הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב בן ציון הכהן רבין
**כפיית גט לאשה שעזבה את הבית וחיה עם גבר אחר/ פד"ר 1009273/4
אשה עזבה את הבית לפני כשנתיים. הבעל מעוניין בשלום בית ואף מוכן לעשות מאמצים גדולים שלם כך. האשה אינה מעוניינת, והיא מודה שהיא חיה בבית אחר עם גבר אחר שנקבה בשמו. בית הדין פסק שיש לכפות גט, ולאסור אותה על בעלה ועל הגבר שבשמו נקבה.
סמכות בית הדין לעניין גירושין ויחסי ממון של בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים / פד"ר 544579/6
בבית הדין נידון סכסוך ממון על בעלות הבית וחיוב כתובה בין בני זוג גרושים שהתחתנו בחתונה אזרחית. פסק הדין בירר את מעמדם של נישואים אזרחיים לפי ההלכה ומנהג בתי הדין והראה שהגישה המקובלת בבתי הדין בישראל היא לחלק בין שני סוגים של נישואין אזרחיים: נישואין אזרחיים הנערכים מתוך אילוץ, כאשר אי אפשר לערוך נישואין דתיים, נחשבים "נישואין לחומרא" ואם בני הזוג מעוניינים להתגרש יש להצריך גט, ובמקרים קיצוניים יש אפשרות להקל בפירודם. לעומתם, נישואין אזרחיים הנערכים מתוך רצון של בני הזוג שלא להנשא כדת משה וישראל נחשבים כנישואין נגד ההלכה, ואין לסדר לבני הזוג גט, כדי שלא יטעו ויחשבו שיש לנישואין אלו תוקף הלכתי. גירושין של בני זוג אלו יעשו על ידי פסק דין של בית הדין ללא צורך בגט או ברצון הבעל. הנישואין לשיטה זו הם מושג עולמי השייך לכל המין האנושי, גם 'נישואי בני נח' זקוקים להתרה אלא שבניגוד להתרת נישואין כדת משה וישראל הצריכים הסכמה של בני הזוג וגט, כאן די ברצון של אחד הצדדים והחלטה של בית הדין כסמכות החוקית של המדינה, שיתירו את הנישואין כדין 'נישואי בני נח' בכל העולם שפוקעים על ידי הצהרה של הגורם המוסמך באותה מדינה.
**דרישת קרובי משפחה רחוקים להפקיע את רכוש המנוחה / פד"ר 992701/1
אשה שאביה אינו מיושב בדעתו נפטרה ללא ילדים. קרובים רחוקים טענו שהיא צוותה להעביר את רכושה אליהם. הם העידו שכך היא אמרה בפניהם, ולאחר זמן אף מצאו לפתע צוואה שלה. הם הביאו מומחים מטעמם שטענו שהאשה עמדה לפני מותה, בניגוד לרופאתה האישית של המנוחה. בית הדין מצא שהצוואות אינן תקפות. והביע את פליאתו על עדות העדים מטעם.
**תביעה הדדית לשינוי גובה תשלומי מזונות / פד"ר 587417/8
בני זוג גרושים הגישו תביעות הדדיות לשינוי גובה תשלומי המזונות שסוכמו בהסכמי בגירושין. בית הדין דחה את התביעות
תשלום למתווך עבור דירה שנמכרה ע"י כונס נכסים / פד"ר 934634/10
דירה נמכרה כחלק מחלוקת נכסים, ראשית פנה הבעל למתווך שימכור את הדירה אולם בסופו של דבר נמכרה הדירה ע"י כונסי נכסים בפרסום שקבע שלא ישולמו דמי תיווך. המתווך, שנכח במעמד המכירה, תבע את דמי תיווך אך בית הדין קבע שאלו לא מגיעים לו כיוון שנאמר למתווך מראש שלא מעוניינים בעבודתו ושלא יקבל על כך כסף, ואף נרשם בפירוש במודעת הפרסום שלא ישולמו דמי תיווך. מעבר לכך על אף שבדיני מתווכים הולכים אחר המנהג, גם מבחינה חוקית אין כאן כל חיוב כיון שהחוק קובע שמכירה דרך כונס נכסים כמוה כהעברת הנכס בעלים, ממילא אם השתנו הבעלים על החפץ והם לא חתמו על הסכם תיווך אין לחייב אותם מכוח הסכם התיווך שחתם הבעלים הקודם.
**הסכם גירושין שלא אושר בבית הדין, ואשה שהגישה תלונת שוא כנגד בעלה / פד"ר 959287/3
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שבו מוותרת האשה על כתובתה בכפוף למתן הגט. האשה חזרה בה מההסכם (בשל סעיף אחר) עוד לפני מתן הגט, ולכן ההסכם לא אושר בבית הדין. בית הדין פסק שכיון שהאשה חזרה בה לפני מתן הגט, ההסכם לא מחייב אותה בויתור על כתובתה. ובפרט שידוע שהסכם גירושין טעון אישור של בית הדין, והצדדים לא גומרים בדעתם להתחייב בו לפני מתן האישור. עוד טען הבעל שכיון שהאשה הגישה נגדו תלונת שוא במשטרה, היא לא זכאית לכתובה. בית הדין קבע שאמנם מעשיה של האשה ראויים לכל גינוי, אך אין בהם כדי להפסיד את כתוכתה. מאחר שהם נעשו אחרי שהבעל כבר גמר בדעתו לגרשה, ולא מחמתם הוא מגרש אותה.
**אשה שטוענת שגרושה קידש אותה מחדש / פד"ר 531377/9
אשה טענה שגרושה קידש אותה מחדש. הגרוש הכחיש. בית הדין ברר את הדברים ומצא שאכן התקדשה מחדש. לכן חייב את הגרוש בהוצאות משפט ובמתן גט.
**בני זוג שכל אחד מאשים את רעהו בפרידה / פד"ר 480172/6
בני זוג נפרדו. כל צד מאשים בכך את רעהו. התברר לבית הדין שהבעל אשם, והוא נפרד מאשתו משום שחשק באשה צעירה יותר. ביה"ד פסק שהבעל ישלם לאשה את כתובתה או את איזון הנכסים, הסכום הגבוה מבין השנים. בית הדין פסל הסכם שנעשה בין הצדדים.
תשלומי מזונות לילדים ששוהים זמן שוה אצל כל אחד מההורים / פד"ר 1013601/2
ילדים להורים גרושים שוהים זמן שוה אצל כל אחד מההורים, וממילא יוצא שכל אחד מההורים נושא בתשלומי מחייתם במדה שוה. אעפ"כ תובעת האם תשלומי מזונות מהאב. בית הדין קבע שאמנם חיוב המזונות מוטל על האב לבדו, אבל כל זה רק עד גיל שש. אחרי גיל שש חיב האב מדין צדקה, וחיוב זה הוא גם עניינה של האם. לכן פסק שהאב ישלם סכום נמוך בהרבה מזה שתבעה האם.
כפיית גט על בעל מעגן באמצעות בית המשפט והליכים פליליים / פד"ר 846913/2
בעל שמעגן במשך שנים רבות את אשתו. האשה השיגה פסק דין של בית משפט אזרחי בארה"ב שלפיו היא גרושה, אך היא רוצה גט כשר. בינתים היא חיה עם איש אחר, ובעלה בכלא. בית הדין קבע שיש לכפותו לתת גט, ואף להפעיל נגדו הליכים פליליים.
בקשה לאישור תעודת גירושין, וקביעת בית הדין שהתעודה מזויפת / פד"ר 1126777/2
שגרירות ארה"ב בקשה לאשר תעודת גירושין של זוג. התברר שהתעודה מזויפת. בית הדין הנחה את גורמי הרישום והאכיפה לפעול בהתאם.
שינוי שם משפחה של ילד להורים גרושים / פד"ר 897196/3
בשעת נישואיהם של בני הזוג, האשה סרבה לקבל את שם משפחתו של הבעל, בטענה שהוא שם בוכרי מדי. משום כך, שינה הבעל את שם משפחתו לשם מוסכם על הצדדים. לצדדים נולד בן, ולאחר מכן הם התגרשו. לאחר הגירושין, חזר כל אחד מהצדדים לשם נעוריו. הבן עדין נושא את השם המשותף שבו נקראו ההורים כשהיו נשואים. (האשה הכחישה שחזרה לשם נעוריה, והוכח שהיא משקרת). האב דורש לשנות את שמו של הבן לשמו הנוכחי. בית הדין קיבל את טענתו, ואף קבע שיש לו סמכות לעסוק בכך.
דיון על משמורת ילדים, על תפקידו וסמכותו של עו"ס, ועל סמכותו של עו"ד/ פד"ר 897196/3
בית הדין דן בתיק של העוסק במשמורת בן להורים גרושים. במהלך הדיון חקר עו"ד האשה את העובדת הסוציאלית בצורה לא מכבדת וכפר ביכולתה. בית הדין הבהיר את תפקידו כקובע את טובת הילד, הסביר את מעמדה של העובדת הסוציאלית כידא אריכתא של בית הדין, וגער בעורך הדין שנהג שלא בכבוד.
**בקשה לבטול הסכם גירושין / פד"ר 943919/14
בני זוג חתמו על הסכם גירושין. כעת מבקש הבעל לבטלו, עקב החלפת עו"ד. טענותיו של הבעל התגלו כשקריות, מה גם שגם אילו היו אמיתיות לא היה בהן כדי לבטל את ההסכם. לכן דחה בית הדין את בקשתו, ואף חייב אותו בהוצאות.
סירוב של בית הדין האזורי לקבל את הכרעת בית הדין הרבני הגדול/ פד"ר 552513/9
ביה"ד האזורי חייב אדם שנטש את אשתו בכתובתה. כמו כן העריך את דירת הצדדים בלי למנות שמאי. הבעל ערער לביה"ד הגדול, והלה מינה שמאי ששם את הדירה בערך גבוה יותר. כמו כן קבע ביה"ד הגדול שאין לחייב את הבעל במלוא הכתובה, ושהיא מוגזמת. ביה"ד האזורי רמז שביה"ד הגדול לא קרא היטב את הפרטים. הוא הבהיר שהשומה ניתנה בהסכמת הצדדים, ושזה היה שוי הדירה באותו זמן. השמאי שם את הדירה בסכום גבוה יותר, אך גם בתקופה מאוחרת יותר, והיא איננה קובעת. לכן תמה ביה"ד האזורי על הצורך במינוי שמאי. אך כיון שביה"ד הגדול כבר מינה אותו, קובע ביה"ד האזורי ששכרו ישולם ע"י הבעל. ביה"ד האזורי נימק גם מדוע לא פטר את הבעל מן הכתובה.
**כתובה לאשה שתבעה גירושין עקב בגידות חוזרות ונשנות ויחס קר מצד הבעל / פד"ר 897143/2
אשה תבעה גירושין. הבעל הגיש תביעת שלום בית שבית הדין, בסיוע גורמי מקצוע, הגיע למסקנה שאינה כנה. יחסו של הבעל לאשתו היה קר, וככל הנראה בגד בה פעמים רבות. למרות שהוא מודה בפעם אחת בלבד. בית הדין פסק שלאשה מגיע מלוא סכום כתובתה, בהצמדה למדד.
**גרושה שתבעה את בעלה לשעבר 27 שנה אחר הגירושין, ומבקשת כתובה ומזונות לבת שבגרה בינתים / פד"ר 478379/9
זוג התגרשו לפני 27 שנה. כעת תובעת האשה את כתובתה. וכן היא תובעת חלק מתשלומי מזונות לבת שהאב לא שילם במשך השנים. האב טוען שהאשה מחלה על הכתובה, ושהיא לא צד בתשלום מזונות בוגרת. בית הדין קבע שכיון שכתוב בהסכם הגירושין שאין לצדדים תביעות נוספות מלבד האמור בהסכם, כלולה בלשון זו מחילה על הכתובה. מאידך, קבע בית הדין שעל פי ההסכם המזונות משולמים לאם ולא לבת, ולכן חייב את הבעל במה שלא שילם.
**אדם שחי בזהות שאולה, ובה הוא התחתן והתגרש / פד"ר 742204/2
אדם הציג את עצמו במשך שנים רבות באמצעות תעודת הזהות של אחיו. לדבריו, עשה כן משום שנמלט מפני אנשים שרדפו אחריו. בשמו של אחיו הוא נשא אשה, אחרי שנשא אותה קודם לכן בכתובה שנשאה את שמו האמתי. לבני הזוג נולדו שני ילדים. אח"כ הם התגרשו. בשעת הגירושין הוא מסר לבית הדין את שמו האמתי ואמר שבשם הזה מכנים אותו ובו הוא גם עולה לתורה, לכן נרשם בגט שמו האמתי. כעת נודע שהוא בדה את זהותו. בית הדין חקר ופסק שהוא, ולא אחיו, נשאו את האשה האמורה. הילדים הם שלו, וגם הגט כשר.
**סמכות בית הדין לגבי אזרחי חו"ל / פד"ר 1143430/1
בני זוג התחתנו בארץ וגרו בחו"ל, לבעל אין אזרחות ישראלית. לבני הזוג דירה הרשומה על שמם בארץ, והם מבקרים בארץ מדי פעם. משפחות הצדדים גרות בארץ. כעת האשה תבעה את הבעל. הבעל טוען שאין לאשה יכולת לתבוע אותו כאן, כי הוא אינו אזרח ישראלי, וכי בני הזוג גרים בחו"ל, והתובע הולך אחר הנתבע. בית הדין קבע שיש לו סמכות.
**אשה שילדה בת ואינה יודעת מי האב, וכעבור כמה חודשים רוצה להנשא למי שודאי אינו האב / פד"ר 1149823/1
אשה ילדה בת. היא לא יודעת מי האב. היא אומרת שיש שלשה אבות אפשריים. ויש ביניהם אחד שנראה לה הסביר ביותר. כעבור כמה חודשים היא רוצה להנשא לאדם רביעי, שעימו היא כבר חיה כמה חודשים. בית הדין התיר לה.
אדם שלקח כסף מכונס הנכסים, וכעת מבקש לקבל ממנו פעם שניה / פד"ר 934634/11
בית הדין מינה את עורכי הדין של בני זוג לכונסי נכסים. האיש בא אל עורך דינו, קבל ממנו את הכסף, וכעת מנסה לבקש את הכסף פעם שניה. עורך הדין הציג סרט שבו הוא מראה שנתן לאיש את הכסף. בית הדין קבל את טענת עורך הדין, ואף קנס את התובע בהוצאות משפט.
התר נשיאת אשה שניה למי שאשתו חולת נפש / פד"ר 555564/6
בית הדין התיר אדם שאשתו חולת נפש ואינה שולטת בעצמה מבקש לשאת אשה שניה.
אדם שהתעלל באשתו, ברח לחו"ל, פיטר את עורך דינו וסרב לשתף פעולה עם ביה"ד / פד"ר 1011435/17
אדם התעלל באשתו והיא תבעה גירושין. האיש ברח לחו"ל ופיטר את עורך דינו. בית הדין לא אישר לעורך הדין להשתחרר מתפקידו, אך הלה חדל לשתף פעולה עם בית הדין. בית הדין פסק בהעדר הבעל. חייב אותו במזונות לילדיו ובכתובת אשתו. בית הדין גבה את חלקו של הבעל בדירה המשותפת כדי לשלם את המזונות.
חלוקת רכוש, פיצויים על התנהגות, וערעור על דו"ח האקטואר / פד"ר 1021648/3
לבני זוג היו טענות ממוניות זה על זה. מלבד זאת כל צד דרש מהצד השני פיצויים על התנהגותו כלפיו. הבעל ערער גם על חוות דעתו של האקטואר. בית הדין דחה את תביעות הפיצויים ההדדיות, אך קבל את הערעור על האקטואר, וקבע שכיון שהבעל הוא חסר השכלה מקצועית ועובד כאיש מכירות בעבודה לא קבועה, יש לקחת זאת בחשבון, אע"פ שקרה שהיתה לו עבודה טובה.
תביעת כתובה נגד בעל שהעליל עלילות על אשתו, נהג באלימות, ונבדק בפוליגרף ונמצא דובר שקר. וכן פיצויים על הפסד קריירה / פד"ר 585594/6
בני זוג נסעו לחו"ל לצורך קידומה המקצועי של האשה. הבעל טוען שהדבר פגע בקידומו המקצועי שלו. הדברים לא הוכחו. הבעל טען שהאשה בגדה בו. הוא לא הביא ראיה, ובפוליגרף נמצא דובר שקר. האשה נמצאה דוברת אמת. הבעל טוען שהוא פטור מהכתובה כי האשה תבעה את הגירושין, וכי יש לקזז את הכתובה מאיזון הנכסים. בית הדין קבע שהכספים שהאשה קבלה אינם איזון נכסים אלא חלקה ברכוש המשותף. לכן אין לקזז אותם מהכתובה. בית הדין חייב את הבעל לשלם את הכתובה.
**דחית דרישה של בית המשפט שבית הדין יוציא חומרים מתיק המתנהל בו / פד"ר 1175779/1
עו"ד הביא לבית הדין צו של בית המשפט שמורה לבית הדין למסור לדורש חומרים מתיק שמתנהל בו. בין הדין הבהיר שאין לבית המשפט סמכות לתת הוראות לבית הדין.
כתובה שנכתב בה סכום סמלי גבוה של התאריך הלועזי של החתונה / פד"ר 1087883/4
בית הדין דן בחיוב כתובה. ראשית לכל עסק בית הדין בשאלה האם הגירושין היו על דעת רצון האישה, כאשר בדיקת פוליגרף שנעשתה בהסכמת הצדדים תמכה לכאורה בטענת האישה. החלטת בית הדין היא שכל עוד אין ראיה ברורה שהאישה היא זו שאחראית על הקרע בחיי הנישואין, האישה זכאית לכתובתה. בשלב השני עסק בית הדין בסכום הכתובה, כיוון שבכתובת האישה נכתב סכום של 711,999 ש"ח. סכום שנכתב ע"פ התאריך הלועזי בו הזוג נישא (7.1.1999). בית הדין התייחס לדיונים קודמים על תוקף כתובה שנכתב בה סכום סמלי של 555,555 ש"ח כסמל נגד עין הרע. בית הדין הכריע שבמקרה שלפנינו יותר מובהק שאין תוקף לסכום הכתובה מכיוון שיש תרתי לגריעותא: גם נכתב סכום שאין ספק שהוא סמלי וגם נכתב סכום שאינו מקובל. לגבי גובה הסכום ציין בית הדין שהוא עדיין בגבול תקנת הרבנות הראשית - עד מיליון ש"ח, אך מהנסיבות ברור שמדובר בסכום שלא היה ביכולת הצדדים לשלם בשום שלב. ולכן הכריעו שיש לחייב את הבעל בסכום כתובה המקובל במקרים דומים של 120,000 ש"ח.
השפעת טענת אלימות על חיוב גט / פד"ר 1125041/2
האשה מרדה על בעלה בעקבות טענות לאלימות מצידו, ושנה וחצי לאחר מכן הגישה תביעת גירושין. במשך הזמן שחלף האשה היתה מטופלת במרכז לאלימות במשפחה, שם ייעצו לה להתגרש, אך עדיין חיו הצדדים באותה דירה. הבעל טען שהוא רוצה בשלום ובשיקום הנישואין. בית הדין פסק שטענת הבעל הוא רוצה בשלום אינה כנה, כיון שבדיון בבית המשפט הוא הסכים לפירוק שיתוף ומכירת הדירה כשהיא פנויה. כיון שכך בית הדין חייב אותו במתן גט. מצד שני בית הדין אינו רואה את הבעל כבעל אלים ומכה כיון שבית המשפט הגדיר את מעשיו כ"עבירות אלימות ברף נמוך" וגזר עליו עונש הרתעתי בלבד. בית הדין רואה את תביעת האשה כטענה שבעלה מאוס עליה (מחמת האלימות) באמתלא מבוררת, טענה המחייבת מתן גט אך אינה מזכה בתשלום הכתובה.
*סמכות בית הדין לדון במחלוקת על שינוי שם משפחתו של הקטין בעקבות הגירושין / פד"ר 897196/3
אב גרוש שינה את שם משפחתו, וביקש לשנות בהתאם גם את שם המשפחה של ילדו. בא כח היועץ המשפטי לממשלה ביקש מבית הדין לקבוע שאין לו סמכות לדון בכך. בית הדין קבע שיש לו סמכות לדון בכל עניין הכרוך בתביעת הגירושין, ולכן גם עניין זה הנובע מהגירושין הוא בתחום סמכותו.
בקשת כהן וגרושה מנישואין אזרחיים להינשא / פד"ר 1236611/1
המבקשת נישאה באוזבקיסטן בנשואין אזרחיים, ולאחר 17 שנה התגרשה בגט כדמו"י בבית הדין בפ"ת. לאחר מכן הכירה את המבקש, שהוא כהן, והם חיו יחד 13 שנה, ועתה הם מבקשים להינשא. בית הדין הסיק שכאשר גט ניתן לרווחא דמילתא, ועל פי האמת ברור שהאשה אינה נשואה, הגט אינו אוסר את האשה לכהן. אולם כאשר לא התברר שלא היו קידושין, גם אם על פי דין תורה לא היה צורך בגט, כאשר ניתן גט הוא אוסר את האשה לכהן. נחלקו האחרונים האם בנישואין אזרחיים יש חשש קידושין, ובמיוחד בברית המועצות שבה זו היתה האפשרות היחידה להינשא, ולא היתה אפשרות להינשא בחופה וקידושין. לכן בית הדין דחה את בקשתם להתיר להם נישואין.
דמי מדור הילדים כאשר הם גרים עם האם בדירתה / פד"ר 1097392-6
עילות גירושין – מחלת נפש שהוסתרה, אלימות הבעל, ודין הכתובה / פד"ר 1169128/2
אישור הגירת קטין למשמורת אביו בחו"ל 1083637/3
בתביעת האב המתגורר בחו''ל שבנו יימסר למשמורתו, מול חששות לפגיעה בקשר עם האם. הכריע בית הדין להלכה כדעות ש'הבן אצל האב', וצירף לכך שיקולים נוספים בטובת הילד.
חיוב כתובה בדבר כיעור וגדריו 1215020/4
תביעת כתובה בבעל משתכר ומהמר/ פד"ר 1191510-3
כתובה מוגזמת ופיצויים לזוג שהתגרשו בהסכמה / בית הדין פתח תקוה 1278440/4
בני זוג התגרשו בהסכמה לאחר דיון אחד. לכן פטר בית הדין את הבעל מפיצויים ומכתובה מוגזמת, וחייב רק בעיקר כתובה.
חיוב גט לאשה שהגישה תלונות שוא כנגד בעלה / בית הדין פתח תקוה 1339711/11
בית הדין חייב גט באשה שהגישה תלונות שוא כנגד בעלה, ולאור העובדה שכבר שנתים אין הם חיים יחדו באופן תקין.
תשלום כתובה כשלצדדים טענות הדדיות זה על זה / בית הדין תל אביב 1369525/4
בני זוג התגרשו. לשני הצדדים טענות הדדיות שלא הוכחו. לכן חייב בית הדין את הבעל בכתובה.
הצמדת מחיר של בית שעלה בגלל משיכת זמן ע"י התובע / בית הדין תל אביב 1155445/13
בית הדין פסק שאשה תקנה מאת בעלה לשעבר את חלקו בדירה. הבעל ערער לבית הדין הגדול ומשך זמן, ובינתים עלו מחירי הדירות. בית הדין קבע שהאשה לא צריכה לשלם על העליה הזאת, ואין להצמיד את המחיר. כמו כן קבע איזה מהנכסים הוא בר איזון, והעמיד כל צד בנכסיו.
בעל שטוען שאשתו זינתה ותובע שלום בית / בית הדין תל אביב 1380501/1
בית הדין חייב אדם להתגרש כי טען שאשתו זינתה.
חיוב מזונות אשה ע"פ עשרו של האיש, ואע"פ שהסכימה להתגרש, ולמרות טענות מרידה / בית הדין תל אביב 1372937/6
אדם שמרויח חצי מיליון ש"ח בחודש חויב לשלם מזונות לאשתו בסך 75000 לחודש. בית הדין פסק שיש להתחשב בעשרו של האיש. כמו כן קבע בית הדין שהאשה לא הפסידה את מזונותיה בכך שהסכימה להתגרש.
כתובה לאשה שנוטלת קנביס רפואי ושבעלה טען כלפיה להתנהגות לא ראויה / בית הדין תל אביב 1287134/5
אדם טען לפטור מכתובה בשל התנהגות האשה ובשל התמכרותה לסמים. טענותיו בדבר התנהגותה לא הוכחו, ומסתבר שאת הקנביס היא נוטלת בהוראת רופאה. לכן חייבו בית הדין בכתובה.