הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

יג.ד התפטרות בעל פה

הרב אורי סדן
על פי ההלכה התפטרות יכולה להיעשות בעל פה ובלבד שנאמרה באופן רציני. אולם על פי החוק, התפטרות חייבת להיעשות בכתב, כאשר במכתב מצוין תאריך מתן ההודעה ותאריך כניסת ההתפטרות לתוקפה. חוק זה נועד למנוע חוסר הבנה, ולכן הוא מחייב גם על פי ההלכה.

על פי ההלכה התפטרות אינה חייבת להיעשות בכתב. די בהודעה בעל פה של העובד כי הוא מבקש לסיים את עבודתו אצל המעסיק כדי להיחשב להתפטרות[1].

כפי שכתבנו בנוגע לפיטורין (פרק יב, סעיף ו), לעיתים בלהט הוויכוח בין העובד למעסיק עשוי העובד לפלוט מפיו משפט ממנו ניתן משמע במפורש או במרומז שהוא מתפטר. אלא שכמו כל מעשה משפטי, גם התפטרות תקפה רק אם נאמרה באופן רציני, המצביע על גמירות דעת. אך אם נאמרה בעידנא דריתחא אין לייחס לה משמעות משפטית. אם המעסיק פירש את הדברים לא נכון, ובעקבות כך פיטר את העובד, יהיה העובד זכאי לקבל את הזכויות אותן מעניקה ההלכה למי שפוטר מעבודתו[2].

אי לכך נכון שכאשר העובד מודיע על התפטרותו, יבהיר לו המעסיק את משמעות דבריו, וכי הוא רואה בהם התפטרות, זאת על מנת לאפשר לעובד לחזור בו מדבריו[3]. גם אם הדבר לא נעשה, אם להערכתו של המעסיק הדברים נאמרו ברצינות מספקת על ידי העובד, הוא רשאי לראות בדברים התפטרות על כל המשתמע, ולא לקבל את חזרתו של העובד, אם זה חזר בו מהתפטרותו[4].

על פי החוק, התפטרות חייבת להיעשות בכתב, כאשר במכתב מצוין תאריך מתן ההודעה ותאריך כניסת ההתפטרות לתוקפה[5]. חוק זה נועד למנוע חוסר הבנה, ולכן הוא מחייב גם על פי ההלכה שכן הוא נועד לתקנת הציבור. לכן, על אף שההתפטרות כשלעצמה יכולה להיעשות בעל פה, במקום בו נדרשת הודעה מוקדמת, אם היא לא נעשתה בכתב, הדבר עשוי לעמוד לעובד לרועץ[6]. לכן למעשה עובד המבקש להתפטר יעשה זאת באמצעות מכתב התפטרות או הודעה כתובה המתעדת את מועד ההודעה על ההתפטרות ובה מופיע מועד כניסת ההתפטרות לתוקפה.

 

[1] רבנו ירוחם, מישרים כט, ד; רמ"א חו"מ שלג, ח; ש"ך שם, מז.

[2] רמ"א חו"מ שלג, ח; שו"ת חתם סופר חו"מ, קל. לדעת רבי אברהם שור, תורת חיים, בבא בתרא קס ע"ב, ד"ה אתרא, גם פיטורין כמו שנעשו בעידנא דריתחא מחייבים מבחינה משפטית, כמו כל פעולה משפטית. הפוסקים הנ"ל עסקו בפיטורין והעיקרון נכון שבעתיים בהתפטרות.

[3] כסף הקדשים שלג, ג, ד"ה בחצי.

[4] ש"ך חו"מ שלב, כב.

[5] סעיף 2(ג) לחוק הודעה מוקדמת (תשס"א).

[6] שכן הוא עשוי להיות חשוף לתביעה מצד המעסיק לתשלום דמי הודעה מוקדמת הקבועים בסעיף 7(ב) לחוק הודעה מוקדמת (תשס"א). ראו עוד בעניין הסעדים העומדים לזכות המעסיק לקמן סעיף יא.