הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

"גניבת תור" על סמך פתק עם מספר שנמצא במקום

הרב יובל חסיד
אין היתר להשתמש בפתק עם מספר שנמצא כדי לעקוף את התור, ולו לאור הכלל הידוע ואהבת לרעך כמוך

השאלה

שלום רב לרבי בית הדין ברשותי דירה שאני משכיר ורציתי לשאול:

1. קלקולים במזגנים במהלך השכירות - על מי לשלם?

2. סתימות במערכת האינסטלציה - על מי לשלם?

בכבוד רב

 

תשובה

הקדמה

מעיקר הדין המשכיר הוא שחייב לתקן את הבית, ולהעמידו לשוכר שיהיה ראוי לדירה (שו"ע חושן משפט סימן שיד סעיף א). כעקרון חובת תיקון והעמדת הבית חלה בדרך כלל גם על נזקים שנגרמו לבית לאחר הכניסה, ונפרט את הדין בהמשך. לעומת זאת השוכר נחשב "שומר שכר" של הבית (פתחי חושן ח"ד פ"ו ד', עפ"י שו"ע חו"מ סימן שא סעיף א) ולכן הוא חייב בנזק שגרם על ידי שימוש חריג אך לא על נזקים שנגרמו משימוש שוטף.

1) קלקול במזגן

אם יש חוזה שנחתם כדין בין הצדדים יש לנהוג לפי החוזה.

כשאין חוזה, מעיקר הדין מוטל על המשכיר לתקן דברים שהם "מעשה אומן והם עיקר גדול בישיבת הבתים והחצרות" (שו"ע חושן משפט שיד,א וראו שם שיב יז). אמנם כיום המנהג הוא שקלקול הנובע משימוש סביר מוטל על המשכיר לתקנו ואם מדובר על שימוש לא סביר מוטל על השוכר לתקנו (עמק המשפט סימן לה). מנהג זה מחייב גם מבחינה הלכתית, כיוון שכאשר שני צדדים סוגרים עסקה, הם עושים זאת על פי המנהג.

ובנוגע לשאלה האם מזגן מוגדר כ'עיקר גדול' - נראה שתלוי היכן גרים וכיצד משכירים דירות באותו המקום. אם המנהג באותו המקום זה לשכור דירה עם מזגן (כגון באזורים החמים), על בעל הבית לתקן את הקלקול, אולם אם אין מנהג כזה לא ניתן לחייבו (ראו בעמק המשפט (שכירות בתים סימן לה אות א עמוד שפג) שכתב שאין שום חובה להעמיד מזגן, אמנם נראה לענ"ד שזה בדירה שלא היה בה מזגן).

כמה פוסקים (ראה בספר 'וישמע משה' בשם הרבנים קנייבסקי וקרליץ ועוד פוסקים, וראה גם אמונת עתיך 113  עמ' 81-82) כתבו, שאף במקום בו לא נהוג להעמיד דירה עם מזגן, כגון באזור ירושלים, אם היה מזגן בדירה והתקלקל, חייב המשכיר לתקן. זאת משום שהשוכר נכנס לדירה על דעת זה שהיא ממוזגת. אמנם פוסקים אחרים חלקו על כך (עיינו שם).

2) פתיחת סתימות

אם מדובר על סתימה המצריכה מעשה אומן לתקנה על המשכיר מוטל לעשות כן, אם נבעה משימוש סביר. אם הסתימה נבעה משימוש לא סביר- על השוכר לתקן.

אמנם, יש פוסק (עמק המשפט שכירות עמוד תמד) שכתב שכל תיקוני הסתימות מוטלות על השוכר כיוון שבדרך כלל התקלות נובעות משימוש לא סביר של השוכר, והמוציא מחברו עליו הראיה. אמנם נראה שהמנהג בעניין זה שונה מדבריו, ובפרט שמבחינה עובדתית קשה לקבוע מסמרות כדבריו. ובנוסף, לא תמיד הוא המוציא. שכן הוא יכול להחזיק אצלו מכספי השכירות.