הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

דיון במעמד צד אחד לאחר שהנתבע סירב להתייצב לדיון / ארץ חמדה גזית 76084-1

הרב יוסף כרמל, הרב דניאל מן, הרב עדו רכניץ ( ארץ חמדה גזית - ירושלים)
בית הדין קבע כי במקרה שהנתבע מספרב להגיע לדיון, בסמכות בית הדין לקיים דיון במעמד צד אחד ואף לפסוק את הדין לאחר מכן.

בס"ד, ז' תמוז תשע"ו

13 יולי 2016

תיק 76084

החלטה מס' 1: קיום דיון במעמד צד אחד

בעניין שבין

התובעים

מר וגב' יעקב

ע"י ב"כ

הנתבעים

משפחת ברון

ע"י ב"כ

 

א.    רקע

התובעים הגישו כתב תביעה כנגד הנתבעים, ובו טענה שהנתבעים מכרו לתובעים זכויות במקרקעין אולם לא העבירו את הרישום בחברה המשכנת אף שהתחייבו לכך בחוזה. לראיה, הגישו התובעים הסכם מכר.

בהסכם המכר מופיעים שלושת הנתבעים כמוכרים, ורשומה בו הכתובת למשלוח דואר אליהם: רח' ---. כמו כן, נקבע בו בסעיף 9 בית הדין של ארץ חמדה גזית כבורר מוסכם.

כתב התביעה נשלח אל הכתובת הרשומה בדואר רשום עם אישור מסירה בתאריך 3.5.16. בתאריך 10.5.16 התקשר אדם והציג את עצמו כאחד הנתבעים וביקש לקבל חומרים על בית הדין ומסמכים שונים כדי שיוכל להשיב לתביעה. החומרים נשלחו לכתובת הנ"ל בתאריך 15.5.16.

לאחר שלא התקבלה כל תגובה מהנתבעים קבעה מזכירות בית הדין מועד לדיון בתאריך 4.7.16. הודעה על הדיון נשלחה עם שליח לכתובת הנ"ל בתאריך 9.6.16. בהודעה נכתב שהדיון עשוי להתקיים גם במעמד צד אחד, אם הצד השני יבחר שלא להגיע. ההודעה נמסרה לאשה בוגרת בשם "חנה", על פי עדותו של השליח.

מזכירת בית הדין התקשרה לטלפון הרשום על שם מר ברון בתאריכים 27.6.16 ו-30.6.16 כדי להזכיר את קיומו הדין. בשיחה הראשון ענתה בתו של הנתבע ואילו בשניה ענתה אשתו.

ביום הדיון התקשר אדם שהציג עצמו כמר ברון ואמר שהוא לא קיבל הודעה על הדיון ויתכן שההודעה נמסרה לאחד הילדים. הוא אמר שאין בכוונתו להגיע לדיון, שהבורר המוסכם בחוזה נקבע ללא ידיעתו, וכן שבית הדין אינו רשאי לקיים דיון בהיעדרו.

ואכן, התובעים הגיעו לדיון במועד שנקבע בלוויית עורך דין, ואילו הנתבעים לא הגיעו.

בתאריך 6.7.16 התובעים הגישו בקשה לקבלת פסק דין בהיעדר הגנה והחזר הוצאות משפט.

ב.     דיון

א. כאשר מוגש לבית הדין הסכם בוררות שבו הוא נקבע כבית דין או  חוזה בו בית הדין נקבע כבורר מוסכם הנחת העבודה של בית הדין היא שהמסמך הוא אותנטי ומחייב. על פי חוק הבוררות לבית הדין אין סמכות לקבוע האם הוא בעל הסמכות אם לאו.

לכן אם הנתבעים סבורים שתניית הבוררות בחוזה אינה מחייבת אותם עליהם לפנות בעניין לבית המשפט המחוזי.

ב. מתוך הנחה שבית דין זה הוא בעל הסמכות לדון במחלוקת שלפנינו, עלינו לדון בשאלה העקרונית האם בית הדין רשאי על פי ההלכה להכריע במחלוקת ללא שמיעת הנתבע, אם זה האחרון החליט שלא להגיע לדיון ולהשמיע את טענותיו.

נקדים ונציין שנחלקו אחרונים בשאלה האם יש מניעה גורפת לדון אדם שלא בפניו.  לדעת הב"ח (חו"מ יג, ח), קצות החושן (יג, א) והתומים (יג, ד) בנסיבות מסוימות ניתן לדון אדם גם שלא בפניו. ואילו לדעת הסמ"ע (יח, יג), הש"ך (חו"מ יג, ח) ונתיבות המשפט (חידושים יג, ח) לעולם לא ניתן לפסוק ללא שמיעת שני בעלי הדין.

לגבי אדם שמסרב להגיע לדיון נפסק בשו"ע (חו"מ יא, א) בעקבות הגמרא שניתן לנדות אדם שמסרב לבוא לדין תורה, אבל לא ניתן לחייב אותו ממון. אלא שבימינו לא ניתן לנדות ולכן עלתה השאלה האם על פי ההלכה ניתן לחייב אדם שבחר שלא להגיע לדיון לאחר שחתם על הסכם בוררות (מבחינת חוק הבוררות הדבר אפשרי).

בעניין זה פסק מו"ר הרב זלמן נ. גולדברג (מתוך פד"ר שהובא בספר: סדר הדין בבית הדין הרבני, כרך א, עמ' 519) שניתן לפסוק שלא בפניו. הוא למד זאת מהדין שניתן לשמוע עדות שלא בעל דין, אם בעל הדין מסרב להגיע לדיון (רמ"א חו"מ כח, טז), וכן כתב הרב יועזר אריאל (דיני בוררות עמ' רצג).

בסעיף 9.2 לחוזה המכר נקבע שבית הדין "ידון על פי דין תורה", והמשמעות המקובלת של דין תורה בימינו היא "בין לדין ובין לפשר". סמכות הפשרה כוללת גם את הסמכות להכריע במחלוקות אחרונים (הרב זלמן נ. גולדברג, "שבחי הפשרה", בתוך: דיני בוררות, עמ' רסד).

לפיכך, אנו סבורים שבסמכותנו לפסוק כנגד נתבע שאיננו מגיע לדיון, בהיעדר הגנה.

ג. הוצאות משפט – הנתבעים בחרו שלא להגיע לדיון למרות שהודעה על הדיון נמסרה להם, כמפורט לעיל. וכן הם קבלו על כך תזכורות טלפוניות דרך בני משפחתם, ואף אחד הנתבעים קיבל על כך הודעה אישית בבוקר הדיון המיועד.

היעדרם של הנתבעים גרם נזק לתובע שהגיע לדיון עם עו"ד ולכן הוא זכאי להחזר הוצאות (ראו בעניין זה מדיניות בית הדין בנוגע לחיוב בהוצאות משפט, באתר ארץ חמדה גזית).

לפיכך, אנו מחייבים את הנתבעים בתשלום בסך 2000 ₪.

ג.      החלטה והוראות

1. הנתבעים: משפחת ברון, יחד וכל אחד לחוד, ישלמו לתובעים מר וגב' יעקב, סך 2000 ₪ עבור החזר הוצאות משפט. התשלום יבוצע תוך 45 יום מהתאריך הנקוב על החלטה זו.

2. על פי סעיף 15(ב) לחוק הבוררות רשאים הנתבעים לבקש ביטול הפסק תוך 30 יום לאחר קבלתו בטענה שהם נעדרו מהדיון מסיבה מוצדקת. הנתבעים רשאים להגיש לביה"ד בקשה בעניין זה. נא לצרף אסמכתאות.

3. התובעים יגישו לבית הדין אישורים על כך שהעסקה במקרקעין אכן בוצעה, ובכלל זה, דיווח לרשות המיסים, רישום משכון על הנכס לטובת הקונים (אם בוצע), וכן כל ראיה אחרת על פי הבנת התובעים. יש להגיש מסמכים מקוריים (אפשר העתקים) ולא צילומי מסמכים. בנוסף, יש להגיש אסמכתאות על העברת התשלומים למוכרים.

4. אם לנתבעים יש טענות כנגד סמכותו של בית הדין הם רשאים לפנות לבית המשפט בעניין. על הנתבעים להודיע לבית הדין תוך 7 ימים מהתאריך הנקוב על פסק הדין שהם פנו לבית המשפט ולהמציא אסמכתא. כל זמן שהדבר לא נעשה יניח בית הדין שהנתבעים מקבלים את סמכות בית הדין.

5. על הנתבעים ליצור קשר טלפוני עם מזכירות בית הדין בתוך 10 ימים מהתאריך הנקוב על פסק הדין כדי לקבוע דיון. האחריות על שמירת הקשר מוטלת על הנתבעים. אם הנתבעים לא ישתפו פעולה כנדרש עשוי בית הדין לפסוק בהיעדר הגנה.

בית הדין ממליץ לנתבעים לפנות לייעוץ משפטי ולעמוד על מצבם המשפטי.

ההחלטה התקבלה ביום ז' תמוז תשע"ו, 13 יולי 2016.

בזאת באנו על החתום

_______________

הרב דניאל מן

_______________

הרב יוסף כרמל,  אב"ד

_______________

הרב עדו רכניץ