הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב אריה אוריאל
** מתן צוי הגבלה על אשה המסרבת להתגרש כאשר בינתים היא פונה לערעור / פד"ר 289554/29
זוג פרוד כבר כמה שנים. בית הדין קבע שעל הצדדים להתגרש, אך האשה עוד מבקשת לערער. ביה"ד הגדול קבע שעליה להפקיד סכום כסף לשם כך אך היא טרם עשתה כן. בינתים היא מבקשת לעכב את צוי ההגבלה שהוצאו נגדה. בית הדין סרב לבקשה.
סמכות בית הדין לדון בגירושין כאשר אחד הצדדים איננו יהודי / בית הדין הרבני 1057110/1
בית הדין דן בגירושין של אשה יהודיה עם גבר לא-יהודי. מסקנתו שכיון שהצדדים התחתנו בחתונה יהודית מוסמך בית הדין לקבוע שהחתונה בטלה. אולם, הוא אינו מוסמך לאשר את הסכם הגירושין ובכך יעסוק בית המשפט למשפחה.
גירושין בטענת מאיס עלי כתוצאה מחשדנות של הבעל / בית הדין הרבני 1004782/1
אישה תבעה גט בטענת מאיס עלי כתוצאה מחשדנות אובססיבית של הבעל, מניעת יציאתה מהבית והשפלתו אותה בפני הילדים. בית הדין קיבל את תביעת האישה לגירושין. מכיוון שהצדדים מתגוררים תחת קורת גג אחת בית הדין מנוע הלכתית מסידור גט פיטורין. עד להפרדת מגוריהם.
**מירוץ הסמכויות / בית הדין הרבני 1067029/2
נציג הלשכה לסיוע משפטי כפר בסמכות בית הדין לדון בתיק בלי לנמק. בית הדין קנס את הלשכה לסיוע משפטי.
האם רווחי ניירות ערך כלולים בחוק איזון נכסים? / פד"ר 895985/6
בית הדין פסק ע"פ החוק לאיזון נכסים שאת הנכסים שהרויחו בני הזוג במשך ימי הנישואין יש לחלק שוה בשוה, ואילו הנכסים שהיו ביד כל אחד מהם לפני הנישואין יש להחזיר לבעלים המקורי. לכן הקרן של ניירות ערך שהיו ביד הבעל לפני הנישואין חוזרת אליו בשלמותה אולם הרווחים מאותם ניירות - כיוון שהשבחה נעשתה לאחר הנישואין על ידי השקעה של מאמץ וזמן, הרי זה מוגדר כעבודה של ממש, והרווחים נחשבים למשאב משותף אשר פֵרותיו יחולקו בין הצדדים בחלקים שווים. עוד פסק בית הדין כי עסקאות שעשה הבעל ובהן העביר כספים לקרובי משפחתו בסוף תקופת הנישואין נראות על פניהן כעסקאות פיקטיביות ולכן יש לבטלן, או לפצות את האשה במחצית הסכום שהועבר.
בעל שהשביח את נכסי אשתו / פד"ר 999700/1
בני זוג גרו במשך שנים באחוזתם של הורי האשה, ואף התפרנסו ממנה. הורי האשה נפטרו והורישו את האחוזה לאשה. הבעל טוען לזכויות בנכסים עקב השקעתו בהם ועקב היותם שייכים לאשה מתוך כוונת שיתוף. בית הדין דן במשמעות ההשקעה של הבעל ופסק שאין הבעל שותף ואין להתייחס לירושה כחלק מנסכי השותפות. וזאת מכמה סיבות: (א) הבעל לא הוכיח שאכן מקור הכסף להשקעה בנחלה היה מנכסיו. (ב) ההשקעות היו בתקופה שבה הייתה הנחלה רשומה על שם הורי האישה. ולכן יש להניח שהמגורים והפרנסה היו בתמורה למה שהשקיע, אם השקיע. (ג) אם צדקו דברי הבעל כי מימן והוציא הוצאות על הנחלה, הרי שההגדרה ההלכתית של הנידון שלפנינו היא המוציא הוצאות על נכסי מלוג של אשתו. וכאן כיוון שהוא נהנה מהנכסים אפילו אם ההנאה אינה שוות ערך להשקעה נפסק ש"מה שהוציא הוציא, ומה שאכל אכל". בנוסף דן בית הדין האם יש כאן חזקת שיתוף (לנכסים שאינם בני איזון) ופסק שלאור הנסיבות בנדון זה בעל הרכוש (קרי: האישה) לא נתכוון להקים חזקת שיתוף לנכסי הירושה.
**פיצויי גירושין לאשה שנישאה בנשואין אזרחיים ללא כתובה, ובעלה התעלל בנכדתה / פד"ר 998761/3
זוג נישאו בנישואין אזרחיים ללא כתובה. האשה תבעה גירושין לאחר שהבעל התעלל מינית בנכדתה. היא תובעת גם פיצויי גירושין. בית הדין קבע שאע"פ שהאשה היא זו שתבעה את הגירושין, כיון שהיא תבעה אותם מסבה מוצדקת, היא זכאית לסכום הפיצויים שהבעל התחייב לה בהסכם ממון שהצדדים חתמו עליו בחתונתם. בית הדין דחה את תביעת האשה לקבל פיצויי גירושין גבוהים בהרבה. בית הדין דחה את תביעות הצדדים לאיזון נכסים בדירות שהיו שייכות לבני הזוג לפני הנישואין. וכן דחה את תביעות הצדדים להחזר עבור הוצאות שהוציאו זה על זה במהלך תקופת נישואיהם.
**דחית תביעה למדור ספציפי / פד"ר 1050941/2
אדם שמהתל באשתו ובבית הדין, וברגע האחרון לא נותן את הגט / פד"ר 1015853/7
אדם חזר בו פעמיים תוך כדי תהליך נתינת הגט, וזרק את הגט על הרצפה במקום לתת אותו בידי אשתו. בית הדין קנס אותו בסכום גבוה.
חיוב אדם בטיפולי שיניים לגרושתו / פד"ר 1084797/3
אשה החלה בטיפולי שיניים, ולאחר מכן התגרשה. עלות טיפולי השינים היא 189,000. ואולם, רק חלק קטן מהטיפול נעשה לפני הגירושין. בית הדין דן באריכות בשאלת חיוב הבעל ברפואה קצובה של אשתו, וסקר את מחלוקת הראשונים והפוסקים האם החיוב הוא מדין "מזונות" או מדין "פרקונה". כשהחילוק בין השיטות הוא במידה ומדובר על חויב מזונות חובת הבעל חלה רק על מה שלוותה כבר עד תום חובתו במזונותיה. ואילו אם החיוב הוא כפדיון הבעל חייב בתשלום המלא מרגע שהאשה הצטרכה לריפוי. בית הדין הכריע שעל הבעל לשלם את ההלוואה שנלקחה לפני הפסקת המזונות, אך אינו חייב לשלם על שאר הטיפול.
חיוב אשה בדמי שימוש עבור מחצית הדירה ששייכת לגרושה / פד"ר 869340/19
בני זוג התגרשו, והאשה הוסיפה לגור בדירה המשותפת. בעלה מבקש תשלום עבור השמוש במחצית דירתו, מהיום שבו עזב את הבית. בית הדין קבע שאין לחייב בדמי שימוש אלא מיום הגירושין. ובנידון שלפנינו גם אחרי הגירושין אין לחייב, כי ילדיו של הבעל גרו בדירה. כמו כן, דחה בית הדין את התביעה להכיר במרתף כיחידת דיור נפרדת.
**בני זוג שנהלו חשבונות אישיים וחשבון משותף, והאשה לא הפקידה בו כספים למרות התחייבותה / פד"ר 1046160/2
בני זוג נישאו והתנו ביניהם שלכל אחד מהם יהיה חשבון בנק משלו, ושניהם יפקידו מחשבונותיהם הפרטיים סכום שיוגדר לחשבון משותף. לאחר שנים התגרשו בני הזוג. לבעל היו חשדות שאשתו בגדה בו, אבל ראיות לא היו לו. לאחר הגירושין, נודע לבעל שאשתו לא הפקידה לחשבון המשותף את הסכום שהתחיבה, לפיכך הוא דורש שתשיב לו את הסכומים האלה. ביה"ד קבע שהאשה אכן היתה חייבת לשלם. ואולם, ברוב דעות קבע בית הדין שהעובדה שהבעל לא בדק במשך השנים האם אשתו אכן משלמת, מעידה על כך שמחל על הסכומים האלה. כמו כן, קבע בית הדין שכיון שאין לבעל ראיות לחשדותיו, הוא חיב לשלם לאשתו את כתובתה, והוא לא יכול לתבוע ממנה דמי שימוש על הימים שמעת עזיבתו את הבית, כי איש לא מנע ממנו לשוב אל הבית.
חיוב בעל לשלם כתובה ומזונות לאשה שבעלה טוען שהכתה וקללה אותו / פד"ר 1056047/6
בית הדין דן בתביעת בעל לפטור כתובה ומזונות בטענה שהאישה הייתה אלימה כלפיו, וכן שהיא לא דאגה לכלכל את עצמה. בית הדין דחה את כל טענות הבעל כיוון שמילים וטענות אינם הוכחות ואפילו "כשחוזרים פעמים רבות הן בדיונים הן בסיכומים על המילה "הוכח" – אין בכך כל הוכחה." והוא הכריע שבין הצדדים התגלעו חילוקי דעות מצויים ורק חוסר ניסיון ורצון טוב, וכנראה התערבות גורמים נוספים במערכת היחסים גרם להם לחשוב כי הם במצב שאינו ניתן לתיקון. ולכן אין כאן טענת מאיס עלי הנחשבת כעילת גירושין. ומכיוון שהבעל הגיש תביעת גירושין ללא עילה מספקת הרי שחייב במלוא סכום הכתובה בסך 72,000 ש"ח. בפסק הדין נידונה גם חובת המזונות של הבעל לאישה, זכותה שלא לפתוח נכסי מלוג על מנת לזון את עצמה, חובתה להחזיר תכשיטים, וקיזוזים נוספים.
תביעת סרק לשלום בית על מנת להשתמש בגט כמנוף להישגים רכושניים / פד"ר 1101429/2
הבעל תבע מאשתו לקבל גט, אולם האישה מעגנת את הבעל בטענה שהיא רוצה ב"שלום בית". בית הדין התרשם ממעשיה של האישה שכל מטרתה היא רק יצירת לחץ על הבעל כדי שיגיע עמה להסדר מזונות וחלוקת רכוש שיהיה נח לה בבית המשפט. הדבר בלט בתלונת שווא שהיא הגישה נגדו במשטרה, ובאי מתן רשות לבעל לבוא לבית ולפגוש את הילדים. בית הדין קבע שאין מקום לשימוש בעילה של שלום בית כאשר ניכר לעיני הדיין שאין כאן כלל רצון לשלום, תוך התייחסות לתופעה הבעייתית של תלונות השווא של בני זוג במהלך עיגון מגירושין. לאור זאת, הוא חייב את האישה לקבל את הגט, וסירב לאפשר את השימוש בגט כקלף מיקוח על דיוני הרכוש אשר נעשים במקביל בבית המשפט.
כתובה מופרזת כאשר יש לשני הצדדים טענות רבות זה על זה, והם נתנו לבית הדין שיקול דעת רחב / פד"ר 1084797/8
בני זוג התגרשו. בכתובה היה נקוב הסכום מיליון וארבע מאות אלף ש"ח. לצדדים היו טענות כספיות רבות זה על זו. הצדדים הסכימו שבית הדין ידון ע"פ שיקול דעתו. בית הדין חייב את האיש לשלם לאשה 35000 ש"ח.
חיוב כתובה לבעל שמשפיל את אשתו / פד"ר 1106418/6
בעל משפיל ומבזה את אשתו. בית הדין חייב אותו בכתובתה.
בקשה לבטל הליך בירור יהדות של גיור בבית דין פרטי / פד"ר 1114670/1
אישה הרשומה במרשם האוכלוסין כלא יהודייה ביקשה להתגרש בבית הדין, בטענה שהיא התגיירה בבית דין פרטי של הרב קרליץ. בעקבות הבקשה בית הדין פתח בהליך בירור יהדות, על מנת לקבוע למי הסמכות להתיר את נישואיה. פסק דין זה דן בבקשת האישה לבטל את הליך בירור היהדות, זאת לאור מספר טענות שונות לפיהם הדיון בבית הדין נעשה בחוסר סמכות. בית הדין דחה את בקשת האישה לביטול ההליך וקבע שלא נפל רבב בהליך, כיוון שהאחריות לדון באישור הגיור לצורך התרת נישואים מסור בידיו ורק לאחר סיום בירור זה יכולה להיקבע מהי הערכאה שבסמכותה להתיר את הנישואים.
עיכוב פירוק שיתוף בנכסים שאינם במחלוקת טרם סיום הסכסוך בשאר הנכסים / פד"ר 1099727/2
העברה או פסילה של בית הדין / פד"ר 1121345-13
פסילת הסכם גרושין שהושג שלא כדין / פד"ר 891827-3
אם הסכם מאוחר שאינו עומד בדרישת החוק מבטל הסכם ממון שנחתם כדין / פד"ר 1070855/4
פסילת יצוג בא כוח לאור היכרות מוקדמת בהליך גישור בין הצדדים 1203542-5
פסילת הרכב או דיין 12498787
הפורום הנאות לערכאות בעלי סמכות מקבילה (סמכות מדינה זרה לדון בתיק) - תיק 12522082
פסילת בא כוח מיצוג בעקבות הפרעה להליך המשפט התקין - פד''ר 1220863-8 ביה''ד ת''א
חישוב דמי מזונות ילדים לפי רמת חייהם- הדעה הרווחת 1203542/13
אימתי ייקבע שיתוף ספציפי 442209-8
בני זוג התגרשו, וערכו איזון משאבים לנכסיהם. עתה האיש מבקש פסק דין הצהרתי שיש לאזן גם את זכויותיה של האישה בדירה הרשומה על שמה בלבד, ואשר נרכשה על ידי האישה והוריה לפני נישואיה. בית הדין דחה את בקשתו, מכמה נימוקים. חוק יחסי ממון קובע שיש לאזן את נכסי בני הזוג, למעט נכסים שהיו להם לפני הנישואין. אמנם ישנה אפשרות לשיתוף ספציפי בנכס מסוים שנרכש לפני הנישואין אם הייתה כוונת שיתוף, אך נטל הראיה מוטל על התובע. בית הדין קבע שהאיש לא הוכיח שהייתה כוונת שיתוף, ובשלב מוקדם הוא אף הודה שהאישה שילמה מחשבונה את המשכנתא עליה.
היוון מזונות ילדים עתידיים על פי ההלכה / פד"ר 1195577-6
דוקטרינת הפורום הנאות בניגוד לחוקי הסמכות הכלליים / פד"ר 1027008-7
תובעת שמשכה את תביעתה מבית הדין בטענה שחזרה לחיי שלום בית עם בעלה, אך במקביל פתחה תיק בבית המשפט / בית הדין תל אביב 1249878/5
התובעת משכה את התביעה בטענה ששבה לשלום בית עם בעלה, אך במקביל פתחה תיק בבית המשפט. לכן קבע בית הדין שהסמכות נתונה לו.
חישוב דמי מזונות / בית הדין תל אביב 1026404/19
בית הדין קיבל את דרישתה של אשה לחייב את האב בצרכי הילדים.
גרושה חרדית שהתחלנה ומבקשת לרשום את הבת לבי"ס חילוני בניגוד לדעת האב שנותר חרדי, ובניגוד להסכם הגירושין עליו חתמה / בית הדין תל אביב 1125820/9
בני זוג חרדים התגרשו. האשה התחלנה. היא רשמה את הבת לחינוך חילוני בניגוד להסכם הגירושין, ואף העתיקה את מקום מגוריה הרחק ממקום מגורי האב. בית הדין קבע שהאשה פועלת מתוך דאגה לטובת עצמה ולא לטובת הילדה, ועליה לפעול לפי המסוכם.
מקום לימודי בת לאב חרדי ואם חילונית, כשהצדדים התחתנו והתגרשו כחרדים, והאם הסכימה על חינוך דתי / בית הדין תל אביב 1125820/9
בני הזוג התגרשו, והאשה נעשתה חילונית. בני הזוג הסכימו ביניהם על חינוך דתי, אבל האשה על דעת עצמה רשמה את הילדה לחינוך חילוני. לכן קבע בית הדין שהילדה תלמד בבי"ס דתי.
בני זוג שחיו בנפרד שנים רבות וניהלו מגעים לשלום בית / בית הדין תל אביב 1228979/5
בני זוג חיו בנפרד ואף התנהלו בחשבונות נפרדים. הם חדלו לקיים יחסי אישות בעצת הרב שעמו התיייעצו על שלום בית. הבעל מבקש לקבוע את מועד הקרע מהיום בו חדלו לקיים יחסי אישות. בית הדין דחה את תביעתו. הבעל דורש שהאשה תשא עמו בכמה חובות, אך כיוון שהתנהלו בחשבונות נפרדים ולא ידעו איש על הלוואות רעהו, דחה בית הדין את תביעתו.