הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

ילדים ששילמו משכנתא עבור ההורים

הרב עמוס ראבילו
ילדים ששילמו משכנתא עבור הוריהם אינם הופכים להיות בעלים של הדירה, אולם, ההורים חייבים להחזיר להם את החוב. לאחר פטירת ההורים יצטרכו היורשים להחזיר את החוב, אולם, הדירה תהיה שייכת לכל היורשים.

שאלה

להורי היה בית של עמידר. לאחר שההורים הועמדו בפני איומים של מאסר, בגלל חובות, אני ואחותי התנדבנו לשלם משכנתא על הדירה עבורם, ולקחנו משכנתא שעד היום אנו משלמים עליה. הדירה הייתה רשומה על שם ההורים. שאר האחים (סך הכול אנחנו 8 אחים ואחיות) לא שילמו, וסירבו להשתתף במאמץ לעזור להורים, ויש לי מסמכים שמעידים על כך.

לי היה יפוי כוח מההורים והנוטריון אמר לי בזמנו שהכול שייך לי ולא הסביר לי שצריך לעשות צוואה.

לפני פטירתה, אימא רשמה אותנו בצו ירושה אך אבא לא עשה כן. כאשר שילמנו את החובות ולקחנו משכנתא לפני 25 שנים, חלק מהאחים חתמו וויתרו על חלקם בדירה, וחלק לא.

לאחר זמן שנים מהאחים שלנו נפטרו.

לאחרונה, רצינו לשפץ ולקחת משכנתא נוספת, והתעוררה בעיה: הדירה אינה רשומה רק על שמנו, וצריך להעביר אותה על שמנו.

לפי דין תורה האם הילדים של אחי שנפטר יכולים לבוא בדרישות בנוגע לדירה?

תשובה

ראשית ברצוני לשבח אותך על כך שנחלצת לעזרת הוריך. ניכר מהמכתב שזה היה לך קשה מבחינה כלכלית, ואעפ"כ נטלת על עצמך משימה חשובה זו. קיימת מצוות כיבוד הורים בהידור רב ומתוך דוחק ואתה ראוי למלוא ההערכה.

בנוגע לעצם הדין: לא ניתן לפסוק הלכה ללא שמיעת שני הצדדים ובירור כל הנתונים. ולכן דברנו לקמן יאמרו באופן כללי.

האדם שרשום בטאבו או בחברה המשכנת כבעלים של הדירה הוא הבעלים שלה, אפילו אם חברו שילם לבנק את המשכנתא (כקניין סיטומתא חו"מ ר"א,ב, או בגלל שללא הרישום בטאבו אין דעת הקונה סומכת על הקניין שו"ת דברי מלכיאל ח"ד סימן קמג).

הבנק הלווה כסף לבעלי הדירה ומי ששילם את המשכנתא פרע את החוב של בעלי הדירה לבנק. ולכן אביך ואמך הם בעלי הדירה, ולאחר שנפטרו אם לא כתבו ירושה התקפה לפי התורה הדירה מתחלקת בין היורשים. כיוון שאמך כתבה צוואה התקפה לפי דין תורה כל הדיון נסוב רק על חצי דירה.

המתכוון לתת מתנה להוריו וחושב שאחרי פטירתם יירש אותם אינו צודק, אלא כל האחים יורשים שווה בשווה.

אם לא היתה כוונה לתת מתנה, אז למעשה פרעת את החוב שלהם לבנק (ולא נתת להורים מתנה ישירות, עיין עמק המשפט הלכות ערבות סימן לו). ניכר מהשאלה שההורים ביקשו ממך לעשות כן  ולכן אתה מוגדר כ'פורע חוב של חברו מדעתו', שזכאי לקבל בחזרה את כספו.

אין לומר שבהכרח בן הפורע חוב אביו התכוון לתת לו מתנה, ויתכן שהבן רצה לקבל בחזרה את כספו, או שווה ערך לכסף, הדירה.

למסקנה: הנכד (בנו של אחיך) יורש את חלקו בדירה מצד אחד אך מצד שני חלקו משועבד לתשלום החוב של הסבא. ונראה שעליו לשלם רק את החלק היחסי שלו בחוב, ולא את כל החוב (שולחן ערוך חושן משפט סימ' קז סעי' ח).

 

נערך ע"י הרב חיים בלוך