הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

פיצוי על פגיעה בקטנוע

זכותו של ניזק לקבל פיצוי גם אם מכר את החפץ שניזוק. במקרה כזה שיעור הפיצוי יהיה ירידת הערך ולא עלות התיקון.

השאלה

שלום, לפני מספר חודשים רכב נסע אחורה ופגע בקטנוע שלי וסדק את הפלסטיק שמגן על הגלגל הקידמי. (זה היה יכול להיגמר קשה יותר מכיוון שאני הייתי על הקטנוע). 
יום לאחר מכן אני מכרתי את הקטנוע. לא היה לי ביטוח מקיף, רק חובה. 
ביקשתי מהפוגע פיצוי של 500 שקל, אך הוא מתחמק בטענות: "אני אברך, הרב שלי אמר שאם מכרת את הקטנוע אז אתה לא זכאי לפיצוי". ובינתיים כבר עברו 4 חודשים. 
עם מי הצדק ?, מגיע לי פיצוי או לא ?

התשובה

כעיקרון אין עונים על שאלות בדיני ממונות בלי לשמוע את שני הצדדים. על כן, נענה תשובה עקרונית, ואם יש מחלוקת בין הצדדים יש לפנות לבית דין.
אדם שהזיק ממון חברו, חובתו לפצות על הנזק. החפץ הניזוק עצמו נחשב כממונו של בעליו ולא עובר לרשותו של המזיק. המזיק חייב רק לשלם את דמי הנזק (שו''ע חו''מ תג,א). ממילא נראה שיש זכות לבעלים למכור את החפץ הניזוק ובכל זאת לקבל את דמי הנזק. 
לגבי חובת האם חובת המזיק לתקן את הנזק או לשלם? 
לפנינו שתי חלופות: תשלום פחת- הפסד החפץ/ תשלום התיקון. 
מדברי רבינו יונה (בשיטה מקובצת בבא מציעא ה,א מובא בחזון איש בבא קמא ו, ג שדן בדבריו) עולה שעל המזיק לשלם לניזק את הפחת בלבד ולא את דמי התיקון. 
הש''ך (שו''ע חשן משפט צה, יח ושפז, א) מדייק מדברי ראשונים רבים שחלה על המזיק חובת תיקון הנזק ורק אם לא ניתן לתקן אזי חלה עליו חובת תשלום (ראו מחנה אפרים נזיקין א ,פתחי חשן נזיקין י,ז וראה גם הרב יונתן בלס תחומין יג עמ' 388 ואילך). 
מה'תומים' (צה, ז) ו'נתיבות המשפט' (צה, ו) עולה יותר מכך המזיק יכול לתבוע לתקן בעצמו את הנזק במקום שניתן לתקנו. 
לפי דבריהם במקרה דידן היה יכול המזיק לתבוע מהניזק להעמיד לפניו את הקטנוע ולתקנו. אלא שנראה לומר שאין ביד המזיק, גם לשיטה זו, כח לחייב את הניזק לתקן את הנזק, וכפי שפתחנו שהחפץ נשאר בבעלותו של הניזק ויש לו זכות מליאה למוכרו אם ירצה כפי שהוא, אלא אם הניזק רוצה להשאיר את החפץ אצלו ורוצה לתקן את הנזק, לשיטה זו, המזיק יכול לומר שהוא יתקן בעצמו ולא ישלם את דמי התיקון. אך אם הניזק בוחר שלא לתקן אלא לקבל את דמי הפחת אז הוא זכאי לכך. לפי זה במקרה כזה הניזק זכאי לקבל רק את שווי הפחת של הקטנוע ולא את שווי התיקון שהוא אינו רוצה בו. 
לבחירה זו של הניזק שלא לתקן יש השלכה שגובה התשלום של הנזק הוא לפי המחיר הנמוך יותר המבטא את ירידת הערך ולא לפי המחיר הגבוה המבטא את שווי התיקון. 
על כן במקרה דנן מחד הניזק צודק שהוא זכאי לתשלום ומאידך המזיק יכול לטעון שהוא מעוניין לשלם רק את דמי הפחת ולא את עלות התיקון. 

בברכה 
מכון משפטי ארץ 
עפרה