשמעולם לא הוגשה תביעה בעניין הדירה / בית הדין הגדול 1376906/1
בית הדין הגדול ביטל פסק של בית הדין האזורי שקבע שהאשה תשלם לבעל דמי שימוש בדירה על מגוריה בדירה מאז הגירושין, משום שהבעל מעולם לא תבע שתצא משם.
ערעור על קביעת מועד הקרע לפני מתן פסק דין סופי / בית הדין הגדול 1401197/1
בית הדין קבע שאין מקום לערער על קביעת מועד הקרע לפני מתן פסק דין סופי.
סמכות בית הדין לאכוף פסק דין שלו כאשר שאר הדיון מתנהל בבית המשפט / בית הדין הגדול 1382852/1
בית הדין קבע כי בית דין שנתן להסכם גירושין תוקף של פסק דין יכול וחייב לאכפו, ואין בכך תביעה חדשה.
תוקפה של מכירת נכס לפי הוראת בית הדין בניגוד לדעת המוכר / בית הדין הגדול 1303799/4
בית הדין קבע שמשקבע בית הדין שאחד הצדדים חייב למכור את חלקו לצד השני, והצד השני העביר את הכסף לקונה, הרי שאף שהמוכר גילה דעתו שאינו מסכים למכירה ואע"פ שהדבר טרם נרשם - המכירה חלה. ואם התיקר הנכס לאחר מכן אין הקונה צריך לשלם יותר.
בית דין שקבע כי הצדדים ינהלו התמחרות אחרי שכבר נקבע תחילה כי חוות דעתו של האקטואר של בית הדין היא הקובעת / בית הדין הגדול 1390474/2
בני זוג התגרשו, בבעלותם היתה תחנת מוניות, שנוהלה ע"י האיש. בית הדין קבע שהאיש יקנה את חלקה של האשה ע"פ חוות דעת של אקטואר שימונה ע"י בית הדין. האיש שילם את מחצית השווי שקבע האקטואר. לאחר מכן הביאה האשה חוות דעת של אקטואר משלה שלפיה העסק שוה יותר מפי 20 ממה שקבע המומחה מטעם בית הדין. לכן חזר בו בית הדין וקבע שהצדדים יתמחרו. על כך ערער האיש בטענה שכבר היה פסק דין שבו נקבע שיסמכו על האקטואר של בית הדין. בית הדין הגדול קיבל את הערעור וביטל את ההתמחרות, אך קבע שהאשה זכאית לחקור את האקטואר ולהציג לפניו שאלות.
חיוב הוצאות שהוטל על צד שלא שיתף פעולה והוקפא כשנודע שגם הצד השני לא השלים את כל אשר היה עליו להשלים / בית הדין הגדול 1194533/3
אשה סרבה במשך שנים לשתף פעולה עם בית הדין ולא הגישה מסמכים. האיש הגיש. לאחר שנים קנס בית הדין את האשה וגם הורה לה לפצות את הבעל, ולאחר מכן הגישה האשה את כל המסמכים. כעת נודע שגם בין המסמכים שהגיש הבעל היו חסרים כמה מסמכים. בית הדין הקפיא את חיובי האשה. האיש טוען שגם אם החסיר כמה מסמכים, הרי לאורך כל הדרך שיתף פעולה עם בית הדין, בעוד שהאשה לא עשתה כן. לכן התקבל ערעור האיש.
חובת אדם במדור ילדיו הדרים בדירת האם / בית הדין הגדול 1383279/1
בית הדין קבע שהאב חייב במדור ילדיו הגרים בדירת האם.
חלוקת רכוש באמצעות התמחרות או שמאות / בית הדין הגדול 1291753/11
בית הדין קבע כי דירת הצדדים תמכר בהתמחרות. האשה תובעת לקנות את חלק בעלה באמצעות שמאות. בית הדין דחה את תביעתה.
תשלום מזונות ומדור במשמורת משותפת / בית הדין הגדול 1163727/2
בית הדין הגדול קבע שגם במשמורת הקרובה להיות משותפת יש מקום לחייב את האב במזונות ומדור.
סעד זמני המתחדש עד אין סוף / בית הדין הגדול 1297135/4
בית הדין האזורי קבע כי אין לו סמכות לדון במזונות הילדים, אך קבע כי כל עוד לא תפנה האשה לבית המשפט, הרי חייב האיש במזונות בסכום המתחדש אוטומטית מדי חצי שנה. בית הדין הגדול קבע שפסק זה הוא למעשה קבוע, ולכן הוא בטל. בית הדין יכול לפסוק סעד זמני לתקופה קצרה עד שתפנה האשה לבית המשפט, אך לא חצי שנה, וודאי שלא חיוב המתחדש אוטומטית.
אדם שהתכחש לכך שהסכים להתפשר על הכתובה, ומבקש לדחות את התשלום עד לאחר בירור כל העניינים הממוניים / בית הדין הגדול 1412972/1
בפסק הדין של בית הדין האזורי נאמר שהצדדים הסכימו שהאיש ישלם 100000 ש"ח מתוך הכתובה, אבל לא היה פרוטוקול מפורט. האיש טוען שלא הסכים, וכן דורש לדחות את התשלום עד לאחר בירור כל ענייני הממון. בית הדין דחה על הסף את שתי תביעותיו.
פירוק שותפות בדירה מבלי שניתן גט או חיוב גט / בית הדין הגדול 1342658/1
אדם זקן שנזקק לדיור מוגן עזב את ביתו, ותבע את פירוק השותפות בדירה. בית הדין האזורי לא חייב את האשה בגט, אך הורה על פירוק השותפות. בית הדין הגדול קבע שכל עוד הצדדים נשואים זכאית האשה לגור בדירת הצדדים, ואין לפרק את השותפות.
תביעה עבור חפצי האיש שנשארו בדירה / בית הדין הגדול 1391949/1
בני זוג התגרשו והשכירו את הדירה שלהם כדירה מרוהטת. האשה דרשה מהאיש דמי שימוש כי לא הוציא את המקרר מהדירה, וכן תבעה מהשוכרים דמי שכירות גבוהים כי הדירה מרוהטת. בית הדין דחה את טענותיה הסותרות זו את זו. וכן קבע שהיא ניסתה להטעות את בית הדין.