הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

מאמרים שנכתבו על ידי הרב אליעזר איגרא

  1. נישואים בזהות בדויה / בית הדין הרבני 1011498-1

    אשה התחתנה בזהות בדויה. לאחר שזהותה התגלתה החליט בעלה שהוא רוצה להמשיך ולחיות עמה. בית הדין קבע שאין צורך בקידושין חוזרים. זאת, על פי דעת רוב הפוסקים הסבורים שגם במקרה של מקח טעות יכול הקונה למחול על זכותו לבטל את העסקה, ולקיים אותה כפי שהיא.

    קראו עוד...

  2. טענת הסכם גירושין למראית עין / פסק דין רבני 1013683/1

    בני זוג התגרשו ובהסכם הגירושין נקבע שהבעל נותן את הדירה לאשתו בתמורה לויתור שלה על הכתובה, מזונות הילדים ועוד. לאחר מכן נטען כי בני הזוג שבו לחיות ביחד וכי מדובר בהסכם פיקטיבי שמטרתו להבריח את הנכסים מבעלי החובות של הבעל. בית הדין הגדול הפך את פסק הדין של בית הדין האזורי באשקלון, וקבע כי ההסכם תקף.

    קראו עוד...

  3. מעמדו של ולד שנולד מתרומת ביצית של לא-יהודיה / פד"ר 1031698/1

    בית הדין קיבל את עמדתו של הרב זלמן נ. גולדברג שכתב: "באופן מעשי, צריך להתייחס לשתי האימהות (הגנטית והיולדת) לפחות כספק אימהות לגבי דיני יוחסין וגילוי עריות. אחרת עלול להיפגע מאד מעמדו של הילד".

    קראו עוד...

  4. כתובה לאשה שהיה בה מום, והצדדים טוענים זה על זה טענת מרידה / פד"ר 818315/7

    בני זוג התגרשו. הבעל טוען שלא ידע מראש שהאשה אנורקטית. כמו כן שני הצדדים טוענים זה על זה שמרדו ושהם אשמים בפירוק הנישואין. בית הדין חייב את הבעל בשני שלישי הכתובה על דרך הפשרה.

    קראו עוד...

  5. **היתר לשאת אשה שניה לבעל שאשתו פרודה ממנו כבר שנים, ועשתה מעשה כיעור / פד"ר 806737/5

    בני זוג פרודים כבר שנים רבות, והאשה מסרבת לקבל גט. בית הדין אפשר לבעל לשאת אשה שניה לאחר השלשת גט.

    קראו עוד...

  6. **מקום הדיון כאשר הנתבעת חיה כבר 15 שנה בחו"ל והתגרשה שם אזרחית / פד"ר 1067919/1

    בני זוג ירדו מן הארץ ונפרדו בחו"ל. הם התגרשו שם אזרחית, והאשה חיה שם עם גוי עבריין. הבעל שב ארצה עם ילדיו, ותובע משמורת על ילדיו וגט. האשה טוענת שאין סמכות לבית הדין הרבני להכריע בעניינם כי רשמית היא גרושה וכי אינה ישראלית. לחלופין היא דורשת להחליף הרכב כי לדבריה ההרכב עוין אותה. בית הדין הכריע שמקום הדיון הוא בבית הדין הרבני בארץ, ולפנים משורת הדין הוא מסכים להחלפת ההרכב, כדי לפתור את העניין במהירות לטובת הילדים.

    קראו עוד...

  7. **תקפו של הסכם ששני הצדדים ראוהו כמבוטל / פד"ר 1084485/1

    הצדדים חתמו על הסכם גירושין וביטלו אותו. ואולם אין החלטה רשמית על ביטול ההסכם, לכן תובע הבעל את קיומו. בית הדין דחה את תביעתו על הסף, כיון שכל התנהגותו לאורך כל התהליך העידה על כך שהוא לא רואה את ההסכם כמחייב.

    קראו עוד...

  8. פרשנות הסכם שיש בו סתירה / פד"ר 1089941/1

    בהסכם גירושין נאמר שהאשה תקבל את כתובתה בששה תשלומים, בסעיף אחר נאמר שהאשה מוחלת על כתובתה. גם בפסק בית הדין היתה סתירה מעין זו. הבעל בקש להפטר מהתשלום, ובית הדין באר את דבריו ואמר שהבעל חיב לשלם. הבעל ערער לבית הדין הגדול. בית הדין הגדול קבע שבפרשנות חוזה תמיד יש להעדיף את הפרשנות המקיימת את החוזה בכללותו. לכן יש לפרש שהאשה לא מוחלת על כתובתה אלא מאשרת שקבלה אותה. כמו כן קבע בית הדין הגדול שבית הדין האזורי מוסמך לפרש את דבריו.

    קראו עוד...

  9. **מקום הדיון כאשר הצדדים כבר דנו לפני בית המשפט / פד"ר 1086472/1

    בית הדין קבע את משמורת הבנות אצל האב. החלטה זו לא שונתה. אך בהמשך דנו שני ההורים בפני בית המשפט, והאב לא הביע התנגדותו לכך. כעת הוא מבקש לשוב ולדון בפני בית הדין. בית הדין קבע שמקום הדיון הוא בבית המשפט.

    קראו עוד...

  10. מזונות לילדים כאשר חלקם כבר בגרו / פד"ר 810386/6

    בני זוג התגרשו ונפסק סכום מסוים שישלם האב למזונותיהם. בינתים בגרו ארבעה מתוכם ונותרו שנים. האב טוען שכעת עליו לשלם רק שליש מהסכום המקורי. בית הדין קבל את טענת האם שהוצאות גדול שני ילדים הם יותר משליש מהוצאות גדול ששה ילדים. כמו כן פסק ביה"ד שבנסבות שלפנינו יש מקום לחייב את האב גם בהחזקת הבוגרים. לכן פסק סכום גבוה יותר.

    קראו עוד...

  11. דירה שנקנתה מכספי אשה, ונרשמה בטאבו על שם שני בני הזוג / פד"ר 993174/8

    בני זוג רכשו דירה ורשמו אותה בטאבו על שם שניהם, ואולם רוב הכסף הגיע מידי האשה. כעת הם מתגרשים. נחלקו הדעות הןם בבית הדין האזורי והן בבית הדין הגדול בשאלה האם הרישום בטאבו מהוה מתנה והופך את הדירה למשותפת.

    קראו עוד...

  12. ***חיוב כתובה באדם שאשתו בקשה גט משום שהיה לו קשר עם נשים אחרות/ 1013673/2

    אדם שהודה שהוא מכור לקשר עם נשים, התבקש ע"י אשתו לתת לה גט, ואף לשלם את הכתובה. בית הדין פסק שיש לחיבו בגט וכתובה, ולהתפשר בעניין תוספת הכתובה.

    קראו עוד...

  13. **דיון חוזר בתביעת כתובה עקב גילויים חדשים לגבי מי שעוברת על דת יהודית / פד"ר 976276/3

    אדם חויב בתשלום כתובת גרושתו. כעת הוא מבקש דיון חוזר כי הגיעה לידו עדות של אשה שראתה את גרושתו שלובת זרוע עם גבר אחר עוד לפני הגירושין. וכן הוא טוען כי אשתו אשמה בגירושין. בית הדין מצא שאין בדברים הצדקה לדיון מחודש בבקשת הכתובה.

    קראו עוד...

  14. הערכה מחדש של ערך דירה בהסכם גירושין בעקבות עלית מחירי הדירות / פד"ר 902774/6

    בני זוג שהתגרשו סיכמו שהבעל יקנה את חלקה של האשה בדירה בסכום שסוכם. ביצוע ההסכם התעכב ובינתים עלו מחירי הדירות באופן משמעותי. בית הדין קיבל את ערעור האישה וקבע שיש להעריך את המחיר מחדש לפי שוויה העדכני של הדירה גם אם יתברר שהעיכוב היה באשמת האשה.

    קראו עוד...

  15. חיוב כתובה בבעל אלים ונרקומן כאשר האשה תבעה את הגירושין / פד"ר 1098277/1

    אשה תבעה גירושין וכתובה מבעלה האלים. בית הדין חייב את הבעל בכתובה. ב"כ האשה ערער על כך, בטענה שהמרידה הדדית, ובטענה שלא הוכחה אלימותו של הבעל. עוד טען ב"כ הבעל שכיון שביה"ד צמצם את הכתובה המופרזת משום אסמכתא, בטל השטר כולו. בית הדין דחה את הערעור.

    קראו עוד...

  16. אשה שהתקדשה ע"י רב שאינו מוסמך ובעדים פסולים, ולאחר מכן עזבה את בעלה וילדה לגברים אחרים / פד"ר 932006/1

    אשה נישאה בגיל 15 ע"י רב לא מוסמך שקידש את בני הזוג באופן פרטי. לאחר מכן עזבה את הבעל וילדה ילדים לגברים אחרים. הרב הנ"ל אומר שסידר את הקידושין תחת איום, שגם האשה היתה מאוימת, שהוא לקח עדים פסולים ודאג שהקידושין לא יחולו. כשהאשה עזבה את הבעל, הרב אמר לה לתת לו את הכתובה, הוא קרע אותה לגזרים, אמר לה להקיף את הכתובה שבע פעמים, ואמר לה: כעת את מגורשת. הוא טוען שעשה זאת משום שמלכתחילה דאג שהקידושין לא יחולו. בית הדין התיר את ילדיה של האשה, משום שהתברר שהעדים היו רשעים. ומטעמים נוספים.

    קראו עוד...

  17. **כשרות צאצאי אשה שנישאה בגרוזיה והרתה לגבר אחר / פד"ר 499105/6

    אשה נישאה בגרוזיה לפני ששים שנה, ונפרדה מבעלה ללא גט. היא עלתה לארץ ונישאה לאחר. כעת שואלים הנכדים האם הם מותרים לבוא בקהל. ביה"ד התיר אותם כי הוברר שהקידושין שנעשו בגרוזיה לא נעשו כדין, והעדים היו קרובים.

    קראו עוד...

  18. חלוקת דירה שרשומה על שם שני בני הזוג בשוה, אך נקנתה בהשקעה לא שוה / פד"ר 986122/2

    בני זוג התגרשו. דירתם המשותפת רשומה בשוה על שם שני הצדדים. לדבריהם כדי שיוכלו לקחת משכנתא. בשטר התנאים שהתנו לפני החתונה מבואר שצד הכלה מתחייב לשלם פי שנים מצד החתן. וכך אמנם נעשה. בית הדין קבע בדעת הרוב שיש לחלק את הדירה בשוה. גם דעת המעוט הדכימה לכך, אלא שסבר שיש להחזיר את ההפרש בכסף.

    קראו עוד...

  19. **בקשה לפסול בית דין בטענה שהוא רודף את הבעל המעגן / פד"ר 1074635/1

    אדם דרש לפסול את בית הדין בטענה שבית הדין שונא אותו ורודף אותו, ובטענה שבית הדין הגדיר את אשתו כעגונה למרות שלא התקיים דיון שבו נפסק שעליו לגרש את אשתו. בית הדין קבע שטענותיו של הבעל אינן עומדות, כיון שהוא עצמו נהג שלא בתום לב. הוא עצמו יצא מן הארץ כנגד צו איסור יציאה, ובשל כך לא היה יכול בית הדין לקיים דיון שבו יחויב הבעל בגט. ולכן אינו יכול לטעון שלכן אינו מעגן. עוד קבע בית הדין שכל אשה שבעלה איננו נמצא והיא מנועה מלהנשא היא אשה עגונה.

    קראו עוד...

  20. **אשה שמבקשת לערער על פסק דין, אך עושה דין לעצמה ואינה מקיימת אותו / פד"ר 1063300/7

    אשה מונעת במשך זמן רב מילדיה לראות את אביהם, ואינה מקיימת פסקי דין בעניין. כמו כן, היא איננה משלמת חיובים שפסק בית הדין. האשה מבקשת לערער על פסק ביה"ד. ביה"ד קבע שהערעור לא ישמע עד אשר תציית האשה לבית הדין, ותאפשר לאב לראות את ילדיו.

    קראו עוד...

  21. האם לחייב בדיקה גנטית בדיון על ירושה, ותפקידו של בית הדין לברר את האמת בכל אמצעי / פד"ר 927675/4

    אחיינים הוציאו צו ירושה לטובתם על רכושו של דודם. האחיינים הנכבדים סיפרו לבית הדין שלדוד לא היו בנים. אך לימים התברר שהיה לו בן בחו"ל. בית הדין שלח מומחה לחו"ל והמומחה הנ"ל חקר ומצא שאכן יש למנוח בן. לפכיך ביטל בית הדין את צו הירושה לטובת האחיינים, ואף קנס את האחיינים. האחיינים סיכמו עם בנו של המנוח כי תתבצע בדיקת רקמות, ו"במידה והבדיקה תאשר את קרבתו של המבקש, ישמש הדבר כראיה לטובת המבקש. אולם, אם יוכחש על ידי הבדיקה, לא יהווה הדבר הוכחה לאי קרבתו של המבקש". בסופו של דבר חזר בו הבן ולא ערך את הבדיקה. לכן ערערו האחיינים על הפסק. הרב היישריק הבהיר את חומרת מעשיהם של האחיינים, וכתב שבשל העובדה שהבדיקה אינה נצרכת, חזרתו של הבן מהבדיקה אינה טעם לפסול. ובפרט שלא קיבל על עצמו שהבדיקה תהיה ראיה נגדו. והתחייבותו לעבור את הבדיקה נעשתה כאשר עדיין לא ידע שיש עדים. תוך כדי כך, הבהיר הרב היישריק שהשיטה הנהוגה בבתי הדין שונה מהשיטה הנהוגה בבתי המשפט. ובבית דין – בית הדין הוא המחויב לבירור האמת. ועל כן הוא הממונה על החקירה. הוא ולא הצדדים. עם זאת, דעת הרב היישריק שעדים הם הראיה החזקה ביותר, ובדיקה גנטית מעמדה נמוך יותר. אמנם, הרב איגרא האריך בביאור מעמדה של בדיקת רקמות בהלכה, וסבר שגם בלא קניין יש מקום שבית הדין לא יפסוק ללא בדיקה, וקבע שיש לחייב את הבן בבדיקה. וק"ו כשהתחייב. הרב לבנון הסכים עם הרב איגרא לעניין כחה של בדיקת רקמות, אך למעשה הכריע שכיון שכבר התקבלו עדים, אין לחייב את הבן בבדיקה זו. והתחייבותו בטעות יסודה.

    קראו עוד...

  22. **אשה שעברה לגור בגרמניה ולקחה עימה את הבנות בלי תיאום עם האב / פד"ר 1041446/2

    בני זוג חרדים שגרים בארץ. האשה ילידת גרמניה, נסעה לגרמניה עם בנות הזוג ולא שבה. האב נסע לגרמניה והביא עמו את אחת הבנות. האיש תובע בארץ את השבת הבנות לארץ. האשה תבעה בגרמניה את השבת הבת לגרמניה. בית המשפט בגרמניה קבע שהאשה הביאה את הבנות לגרמניה שלא כדין, אבל בית המשפט העליון בגרמניה קבע שבני הזוג גרו לא בארץ אלא "בפלסטין". בית הדין בארץ קבע שיש להשיב את הבנות לארץ. ושבית הדין הוא המקום לדון בכך. אלא שאם הבעל חוזר בו מתביעתו לגט ואינו נותן גט, יש לסגור את התיק.

    קראו עוד...

  23. **קביעת מעמדם האישי של קרובי המבקשת / פד"ר 1091278/1

    בית הדין האזורי קבע שאשה מסוימת אינה יהודיה, והמסמכים שהגישה מזויפים. מכאן נובע שגם אחיה ובניה אינם יהודים. לכן קבע בית הדין שגם הנ"ל אינם יהודים. כיון שהנ"ל אינם צד לדיון, הוגש ערעור. בית הדין הגדול קבע שיש לרשום אותם כטעוני בירור.

    קראו עוד...

  24. **אדם שדורש לקבוע שגרושתו לא תוכל להנשא לפלוני / פד"ר 1100928/1

    במסגרת דיון בתיק גירושין, טען הבעל שאשתו נאפה עם פלוני. ובקש רשות להביא ראיות לכך. כעת גרה האשה בבית אחד עם אותו פלוני. הבעל בינתים לא קבל הזדמנות להביא את ראיותיו, והוא מבקש שיתקיים דיון. בית הדין קבע שכיון שבינתים האשה לא הודיעה על רצונה להנשא לפלוני, בית הדין מנוע ע"פ חוק מלדון בנושא. גם הגרוש אינו צד לעניין. בית הדין יצא ידי חובתו בכך שיידע את האשה ואת הנטען שאם אכן עשו את המעשה המדובר - הרי הם אסורים זה לזו.

    קראו עוד...

  25. **דירת בני זוג שחולקה, והבעל טוען שחולקה שלא כדין / פד"ר 1048170/1

    בני זוג התגרשו. לאחר הגירושין חתמו בני הזוג על תוספת להסכם הגירושין, המחייבת את הבעל לשלם על מדור ילדיו. הבעל טוען שהוא פטור מחיוב זה, כי לילדים יש קורת גג, וכי אילו ידע על כך לא היה חותם. בית הדין דחה את טענותיו.

    קראו עוד...

  26. **אשה שלא קיבלה רשות להביא ראיות בבית הדין / פד"ר 1087957/1

    אשה שתבעה תשלומי מזונות מאבי ילדיה, טענה שלא קיבלה הזדמנות להביא ראיות בבית הדין. בית הדין טען שהמשך הסכסוך בין ההורים מזיק לילדים יותר מהפחתת דמי המזונות. בית הדין הגדול קבע שעם כל זה זכותה של האשה להביא ראיות. אך בסופו של דבר הסתפק בהגדלת חיוב המזונות, מבלי לאפשר לאשה להביא ראיות.

    קראו עוד...

  27. אדם שטוען ששב וקידש את גרושתו אך לא הביא עדים לכך / פד"ר 1090429/1

    אדם טוען ששב וקידש את גרושתו. הוא לא הביא עדים על כך. לכן קבע בית הדין שהאשה מותרת להנשא, אך האיש מנוע מלהנשא.

    קראו עוד...

  28. סמכות בית הדין כאשר הצדדים כבר התדיינו בבית המשפט ואיש לא מחה / פד"ר 1086472/1

    בית הדין דן בנושא משמורת ילדים, ונתן את המשמורת לאב. תפקוד האם היה לקוי. לאחר כמה שנים נפגשו הבנות עם האם, ומאז הן מסרבות לכל קשר עם האב. משום כך, בית המשפט למשפחה דן בעניין, והעביר את המשמורת לאם. האב היה נוכח בדיון ולא מחה על כך. לאחר זמן פנה האב לבית הדין, כדי לקבל את המשמורת בחזרה. בית הדין קבע שכיון שהאב שיתף פעולה עם ההליכים בבית המשפט ולא מחה - קנה בית המשפט סמכות.

    קראו עוד...

  29. התמחרות לחלוקת דירה שלא בוצעה, ובינתים עלו מחירי הדירות / פד"ר 902774/6

    בני זוג שנפרדו סיכמו ביניהם שהבעל יקנה את מחצית הדירה של האשה בסכום מסוים. העסקה לא יצאה אל הפעל, ובינתים עלו מחירי הדירות באופן משמעותי. כעת דורשת האשה לבטל את ההתמחרות ולקבוע מחיר חדש. עוד היא דורשת שהבעל ישלם מחיר מלא על ההשבחה שהשביחה היא את הדירה. בית הדין קיבל את טענתה שיש לבטל את ההתמחרות ולקבוע מחיר תואם את שוויה העדכני של הדירה. אך הוא דחה את טענתה השניה.

    קראו עוד...

  30. החלטת סכום שהופקד בבית הדין למקרה שיפסקו הוצאות, לצורך גבית חיוב אחר / פד"ר ‏927672/3

    בדיון בבית הדין נדרש אחד הצדדים להפקיד סכום למקרה שיחויב בהוצאות. התיק התגלגל מבית הדין האזורי לבית הדין הגדול, ושם חויבו הנ"ל בגוף החוב, אך לא בהוצאות. הצד השני דרש להחליט את הסכום לטובתו, ובית הדין נעתר לבקשתו.

    קראו עוד...

  31. סמכויות בית הדין ובית המשפט בהוצאת תעודת גירושין לאישה שהתגיירה בגיור ניאולוגי / פד"ר 974995/4

    בני זוג בקשו להתגרש. כיון שהאישה התגיירה בגיור ניאולוגי בהונגריה הנחשב כגיור רפורמי, קבע בית הדין שאין לו סמכות, ושלח את הזוג לבית המשפט. בבית המשפט לאחר התייעצות עם הרב בוארון נקבע שיש לסדר גט לחומרה, ובשל כך אין לו גם סמכות להפיק תעודת גירושין. בבית הדין סודר גט לחומרה, אך לצד זה סבר בית הדין שאין לו סמכות לסדר תעודת גירושין. בפסק דין זה קבע הרכב בית הדין הרבני הגדול שעל אף שבמקרה רגיל שבו אחד מבני הזוג איננו יהודי אין לבית הדין סמכות להפיק תעודת גירושין אפילו בהסכמת הצדדים, אולם כאשר קיבל בית הדין סמכות מבית המשפט לסדר גט, כרוכה יחד עם זה סמכות הפקת תעודת גירושין. ולכן על בית הדין לערוך את תעודת הגירושין או מסמך שווה ערך לה לבד שידגיש שאין בתעודה עדות לגבי יהדותה של האישה.

    קראו עוד...

  32. **מקום הדיון בערעור על החלטת בית דין כשלא ברור שהיתה לו סמכות / פד"ר 936852/1

    דיון בנושא הקדש שנוצר בפני נוטריון ציבורי, נידון כבר שנים בבית הדין. כעת, לאחר זמן רב, החליף אחד הצדדים את עורך דינו, ועורך הדין החדש טוען שאין לבית הדין סמכות לדון בהקדש כזה. בית הדין הגדול פסק שאמנם אין לבית הדין סמכות לדון בהקדש כזה, אך כיון שהוא כבר דן - דינו דין. לכן גם ערכאת הערעור המתאימה היא בית הדין הגדול.

    קראו עוד...

  33. חלוקת דירה שנרשמה על שם שני בני הזוג, אך נקנתה בהשקעה לא שוה / פד"ר 986122/2

    בני זוג התחתנו ונפרדו לאחר שנתים. משפחת האשה השקיעה בדירה יותר ממשפחת האיש, אך הדירה רשומה על שם שני הצדדים בשוה. בית הדין פסק שהדירה תחולק בשוה.

    קראו עוד...

  34. **בני זוג שניהלו כל ימיהם חשבונות בנק נפרדים והתחשבנו על כל שקל, וירושת אחד הצדדים נרשמה על שם שניהם / ‏1098305/1

    בני זוג היו נשואים 45 שנה, במהלכן היה לכל אחד מהם חשבון בנק נפרד, והם התחשבנו על כל שקל. כספים שנפלו לאשה בירושה הופקדו בחשבון הרשום על שם שניהם. הבעל טען שהרישום על שם שניהם מלמד על כוונה של האשה לשתף אותו בכספים. האשה טענה שלא היתה שום כוונה כזאת. בית הדין הכריע שהירושה מגיעה כולה לאשה.

    קראו עוד...

  35. הסכם נישואין שנאמר בו שרק לבית המשפט למשפחה יש סמכות לפסוק בו / פד"ר 1085415/2

    בני זוג חתמו על הסכם קדם נישואין ובו הסדירו את יחסי הממון ביניהם. בין השאר הוסדרה בו דירתה של האשה. נאמר בהסכם שרק בית המשפט למשפחה מוסמך לעסוק בו. כעת בני הזוג מתגרשים. והבעל הגיש לבית הדין תביעה לגון בפירוק השיתוף. כיון שהדיון אינו בשאלת פרשנות ההסכם, קבע בית הדין שיש לו סמכות. הואיל ואין מחלוקת בין הצדדים לגבי ההסכם ומשמעותו, והכל מודים שמה שכתוב בהסכם על בעלות - חל, קובע בית הדין שמעתה יש לו סמכות לדון בתביעה הרכושית.

    קראו עוד...

  36. **השפעת מודעא על הסכם שאושר בבית הדין / פד"ר 1116241/1

    מודעא אינה יכולה לבטל הסכם שאושר בבית הדין. אולם, יש מקום לדון בטענות אחרות לבטלות ההסכם, אלא שכיון שיש חשש שמדובר בהליך סרק המבקש יחויב בהפקדת ערבות.

    קראו עוד...

  37. חיוב בעל בגט לאחר חיי נישואים קצרים ביותר / פד"ר

    בית הדין חייב בעל בגט לאחר שבני הזוג היו נשואים פחות מחודש ודחה דרישה לשלום בית.

    קראו עוד...

  38. **אשה הטוענת שחתמה על הסכם בכפיה ומסרה מודעה לפני החתימה / פד"ר 1116241/1

    אשה מבקשת רשות לערער על הסכם שחתמה עליו, ולטענתה מסרה מודעה לפני החתימה על כך שהיא אנוסה. בית הדין קבע שאין לדון במודעה, משום שאם כן - כל אדם ימסור מודעה לפני שהוא חותם על הסכמים, ומה הועילו ההסכמים? ואולם, אם האשה טוענת שהיתה אנוסה, תוכל להגיש בקשה לבטול ההסכם, אם תביא ראיה לדבריה.

    קראו עוד...

  39. **אב המערער על דרישה שבזמן שהות הבת אצלו יאפשר לה לשמור שבת / פד"ר 888602/2

    אב נדרש בפסק דין שלא למנוע מבתו לשמור שבת בשהותה אצלו. האב ערער על כך וטען שכופים עליו להיות דתי. בית הדין דחה את טענתו. בית הדין קבל את טענתו שאם גרושתו תפר את החוזה ביניהם היא צריכה להקנס.

    קראו עוד...

  40. **הסדרי ראיה לבן שנולד לאשת איש שגרה עם איש אחר, אבל הבעל טוען שהוא האב / פד"ר 797129/20

    בני זוג היו בהליכי גירושין, והאשה עברה לגור עם גבר אחר. האשה ילדה בן. כיון שהבעל טען שהוא שלו, קבע בית הדין שהבעל הוא האב. האשה הגישה לבית המשפט תביעה להכיר באיש שעמו היא חיה כאבי הילד. בית המשפט דחה את התביעה כדי שלא לפסול את כשרות הילד, אך עם זאת קבע שהבן ישא את שם משפחתו של הגבר השני, ושהאפוטרופסים הבלעדיים שלו הם האשה והגבר השני. כמו כן קבע שאין לאפשר הסדרי ראיה עם הבעל (שמעולם לא ראה את הבן). על כך ערער הבעל. וכן טען הבעל שהסמכות נתונה לבית הדין ולא לבית המשפט. בית הדין הגדול קבע שהסמכות אכן נתונה לבית הדין, אלא שבית הדין רשאי לומר שאינו פוסק בדבר לאחר שכבר פסק בית המשפט. כמו כן, בית הדין התרשם שהתובע אינו מעוניין בטובת הילד ותביעתו אינה כנה. לכן קבע שלא לשנות את קביעת ביהמ"ש שלא יהיו סדורי ראיה בין בעלה של האשה לבין הילד.

    קראו עוד...

  41. **אדם שהגיש תביעה לבית הדין לאחר שכבר שיתף פעולה עם ההליך המתקיים בבית המשפט / פד"ר 1121808/1

    אדם הגיש תביעה לבית הדין לאחר שכבר שיתף פעולה עם מינוי אקטואר מטעם בית המשפט, מבקש להורות לבית הדין שיש לו סמכות לדון בעניינו.

    קראו עוד...

  42. **פשרה בכתובה כשלא ברור מי גרם לגירושין / פד"ר 910600/1

    בני זוג התגרשו, לכל צד היו הרבה טענות כלפי הצד השני. וכל צד האשים את הצד השני בהכשלת הנשואין. בית הדין האזורי פסק ברוב דעות שהאיש פטור מתשלום הכתובה. בית הדין הגדול פסק פשרה.

    קראו עוד...

  43. **אשה שהתגרשה בגלל בעשה כיעור - התרה למי שעמו עשתה את המעשה / פד"ר ‏ 1071067/2

    בית הדין התיר לאשה להנשא לאיש שעשתה עמו מעשה כיעור בפומבי בשעת נישואיה לבעלה הקודם, כיון שלא הוכח שאכן היתה גם ביאה. עם זאת, דחה בית הדין את הנימוק לפיו יש להתיר למי שעשתה מעשה כיעור בסברה שהדבר מותר.

    קראו עוד...

  44. **החזרת מזונות אשה שניתנו שלא כדין / פד"ר 861543/6

    בית הדין האזורי קבע שיש להותיר בידי האשה את דמי המזונות ששלם לה בעלה לאחר שכבר לא היה סיכוי לשלום בית. בית הדין קבע כך כדי שהאשה תסכים להתגרש מיד, כשתדע שאם לא תסכים - עלולה היא לאבד את הסכום הזה. לאחר הגט דרש הבעל להשיב לידו את הסכומים האלה. הוא טען שההחלטה לעודד את האשה לקבל גט על חשבונו - התקבלה בלי ידיעתו. בית הדין הגדול דחה את דבריו ברוב דעות.

    קראו עוד...

  45. **קנס על מי שמתעכב בתשלום חוב שהשית עליו בית הדין / פד"ר ‏ 810388/12

    בית הדין השית על אדם קנס על כל יום בו הוא מתעכב מתשלום חוב שהושת עליו ע"י בית הדין. בא כחו פנה לנשיאת בית המשפט העליון, והיא עכבה את התהליך ובקשה לדעת מדוע נקט בית הדין בדרך של קנס ולא הפנה את התובע להוצל"פ. בית הדין מנה בודק שיבדוק את נכסיו של הנתבע והאם אפשר לגבות מהם.

    קראו עוד...

  46. **דיון נוסף כאשר אחד הצדדים טוען שנמנע ממנו להביא ראיות / פד"ר ‏1113045/1

    בית הדין האזורי קבע שאדם פטור מתשלום כתובת אשתו כי הגירושין נגרמו בגללה. האשה ערערה על כך שביה"ד לא אפשר לה להציג קלטות המתעדות את האלימות המילולית של הבעל. בית הדין הגדול קבע שיש להשיב את התיק לבית הדין האזורי, להרכב אחר, לצורך שמיעת הקלטות.

    קראו עוד...

  47. סמכות בית הדין למנוע גיור מאישה המתגיירת לשם נישואים ומואשמת בפירוק המשפחה / פד"ר 1111448/1

    בית הדין לגיור דחה גיורה של אישה החיה עם יהודי, לאור תביעת אשתו הראשונה של היהודי שהאישה חיה עם בעלה בעוד הוא היה נשוי והיא האשמה בפירוק הנישואים, ובנסיבות אלו אין זה מוסרי שבית הדין יקבל את המבקשת לתוך כלל ישראל. בבית הדין הגדול דנו באריכות רבה בכלל הנושאים הנוגעים לסוגיה: נוהג בית הדין לגייר אישה המתגיירת לשם אישות; האם אכן האישה אשמה בפירוק הנישואים; המשמעות של מניעת הגיור של האישה וילדיה המתחנכים כבר היום בחינוך דתי; ובעיקר בסמכות בית הדין לגיור שלא לקבל מי שאכן מתכוון לקבל מצוות בשל מעשיו בעבר. למסקנה בית הדין הגדול דחה את הכרעת בית הדין לגיור וקבע שיש לבדוק מחדש ובהרכב אחר האם האישה אכן מתכוונת לשמור מצוות, ולא ראוי ש"בית הדין מתפקד כוועדת קבלה... לקבוע קריטריונים שונים או נוספים מעבר למה שהורונו חז"ל בש"ס ובפוסקים". לצד זאת מצא לנכון בית הדין גם למתוח ביקורת חריפה על גיור הקטנים בזמן הזה בבתי הדין הפרטיים כיוון שגם זה לשיטתו איננו נובע מהקריטריונים שהורנו חז"ל

    קראו עוד...

  48. תביעת אשה לקבל מחצית מדירה של הורי האיש שחוקיותה עומדת בספק / פד"ר ‏ 962400/2

    בני זוג גרו במשך שנים רבות בדירה של הורי האיש, שנבנתה ללא אישורים. בני הזוג ניהלו חשבונות בנק נפרדים. כעת בני הזוג התגרשו. האשה תובעת מחצית מדירת המגורים של הצדדים, בטענה שגרה בה עם האיש ואף השתתפה בשיפוצה, וודאי עשתה זאת על דעת כונת הבעל לשתפה. האשה לא הביאה ראיות לדבריה. בית הדין דחה את דבריה מכמה טעמים: א. השיפוצים נעשו (אם נעשו) כאשר הורי הבעל עוד היו חיים, וודאי שאין הבעל יכול לשתפה בנכס לא לו. ב. חוקיות הדירה מוטלת בספק, וודאי שאין כונותה שהבעל ישתפה בדירה שאולי עומדת לפני הריסה. ג. זוג שאין לו חשבון משותף, לא יוכל להתבסס על כך שמן הסתם היתה כוונתו לשתפה.

    קראו עוד...

  49. חלוקת דירה באופן שווה למרות שהבעל נושא לבד בחובות גידול הילדים / פד"ר 917531/2

    בני הזוג התגרשו והבעל קיבל משמורת על הילדים, בבית הדין לערעורים נידונה חלוקת הדירה. הבעל תבע 70% מערך הדירה כיוון שלטענתו האישה אשמה בגירושין וכל הוצאות הילדים עליו, ומעבר לכך לטענתו גם האישה הסכימה במשא ומתן בבית הדין האזורי לתלות את המשמורת בחלוקת הדירה באופן דומה. בית הדין דחה את דרישת הבעל כיוון שלדבריו נסיבות הגירושין או משמורת הילדים אינם רלוונטיות לענין חלוקת הרכוש. ובפסק הדין האריכו לנמק מדוע המזונות במקרה זה חלים רק על הבעל מדין "כופין על הצדקה". בנוסף בית הדין שלל את הסתמכות הבעל על הפרוטוקול מבית הדין האזורי כיון שרק אם נעשה משא ומתן, ובסופו של דבר נעשה קנין, או שניתן תוקף של פס"ד למה שנאמר – הדברים מחייבים, שהרי אם נאמר שהצדדים מחוייבים לכל הצעה, הצדדים ימנעו מלערוך משא ומתן. בנוסף לכך קבעו הדיינים שהתניית האישה את אחוזי הדירה במשמורת נחשבת לאסמכתא שהרי הדבר תלוי בשיקול דעתם של דייני ביה"ד שפועלים על פי המלצות גורמי לשכת הרווחה ולא בדעתה.

    קראו עוד...

  50. כליאת אדם בבידוד ומניעת זכויות אסיר עד שיגרש את אשתו / פד"ר ‏1009706/2

    פסק הדין דן בכלים העומדים בפני בית הדין לכפות סרבן גט המעגן את אישתו כבר שלוש עשרה שנה לתת גט. בפסק הדין נקבע שעל פי ההלכה היה ראוי להכות אותו עד שיאמר רוצה אני אלא שבית הדין מוגבל להוראות החוק ולכן יש להטיל עליו את מלוא הסנקציות שהחוק מאפשר לבית הדין הגדול. בכלל זה בידוד וביטול זכויות אסיר רבות, אשר יחזרו עליהם לפי הגבלות החוק עד אשר הסרבן יבצע את פסק הדין ויתן גט לאישתו.

    קראו עוד...

  51. **אשה שסרבה לקבל גט מבעלה והבעל קיבל היתר לשאת אשה שניה, וכעת האשה הראשונה תובעת חלק בירושתו / פד"ר 1064437/5

    אדם ביקש לגרש את אשתו לאחר שגילה שהיא בוגדת בו. האשה סרבה לקבל את גיטה ובית הדין התיר לבעל לשאת אשה שניה. הבעל נשא אשה שניה שילדה לו שתי בנות. לאחר שנים גרש הבעל את האשה השניה. כעת טוענת האשה הראשונה שיש לה זכויות בירושת הבעל. בית הדין דחה את דבריה. כמו כן נידון עניין סמכות בית הדין לעסוק בתביעה.

    קראו עוד...

  52. שינוי חלוקת דירה בין גרושים לאור שינוי בהחזקת הילדים / פד"ר ‏1074520/2

    בני זוג התגרשו, וסיכמו שהדירה תחולק 60% לאשה ו40% לבעל, משום שהאשה מגדלת את הילדים. הבעל קנה את חלקה של האשה בדירה. כעת הבעל הוא שמגדל את הילדים, ולכן הוא תובע השבת 10% מערך הדירה. בית הדין נעתר לבקשתו.

    קראו עוד...

  53. חיוב הוצאות משפט למי שהפסיד בדין / פד"ר ‏ 1074520/3

    אדם ערער בבית הדין הגדול על כמה פסקים של בית הדין האזורי. בחלק מהם קיבל בית הדין הגדול את הערעור, ובחלק מהמקרים דחה אותו. במקרים שבהם ערעוריו נדחו, חויב האיש לשלם הוצאות משפט. על כן, טוען האיש, במקרים שבהם ערעורו התקבל יש לחייב את הצד השני בהוצאות משפט. בית הדין הגדול דחה את טענתו.

    קראו עוד...

  54. מזונות לאשה שאינה חיה בבית אחד עם בעלה / פד"ר ‏934666/10

    בית הדין האזורי קבע שמזונות לאשה שאינה חיה עם בעלה בבית אחד אינם נקבעים לפי הכנסתו של הבעל. האשה ערערה לבית הדין הגדול שקיבל את הערעור.

    קראו עוד...

  55. נישואין וחיובי מזונות בין בני זוג שאינם לגמרי בני דעת / פד"ר 1037729/5

    בני זוג ששניהם סובלים מלקות שכלית קלה. לאשה אין אפוטרופוס, ולטענתה אינה זקוקה. הוריו של האיש הם אפוטרופסיו. בית הדין קבע שהקצבה שמקבל האיש תכנס לחשבון הבית, כדי לזון את אשתו ובנותיו (החיות אתו בזמנים שבהם אינו מאושפז). הורי הבעל, אפוטרופסיו, ערערו על כך וטענו שאין לקחת ממנו את כל סכומי הקצבה. לטענתם אין תוקף לנישואין כי הצדדים אינם בני דעת, ואין חיוב על האיש לזון את אשתו. בית הדין קבע כי הנישואין תקפים. וקבע איזה סכום מן הקצבה יופנה לחשבו הבית.

    קראו עוד...

  56. **עיכוב נישואיה של אשה שלא הוכיחה את יהדותה / פד"ר 1167046/2

    אשה שנולדה וגדלה בארץ להורים עולים מרוסיה קבעה מועד לנישואין. אין לה ראיה ליהדותה. מלבד מסמך אחד שככל הנראה הוא מזויף. בית הדין קבע שהיא לא תוכל להתחתן עד שתוכיח את יהדותה.

    קראו עוד...

  57. אשה שמסרבת להתגרש ומונעת מבעלה לראות את הילדים / פד"ר 1063300/10

    בני זוג פרודים במשך כמה שנים. האישה מסרבת להתגרש, ומונעת מהבעל לראות את הילדים. בית הדין האזורי התרשם שאין כל רצון כנה לשלום בית ופסק שעל האישה לקבל את גיטה, ושהמשמורת תעבור לאב. פסק דין זה דן בערעור האישה ובקשתה שלום בית, בית הדין הגדול דחה את הערעור וקבע שאין להתערב במקרה זה בהתרשמותו של בית הדין האזורי, ודן בהרחבה בדברי רבי חיים פאלאג'י שזוג הפרוד זמן רב צריך לעשות הכל לכופם לגט. למעשה חייב את האישה להמשיך בהליך בבית הדין האזורי, וחייב את האישה בהוצאות משפט.

    קראו עוד...

  58. חיוב אסיר במזונות ילדיו / פד"ר ‏ 1109224/3

    אשה תבעה מזונות מגרושה האסיר. בית הדין קבע שהמזונות ישולמו מתוך חלקו בדירה.

    קראו עוד...

  59. חיובו של חרש בכתובה / פד"ר 1122894/1

    חרש נשא אשה וכעת הוא מתגרש. בית הדין האזורי פטר אותו מהכתובה כי התחייבותו לא התחייבות. בית הדין הגדול חייב אותו בכתובה. החרש הזה הוא בר דעת. הוא עובד ונוהג.

    קראו עוד...

  60. **סמכות בית הדין בענייני משמורת, לאחר שבהסכם הגירושין שאושר בפניו נאמר שהוא יכריע / פד"ר ‏1146232/1

    בני זוג ניהלו תיק בפני בית הדין. בכתבי התביעה לא הוזכר עניין המשמורת. אך עניין המשמורת נידון בהסכם הגירושין שאושר בבית הדין, ובו נאמר שבית הדין יכריע. לאחר הגירושין טענה האשה שבית הדין משולל סמכות לדון, כי נושא המשמורת לא נתבע בפניו בכרוך לגירושין. בית הדין האזורי דחה את טענתה. האשה ערערה לבין הדין הגדול שדחה גם הוא את טענתה.

    קראו עוד...

  61. ***תשלום דמי שימוש בדירה העומדת למכירה

    בני זוג נפרדו תוך כדי סכסוך קשה, ובית הדין הורה על מכירת הדירה המשותפת. עד רגע המכירה בפועל הבעל המשיך להתגורר בדירה. האישה תובעת מהבעל תשלום של דמי שכירות, והבעל טוען כי כיוון שהדירה עמדה למכירה וכל יום יכלה להימכר, אין אפשרות מעשית להשכירה, ואם כן זו דירה שלא עומדת לשכירות והאישה לא הפסידה דבר. בית הדין קבע שהבעל חייב לשלם על דמי השימוש מכמה נימוקים, וביניהם, כיוון שאפילו בחצר שאינה עשויה להשכרה אם הבעלים אמר לו צא מחויב להעלות לו שכר (חושן משפט שסג,א)

    קראו עוד...

  62. ***ביטול הסכם גירושין שקיבל תוקף פס"ד

    בני זוג נשאו. כעשר שנים לאחר הנישואין האישה חתמה על הסכם גירושין בו היא מוותרת על כל זכויותיה הממוניות, וההסכם קיבל תוקף של פס"ד. רק לאחר חודשים רבים ולאחר שהתמנה לה עו"ד טענה האישה לביטול ההסכם. ערכת הערעור ביטלה את ההסכם. ההסכם לדעת בית הדין היה לא סביר בעליל ובית הדין קמא, כפי שעולה מהפרוטוקול, לא בירר בצורה ראויה האם האישה הבינה כראוי את ההסכם והאם היא חתמה עליו מתוך בריאות ומודעות. אם בית הדין היו מבררים כראוי היו עומדים על מספר סיבות לביטול ההסכם: ראשית האישה באותה תקופה היתה במצב של חוסר מודעות לפעמים (עיתים חלים ועיתים שוטה), שנית דברים שאמרה במהלך התקופה של עריכת ההסכם נחשבים כ'מודעא' שדי בה לבטל את המתנה אפילו ללא הוכחת אונס. בנוסף, עצם העובדה שאישה מוותרת מחמת לחצים של הבעל אין למחילתה תוקף (שו"ע אה"ע קח,ח). לבסוף קובע בית הדין כי אף אם ההסכם נחתם מרצונה, בסופו של דבר היא חזרה ממנו לפני הגט, והגירושין נעשו מכוח החלטת בית הדין לחייבה בגירושין ולא מכוח הסכמת הצדדים, וממילא ההסכם בטל.

    קראו עוד...

  63. קביעת שכרו של נאמן הקדש / פד"ר ‏971618/2

    התובע מונה כנאמן ועו"ד של הקדש, במהלך הדיון בקבלת הנאמנות הבטיח אב בית הדין בירושלים כי שכר הטרחה שלו יהיה 25% מהעסקה, אך בהחלטות בית הדין לא הובאה הבטחה זאת. לאחר סיום הטיפול בתיק בית הדין בת"א קבע שכר טרחה של 10% בלבד. בפסק דין זה ערער התובע על ההחלטה ודרש שכר מלא הן בגלל ההבטחה והן בגלל העבודה המאומצת שהושקעה בתיק. ערכת הערעור קבעה כי כיוון שההבטחה של בית הדין בירושלים לא נקבעה כהחלטה היא הבטחה בעלמא ואינה מחייבת, אף לא כשכירות פועלים. אולם הוא קיבל את ערעור התובע לקבל שכר של 25% כיוון שמדובר בשכר סביר במקרה זה שבו רק פעילותו הנמרצת של עורך הדין הביאה לידי מימוש הנכס שהיה כמעט אבוד. בית הדין דחה את עמדת בית הדין קמא שאין להגדיל את השכר במקרה של עורך דין שהוא גם נאמן.

    קראו עוד...

  64. שִעְרוּךְ 'מאתיים זקוקין' על דרך הפשרה, והדרך הראויה לכתיבת כתובה הנוקטת סכום זה / פד"ר ‏1134092/1

    בני זוג התגרשו, ובית הדין האזורי פסק לאישה תשלום דמי כתובה לפי הפרשנות הנמוכה ביותר של מאתיים זקוקים הכתובים בכתובתה בסך 5,220 ש"ח. האישה ערערה ודרשה לקבל פיצויי גירושין כיוון שהבעל יזם את פירוק התא המשפחתי. בית הדין דחה את התביעה לפיצויים כיוון שנחלקו הדעות בשאלה עקרונית זו, אך קבע שיש להגדיל את ערך הכתובה במקרה זה בדרך של פשרה הקרובה לדין לפי פרשנות גבוהה יותר של מאתיים זקוקים כסף צרוף, בסך שווי של 14 ק"ג כסף ביום התשלום. בשולי פסק הדין הדיינים פנו לרבנות הראשית לקבל החלטה שבשולי כתובות בהן מובא רק סכום של מאתיים זקוקין כסף צרוף, יובהר לפי איזו שיטה ימדדו את הזקוקים. כיוון שעל פי רוב אפילו הרב מסדר החופה והחתן לא יודעים מה ההתחייבות, ואף אם היו יודעים מהו הסכום שיתחייבו בפועל, על פי הפסיקה לשלם את הסכום המועט מספק – יש בדבר משום זלזול הן באישה הן בתקנה ובמנהג שנהגו.

    קראו עוד...

  65. אי־תלות תום תקופת עיכוב ההליכים בפגרה שבתוכה, בקיום פגישות 'מהו''ת' או בהודעה על סיום ההליך

    בית הדין הגדול קבע כי ימי עיכוב ההליכים הם שבעים וחמישה ימים מקסימום ללא שום תלות בדבר אחר המתרחש בתוך הימים האלו.

    קראו עוד...

  66. בירור מחודש באישורי יהדות

    בפני בית דין קמא הופיע אישה שהתעורר חשד בנוגע לאישור היהדות שקיבלה סבתה. בית דין קמא ביטל את אישור היהדות של האישה ושל כל משפחתה. ערכת הערעור ביארה מתי ניתן לפסול אישור יהדות שהושג במרמה, ומתי אומרים שמשפחה שנטמעה נטמעה.

    קראו עוד...

  67. כנות התביעה לשלום בית/ פד"ר תיק ‏1147208/2

    אישה האשימה את בעלה בקשר עם גברים. בעקבות כך הבעל וכל הילדים (המצדדים בעמדתו) עזבו את הבית. כעבור זמן דרשה האישה שלום בית. בית דין קמא דחה את תביעתה והמליץ לצדדים להתגרש, ולא ביצע בירור האם טענות האישה על מעשי הבעל נכונים. ערכת הערעור ביקשה מבית דין קמא לדון בטענות האישה ולפי זה להכריע בנוגע לכתובה והפיצויים.

    קראו עוד...

  68. טובת הילדים – מזונות ותנאי מחיה ראויים אל מול משמורת משותפת / 1142916/1

    בית הדין דן בבקשת האב לפטור אותו מדמי מזונות לילדיו מעל גיל שש לאור זה שהילדים נמצאים במשמורת משותפת, ולאור קביעה עקרונית דומה בבית המשפט העליון. בית הדין הגדול דחה את ערעור האב, לפי פסק הדין המשמרות המשותפת לא פותרת את הקושי שיש בפרנסת ילדים באמצעות המשכורת של האם ולכן נדרשים דמי המזונות כדי להשלים את החסר. בנוסף, בית הדין הביע את דעתו שמשמורת משותפת שאינה מאפשרת פרנסה סבירה של הילדים איננה עדיפה לילדים. בית הדין דחה את טענת המחקרים לפיהם משמורת משותפת טובה לילדים בכל מקרה. לדעת בית הדין יש עדיפות לבית אחד יציב עם תנאי מחייה טובים על פני משמורת משותפת אצל שני הורים הנמצאים בתחרות תמידית על הפחתת מזונות.

    קראו עוד...

  69. חיוב גט ב'רועה זונות' פד"ר 1040557/1

    בעל רעה בשדות זרים. בית דין קמא חייבו בגט. הבעל טען שהטעמים שכתב האגודה לחיוב בעל בגט במקרה זה לא שייכים לגביו. ערכת הערעור לא קיבלה את דבריו וחייבה אותו בגט.

    קראו עוד...

  70. *תשלום דמי מדור למפרע

    בהסכם גירושין חוייב הבעל בתשלום מדור לילדיו. הבעל לא עמד בהתחייבות וטען שהאישה גרה בבית אמה בחינם. בית דין קמא קבע שיש לחייב את הבעל במדור בכל אופן אפילו אם המדור לא עלה לאישה דבר. ערכת הערעור קיבלה את דברי הבעל וקבעה שאם אכן המדור ניתן בחינם אין לבעל חובה לשלם עליו, ודין זה שונה מדין מזונות. אולם במקרה שלפנינו אין לומר שהסבתא לא תגבה שום סכום עבור המגורים אלא שהסכום תלוי במה שבית הדין יחייב ואם בי תהדין יחייב את הבעל הסבתא תגבה את דמי המדור הללו. לכן למסקנה פסק בית הדין שיש לחייב את הבעל בסכום מסויים עבור המדור אם כי לא סכום מלא.

    קראו עוד...

  71. סמכות בתביעה כרוכה הנקנית מההתנהלות במהלכה על אף העדר הכנות בהגשתה / פד"ר 1207531/1

    קראו עוד...

  72. בירור האמת מול הגנת הפרטיות / פד"ר 1175940/1

    בעל חשד שאשתו נאפה עם צד ג ושצד ג שיקר בעדותו בבית הדין שהכחיש את הטענה. הבעל ביקש גילוי מסמכים. צד ג' טען שזה פוגע בפרטיות שלו. בית דין קמא קיבל את עמדתו של צד ג'. ערכת הערעור קיבלה את ערעור הבעל באופן חלקי: בנוגע למסמכים שאין בהם בכדי לפגוע בשמו הטוב של צד ג' באופן ישיר, כגון האם יצא לחו"ל- יש לגלותם כיוון שהפגיעה בפרטיות היא מינורית, ומטרת המסמכים היא לאמת את עדותו, וזה חלק מחובת בית הדין לרדת לשורש העניין ולברר את האמת בכל הדרכים העומדות בפניו. לעומת זאת מסמכים שיש בהם פגיעה קשה יותר בצד ג', כגון נוכחות במקומות מפוקפקים- ההחלטה האם להוציא צו שכזה חוזרת לבית דין קמא שיכריע בה לפי דעתו הרחבה.

    קראו עוד...

  73. תוקף מחילת כתובה שנעשתה כחלק מהסכם גירושין / פד"ר 1060394/2

    אשה מחלה על כתובתה בבית המשפט כחלק מהסכם גירושין. האישה טענה כי בפועל ברגע המחייב שהוא רקע מתן הגט היא לא מחלה על הכתובה והדיין אמר לה שתעמוד לה הזכות לתבוע את הכתובה בעתיד. ערכת הערעור קבעה כי יש תוקף להסכם שנעשה בבית משפט גם לפי דין תורה. תוקף זה נובע מ'סיטומתא', ואם האישה תבקש לבטל את מחילתה או לומר שכלל לא מחלה הרי כאשר סעיף אחד מההסכם מתבטל כל ההסכם מתבטל גם כן. דבר זה לא ניתן לעשותו אחרי שהצד השני כבר התחיל לקיים את חלקו בהסכם כפי שמבואר מדברי נתיבות המשפט קעו ג, וד.

    קראו עוד...

  74. תוספת כתובה לאלמנה שהיתה בהליך גירושין / 1152920/1

    בני זוג בנישואין שנים החלו הליך גירושין. האישה תבעה גט בטענה שהאיש מורד כיוון שהוא אינו מוכן לשלם לה דמי מזונות, לעומת זאת הבעל טען שהאישה לא הכניסה את הכנסותיה לניהול הבית ולכן היא מורדת. בבית דין קמא נפסק שהאישה איבדה את תוספת כתובתה בעקבות זה שהיא תבעה את הגירושין. האישה הגישה ערעור על פסק הדין, אך באמצע הדיון בערעור וטרם סיום הליך הגירושין נפטר הבעל. בית הדין הגדול קיבל את ערעור האישה ודחה את הטענה שהיא הפסידה כתובתה כיוון שאין מעשיה נחשבים למרידה, ואילו הבעל סירב לקיים את חובתו ולכן הוא היה חייב בכתובה ובתוספת כתובה. ובנוסף לכך, כיון שכעת לאחר שלא הסתיים תהליך הגירושין, גביית הכתובה היא מדין אלמנה, וממילא אין כל משמעות לדיון על מרידה. למרות זאת דחה בית הדין את תביעת האישה לתשלום מזונות למפרע מדמי העיזבון, כיון שעל אף הסכסוך הבעל זן אותה במידה מספקת.

    קראו עוד...

  75. עדיפות לימודי קטין במוסד שליבו חפץ חרף התנגדות אביו / פד"ר 1167612/4

    בני זוג חרדים התגרשו. בתם המשותפת רוצה ללמוד בבית ספר מעורב שבו היא חושבת שיינתן מענה נרחב לבעויותיה הלימודיות והאחרות. האב מתנגד לכך. בית דין קמא קיבל את עמדת האב, והורה לרשום אותה במוסד עם רמה דתית גבוהה יותר. בעקבות כך הקטינה לא הלכה לבית ספר במשך חצי שנה ונשארה לבדה בביתה. ערכת הערעור הפכה את ההחלטה וקבעה שבמקרה דנן המוסד המוצע עדיף על שהות בבית. בנוסף, האב כלל לא מעורב בחינוך הילדים, ואפילו כתובתו ומספר הטלפון שלו חסויים, ולכן אין לו זכות להשתמש בזכות הווטו שלו כדי לנגח את האם ואת ילדיו, ועליו מוטלת לפחות חלק מהאחריות על המצב שנוצר.

    קראו עוד...

  76. חוב של בעל לגרושתו ייגבה ע"י האישה ולא ע"י בית הדין / פד"ר 810388/12

    בית הדין האזורי פסק בטעות שהאישה תשלם לבעלה חצי מליון שקלים. כעבור זמן התגלתה הטעות, ולכן הבעל נתבע להחזיר את החוב. הבעל לא עשה כן, והחוב נרשם מסיבות שונות לקופת בית הדין. בא כוח האישה טען שכיוון שכן בית הדין אמור לגבות את החוב לשלם את שכר הטרחה, או את החוב אם אכן לא ניתן לגבות אותו מהבעל. לטענתו, בית הדין טעה ולכן הוא צריך לשלם. ערכת הערעור דחתה את דברי בא כוח האישה וקבעה כי אין לפי הדין שום חובה המוטלת על מוסדו המדינה לשלם חוב של מאן דהו. אם האישה מרגישה שנעשה לה נזק- עליה לתבוע בתביעת נזיקין את המדינה.

    קראו עוד...

  77. בעניין בני זוג פרודים המסרבים להתגרש מסיבות כספיות מזה עשרות שנים / פד"ר 1124318/2

    האשה הגישה תביעת גירושין כלפי בעלה שאינו נמצא בארץ, וביקשה לחייבו במתן גט בכפיה ולהטיל עליו "הרחקות דרבנו תם". בית הדין קמא הבהיר כי עשרים וחמש שנים קודם לכן הבעל הגיש תביעת גירושין כלפי האשה, אך היא סירבה מסיבות כספיות. לאחר מכן הבעל ברח לארה"ב ובשלב מסויים שלח גט לבית הדין על מנת שיימסר לאשה, אך היא סירבה לקבלו משום שלא רצתה בהסכם הגירושין שהוצע לה. תביעתה הנוכחית של האשה צריכה להתברר בנוכחות שני הצדדים, ואי אפשר לפסוק חיוב גט וכל שכן כפיית גט כאשר האיש אינו בארץ. על כך ערערה האשה. בית הדין הגדול פסק שהבעל חייב לתת גט פיטורין לאשה ללא תנאי, ואילו הבעל היה בארץ היה כופה אותו על כך. בית הדין לא הטיל עליו "הרחקות דרבנו תם" כיון שהדבר אינו אפקטיבי כאשר הבעל אינו בארץ, וכן משום שבית הדין התרשם שמטרת האשה היא רק לנקום בבעל. בית הדין מתח ביקורת חריפה על התנהלות באת כח האשה, משום שהיא מנעה השגת הסכם שהיה מביא לסיום הפרשה ומיטיב עם האשה יותר מאשר צעדים בלתי אפקטיביים.

    קראו עוד...

  78. חיוב גירושין בפירוד ממושך ובחשש לבגידה / פד"ר 1059671/3

    איש ואשה פרודים כעשר שנים וכל צד טוען על חברו שהוא בוגד בו. האיש תבע גירושין והאשה סירבה בטענת שלום בית. בית הדין קמא חייב את הצדדים להתגרש, כיון שהם מורדים זה על זה, ולכן גם לא חייב את האיש במזונות האשה. האשה ערערה וטענה שלא יתכן לקרוא לאשה מורדת כאשר היא תובעת שלום בית. בית הדין הגדול דחה את הערעור, כיון שהיו רגלים לדבר שהאשה אינה רוצה באמת בשלום בית, והיא ניהלה מערכת יחסים מקבילה עם גברים אחרים.

    קראו עוד...

  79. פשרה הקרובה לדין בתיקון ויישום הסכם / פד"ר 1038732/1

    בהסכם גירושין נקבע שהאשה תוותר על תביעותיה ברכושו של האיש ובתמורה האיש יעביר לאשה את זכויותיו ברכוש המשותף. לאחר מכן התברר שעל הרכוש המשותף מוטל מס גבוה, והאשה ערערה וטענה שלא על דעת כך הסכימה. בית הדין קבע שיש לתקן את ההסכם בדרך של פשרה קרובה לדין, ולחייב את הבעל בשני שלישים מהמס המדובר.

    קראו עוד...

  80. עיכוב סידור גט בשל תביעות ממון - האם סחיטה? / פד"ר 1201519/5

    תביעת הבעל לדון בחלוקת הרכוש לפני מתן הגט, בטענה שדירה מסוימת שייכת לבני הזוג על אף שהיא רשומה על שם אחר, ואם יתן גט מיד לא יוכל לגבות ממנה את המגיע לו. בית הדין פסק שהבעל אינו יכול לעכב את סידור הגט בגין תביעות שיש לו נגד אבי האישה בגין הבטחות שהובטחו לו בשעת השידוכין ('תנאים'). זכותו להגיש תביעה זו כנגד אבי האישה או נגד מי שהדירה רשומה על שמו במקום שיחפוץ, אך לבית הדין אין סמכות לדון בכך.

    קראו עוד...

  81. גביית כתובה באמצעות ההוצאה לפועל בתוספת ריבית פיגורים / פד"ר 1152448/2

    בית הדין קמא פסק על האיש חוב עבור הכתובה. כאשר האשה תבעה את החוב באמצעות ההוצאה לפועל קיבל האיש הודעת חיוב בסכום גבוה הרבה יותר, מחמת תוספת של רבית עבור הזמן שחלף מאז פסק הדין. בית הדין קמא הבהיר שעל פי פסק דינו יש לגבות את החוב בלבד ללא רבית, על כך מערערת האשה. בית הדין הגדול קיבל את הערעור מכמה נימוקים: כוונת המחוקק בהטלת רבית פיגורים אינה להביא רווח לנושה, אלא לגרום לחייב לשלם בזמן. בית הדין אינו זה שמטיל את הריבית אלא רשות ההוצאה לפועל לצורך הגביה. ההוצאה לפועל היא בבחינת ה"שוטר" של בית הדין, ולשוטר מותר לפעול בדרכים שאסור לשאר אדם.

    קראו עוד...

  82. כפיית גט למרות אי־שמיעת טענות הבעל מבחירתו הוא / פד"ר 1157365/1

    בעל נמנע מלהגיע לדיונים ובעקבות זאת בית הדין האזורי החליט שלא ניתן לכפות גטו ללא שמיעת טענות הבעל. בניגוד לכך בית הדין הגדול הורה על כפיית גט כיוון שהבעל לא הופיע לדיונים מבחירתו.

    קראו עוד...

  83. הפחתת מזונות והטלת קנסות בשל 'ניכור הורי' / פד"ר 993786/2

    האב ברח לחו"ל לאחר הנישואין, ועיגן את האם כשנתיים. במשך זמן זה נולד הבן. לאחר שחזר נקבע הסכם גירושין ובו חיוב מזונות והסדרי ראיה. האב לא שילם מזונות, וטען שהאם מונעת ממנו לראות את הבן. בית הדין קמא קבע שהאם תיקנס על כל פעם שתמנע מהאב לראות את בנו, וקיבל את תביעת האב לממש את הקנסות, ולפטור אותו מהחוב המצטבר של המזונות." בית הדין הגדול קבע שאע"פ שבדרך כלל אין ערעור מתערב בקביעת העובדות ובהתרשמות בית הדין האזורי, בנידון שלפנינו חובה להתערב, על פי תקנה קל"ה לתקנות הדיון הקובעת שאפשר לערער על יסוד טעות הנראית לעין בשיקול הדעת או בקביעת העובדות. כאן מתח ביקורת קשה על האב וקבע שהאב לא עשה מאמץ רציני לראות את בנו, ובקשתו לממש את הקנסות באה כדי להשיג את הכסף ולא את המפגשים. בית הדין גם קבע שאין לבית הדין קמא סמכות להורות על תשלום קנס לטובת האב אלא לטובת אוצר המדינה. משום כך בית הדין קיבל את ערעור האם, חייב את האב בתשלום המזונות עבור כל השנים שלא שילם, ופטר את האם מפיצוי כל שהוא בגין אי קיום הסדרי ראיה.

    קראו עוד...

  84. הסמכות לדון בעניין משמורתה של הקטינה (בת הצדדים) מכוח הסכמה ושלא בכריכה לתביעת גירושין / פד"ר 1197202/3

    קראו עוד...

  85. *הסמכות לדון בעניין משמורתה של הקטינה (בת הצדדים) מכוח הסכמה ושלא בכריכה לתביעת גירושין / פד"ר 1197202/3

    קראו עוד...

  86. *טענות לקנוניה של בן זוג עם צד ג' / פד"ר 1175108/4

    קראו עוד...

  87. תביעת אם להחזר מזונות מהאב / פד"ר 1117636/2

    קראו עוד...

  88. מחילת כתובה לעומת הסכם הכולל התחייבות למחול / פד"ר 1221460/1

    קראו עוד...

  89. החזקת מי שאומצה ונישאה בגרוזיה כיהודייה למרות 'רוב נוכרים' / פד"ר 1223861/1

    סבתה של המערערת אומצה כשהיתה תינוקת על ידי הורים יהודים, ואין עדות על הוריה הביולוגיים. החשש הוא משום שבמקום הולדתה חיים רוב נכרים. בית הדין הגדול אישר את יהדותה של הסבתא וממילא כל ילדיה ונכדיה, כיון שהסבתא נישאה בגרוזיה כדת משה וישראל, ומסדרי הקידושין היו תלמידי חכמים גדולים שודאי ידעו על כך שהסבתא מאומצת, ועל כן ודאי ידעו שהיא יהודיה או שדאגו לגיירה כדין.

    קראו עוד...

  90. סמכות בית הדין בעניין משמרות ילדים / פד"ר 1221277/1

    קראו עוד...

  91. חוב משכנתה וביטוחה, חובת האב במדור ילדיו ודין ריבית שבהסכם / פד"ר 1074520/5

    קראו עוד...

  92. דיון בעניין צוואה וסמכות בית הדין לעסוק בעניינה / פד"ר 1204359/1

    קראו עוד...

  93. קביעת ורישום אבהות וסמכויות בית הדין בעניינן / פד"ר 1148696/4

    קראו עוד...

  94. אי־חיוב הוצאות בגין ערעור שעניינו בילוי מסמכים / פד"ר 1193314/6

    קראו עוד...

  95. מבחני חזקת והלכת השיתוף בנכס ירושה / פד"ר 854780/13

    קראו עוד...

  96. טענת המערער כי אינו נושא עוד באחריות לעיגון כלתו בידי בנו- דרכי בחינתה והמסקנות / פד"ר 1063350/2

    קראו עוד...

  97. חיוב כתובה למרות טענות המערער כי המשיבה אשמה בגירושין והגדרת כתובה מוגזמת / פד"ר 1220008/1

    קראו עוד...

  98. מניעת מפגשי ילדים עם אביהם המזיק לנפשם במפגשים / פד"ר 936295/40

    קראו עוד...

  99. פיצוי על גירושין ברצון האישה אך באשמת הבעל / פד"ר 1162006/1

    קראו עוד...

  100. פרשנות הסכם שהסתום בו רב על המפורש / פד"ר 1216998/1

    קראו עוד...

  101. חובת אב השותף בדירה במדור ילדיו למרות הכנסותיו השוטפות הדלות ויישומה / פד"ר 1076746/2

    קראו עוד...

  102. אי־היכולת להגיש תביעה ולקנות סמכות בעת עיכוב ההליכים לפי החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה למרות החלטה על סיום הליך המהו"ת / פד"ר 1205146/1

    קראו עוד...

  103. עיכוב ביצוע פסק בית הדין הרבני הגדול בעניין 'הוועד הכללי' ו'בית הרב' / פד"ר 884268/1

    קראו עוד...

  104. דחיית בקשות לפסילת ההרכב או חלק מדייניו / פד"ר 884268/2

    קראו עוד...

  105. מזונות ילדים בעלי צרכים מיוחדים הזכאים לקצבת נכות ולאחר גיל שמונה־עשרה / פד"ר 1019169/11

    קראו עוד...

  106. מגורי קטינה בפנימייה כחלק מענייני משמורת וחינוך / פד"ר 1207701/1

    קראו עוד...

  107. מעמדו של הרשום יהודי על יסוד מסמכים מזויפים; סמכות וסדרי הדין בבירורי יהדות / פד"ר 1168879/1

    בית הדין הגדול קיבל את עמדת בית הדין קמא, אשר קבע שאם ובתה מעוכבות נישואין, כיון שלא הוכח שהן יהודיות. להיפך, תעודת הלידה של האם הוכחה כמזויפת, והמבקשת לא פנתה למכון "שורשים" לקבלת עזרה בבירור יהדותה למרות הפניית בית הדין. גם החלטתו של בית הדין קמא לחייב את האם בהוצאות משפט ולהעביר את החומר שבידיו למשטרה נותרה על כנה.

    קראו עוד...

  108. התחייבות בתנאים וטענת אונס, בעלות שלא נרשמה מאילוץ או בכוונת מרמה, מעשי ידי אישה המפרנסת את בעלה / פד"ר 860101/6

    קראו עוד...

  109. הגדרת הסכם 'הסכם ממוןבין בני זוג'- פד''ר ‏1033364-2

    קראו עוד...

  110. זכויות רכושיות שעל פי חוק ולא על פי דין תורה כפיצוי גירושין / פד"ר 796880/5

    קראו עוד...

  111. שחרור כספים מהחשבון הרשום על שם האישה תוך הבטחת זכויות שני הצדדים / פס"ד 1097015/7

    קראו עוד...

  112. סמכות בית הדין לצוות על רשות המיסים להמציא מידע בעניינו של נישום / פד"ר 1228070/1

    קראו עוד...

  113. סדרי הדין בבקשות לסתירת הדין / פד"ר 1033364-5

    קראו עוד...

  114. שיקולים להצמדת הכתובה לפסיקת פיצוי ולאיזון משאבים בלתישוויוני - 115018.._

    קראו עוד...

  115. פרשנות שטר לפי לשונו ולפי אומדנות_ לשון רבים האם לשון יחיד בכללה - 1181138/1

    קראו עוד...

  116. גדרי חיוב האב במזונות ילדיו / פד"ר 1264600/1

    התקבל ערעור ונקבע כי יש לחייב את האב בשיעור מזונות גבוה יותר כיוון שיש לו רכוש וכיוון שגם האם תורמת את חלקה לפרנסת הילדים.

    קראו עוד...

  117. השתתפות האם בהוצאות הנסיעה של האב לצורך הסדרי ראיה לאחר שעברה דירה עם הבן המשותף / פד"ר 1131739-6

    בית הדין הגדול ביטל את החלטת בית הדין האזורי שחייב את האם להשתתף בהוצאות הנסיעה של האב כדי לקיים את הסדרי הראייה, לאחר שהאם עברה דירה עם הבן המשותף.

    קראו עוד...

  118. תוקפו של הסכם ממון שאושר שלא כדין, ותוקפן ההלכתי של הוראות חוק יחסי ממון / פד"ר 1151791/4

    קראו עוד...

  119. חיוב כתובה נוכח סירוב האיש לוויתור על סודיות שיאפשר את בירור האמת / פד"ר 1161709-2

    בית הדין קמא פסק שאין האשה זכאית לכתובה, כיון שעזבה את הבית ללא רשות בעלה ודינה כמורדת, ולא קיבל את גירסת האשה שעזבה את הבית בעקבות אירוע של איום להתאבד באקדח לעיניה ולעיני הילדה. האשה ערערה וביקשה שהמטפלים הזוגיים יעידו על האירוע הזה, אולם האיש לא אישר להם להעיד. בית הדין הגדול קיבל את הערעור וקבע שאם הנתבע מסתיר ראיות מבית הדין יש לקבל את טענות התובע. נסיון נוסף לחקר האמת נעשה על ידי בדיקת פוליגרף, האשה נמצאה דוברת אמת, והאיש נמצא דובר שקר ביחס לאירוע עם האקדח. בית הדין דן באמינותה של בדיקה זו, ובמשקל שיש לתת לה מבחינה הלכתית, והסיק שתוצאות הבדיקה הן לא פחות מעדות של פסולים שסומכים עליהם כאשר אין עדות אחרת. מסקנת בית הדין היתה שעזיבת הבית היתה מוצדקת, ועל הבעל לשלם לאשה את כתובתה.

    קראו עוד...

  120. נכס שנרכש בכספים שאינם בני איזון ע''פ הסכם ממון אך נרשם ע''ש שני הצדדים / פד"ר 1167733-3

    קראו עוד...

  121. חלוקת נכס שחלקו מומן בידי הורי האיש ונרשם בחלקים שאינם שווים / פד"ר 1240846-1

    קראו עוד...

  122. דחיית בקשה לגיור - פד''ר- 1228708-1 - ביה''ד הגדול

    קראו עוד...

  123. גדרי 'מורדת' והיחס בין דינה לבין דיני 'אשה רעה' ו'יצאו הגירושין ממנה' / פד"ר - 1215028-1

    קראו עוד...

  124. עיכוב החלטה על הרכוש אם נצפה חוסר תום לב בעניין הגירושין / פד"ר 1073494-4

    קראו עוד...

  125. בתביעה לביטול הסכם מה הם הקריטריונים לבדוק האם יש בו קיפוח קיצוני / פד"ר 1252224-1

    קראו עוד...

  126. קביעת זרם חינוכי שבו ילמדו ילדים שהוריהם חלוקים בדעותיהם / פד"ר 1278426-1

    בית הדין קמא פסק לטובת האב שילדיו יתחנכו בבי"ס ממלכתי דתי, ולא כרצון האם לרשמם לבי"ס ממלכתי. בית הדין הגדול קיבל את ערעור האם, למרות ההסכמה העקרונית עם מסקנת ביה"ד קמא, משום שעיקר החינוך מושפע מהתנהלות ההורים, והם רחוקים מקיום מצוות. האב חי עם אשה ללא נישואין, ולא ברורה מידת חיובו לקיום מצוות. גם האם הצהירה שהיא שומרת שבת אך לא ברור מה כלול בהצהרה זו. במצב כזה כפיה על הילדים ועל האם להירשם במוסד ממ"ד לא תביא לתוצאה טובה.

    קראו עוד...

  127. נכס שחלקו מומן ממתנות אבי האישה שנטען כי יש לראותן כ'מקח טעות' נוכח יחס האיש לאשתו / פד"ר 1061935-3

    קראו עוד...

  128. סמכותו הנמשכת של בית הדין לעסוק בענייני הרכוש לאחר הגירושין / פד"ר 981039-9

    קראו עוד...

  129. בקשה להורות לבית דין אזורי לדון בסתירת דינו של בית הדין הגדול ולעכב את ביצועו 1201276/3

    קראו עוד...

  130. השבחת והגדלת נכס משותף מכספי האיש המגדילה את חלקו או מזכה אותו בהחזר הוצאותיו וטרחתו / פד"ר 1222918-1

    קראו עוד...

  131. מימוש התחייבות לתשלום בגין הפרת הסכם וסיכול מכירת הנכס המשותף / פד"ר 1164471-5

    קראו עוד...

  132. ערובה להוצאות כתנאי לדיון בבקשה לסתירת הדין; מעמדו הראייתי של הפרוטוקול / פד"ר 1253916-1

    קראו עוד...

  133. חיוב בן זוג המתגורר לבדו בנכס המשותף לאחר הגירושין בדמי שימוש / פד"ר 1205104-6

    קראו עוד...

  134. מוחזק בכהונה המבקש לישא גיורת על יסוד דברי אימו כי נבעלה לגוי ונתחללה מן הכהונה / פד"ר 1219529-1

    קראו עוד...

  135. כריכת תביעה רכושית ודרישה לפסוק כעיקר דין תורה ובניגוד לחוק יחסי ממון / פד"ר 263901-2

    קראו עוד...

  136. חיוב מזונות וגדריהם ומעמדן של התחייבויות למזונות / פד"ר 1241751-2

    קראו עוד...

  137. נמנע מלהגיש שאלות הבהרה לשמאי ועתה רוצה לפסול את חוות דעתו / פד"ר 1241596-1

    קראו עוד...

  138. גדרי תביעת גירושין כנה וכריכה כנה של נושא הרכוש / פד"ר 1266689-1

    קראו עוד...

  139. חיוב אישי בא כוח בהוצאות משפט / פד"ר 1252688-1

    קראו עוד...

  140. סתירת הדין משנתגלתה בו טעות מקור הדין עקרונות ויישום / פד"ר 1245822-7

    קראו עוד...

  141. היתר לקהל למרות דברי האם בעלה והנטען / פד"ר 1226866-1

    קראו עוד...

  142. הסכם עמום שלפיו יהיו זכויות הצדדים ברכוש 'לפי דין תורה' פד''ר - 910066-2 - ביה''ד הגדול

    קראו עוד...

  143. מזונות ילדים לפי דין תורה ותקנות הרבנות הראשית לעומת ה'מחקרים' / פד"ר 1267785-2

    האב והאם קבעו בהסכמה דמי מזונות זמניים בשיעור מסוים. בית דין קמא פסק בדעת הרוב שסכום זה הוא די והותר כולל מדור, והסתמך על נתונים סטטיסטיים. דעת המיעוט היתה שסכום זה יישאר כיון שנקבע בהסכמה, אך אינו כולל מדור. בית הדין הגדול קיבל את ערעור האם, ומתח ביקורת על הסטייה ממנהג בתי הדין על סמך נתונים שאינם בדוקים דיים.

    קראו עוד...

  144. פסיקת גירושין בלי מיצוי האפשרות לשלום בית ולפני הדיון בשאר הנושאים הכרוכים בכך / בית הדין הגדול 1226302/1

    בית הדין האסורי פסק שהצדדים יתגרשו. האשה טוענת כי לא מוצתה האפשרות להשכין שלום בית, וכי אינה רוצה להתגרש בטרם יוסדרו שאר העניינים הכרוכים בכך. בית הדין הגדול אישר את פסק בית הדין האזורי, משום שגם הוא התרשם שאין סיכוי לשלום בית, ואין טעם לעכב את הגט.

    קראו עוד...

  145. חיוב מזונות ילדים כששני ההורים במצב כלכלי קשה / בית הדין הגדול 1303732/1

    דיון בתביעת מזונות ילדים כששני ההורים אינם עומדים בנטל.

    קראו עוד...

  146. דחיית ערעורים על סמכות בית הדין ועל גובה מזונות / בית הדין הגדול 1310785/1

    בית הדין הגדול דחה את ערעור האשה על סמכות בית הדין האזורי, ואת ערעור האיש על גובה המזונות.

    קראו עוד...

  147. טענת פסילת דיין שהוגשה ללא טעם ואחרי שנתיים של הסכמה לדון בפניו / בית הדין הגדול 1289570/2

    בני זוג ניהלו דיונים רבים בפני דיין שמכיר את אבי הבעל (ללא קשר קרבה הפוסל אותו מלדון). הצדדים הסכימו לדון בפניו, ואף ניהלו בפניו דיונים רבים במשך שנתיים. כעבור שנתייים החליפה האשה את עורכת דינה, ועורכת הדין החדשה הגישה בקשת פסילה נגד אב בית הדין. בית הדין הגדול דחה את טענתה וחייב אותה בהוצאות.

    קראו עוד...

  148. גירושין ופיצויים עקב פירוד ממושך למרות תביעת שלום בית של האשה / בית הדין הגדול 1254104/2

    בית הדין הגדול חייב אשה לקבל את גיטה למרות רצונה בשלום בית, עקב פירוד ממושך. ועם זאת הוא נתן לה זכויות שונות ופיצויים, מותנות בכך שתקבל את גיטה במועד שבית הדין יזמן אותה.

    קראו עוד...

  149. הסכם גירושין שהתבסס על טעות בהערכת שווי נכס / בית הדין הגדול 1185575/1

    בית הדין הגדול ביטל הסכם גירושין שקיפח את האשה, משום שהנכס שהיא קיבלה הוערך בו בשווי גבוה הרבה יותר משוויו האמיתי. וזאת למרות הצהרת האשה שהיא מבינה על מה היא חותמת. ולאור הודאת הבעל שמטרת ההסכם היתה ליצור שוויון, קבע בית הדין שהנכסים יחולקו בשוה.

    קראו עוד...

  150. פיצויים לאשה שבעלה הסתיר ממנה את נטיותיו המיניות ואת מעשיו, אך בהסכם הגירושין היא מחלה על כתובתה / בית הדין הגדול 1267213/4

    אשה גילתה שבעלה מתהולל עם גברים. משכך - התגרשו הצדדים וחתמו על הסכם שבו האשה מוחלת על כתובתה. לאחר הגירושין תבעה האשה פיצויים. בית הדין האזורי דחה את בקשתה בטענה שפיצויים הם תוספת לכתובה, ומשמחלה על הכתובה - מחלה גם על הפיצויים. בית הדין הגדול קבע שמבחינה משפטית צודק בית הדין האזורי. אך לאור נסיבות המקרה מומלץ שבית הדין האזורי יקח בחשבון את אשמתו של הבעל ואת המצב הקשה שאליו הכניס את האשה בקבעו את דמי המזונות.

    קראו עוד...

  151. מחלוקת בין בני זוג גרושים בקשר למקום חינוכה של הבת / בית הדין הגדול 1318344/1

    בני זוג התגרשו, שניהם חוזרים בתשובה. האיש שייך לזרם מסויים, שהאשה השתייכה אליו כל עוד היתה נשואה לו, ועזבה כשהתגרשו. האיש מבקש לשלוח את הבת לגן של זרם זה. האשה מתנגדת. ובשל ההסכם ביניהם קיבל בית הדין את טענת האשה.

    קראו עוד...

  152. הערכת אופציה שערכה עלה במסגרת איזון משאבים / בית הדין הגדול 1145278/5

    אשה טוענת שאופציה ששייכת לבעל נישומה במחיר קנייתה למרות שערכה עלה. בית הדין מינה שמאי על חשבון האשה כדי לבדוק את נכונות הטענה.

    קראו עוד...

  153. הסכם שלא מומש במשך 26 שנה / בית הדין הגדול 792000/5

    בני זוג חתמו על הסכם שלפיו תמכר דירתם והם יתחלקו בדמיה. בפעל הדירה לא נמכרה והאשה הוסיפה לגור בה. כעת מבקש הבעל את מימוש ההסכם. בית הדין קבע שההסכם בתוקף והדירה תמכר, ואף קבע את שיעור החלוקה ודמי השימוש.

    קראו עוד...

  154. כריכת תביעה חלקית / בית הדין הגדול 1250217/3

    אשה תבעה גירושין, וכרכה לתביעתה את שאלת המשמורת, אבל לא כרכה את תביעת המזונות, אותם העדיפה לתבוע בבית המשפט. הבעל טוען שפיצול הכריכה נעשה שלא בתום לב, וביקש לבטל את הפסק.

    קראו עוד...

  155. חוזה שנטען שנחתם מתוך לחץ והטעיה / בית הדין הגדול 1221150/1

    אשה טענה שחתמה עם הסכם מתוך לחץ והטעיה. בית הדין דחה את טענתה. היא ערערה לבית הדין הגדול שגם הוא דחה את טענתה.

    קראו עוד...

  156. קיזוז כספי שכר האשה וזכויות הפנסיה, וכן מתנה שקיבל הבעל, מכספי הכתובה / בית הדין הגדול 1303564/1

    אדם תבע לקזז מכספי הכתובה שהוא חייב לאשתו את זכויות הפנסיה שלה, ואת כספי המתנה שקיבל מדודתו והופקדה בחשבון המשותף כמה שנים לפני הגירושין. בית הדין האזורי קיזז את הסכומים האלה, אבל בית הדין הגדול ביטל זאת וקבע שאין נכסים אלה בכלל קיזוז, והפקדה לחשבון המשותף כמוה ככוונת שיתוף. אמנם, שני בתי הדין מסכימים שדירת הורי הבעל שגרו בה הצדדים שנים רבות אינה שייכת לאשה.

    קראו עוד...

  157. קיזוז כספי איזון נכסים מן הכתובה ודרכי חישוב הכתובה / בית הדין הגדול 1315967/1

    בית הדין חייב אדם בכתובת אשתו. האיש ערער הן על עצם החיוב והן על גובה החיוב. לגבי עצם החיוב קבע בית הדין הגדול שכיון שמיד אחרי הגט נשא האיש אשה אחרת, הוכיח סופו על תחילתו והוכח שזאת הסיבה לגירושין, ולכן חייב את האיש. לגבי גובה החיוב, קבע בית הדין הגדול שאילו היה הדבר תלוי בו היה מחייב יותר, אך כיון שהאשה לא ערערה הוא רואה את הדבר כמחילה, ומותיר בעינו את הסכום המקורי.

    קראו עוד...

  158. סמכות בית הדין בתיק שנסגר ונפתח מחדש ומהותו של איזון נכסים / בית הדין הגדול 1185575/1

    בבית הדין נידון תיק גרושין וחלוקת רכוש. הצדדים הגיעו להסכם והתיק נסגר. לאחר מכן, בשל ביטול ההסכם, נפתח מחדש תיק חלוקת הרכוש לאחר הגירושין. נציג הבעל טען שאין לבית הדין סמכות משום שאין לו סמכות לדון ברכוש שלא בכריכה לגירושין. בית הדין דחה את טענותיו משום שכשבטל ההסכם נפתח מחדש הדיון הראשון. כמו כן, העיר בית הדין שאדם לא יכול לשתף פעולה עם בית הדין לאורך כל התהליך, ובסופו, כשהוא רואה שהוא מתחייב, לטעון לחוסר סמכות. לגבי איזון הנכסים קבע בית הדין שאיזון נכסים אינו שותפות אלא חוב.

    קראו עוד...

  159. חיוב מזונות כאשר ההסכם בין הורים קבע בפירוש שהוא זמני / בית הדין הגדול 1302426/2

    בני זוג התגרשו, חתמו על הסכם שבו נכתב הסכום שישלם האב, ונכתב שהוא זמני, וכן נכתב שכל צד יוכל לתבוע לשנות את הסכום בהגיע הבן לגיל שנתיים וחצים. לכן קיבל בית הדין את תביעת האם להגדלת המזונות.

    קראו עוד...

  160. התר נישואין למי שאימה היתה נשואה לאיש אחר / בית הדין הגדול 1143283/1

    בית הדין התיר את נישואיה של בת שנולדה לאשה שהית נשואה לאיש אחר, בשל פסילת קידושיה ובשל ספקות

    קראו עוד...

  161. הסכם קדם נישואין במקרה שבו האיש התנהג בצורה שאינה מאפשרת את המשך הנישואין / בית הדין הגדול 1227300/2

    בני זוג חתמו על הסכם המטיל את החיובים הממוניים הכרוכים מהגירושין על מי שיזם אותם. האשה הגישה בקשה לגירושין לאחר שהבעל התנהג בצורה מחפירה מאד. בית הדין הגדול קיבל את ערעורה ופסק שהדבר נחשב כאילו האיש הוא זה שיזם את הגירושין

    קראו עוד...

  162. חיוב כתובה במורדת שבטלה כתובתה הראשונה ושבו לשלום בית ולא כתבו חדשה ושוב מרדה / בית הדין הגדול 1119384/6

    אשה מרדה על בעלה שקיבל פטור מהכתובה והתר לשאת אשה שניה. לאחר מכן חזרו הצדדים לשלום בית, וחתמו חוזה שבו נאמר כי תכתב כתובה חדשה על סכום שנקבע. ואולם, כתובה חדשה לא נכתבה. נכתב הסכם אחר שלא הוזכרה בו הכתובה. כעת האשה מרדה שוב ובית הדין פטר את הבעל מכתובתה.

    קראו עוד...

  163. חלוקת דירה שלא ע"פ הרישום בטאבו עקב אומדן / בית הדין הגדול 1213613/2

    לבני זוג היו שתי דירות, אחת שנרכשה אחרי שהאשה קיבלה ירושה, וגם נרשמה על שמה. בית הדין קבע שהיא תשאר בידי האשה, למרות שגם הבעל סייע בשיפוצה. ובית הדין הגדול אישר זאת. הדירה השניה היתה דירת מגוריהם של בני הזוג. נבנתה על קרקע שהיתה שייכת לאשה עוד לפני הנישואין, ונרשמה בשני שליש לטובת האשה ושליש לבעל. בית הדין האזורי קבע שאומדן הדעת מלמד שגם היא נבנתה מכספי הירושה וכולה לאשה. בית הדין הגדול קבע שאי אפשר להוציא מיד המוחזק ע"פ אומדן, ושהרישום בטאבו הוא מוחזקות.

    קראו עוד...

  164. דחיית ערעור על הסכם גירושין / בית הדין הגדול 1221150/4

    בית הדין דחה את ערעורו של אדם על תקפותו של הסכם גירושין

    קראו עוד...

  165. אשה שנאסרה על בעלה אך תבעה שלום בית / בית הדין הגדול 1326645/2

    אשה שהוכח שנאסרה על בעלה ערערה על פסק הדין ותבעה שלום בית. בית הדין הגדול דחה את בקשתה.

    קראו עוד...

  166. כריכה שלא נאמרה בפירוש ולא שולמה עליה אגרה / בית הדין הגדול 1315423/1

    אשה הגישה תביעת גירושין וכרכה לה את ענייני הממון, כפי שעולה מתוך כתב התביעה. הבעל טוען שבית הדין לא קנה סמכות לדון בענייני הממון כי הם לא פורטו בכתב התביעה ולא שולמה אגרה. בית הדין הגדול קבע שכיון שהעניין הממוני הוזכר בכתב התביעה - התביעה נכרכה כדין. גם אם לא פורטה. ואת האגרה אפשר לשלם גם למפרע.

    קראו עוד...

  167. דחיית בקשה להשתת הוצאות / בית הדין הגדול 1331082/1

    אשה ערערה ותבעה לתקן טעות סופר בפסק דין ולהשית על הבעל הוצאות. בית הדין קבע כי אמנם אין צורך לתקן את הטעות שהרי היא ניכרת לעין, ואולם כיון שהצדק עם האשה - יתקן את הטעות. אבל אין בכך כדי לחייב את הבעל בהוצאות.

    קראו עוד...

  168. כריכה וסמכות של בית דין שקבע שאין לו סמכות / בית הדין הגדול 1331082/1

    בית הדין האזורי קבע שאין לו סמכות לעסוק בכל העניינים שבתביעה. בית הדין הגדול קבע שהכריכה נעשתה כדין ויש סמכות כזו. לכן תובע הבעל לציין שלבית הדין האזורי יש סמכות לדון בכל ענייני התביעה. ואולם, את בקשתו זו דחה בית הדין הגדול, משום שהערעור שהגיש הבעל הוגש רק על חלק מההחלטות של בית הדין האזורי, ואינו יכול לערער כעת על היתר משום שהמועד כבר עבר. (אמנם בית הדין הגדול רמז שאילו ערער הבעל במועד היה ערעורו מתקבל).

    קראו עוד...

  169. אדם שהותרה לו אשה שניה, היורש הוא את הראשונה / בית הדין הגדול 1307610/1

    אדם שהותרה לו נשיאת אשה שניה עקב חוות דעת רפואית שלפיה מצבה של אשתו הראשונה אינו מאפשר מתן גט. בית הדין קבע שאם רצונו לממש את ההסכם עליו לקבל קניין שבו הוא מודה בסכום חיוב כנגד ירושת אשתו באם יתבע את הירושה.

    קראו עוד...

  170. חלוקת רכוש לאחר שבית הדין ביטל הסכם בין הצדדים לחלוקתו / בית הדין הגדול 1185575/1

    בני זוג חתמו על הסכם לחלוקת רכוש. בית הדין ביטל את ההסכם כי הוא הושג תוך הונאה. וקבע שהחלוקה תיעשה לאחר חוו"ד של שמאי מוסמך. כעת מבקשת האשה לחלק את הדירה המשותפת. בית הדין דחה את בקשתה כיון שעדיין אין חוו"ד של שמאי. עם זאת דחה בית הדין את דברי הבעל שביקש להסביר לבית הדין שהם לא התכוונו לבטל את החלוקה. וחייב אותו בהוצאות משפט על הערעור שהגישה האשה.

    קראו עוד...

  171. הסכם גירושין שנטען כלפיוו שהיה פיקטיבי ושניתן תחת איום / בית הדין הגדול 1002205/3

    בני זוג חתמו על הסכם גירושין, התגרשו, ושבו מיד לחיות יחד. אם כי הרשו לעצמם במקביל לנהוג כפנויים. האשה טוענת שלא הבינה את ההסכם ושהוא נחתם ע"מ להיות פיקטיבי. בית הדין דחה את טענתה

    קראו עוד...

  172. נכסים שחולקו בשוה למרות הטענה שנקנו מכספי צד אחד / בית הדין הגדול 1132751/3

    בית הדין דחה את ערעורו של אדם על פסק בית הדין שמחלק את הדירה בשוה, למרות טענתו שהדירה נקנתה בכסף שלו.

    קראו עוד...

  173. חיוב כתובה מיידי לאדם שבגד באשתו וגרשה, למרות טענתו שהכתובה מוגזמת, ובלי להמתין להליך מקביל / בית הדין הגדול 1283801/2

    אדם בגד באשתו ועזב את הבית, לכן חויב בגט וכתובה. הוא טוען שהוא פטור מהכתובה כי היא מוגזמת, וכי האשה אשמה בבגידותיו כי היא ידעה ושתקה, ושיש להמתין עם גביית הכתובה עד שיתברר נושא איזון הנכסים. בית הדין דחה את טענותיו וחייב אותו בהוצאות משפט.

    קראו עוד...

  174. הסכם שנאמר בו שהאשה מוחלת על כתובתה / בית הדין הגדול 774334/7

    איש ואשה שהיו בהליכי גירושין חתמו על הסכם לגירושין ולחלופין שלום בית, שבו נאמר שאם שלום הבית לא יצלח יהיו גירושין והאשה מוחלת על כתובתה. הצדדין חזרו לחיות יחד ארבע עשרה שנה, במהלכן אף נולד להם ילד נוסף. כעת הם מתגרשים. הבעל טען שיש לפטור אותו מהכתובה ובית הדין דחה את טענתו.

    קראו עוד...

  175. חלוקת נכסים ורישום דירה כאשר לא ברור האם הבעל מתפקד והאם הוא מבין את מעשיו / בית הדין הגדול 1270606/5

    בני זוג שנרשמו כנשואים שנים רבות לאחר נישואיהם בפעל. בינתים התדרדר מצבו של האיש, והוא איננו מתפקד. האשה החתימה אותו על כך שהדירה תרשם על שמה. ואולם, מסתבר שאכן רוב הכספים הגיעו ממנה, והיא פרנסה את הבית. עם זאת, לא הובאו ראיות מספיקות לדבר.

    קראו עוד...

  176. חיוב כתובה בשעה שנושא איזון הנכסים נידון בבית המשפט / בית הדין הגדול 1283801/2

    בית הדין האזורי קבע שהכתובה תשולם מיידית עם הגירושין. הבעל ביקש להמתין עד שיוכרע עניין איזון הנכסים. וכן התלונן שהכתובה מוגזמת. בית הדין האזורי ובית הדין הגדול קבעו שישלם מיד.

    קראו עוד...

  177. פסק דין שלא נומק דיו וערעור שלא הוגש ע"י הצד הנפגע / בית הדין הגדול 1327593/1

    בית הדין האזורי פסק דין בענייני מזונות. וקובל את הצעת האב. בית הדין לא נימק את החלטתו. האב ערער לבית הדין הגדול. בית הדין הגדול קבע שאילו היתה האם מעמערת, היה מקום להחזיר את התיק לבית הדין האזורי כדי שינמק את פסקו. אך כיון שהאב הוא המערער אין מקום לערעור.

    קראו עוד...

  178. פסק דין שאינו מנומק / בית הדין הגדול 1336548/1

    בית הדין הגדול החזיר לבית הדין האזורי תיק ע"מ שנמקנו כראוי.

    קראו עוד...

  179. ערעור על גובה דמי מזונות / בית הדין הגדול 1263444/4

    בית הדין הגדול דחה ערעור על גובה דמי מזונות, כיון שמצא את פסק דינו של בית הדין האזורי מנומק כראוי.

    קראו עוד...

  180. חזרה מתביעת שלום בית בשל ההבנה שאין לה סיכוי / בית הדין הגדול 1328157/1

    בית הדין הגדול דחה את ערעורו של אדם הדורש לחייב את אשתו לקבל גט בשל העובדה שהם כבר חיים בפירוד כי הוא עזב את הבית לטובת אשה אחרת. הוא טוען שתביעת האשה לשלום בית אינה כנה שכן היא אינה עומדת מאחוריה. בית הדין הבהיר לו שהיא אינה עומדת מאחוריה לא מפני שאינה רוצה אלא מפני שהיא מתרשמת שהיא חסרת סיכוי.

    קראו עוד...

  181. קיזוז קצבת ביטוח לאומי מתשלומי מזונות, תביעת אחד ההורים להפנותם לחסכון, ומחויבות לפסק בית המשפט העליון / בית הדין הגדול 1309558/1

    בית הדין קבע כי אינו מחויב לתקדים פסיקתי של בית המשפט העליון. כמו כן קבע כי האם לא יכולה לדרוש שקצבת נכות של הבת תשמש לחסכוןן. בית הדין קבע שיש לקזז את הקצבה מדמי המזונות שמשלם האב.

    קראו עוד...

  182. כתובה מוגזמת והאם היא רלוונטית כאשר יש רכוש רב נוסף / בית הדין הגדול 1321879/1

    בית הדין האזורי קבע שאין מקום לקיים דיון על הכתובה כי היא מוגזמת וכי ממילא האשה קבלה סכום גדול. בית הדין הגדול קבע שהדיון יתקיים.

    קראו עוד...

  183. חיוב מזונות לאב שמתפרנס ממילגה אך בעל כושר השתכרות גבוה / בית הדין הגדול 1320290/1

    אשה תבעה מזונות עבור ילדיה. האב בעל כושר השתכרות גבוה, אך כעת עושה דוקטורט באוניברסיטה בארה"ב ומתפרנס ממילגה. בית הדין קבע שאין הלתחשב בכושר השתכרות לא ממומש, אך יש לקחת אותו בחשבון ולא לפטור את האב מהמינימום של המזונות. בית הדין דחה את טענתה של האשה שהאב מקבל תוספת עבור ילדיו, כיון שטענה זו לא הוכחה.

    קראו עוד...

  184. אשה שהתחייבה למחול על כתובה אך לא מחלה / בית הדין הגדול 1323804/2

    אשה חתמה על חוזה במסגרתו התחייבה למחול על כתובתה, אך לא מחלה. בית הדין האזורי פטר את הבעל מכתובתה. בית הדין הגדול קבע שיהיה דיון על הכתובה.

    קראו עוד...

  185. ערובות להוצאת קטינים לחו"ל כאשר יש חשש שהאם רוצה לנתק את הילדים מאביהם / בית הדין הגדול 1280170/5

    בית הדין הגדול אישר את החלטת בית הדין האזורי למנוע מאשה להוציא את ילדיה לחו"ל עד שתפקיד ערובות מספיקות לשובם. כאשר ידוע שהיא מבקשת לנתק את הילדים מאביהם.

    קראו עוד...

  186. חישוב צרכי הילדים ודמי מזונות / בית הדין הגדול 1308941/1

    בית הדין הורה כיצד יש לחשב את צרכי הילדים ודמי המזונות

    קראו עוד...

  187. מקח טעות בשל הזדקקות האשה לתרופה פסיכיאטרית, ומרידה שלא הוכחה / בית הדין הגדול 1308372/2

    אדם טען לפטור מכתובה בטענה שלא ידע שהאשה לוקחת תרופה פסיכיאטרית. בית הדין דחה את טענתו גם משום שלא הוכח שהתרופה המסוימת הזאת מעידה על מום, וגם משום שהאיש המשיך לחיות עם האשה שנים רבות לאחר שנודע לו הדבר. כמו כן דחה בית הדין את טענתו של הבעל שהאשה מורדת משום שלא הוכחה.

    קראו עוד...

  188. כריכת תביעת גירושין כאשר האיש עוד שקל שלום בית / בית הדין הגדול 1344173/2

    בית הדין קבע שגם אם האיש עוד מעוניין למצות אפשרות לשלום בית, אין זאת אומרת שתביעת הגירושין שלו אינה כנה. לכן, קבע בית הדין, הסמכות נתונה לבית הדין גם בשאלת המזונות.

    קראו עוד...

  189. ערעור על החלטה הקובעת שהדברים לא הוכחו בטענת חוסר נימוק / בית הדין הגדול 1335936/1

    אדם טען שאשתו מורדת ופטור הוא מכתובתה. בית הדין חייב אותו בכתובתה ונימק זאת בכך שהבעל לא הביא שום ראיה לדבריו. הבעל ערער בטענה שפסק הדין לא מנומק. בית הדין הגדול דחה את טענתו וכתב שכיון שהבעל לא הביא ראיה, די בכתיבת משפט זה.

    קראו עוד...

  190. חובת אישור הסכם משלים להסכם גירושין / בית הדין הגדול 1333563/1

    בני זוג חתמו על הסכם גירושין, שלפיו האשה תגור בבית עד הגיע הבן לגיל 18. לאחר הגעת הבן לגיל 18, חתמו הצדדים על הסכם נוסף המסדיר את חלוקת הבית. בית הדין האזורי קבע שההסכם השני אינו הסכם גירושין ולכן אינו מצריך אישור של ערכאה שיפוטית. בית הדין הגדול קבע שגם ההסכם השני הוא חלק מהגירושין, ולכן אין לו תוקף ללא אישור ערכאה שיפוטית.

    קראו עוד...

  191. אדם שאינו מספק הסברים וראיות לשאלות / בית הדין הגדול 1221686/1

    בני זוג התגרשו. במשך השנים איש הוא זה שניהל את חשבון הבנק. כעת הוא מסרב להשיב לשאלה לאן נעלמו כספים מן החשבון, וגם אינו מביא אסמכתאות. לכן בית הדין חייב אותון.

    קראו עוד...

  192. חיוב גט בזוג החיים בנפרד ובטענה מבוררת / 1343730/1

    בית הדין הגדול חייב בעל לתת גט לאשתו, כיון שהם חיים בנפרד והוא מאוס.

    קראו עוד...

  193. הרכב הפוסל את עצמו ממדת חסידות / בית הדין הגדול 1255570/6

    עניין מסוים נידון בבית הדין האזורי, וכיון שעלתה טענה כלפי אחד הדיינים, החליט בית הדין שאע"פ שבטענה זו אין ממש, ממדת חסידות הוא פוסל את עצמו ומעביר את התיק לבית דין אזורי אחר. בית הדין הגדול קבע שהדיין יכול ממדת חסידות לפסול את עצמו, אך לא את שאר ההרכבים של אותו בית דין אזורי. לכן ימשיך התיק להיות נידון באותו בית דין אזורי, אך בהרכב אחר.

    קראו עוד...

  194. הסכם שיתוף בדירה שלא נרשם בטאבו / בית הדין הגדול 809633/3

    בית הדין הגדול ביטל פסק של בית הדין האזורי שקבע שבית שהשותפות בו לא נרשמה בטאבו אינו משותף, אע"פ שהאיש חתם על הסכם שבו הוא מתחיב לשתף את האשה בדירה.

    קראו עוד...

  195. ערעור סרק על כשרות גט / בית הדין הגדול 936295/47

    בית הדין דחה על הסף את ערעורו של איש על כשרות גט שנתן, וחייב אותו בהוצאות, ומדין "שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא" קבע שהוא מעוכב חיתון.

    קראו עוד...

  196. חיוב גט / בית הדין הגדול 1353339/1

    בית הדין חייב אדם לתת גט, כיון שמוכח שפני שני הצדדים לגירושין, וזאת על אף כמה טענות שהבעל מבקש שידונו.

    קראו עוד...

  197. הצמדת כתובה הנקובה בלירות / בית הדין הגדול 996470/5

    בית הדין האזורי סבר שאין להצמיד כתובה הנקובה בלירות. בית הדין הגדול סבר שבעקבות הנסיבות יש מקום לפשרה.

    קראו עוד...

  198. חיוב מזונות במשמורת משותפת / בית הדין הגדול 1248920/3

    בית הדין קבע שחיוב המזונות מוטל מעיקר הדין על האב עד גיל שמונה עשרה, גם במשמורת משותפת.

    קראו עוד...

  199. גרוש המוציא לעז על הגט / בית הדין הגדול 1078621/10

    אדם נתן גט לאשתו לאחר לחץ גדול ולאחר שחתם על הסכם המפקיע מהאשה זכויות רבות המגיעות לה. לאחר הגירושין הוציא לעז על הגט והפר את התחייבויותיו בהסכם. לכן פסק בית הדין שהוא מנוע מלהנשא, אבל ההסכם בטל והאשה יכולה לתבוע את כל אשר מגיע לה.

    קראו עוד...

  200. בעל שתבע גירושין וטוען שהגירושין יצאו מהאשה ושהיא מרדה. / בית הדין הגדול 1256297/1

    אדם טען שאשתו מרדה ושבגללה נאלץ לתבוע גט. כיון שהאיש לא הוכיח את טענותיו, קבע בית הדין שעליו הראיה וכל עוד לא יוכיח - הוא חייב בכתובה. כיון שהאיש הסכים להצעת הפשרה של בית הדין - לא חייב אותו בית הדין בהוצאות.

    קראו עוד...

  201. סגירת תיק צוואה שבית הדין לא יכול היה לדון בה כדין תורה / בית הדין הגדול 1335150/3

    אדם כתב צוואה שלא נוסחה נכונה מבחינה הלכתית. היורש ע"פ דין תורה סרב לקבל את סמכותו של בית הדין לדון בצוואה. בית הדין קבע שהוא לא יכול לפעול לפי הצוואה כי אינה מנוסחת נכונה הלכתית. לאחר מכן ביקש היורש ע"פ דין תורה להוציא צו ירושה. הזוכה ע"פ הצוואה לא הסכימה לדבר, אבל היורש ע"פ דין תורה טען שהיא לא צד בדבר כי בית הדין קבע שהצוואה אינה תקפה הלכתית. בית הדין הגדול סגר את התיק.

    קראו עוד...

  202. יחוס הנולד מתרומת ביצית / בית הדין הגדול 1174963/1

    בית הדין הגדול הכריע בדעת הרוב שכיון שהסוגיא טרם הוכרעה יש להצריך גיור לחומרא כין אם הביצית היא של גויה ובין אם ההריון היה ברחם של גויה. אבל אין צורך בקבלת מצוות כיון שממילא הולד מחויב במצוות מספק.

    קראו עוד...

  203. יהדותם של יוצאי הערים אילינקה וויסוקי / בית הדין הגדול 1369760/1

    בית הדין התיר ליהודיה שמוצאה מהעיירה ויסוקי להנשא ללא גיור, אע"פ שקמו עוררין על חזקת יהדותם של יהודי הערים הנ"ל

    קראו עוד...

  204. היתר נישואין לאשה שאביה הוא אחי בעלה המת של אמה / בית הדין הגדול 1316398/2

    אשה נאסרה לקהל לאחר שאמה ואחי בעלה העידו שהאח הנ"ל הוא אבי הבת, ואף התחתנו אזרחית. לאחר שנים רבות התיר בית הדין הגדול את הבת וילדיה, ולא קיבל את עדותם של אמה ואחי בעלה. (וגם הם שינו את גרסתם).

    קראו עוד...

  205. גרושה הרוצה לעבור לארץ אחרת ולקחת עימה את בתה / בית הדין הגדול 1330348/1

    בני זוג התגרשו. האשה רוצה לעבור לארץ אחרת ולקחת עימה את הבת (שעדיין לא נקבעו לגביה סדרי משמורת קבועים). בית הדין קבע שאין מניעה שהאשה תעבור, ולגבי הבת הדבר תלוי בשאלת הסידור הקבוע שיקבע.

    קראו עוד...

  206. איזון נכסים במניות שהבעל התחייב למכור / בית הדין הגדול 1196680/9

    אדם התחייב במסגרת עבודתו למכור מניות שיש לו בחברות שונות, כדי להמנע מניגוד עניינים עם החברה שהוא עובד בה. האשה טוענת שמחצית המניות שייכת לה ולכן אי אפשר למכרן. בית הדין דחה את תביעתה של האשה, וקבע שהיא זכאית למחצית שוי המניות, אך לא בהכרח למניות עצמן.

    קראו עוד...

  207. הסכם גירושין שבו נקבע שהאשה תמחל על כתובתה, שאחריו חזרו הצדדים לחיות יחד עוד כמה שנים / בית הדין הגדול 1265511/2

    בני זוג חתמו על הסכם גירושין, בו נאמר שהאשה תמחל על כתובתה. בני הזוג לא התגרשו וחזרו לחיות יחדו. כמה שנים לאחר מכן התגרשו בני הזוג, והאשה תבעה את כתובתה. בית הדין חייב את הבעל בכתובה, אך התפשר על הסכום.

    קראו עוד...

  208. כספים שהעביר הבעל לאביו לאחר מועד הקרע / בית הדין הגדול 1337059/1

    איש בהליכי גירושין העביר כספים לאביו. בית הדין חייב אותו לתת את מחציתם לאשתו.

    קראו עוד...

  209. זכותה של גרושה להעתיק את מקום מגוריה / בית הדין הגדול 1244979/2

    בית הדין קבע שהאשה יכולה להעתיק את מקום מגוריה, אך מעבר כזה ישנה את הסדרי הראיה, ויאפשר לגרוש לתבוע את המשמורת.

    קראו עוד...

  210. אשה שבעלה מאוס עליה בשל הצטברות של התנהגויות משונות / בית הדין הגדול 1326723/4

    אשה טענה שבעלה מאוס עליה, ובית הדין כפה את הבעל לתת לה גט.

    קראו עוד...

  211. איזון נכסים בחברה בהעברת שוויה או במניות / בית הדין הגדול 1325589/1

    בני זוג התגרשו. לאיש יש חברה מצליחה. בית הדין האזורי קבע כי על האיש לשלם לאשה את מחצית שווי החברה. האיש ערער וטען שאינו חייב לקנות מהאשה את מחצית החברה והוא יעביר לזכותה מחצית ממניות החברה. בית הדין דחה את טענתו ואמר שהעברת מניות תפגע בערך החברה. אמנם, בית הדין קיבל את טענת האיש שיש לנכות מסכום חיובו את המס שהיה משלם אילו מכר את המניות.

    קראו עוד...

  212. חיוב אב במדור ילדיו הגרים בבית שבבעלות האם / בית הדין הגדול 1336937/2

    בית הדין קבע שאב חייב לשלם דמי שכירות עבור ילדיו הגדלים בדירה השייכת לאמם.

    קראו עוד...

  213. קביעת מועד קרע לפני שארע ארוע קרע מובהק / בית הדין הגדול 1363489/1

    בית הדין דחה את ערעורו של אדם שבקש לקבוע את מועד הקרע במועד המוקדם בכמה שנים לתחילת הסכסוך הרשמי, ואף חייב אותו בהוצאות משפט.

    קראו עוד...

  214. קביעת מועד הקרע ליום תביעה רשמי / בית הדין הגדול 1266689/3

    בית הדין האזורי קבע את מועד הקרע בין הצדדים ליום בו התחילו לגור בחדרים נפרדים ולהתנהל בחשבונות בנק נפרדים, אע"פ שהתביעה הרשמית הוגשה שנים מאוחר יותר. על כך הוגש ערעור לבית הדין הגדול, והוא דחה את הערעור.

    קראו עוד...

  215. חלוקה שוויונית למרות שהבעל היה אברך / בית הדין הגדול 1251154/4

    אשה הסכימה שבעלה ילמד תורה ולא ישא בהוצאות הבית. כיון שהדבר היה בהסכמת האשה, פסקו בית הדין איזון שוויוני. כעת טוענת האשה שהיא הסכימה כדי להנות מחלקו של הבעל בעולם הבא, וכעת הבעל הפסיד את העולם הבא שלו בהתנהגותו. בית הדין דחה את טענותיה.

    קראו עוד...

  216. סמכותו של בית דין לדון בתיק שהוחזר אליו מבית הדין הגדול / בית הדין הגדול 1357812/2

    בית הדין דחה את טענת הנתבעת שדרשה שלא להשיב את התיק לאותו הרכב שדן בו בעבר. לטענת האשה בית הדין הנ"ל כבר נעול על פסק הדין שלו. בית הדין הגדול דחה את טענתה. גם מטעמים של סדר הדין וגם מטעמים לגופם של דברים.

    קראו עוד...

  217. דמי שימוש בבית משותף בו גרה האשה עם בנם של הזוג, וכתובה במקרה של מרידה הדדית / בית הדין הגדול 1357812/1

    בית הדין קבע שאשה לא צריכה לשלם דמי שימוש בדירה המשותפת בה גרה לאחר פרידה עם בנם המשותף של הזוג, וכן קבע בית הדין שגם במקרה של מרידה הדדית, אם הדבר היה באשמת הבעל עליו לשלם כתובה.

    קראו עוד...

  218. הפחתת מזונות בשל לימודי הילדים בפנימיה המספקת את צרכיהם / בית הדין הגדול 1365594/1

    אב שכבר שנים אינו בקשר עם ילדיו, תובע להפחית את המזונות שהתחייב בהם, משום שהילדים שוהים בפנימיה המספקת את צרכיהם, והאם משתמשת בכספים כדי לקנות לילדים דברים שהוא לא חייב בהם מן הדין. כמו כן הוא טוען שבית הדין לא היה רשאי לטעון עבור האשה טענות שלא טענה. בית הדין הגדול דחה את שתי טענותיו. הוא קבע שבית הדין רשאי לטעון עבור האשה, ושסכום המזונות אינו מחושב אחת לאחת לצרכי המזונות אלא הוא מעין פשרה, ולכן אינו משתנה.

    קראו עוד...

  219. הפחתת דמי מזונות ממחצית תשלום הפנסיה הניתן לאשה מעת שהוחלט להתגרש ועד הגירושין / בית הדין הגדול 1156328/2

    אשה תבעה שתשולם לה מחצית הפנסיה שמקבל בעלה מעת שהוחלט להתגרש ועד הגירושין. בית הדין קבע שהמזונות ששילם הבעל בתקופה הזאת ינוכו מהמחצית הזאת.

    קראו עוד...

  220. דחיית בקשה לפירוק שותפות בדירה בניגוד לפסק קודם של בית הדין / בית הדין הגדול 1156328/6

    בית הדין דחה את הסכם הגירושין של בני זוג, וקבע שבינתים תגור האשה בדירה ותשכור את חלקו של האיש. כעת תובע האיש לפרק את השותפות. בית הדין דחה את תביעתו.

    קראו עוד...

  221. מעבר אם משמורנית עם ילדיה לגור בעיר שהיתה מרכז חייהם בעבר / בית הדין הגדול 1373002/3

    בית הדין התיר לאם משמורנית לגור עם ילדיה בעיר רחוקה שהיתה מרכז חייהם בעבר.

    קראו עוד...

  222. קביעת מועד הקרע ליום הניאוף של האשה / בית הדין הגדול /1312042/4

    אדם חשד שאשתו נואפת. האשה הכחישה ולכן האיש נשאר עימה. לימים נודע שהיא שיקרה והזוג התגרשו. האיש דורש לקבוע את מועד הקרע ליום הניאוף, כי אילו ידע על כך בזמנו היה מגרש אותה כבר אז.

    קראו עוד...

  223. ערעור על חוות דעת מומחה כאשר האיש קיבל על עצמו את המומחה / בית הדין הגדול 1371174/2

    אדם קיבל על עצמו לחלק את הנכסים עם אשתו לפי חוו"ד של אקטואר. כעת הוא מערער וטוען שהאקטואר טעה. בית הדין דחה את דבריו וקבע שכיון שקיבל על עצמו אינו יכול לטעון כך.

    קראו עוד...

  224. סמכות בית הדין לאכוף פסק דין שלו כאשר שאר הדיון מתנהל בבית המשפט / בית הדין הגדול 1382852/1

    בית הדין קבע כי בית דין שנתן להסכם גירושין תוקף של פסק דין יכול וחייב לאכפו, ואין בכך תביעה חדשה.

    קראו עוד...

  225. בית דין שקבע כי הצדדים ינהלו התמחרות אחרי שכבר נקבע תחילה כי חוות דעתו של האקטואר של בית הדין היא הקובעת / בית הדין הגדול 1390474/2

    בני זוג התגרשו, בבעלותם היתה תחנת מוניות, שנוהלה ע"י האיש. בית הדין קבע שהאיש יקנה את חלקה של האשה ע"פ חוות דעת של אקטואר שימונה ע"י בית הדין. האיש שילם את מחצית השווי שקבע האקטואר. לאחר מכן הביאה האשה חוות דעת של אקטואר משלה שלפיה העסק שוה יותר מפי 20 ממה שקבע המומחה מטעם בית הדין. לכן חזר בו בית הדין וקבע שהצדדים יתמחרו. על כך ערער האיש בטענה שכבר היה פסק דין שבו נקבע שיסמכו על האקטואר של בית הדין. בית הדין הגדול קיבל את הערעור וביטל את ההתמחרות, אך קבע שהאשה זכאית לחקור את האקטואר ולהציג לפניו שאלות.

    קראו עוד...

  226. חיובו של בית הדין האזורי לפסוק לפי הנחיית בית הדין הגדול / בית הדין הגדול 1336937/2

    בית הדין האזורי פטר אב מדמי מדור לבניו. האם ערערה לבית הדין הגדול שקבע שהאב חייב לשלם, והשיב את התיק לבית הדין האזורי שיקבע את גובה החיוב. בית הדין האזורי השיב שכיון שלדעתו אין מקום בנסיבות האלה לחייב דמי מדור, הוא מנוע מלעשות כן. בית הדין דחה את טענת בית הדין האזורי וקבע שבמקרים מעין אלה עליו ללכת לפי הנחיית בית הדין הגדול. אבל בסופו של דבר החזיר את התיק לבית דין אזורי אחר.

    קראו עוד...

  227. חובת הבעל במזונות אשתו שאינה חייבת בגט / בית הדין הגדול 1325589/4

    בית הדין פסק שהאשה אינה חייבת בגט, ולכן פסק שכל עוד לא קיבלה את גיטה חייב הבעל במזונותיה.

    קראו עוד...

  228. חיוב הוצאות שהוטל על צד שלא שיתף פעולה והוקפא כשנודע שגם הצד השני לא השלים את כל אשר היה עליו להשלים / בית הדין הגדול 1194533/3

    אשה סרבה במשך שנים לשתף פעולה עם בית הדין ולא הגישה מסמכים. האיש הגיש. לאחר שנים קנס בית הדין את האשה וגם הורה לה לפצות את הבעל, ולאחר מכן הגישה האשה את כל המסמכים. כעת נודע שגם בין המסמכים שהגיש הבעל היו חסרים כמה מסמכים. בית הדין הקפיא את חיובי האשה. האיש טוען שגם אם החסיר כמה מסמכים, הרי לאורך כל הדרך שיתף פעולה עם בית הדין, בעוד שהאשה לא עשתה כן. לכן התקבל ערעור האיש.

    קראו עוד...

  229. הצורך בבדיקה גנטית כשעולה חשד שהאשה אינה בתה הביולוגית של האשה המוחזקת כאמה / בית הדין הגדול 1177776/3

    אגב תיק גירושין טען אדם שהוא פטור מכתובה כי אשתו היא בת מאומצת וכנראה אינה יהודיה. בית הדין ברר את הדברים והתברר שהבת נולדה לאמה ברוסיה, בעיר מרוחקת ממקום מגוריהם, לאחר שנות עקרות רבות ובגיל 44. לכן הורה בית הדין על בדיקה גנטית. וזו לא התבצעה. בית הדין הגדול אישר את יהדותה של האשה בלי בדיקה.

    קראו עוד...

  230. חובת אדם במדור ילדיו הדרים בדירת האם / בית הדין הגדול 1383279/1

    בית הדין קבע שהאב חייב במדור ילדיו הגרים בדירת האם.

    קראו עוד...

  231. אדם שמעוניין לקנות את חלק אשתו בדירה לאחר שתמה ההתמחרות ולאחר שאדם שלישי זכה בה / בית הדין הגדול 1382426/1

    בית הדין קבע שתתקיים התמחרות על דירה. לאחר שזכה בה אדם שלישי מבקש האיש לשלם את הסכום שהתחייב האדם השלישי ולקנות את חלקה של אשתו. בית הדין דחה את בקשתו.

    קראו עוד...

  232. פטור מכתובה כשמוכח שהאשה חפצה בגירושין ואף ביזתה את הבעל בפומבי / בית הדין הגדול 1201481/4

    בית הדין הגדול פטר אדם מכתובה בשל תביעת אשתו לפירוק שותפות, ובשל העובדה שהכפישה אותו בתקשורת.

    קראו עוד...

  233. דמי מזונות במשמורת משותפת / בית הדין הגדול 1336642/1

    בית הדין הגדול קבע שאב חייב בדמי מזונות ומדור גם כאשר במשך מחצית הזמן הילדים שוהים אצלו.

    קראו עוד...

  234. תשלום מזונות ומדור במשמורת משותפת / בית הדין הגדול 1163727/2

    בית הדין הגדול קבע שגם במשמורת הקרובה להיות משותפת יש מקום לחייב את האב במזונות ומדור.

    קראו עוד...

  235. טענת ברי המחייבת שבועה והסתמכות על פוליסת ביטוח כראיה / בית הדין הגדול 1131740/2

    אדם תבע את אשתו שתשלם לו מחצית משווי המטלטלין שבבית. הוא הביא ראיה על שוי המטלטלין מפוליסת הביטוח שבה היו מבוטחים. הוא טען שכיון שלא הורשה לבקר בדירה אלא בליווי שוטרים, יכול הוא להוכיח שלא לקח דבר מכל התכולה. לכן הוא טוען טענת ברי כנגד גרושתו ותובע את מחצית שוי המטלטלין כפי שהוערכו בפוליסה. בית הדין קבע שיש בכך כדי להשביע את האשה הסת, וכדי לחייב אותה בפשרה על השבועה.

    קראו עוד...

  236. פירוק שותפות בדירה מבלי שניתן גט או חיוב גט / בית הדין הגדול 1342658/1

    אדם זקן שנזקק לדיור מוגן עזב את ביתו, ותבע את פירוק השותפות בדירה. בית הדין האזורי לא חייב את האשה בגט, אך הורה על פירוק השותפות. בית הדין הגדול קבע שכל עוד הצדדים נשואים זכאית האשה לגור בדירת הצדדים, ואין לפרק את השותפות.

    קראו עוד...

  237. כתובה לאשה שהודתה שנאפה והוכח שעשתה מעשי כיעור / בית הדין הגדול 1255571/5

    בית הדין קבע שיש יסוד להשביע את האשה, וכדי שלא להשביעה הוא מקטין את סכום הכתובה.

    קראו עוד...

  238. מכירת דירה משותפת בתנאי הסכם הגירושין למרות שכבר עברו כמה שנים מאז שנכרת / בית הדין הגדול 1407199/1

    בני זוג חתמו על הסכם גירושין. ההסכם הכיל שומה של שכר דירה שישולם עד המכירה, והאיש טוען שכבר אינה עדכנית. הצדדים מערימים קשיים עד קיום ההסכם. לכן קבע בית הדין הגדול שיוקפד על כונס נכסים למרות מחירו, כדי שהתהליך יתקדם.

    קראו עוד...

  239. חיוב רועה זונות בכתובת אשתו גם ללא התראה / בית הדין הגדול 1375421/1

    אשה גילתה שבעלה מבקר קבוע אצל זונות. לכן ביקשה גט וכתובה. ב"כ הבעל טען שאין לחייב את הבעל בכתובה, כיון שלא התרו בו, וכיון שמעשיו נובעים מכפיותיות שהוא לא שולט בה. בית הדין דחה את הטענות האלה. וכלשונו: הערעור נדחה, וחבל שהוגש.

    קראו עוד...

  240. מקום לימודיהם של ילדים שהוריהם גרים במרחק גדול זה מזה / בית הדין הגדול 1424816/1

    אשה גרושה עברה לגור במקום רחוק, ואף הוציאה את הילדים מהארץ לזמן קצר שלא ברשות האב וביה"ד. האב טוען לרצון של האשה להרחיק ממנו את ילדיו, ולכן דרש להשיבם לביה"ס שבו למדו לפני הגירושין, והוא הקרוב למקום מגוריו. ביה"ד הגדול קבע שעד לחות דעת מומחה מעודכנת ע"פ המצב הקיים, לא תתפאשר משמורת משותפת ולא תענה הדרישה שהילדים ילמדו במרחק גדול מביתם ויסעו כל יום זמן ארוך.

    קראו עוד...

  241. חיוב דמי טיפול לאדם שתביעה שהגיש לבית הדין מנעה את הטיפול עליו הורה בית הדין / בית הדין הגדול 1113045/10

    בית הדין חייב את הצדדים בתאום הורי ע"י שירותי הרווחה. האב הגיש תביעה למשמורת לבית הדין, ולכן שרותי הרווחה אינם מוכנים לבצע את התאום ההורי. לכן חייב בית הדין האזורי את האב בדמי טיפול. בית הדין הגדול קיבל את ערעורו של האב, וסבר שאי אפשר למנוע את זכותו של אדם להגיש תביעות לבית הדין, גם אם כתוצאה מכך ימנעו שרותי הרווחה מנתינת תאום הורי

    קראו עוד...

  242. סמכות בית הדין לדון בדין בני זוג שחתמו על הסכם קדם נישואין שאושר בבית המשפט, ואשר מקנה זכות לבית המשפט מלבד גירושין / בית הדין הגדול 1394962/1

    בני זוג חתמו על הסכם קדם נישאואין בבית המשפט, ההסכם נותן סמכות לבית המשפט, אך מותיר בידי בית הדין את הסמכות להורות על גירושין במקרה שהדבר מוצדק. האשה מרדה בבעלה ובית הדין חייב אותה בגט וןפטר את הבעל מחיוביו שע"פ ההסכם.

    קראו עוד...

  243. איזון עסק שמאות שערכו כערך השמאי העובד בו / בית הדין הגדול 1388245/2

    שמאי הקים חברה לשמאות רכב, שהוא השמאי העובד בה. גירושין הביאו לפירוק בית השמאי. ובית הדין מינה שמאי לשום את חברת השמאות. בית הדין האזורי הלל את השמאי, וקבע שמדובר במוניטין אישי בלבד, ושבלא עבודתו אין ערך לחברה. בית הדין הגדול דחה זאת ואמר שיש ערך עצמי לחברת השמאות.

    קראו עוד...

  244. דחיית ערעור שלא הראה טעות בפסק הדין אלא רק הטיח האשמות חסרות בסיס בבית הדין, ולאחר התנהלות בזיונית / בית הדין הגדול 1393082/1

    אדם שהוא ועורך דינו התנהלו תוך בזיון בית הדין הגיש ערעור שלא היתה בו הצבעה על טעות של בית הדין.

    קראו עוד...

  245. אדם שניסה לרמת את בית הדין ולהציג קבלה על ערעור קודם / בית הדין הגדול 936295/46

    אדם חויב להפקיד ערובה על כל ערעור שיגיש. הוא הגיש ערעור והציג קבלה על תשלום קודם.

    קראו עוד...