הרשם לקבלת עדכונים
מאמרים שנכתבו על ידי הרב מיכאל עמוס
חלוקת רכוש בנסיבות של דין מרומה / בית הדין הרבני 765289/2
בית הדין קבע ששתיקת הנתבע בשל חוסר רצונו להשיב לטענות התובע הן בגדר 'דין מרומה'. במקרה כזה, יכול בית הדין כדברי הסמ"ע (חו"מ טו ס"ק יג) בשם הרא"ש לפסוק "כאילו השיב לו ונתברר לו השקר". במקרה זה, הנתבע כלל לא הגיע לדיונים, ולא המציא מסמכים, ועל כן, כל שכן שזהו בגדר 'דין מרומה'. כמו כן, בירר בית הדין שעל פי ההלכה טענות הנתבע שנאמרים על ידי בא-כוחו אינם בגדר טענות אם לא נטענים על ידי הנתבע עצמו. על כן, קיבל בית הדין את טענות התובעת במלואם וחייבו את הנתבע בסך סכום התביעה - 175,000 דולר.
היתר לשאת אשה שניה כאשר האשה הראשונה לוקה בדימנציה / פד"ר 999238/2
בני זוג היו נשואים במשך חמישים שנה, וכעת האשה לוקה בדמנציה. בעלה ביקש מביה"ד היתר לשאת אשה נוספת, תוך הבטחה שלו לדאוג לצרכיה החומריים של אשתו הראשונה ולשעבד לשם כך את הדירה המשותפת. ביה"ד מינה אפוטרופוס לאשה, וזה הסכים לבקשת הבעל, והדבר קיבל מעמד של פסק דין.
דחיית בקשה לשלום בית בגלל טענת מאיס עלי / בית הדין הרבני 977087-2
מקרה דנן כפי שהבאנו לעיל יש בו מאיסות באמתלא מבוררת ברמה מסויימת שדי בה כדי לדחות את תביעת שלום הבית
גבר אלים שביקש להפסיד את כתובת אשתו כיוון שהיא התנשקה עם חברו / פד"ר 922361/3
בני זוג ביקשו להתגרש. הבעל טען שהאשה איבדה את כתובתה כי שהתה בלילה בבית חברו ואף התנשקה איתו. האשה טוענת שהחבר הנ"ל רק ביקש לחזקה ולנחמה על ההתעללות של בעלה, וכי הוא עצמו סיפר לה שהוא התבקש ע"י בעלה להכין לו נבוט להכותה. הדיינים פסקו שהאשה זכאית לכתובה, אך הוסיפו הסתייגות שהמעשה אסור ע"פ ההלכה והיה מביא לאובדן הכתובה במקרה רגיל.
חיוב כתובה בנוסף לחלוקת הנכסים ע"פ חוק איזון נכסים/ פד"ר 938923/2
בית הדין חייב גבר לשלם לאשתו את כתובתה ומלבד זאת לתת לה גם את חצי הנכסים המשותפים. בית הדין הסביר שאמנם בדרך כלל מנכים את סכום הכתובה מחוק איזון נכסים, אבל בנידון דידן כיון שהאשה חפצה בשלום בית והבעל סרב, ישמש סכום הכתובה כפיצוי לאשה על הגירושין
סמכות בית הדין לדון ביהדותן של בנות שאימן אינה יהודיה / פד"ר 1066237/1
בית הדין קבע שאשה אינה יהודיה ובקש להחיל פסק זה על בנותיה. בנותיה סרבו, בית הדין פסק שהן תרשמנה כטעונות בירור, עד שתבקשנה לברר.
**חיוב כתובה במרידה הדדית / פד"ר 1043381/1
בית הדין האזורי פטר בעל מתשלום כתובה, כי הגירושין היו ברצון שני הצדדים. האשה ערערה. הערעור נדחה.
היתר נשיאת אשה שניה למי ששהה עם אשתו 26 שנה ולא ילדה / פד"ר 765725/1
זוג בקשו להתיר לבעל לשאת אשה נוספת כי הם חיים יחד 26 שנה ואין להם ילדים. בית הדין התיר, לאחר שהבעל ידאג לכל צרכי אשתו.
**חיוב פיצויים לאדם שנטען נגדו שהתעלל באשתו ובתו, וחיוב אב במזונות בת שוטה בוגרת / פד"ר 802635/8
בית הדין האזורי חייב אדם בתשלומי פיצויים ומזונות לגרושתו ולבתו השוטה הבוגרת, בעקבות טענת האם שהאב התעלל בה ובבת, וכי חלק ממחלת הנפש של הבת הוא תוצאה של התעללות זו. בית הדין הגדול ביטל את החיוב, משום שטענת ההתעללות לא הוכחה, ומשום שאין חיוב על אב לפרנס את בתו הבוגרת, גם אם היא שוטה.
**בעל שתבע לגרש את אשתו, ותאר את המצב הקשה, אך לא הזכיר בפירוש את המלים "מאיס עלי" ו"מקח טעות" / פד"ר 1103250/1
אדם תבע גט. הוא טען שאשתו איננה מסוגלת לקיום יחסי מין כדרך כל הארץ עקב טראומה שעברה בילדותה, והוא לא ידע עליה כשנשאה. הוא אמר שרצה לחיות עמה כדרך כל הארץ, אך הוא מוצא שזה לא מתאפשר. לכן חייב ביה"ד האזורי בגט. וכן הזכים אחד מדייני בית הדין הגדול. העובדה שלא נאמרו בפירוש המלים "מאיס עלי" ו"מקח טעות" אינה חסרון, הואיל והאיש תאר את המצב. אל שני דיינים מבית הדין הגדול סברו שכיון שהמלים לא נאמרו יש לבטל את חיוב הגט ולהמשיך לדון.
חיוב בהוצאות משפט בגין תביעה שלא בתום לב / פד"ר 215149/6
אשה חזרה בה מסיכומים קודמים, והגישה תביעה שלא בתום לב, לפיכך היא חויבה בהוצאות משפט.
**דרישה להתנות מתן גט בסידורים כספיים / פד"ר 846922/5
בני זוג מסוכסכים ביניהם כבר כעשר שנים. האשה הסכימה לגט בלית ברירה, אך אמרה שלא תקבל את הגט עד להבטחת זכויותיה הכספיות. בית הדין קיבל את בקשתה.
אשה שמחלה על זכות וטענה שעשתה כן משום דוחק ומשום שהיתה מעורערת נפשית, ושלא התכוונה למחול / פד"ר 215149/6
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שלפיו מתחייב הבעל לשלם לאשה את כתובתה ב52 תשלומים, והאשה זכאית למחצית הפנסיה של הבעל. לאחר זמן חתמו הבעל והאשה על הסכם המתקן את ההסכם הראשון, ולפיו ישלם הבעל לאשה את כל הכתובה מיד, בתשלום אחד, ובתמורה תמחל האשה על חלקה בפנסיה של הבעל. הבעל עשה כן, ושילם לאשה את כל הכתובה מיידית. כעת מסרבת האשה למחול על חלקה בפנסיה של הבעל, ואומרת שהסכימה לשינוי משום שהיתה דחוקה כלכלית ומעורערת נפשית, ושלא באמת התכוונה למחול. בית הדין דחה את טענתה.
אדם שדר בדירה שע"פ ההסכם היא בחזקת גרושתו, עקב יציאתה לחו"ל, ואי תשלום מזונות / פד"ר 1071289/1
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שקבע שהדירה תשאר בחזקת האשה, והאיש ישלם מזונות בסכום שנקבע, צמוד למדד. לאחר זמן האשה נסעה עם הילד לחו"ל, והאיש נכנס לגור בדירה, וחדל לשלם מזונות. לטענתו, היתה בינו ובין האשה הבנה בע"פ, שהאיש יכנס לדירה ולא ישלם לאשה דמי שכירות, וכן שפשוט שלא ישלם מזונות אם הוא אינו רואה את בנו. בית הדין קבע ברוב דעות שהבעל פטור מדמי שכירות, אבך חייב לשלם דמי מזונות צמודים למדד בהתאם לערך שהיה ביום החתימה עם הסכם הגירושין.
אשה שהסכימה למכור לבעלה את חלקה בדירה המשותפת ואין לה כסף למדור הילדים /פד"ר 1089350/1
בני זוג חתמו על הסכם גירושין שלפיו האשה תפנה את הדירה תוך חודש ממתן הגט, והבעל ישלם לה סכום שהוסכם ביניהם. האשה מבקשת לאפשר לה להשאר בדירה, לדבריה לא ידעה את כל הנתונים כשחתמה. בית הדין דחה את טענות האשה וקבע שהיתה מודעת למה שהיא חותמת. עם זאת, קיבל בית הדין את תביעת האשה, משום שהוא חישב ומצא שאם יממוש ההסכם - תוך שנים ספורות תמצא את עצמה האשה ללא תנאי דיור נאותים לה ולילדים. וכיון שהאב חייב במדור הילדים - אין לאשה סמכות לוותר על כך בשמם.
סמכות בית הדין לפקח על הקדש / פד"ר 810397/1
נתגלעו חילוקי דעות בניהול בית כנסת. אחד הצדדים טען שההקדש אינו הקדש דתי ואין לביה"ד סמכות בעניינו. ביה"ד דחה את דבריו.
אדם שאינו מוסמך לסדר קידושין, שסידר קידושין שלא ע"פ ההלכה עם הסכם קדם-נשואין שסותר את ההלכה / פד"ר 1121062/1
אדם שאינו מוסמך לסדר חופה וקדושין סידר חו"ק לזוג, מתוך רצון לקדם אג'נדה לא הלכתית. בית הדין האזורי קבע שהאשה ספק-מקודשת, ושאי אפשר לרשום את בני הזוג כנשואים. בני הזוג ערערו על פסק הדין. בית הדין הגדול דחה את הערעור וחייב את המערערים בהוצאות משפט בסך 25000 ש"ח.
**ערעור על צוואה
אדם כתב צוואה, ואחד היורשים ערער עליה. בית הדין דחה את ערעורו. המערער טען בין השאר שאי אפשר להעלות בשלב הסכומים טענה שלא הועלתה בדיון עצמו. בית הדין דחה את דבריו וכתב שכל מה שמביא לבירור האמת יש להביא. ובלבד שלשני הצדדים תהיה אפשרות לטעון.
התמודדות עם סרבן גט אשר בית הדין האזורי נמנע מלבצע את החלטת הערעור הקודמת של בית הדין הגדול / פד"ר 910008/9
פסק דין של בית הדין הגדול מתמודד עם סחבת קשה מצד בעל אלים אשר עיגן את אישתו, וכן עם המנעות בית הדין האזורי לבצע בפועל את החלטת הערעור הקודמת של בית הדין הגדול. תקציר המקרה: ביום י' באדר ב' תשע"ד (12.3.14) בית הדין האזורי סירב לקבל את בקשת האישה לחייב את הבעל בגט. ובח' בטבת תשע"ה (30.12.14) הפך בית הדין הגדול לערעורים את פסק הדין וקיבל את טענת האישה לחייב את הבעל בגט. אולם למעשה בז' באייר תשע"ו (15.5.16) בית הדין האזורי לא הסכים לבצע את הדרישה של ב"כ האישה לביצוע פסק דינו של בית הדין הגדול והוסיף תנאים חדשים לחיוב הבעל בגט. בפסק דין זה בית דין הגדול למעשה הטיל בעצמו את כל צווי ההגבלה הניתנים על פי חוק על הבעל סרבן הגט ולא החזיר את התיק חזרה לבית הדין האזורי אשר כאמור נמנע מביצוע פסק הדין הקודם של בית דין הגדול משנת תשע"ה.
בית דין שחייב כתובה מבלי שהתבקש / פד"ר 1027705/3
בית הדין חייב אשה לקבל גט, וכתוצאה מכך פטר את הבעת מתשלום תוספת כתובה וחייב אותו בעקר כתובה בלבד. האשה ערערה על חיובה בגט. בית הדין קבל את הערעור וקבע שאין עליה חיוב כזה. מתוך כך הוא גם שנה את פסק הדין ע"פ המתחייב מהפסק הנ"ל, וקבע שהיא זכאית למלוא סכום כתובתה. על כך ערער הבעל, וטען שהאשה לא תבעה את מלוא כתובתה, ואי אפשר לחייב אותו במה שאשתו לא תבעה. בית הדין קבע שאפשר לחייב אדם גם מעבר לתביעה. מתוך כך דן בית הדין בהרחבה בשאלה מתי אפשר לחייב מעבר למה שתבע התובע.
ספירת ימי הפגרה במספר הימים שנתן בית הדין, וסמכות בית הדין לאחר שבית המשפט כבר נתן את הסמכות לבית הדין / פד"ר 1116230/2
אשה תבעה בבית המשפט, לאחר שבעלה כבר תבע בבית הדין. ולאחר שעבר הזמן. אלא שהזמן שנתן לה לא לקח בחשבון את ימי הפסח. האשה הגישה תביעה בבית המשפט, שדחה את תביעתה וקבע שהסמכות נתונה לבית הדין. האשה ערערה לבית הדין הגדול. שעסק תחילה בשאלה האם יש מקום לדון בתביעה הזאת. שכן בית המשפט כבר קבע שלא ידון בה. בית הדין קבע שידון בה, ולאחר שדן אף קיבל את הערעור.
סמכות בית הדין לפסוק במזונות ילדים / פד"ר 1133160/4
אשה טענה שבית הדין אינו מוסמך לפסוק במזונות ילדים. בית הדין קבע שהוא מוסמך.
**אדם שחתם על הסכם גירושין שמחייב אותו בסכום גבוה, ומבקש להפטר ממנו, וכן הוא טוען שגרושתו הפרה את ההסכם / פד"ר 271047/4
בני זוג התגרשו וחתמו על הסכם גירושין. הבעל התחייב לשלם לאשתו סכום גבוה מדי חודש. כעת הוא טוען שהסכום גבוה והיא אינה זקוקה לו. בית הדין דחה את טענתו. כמו כן, הגרוש טוען שהגרושה הפרה את ההסכם. במקביל הוא תבע גם בבית המשפט, שדחה את טענתו. בית הדין עסק בשאלה האם עליו להזקק לתביעה כאשר הבעל כבר תבע במקום אחר ונדחה. ובסופו של דבר נזקק לתביעה ודחה אותה.
ערעור על פסק דין שהושג בהסכמה. הערעור הוגש 80 יום לאחר המועד / פד"ר 1157772/2
בני זוג התגרשו בהסכמה, שכללה את תנאי הגירושין. 80 יום לאחר מכן בקשה האשה רשות ערעור. היא טענה שלחצו עליה לחתום. בית הדין דחה את בקשתה. כמו כן טענה האשה שהחוזה מחייב אותה לגור בירושלים, וזה מגביל אותה. בית הדין דחה את טענתה ואמר לה שהיא רשאית לעזוב, אלא שאז הדירה תמכר.
בני זוג שהתחתנו בחו"ל וקבעו שענייני הממון שביניהם ינהגו ע"פ החוק במקום נישואיהם / פד"ר 1132751/1
בני זוג נישאו בטקסס. כעת הם מתגרשים ודנים בנושא הרכוש המשותף. עיקר הדיון נסוב על בית בארץ, שבו גרו הצדדים לאחר עלייתם לארץ, והוא נרכש מכספי הבעל ונרשם בחלק מהמסמכים על שם הבעל ובמסמך אחר על שם שני הצדדים. בין הדין האזורי דן בנושא כפי שהוא דן בכל תיק, בשאלה האם היתה כונה מצד הבעל לשתף את אשתו בנכס. בית הדין הגדול קבע שכיון שבני הזוג התחתנו בטקסס, מה שקובע הוא החוק הטקסני והפרשנות הניתנת לו בבתי המשפט בטקסס, וכיון שבית הדין האזורי לא התייעץ עם מומחה למשפט הטקסני - הפסק בטל. לכן החזיר בית הדין הגדול את התיק לבית הדין האזורי, שידון בו שנית לאחר שיתייעץ עם מומחה למשפט הטקסני. אנו מוצאים לנכון להעיר שהתבוננות במחלוקת בין בית הדין הגדול לבין בית הדין האזורי פותחת פתח לסוגיא חשובה העולה מכלל הדברים: בית הדין האזורי לא מצא לנכון לפנות לדין הטקסני, ככל הנראה משום שהוא לא תפש את השאלה כחלק מדיני המשפחה שבין בני הזוג. אמנם נכון שדיני המשפחה שבין בני הזוג צריכים להתנהל לפי הדין הטקסני, אבל השאלה הנידונה כאן היא לא דיני המשפחה אלא דיני הקניין החלים על הבית. כיון שבדרך כלל דנים בתי הדין בקניינים שנעשו בין בני זוג כמו שדנים בכל קניין שנעשה בין איש לרעהו, סבר ככל הנראה גם בית הדין דידן שהשאלה כולה היא חלק מדיני הקניינים. בית הדין האזורי סבר ככל הנראה שכאשר דנים בשאלה האם הבעל הקנה את הבית לאשתו, אפשר לדון בדין זה ככל קניין בין איש לרעהו, וממילא הדין הטקסני אינו רלוונטי. אבל בית הדין הגדול סבר שאי אפשר לדון בבני זוג הקונים בית בנפרד מדיני המשפחה, ואי אפשר לראות בקניין כזה קניין רגיל העומד בפני עצמו כמו כל שותפים שקנו קניין, שהרי ברור שקניין זה הוא חלק אינטגרלי מיחסי המשפחה שביניהם.
***מתן סעד למפר הסכמים
בני זוג נישאו. בהסכם הגירושין התחייבה האישה כמה פעמים לשלם לבעל בזמן מתן הגט סכום כסף שקיבלה בגין מכירת הדירה המשותפת. האישה לא עמדה בהסכמים, ודרושת גט כיוון שעברו 30 שנה וכיוון שהיא חיה עם גבר זר, וכעת אין ביכולתה לשלם כיוון שפשטה רגל. בית הדין דחה את בקשתה כיוון שאין לתת סעד לאדם שמפר הסכמים במזיד.
סמכות בית הדין לקיים צוואה ללא הסכמת זוכי צוואה קודמת שהודרו מצוואה זו / פד"ר 1216640/2
שינוי משמורת הילדים / פד"ר תיק 1149751/1
בית הדין האזורי הכריע על שינוי המשמורת מהאם אל האב. ערכת הערעור קבעה כי החלטה זו לא התקבלה בדרך הראויה ונפלו בה פגמים מהותיים. אולם היה מקום לקבל החלטה זו כשיוני זמני במשמורת, אך לא כשינוי קבוע.
קביעת דמי מזונות במשמורת משותפת / ארץ חמדה גזית 1157486/2
בית דין קמא קבע לאב דמי מזונות מופחתים בגלל המשמורת המשותפת. ערכת הערעור קבעה שיש להגדיל את המזונות בגלל החובה של האב לשלם מדור, וכיוון שהאב יכול וצריך לדאוג לרמת חיים גבוהה יותר עבור ילדיו גם בזמן שהם לא איתו, דבר שלא קשור כלל לזמני השהות השווים.
תפקידם של נאמני הקדש / פד"ר 1182711/1
דין ודברים ביחס למינוי נאמנים להקדש. בית הדין הגדול קבע שהאחריות לפעולתו של ההקדש מוטלת על בית הדין שיצר אותו, במקרה דנן בית הדין האיזורי בתל אביב. הנאמנים הם שליחי בית הדין לתפעול ההקדש, הם כפופים לבית הדין וחלה עליהם חובת דיווח לבית הדין על פעולותיהם. לנאמני ההקדש אין רשות להשתמש בנכסי ההקדש, כיון שההקדש הוא כעין אישיות משפטית ונכסיו אינם שייכים לנאמנים, וסמכותם היא לעשות בנכסי ההקדש למען הגשמת מטרותיו.
סמכות בית הדין לדון ב'זכות נחזית לכאורה' של מתנגדת לצו ירושה / פד"ר 1149619/2
בתו היחידה של אדם שנהרג בתאונת דרכים הגישה בקשה לצו ירושה בבית הדין האיזורי. המערערת התנגדה בטענה כי היא "ידועה בציבור" של המנוח, ורצונה לדון בבית המשפט לעניני משפחה. לפי פסיקת בג"ץ אין לבית הדין סמכות לדון בצו ירושה אם יש מתנגד שיש לו "זכות נחזית לכאורה" בירושה. בית הדין האיזורי פסק שאין למתנגדת כל ראיה שיש לה זכות כזו, ובית הדין הגדול אישר את פסק הדין ודחה את הערעור.
העדר סמכות לביטול מכירה לצד ג' שנעשתה במהלך כינוס נכסים והושלמה / פד"ר 1207845/1
חלוקת רכוש בנסיבות של 'שיתופיות מוחלשת' בשל בגידת סתר מתמשכת / פד"ר 992261/3
קודם לסידור הגט הוסכם בין הצדדים, ונעשה על כך קנין הלכתי, כי בית הדין הרבני יכריע במחלוקת הרכושית בהתאם להוראות החוק האזרחי. הוברר כי לאחר שנות נישואין רבות האישה ניהלה מערכת יחסים מחוץ לנישואין במשך כעשר שנים. האשה טענה שלמרות בגידתה היא זכאית על פי חוק יחסי ממון למחצית מהרכוש המשותף, וטענת האיש היתה שאילו ידע על בגידתה לא היה ממשיך בחיי הנישואין, ולכן הרכוש שהצטבר מאז החלה הבגידה אינו אמור להתחלק באופן שוה. בית הדין הגדול הדגיש שהוא מחוייב לפסוק לפי הוראת חוק יחסי ממון, במיוחד במקרה דנן שנעשה על כך קנין הלכתי, והביא אסמכתאות רבות מן הפסיקה בבתי המשפט לפיה בגידת סתר מתמשכת מביאה לידי "שיתופיות מוחלשת". חוק יחסי ממון בנוי על ההנחה שדעת בני הזוג היא להיות שותפים שווים בממון הנרכש תוך כדי חיי הנישואין, והנחה זו נסתרת כאשר בן זוג בוגד ברעהו בסתר במשך זמן רב. לא מדובר בעונש על הבגידה, אלא בהערכת דעתם של בני הזוג.
דחיית טענה שהזדקקות לתרופות פסיכיאטריות קודם לחתונה מהווה עילה לביטול מתנות שניתנו בטענת מקח טעות / פד"ר 1168319/2
הצדדים היו נשואים למעלה מ-11 שנה עד תביעת הגירושין, ולהם שלושה ילדים. בני משפחותיהם קנו להם דירה שנרשמה על שם שניהם, כאשר צד האיש השקיע 60% מערכה וצד האשה 40%. בית דין קמא פסק שחלוקת הדירה תהיה בשווה, כפי שהרישום בטאבו מורה, ועל כך האיש מערער, בין השאר בנימוק שהאשה הסתירה ממנו שהשתמשה עוד לפני הנישואין בתרופות פסיכיאטריות ועל כן מתנה ממונית היא בגדר מקח טעות. כמו כן טען שהמנהג להתייחס לרישום בטאבו כקובע את חלקו של כל אחד בנכס השתנה במספר בתי דין חרדיים. בית הדין הגדול דחה את הערעור, וקבע שלא כל הפרעה נפשית היא "מום גדול" שמהווה מקח טעות, במיוחד אם על ידי שימוש בתרופות האשה תפקדה באופן נורמלי. כמו כן חזר וביסס את הגישה שהרישום בטאבו קובע את שיעור חלקו של כל צד בנכס.
מזונות אישה בעת שיש 'עננה' על זכאותה להם אך טרם נפסק כי הפסידתם / פד"ר 1099523/4
טענת המערער כי אינו נושא עוד באחריות לעיגון כלתו בידי בנו- דרכי בחינתה והמסקנות / פד"ר 1063350/2
'קניין דברים' בהסכם שאושר, שתיקה על הפרתו כמחילה וחיוב המפר מדין 'נהנה' / פד"ר 1133499/1
א. דעת המיעוט בבית הדין קמא היתה שהסכם ממון שבו הצדדים התחייבו קודם נישואיהם להפקיד סכומים מסוימים לחשבון משותף אינו תקף משום שלשון זו היא בגדר "קנין דברים" שאינו חל. לדעת הרוב ההסכם תקף משתי סיבות: 1. הצדדים נעשו שותפים, והשותפות חלה כל זמן שלא חזרו בהם. 2. מנהג המדינה שמאשרים הסכמים בבית המשפט, והסכם שאושר תקף. בית הדין הגדול קיבל את דעת הרוב, והוסיף שחתימת בני הזוג על ההסכם אינה גרועה מקניין סיטומתא. ב. לדעת הרוב בבית דין קמא שתיקת הבעל על כך שהאשה לא הפקידה את הסכומים שהיתה אמורה להפקיד על פי ההסכם מהווה מחילה על אותם סכומים. בית הדין הגדול הביא דעות לכאן ולכאן, וקבע שהואיל והאשה מוחזקת בסכומים אלו אין להוציא מידה. מצד שני האשה נהנתה מהסכומים שהבעל הפקיד, והרשה לה ליהנות משום שסבר שגם היא משלמת, ולכן קבע בית הדין שהאשה חייבת לשלם מחצית הסכומים שהבעל הפקיד לבדו.
הסתרה של איזה מום מאפשרת מבטלת את התחייבות הכתובה בגלל מקח טעות? / פד"ר 1127602/5
האשה סבלה כשנתיים לפני הנישואין מחרדת מגע, וטופלה רגשית ופסיכיאטרית. האיש לא ידע על כך עד לאחר הנישואין, תוך כדי "שבע הברכות", ובעקבות כך התנתק מהאשה ולאחר מספר חודשים התגרשו. בית הדין האיזורי חייב את האיש לשלם כתובה, כיון שעל פי חוות דעת פסיכיאטרית היא אינה מוגדרת כחולת נפש אלא כאשה שהיתה צריכה תמיכה וסיוע מקצועי ולאחר הטיפול היא כשירה לשמש כאשת איש וכאם. בית הדין הגדול קבע שאכן האשה אינה "חולת נפש", אולם הגדרת "מום" המאפשר טענת מקח טעות תלויה בדעת בני אדם, ובחברה ממנה באו האיש והאשה. להערכת בית הדין האיש לא היה מסכים להינשא אילו היה יודע מראש את העובדות, ולכן אין לחייבו בתשלום הכתובה.
מהות תשלומי אם ל'מזונות' בן בנה, והאם זכאית אשת הבן ליהנות מפירות המתנה? / פד"ר 1153437/8
כתובה וגירושין באישה ששורשי הסכסוך הם מגורים סמוך לחמותה / פד"ר 1212960-1
גדרי חיוב האב במזונות ילדיו / פד"ר 1264600/1
התקבל ערעור ונקבע כי יש לחייב את האב בשיעור מזונות גבוה יותר כיוון שיש לו רכוש וכיוון שגם האם תורמת את חלקה לפרנסת הילדים.
סמכות בית הדין לאשר הסכם בין צדדים שאינם נשואים בענייני ילדיהם העתידיים 1263681/1
בית הדין נדרש לערעור על החלטת ביה''ד האזורי שלא לאשר הסכם בין בני זוג לשעבר, בנוגע להבאת ילד משותף עתידית. ביה''ד קבע שאין לו סמכות לדון בנושא, היות שאין לראותו כהמשך של הסכם הגירושין. היות שהשאלה חדשנית נתן ביה''ד אפשרות לאסמכתאות נוספות בנוגע לסמכות בית הדין בענין.
חיוב כתובה למרות רצון האישה בגט שעה שמעשי הבעל הם שהביאוה לכך / פד"ר 1153437/10
סדרי הדין וחובת הנמקת ההחלטה בבקשה לדיון נוסף לאחר פסיקה במעמד צד אחד 1262802/1
ערעור על פסק דין שניתן בלי נימוקים. בית הדין הורה לביה''ד האיזורי להשלים את נימוקי פסק הדין ועיכב את ביצוע פסק הדין עד למתן נימוקים.
נכס שנרכש בכספים שאינם בני איזון ע''פ הסכם ממון אך נרשם ע''ש שני הצדדים / פד"ר 1167733-3
תוקף קידושין למרות פסיקת בית דין פרטי כי אחד מהעדים היה פסול / פד"ר 835157-20
המערערת פנתה לבית הדין קמא בתביעה לבטל את קידושיה למשיב, בטענה שאחד מהעדים היה פסול לעדות, הואיל והורשע בבית המשפט במעשים מגונים בקטין. בית הדין קמא דחה את תביעתה. היא פנתה לבית דין של הרבנים שפרבר אברהם ואמסלם, וזה ביטל את הקידושין, ועתה היא פונה לבית הדין הגדול בבקשה שיתיר לה להינשא. בית הדין הגדול דחה את ערעורה. לאחר חקירת עד הקידושין האמור הוברר שהוא הורשע על פי הודאתו במסגרת עסקת טיעון, ואין אדם משים עצמו רשע. כמו כן הוא לא הודה אלא במעשה מגונה שאין בו כדי לפסול אותו לעדות. כמו כן העד טען שהוא חזר בתשובה על מעשהו. בית הדין מתח ביקורת חמורה על התנהלותו של בית הדין הפרטי שנטל אחריות כבדה מנשוא והטעה את הבאים לפתחו בנושאים כה חמורים.
בקשה לבירור יהדות שלא אגב ענייני נישואין וגירושין שהוגשה תוך ניסיון להטעות את בית הדין ולעקוף רשויות אחרות 1273538/2
בית הדין קמא דחה בקשה לבירור יהדות שהוגשה כדי לקבל אישור עלייה, בנימוק שסמכות בית הדין לברר יהדות רק אגב נישואין וגירושין. בית הדין הגדול דחה את הערעור בנימוקים: 1. הערעור הוגש לאחר התקופה שבחוק. 2. צדק בית דין קמא שסמכות בית הדין לבירור יהדות היא רק אגב נישואין וגירושין. 3. לגוף הערעור, נתברר שהמבקשת הטעתה את בית הדין בנוגע להחלטות של הרשויות השונות. בית הדין חייב בהוצאות, והודיע שאם יישנו התביעות יחייב הוצאות בסכום גבוה יותר.
הסמכות בכריכה לתביעת 'שלום בית ולחילופין גירושין' ואובדנה משנפסק שלום בית / פד"ר 1205636-1
איסור לבעל ולבועל ואיסור לכהונה למרות גירושין ב'גט מהרש"ם' שנעשו להצלת הילדים מממזרות / פד"ר 1259117-1
חיוב גירושין בשל סבל האישה שבגין מעשי ומחדלי הבעל / פד"ר 1229944/1
סמכויות דיין עמית; פרשנות תקנות הדיון תכליתית ולא לשונית דווקנית / פד"ר 1168511-4
חיוב בן זוג המתגורר לבדו בנכס המשותף לאחר הגירושין בדמי שימוש / פד"ר 1205104-6
מוחזק בכהונה המבקש לישא גיורת על יסוד דברי אימו כי נבעלה לגוי ונתחללה מן הכהונה / פד"ר 1219529-1
חיוב כתובה למרות הודאה במעשי כיעור וראיות נסיבתיות להם 1129398/1
כריכת תביעה רכושית ודרישה לפסוק כעיקר דין תורה ובניגוד לחוק יחסי ממון / פד"ר 263901-2
חיוב מזונות וגדריהם ומעמדן של התחייבויות למזונות / פד"ר 1241751-2
הסדרי שהות של בת עם אביה שבעברו פגיעות בבנות משפחה / פד"ר 1247338-1
בית הדין קיבל את הערעור של האם וקבע כי המפגשים של האב עם הבת יתקיימו במרכז קשר בלבד. בית הדין חייב את האב לאפשר מפגשים עם הסבא והסבתא, הורי האב.
היתר לקהל למרות דברי האם בעלה והנטען / פד"ר 1226866-1
חיוב האיש בכתובת אשתו למרות טענותיו כי ייתכן שזינתה תחתיו בשנות הפירוד / פד"ר 810278-2
מקום הדיון בענייני הקדשות ודרך קביעתו; תפקידיהם של נאמני ההקדשות אל מול מעמדם ותפקידם של בית הדין ושל הממונה והמפקח על ההקדשות 1271643/1
סמכויות בית הדין לבחון מחדש את אישורו לעסקאות בנכסי הקדש ולצוות לשם כך על איסור דיספוזיציה בהם ועל המצאת מסמכים מצדדי ג' 1273461/2 1273461/3 1273461/4
דחיית ערעור על החלטה לאסור דיספוזיציה בנכסי הקדש שנמכר והתמורה נעלמה 1261659/1
פטור אישה ממימון הגנת הבעל המואשם בפלילים - חובת הבעל ברפואת אשתו ופדיונה; אחריות שותף לעבירות שותפו / פד"ר 1074168-4
דחיית בקשה לעיכוב ביצוע פסק דין / פד"ר 1271643-2
שכרו של כונס נכסים / בית הדין הגדול 844428/9
בית הדין מינה כונס נכסים לדירה של בני זוג, כונס הנכסיםתבע את שכרו. בית הדין קבע שהנתבע צריך לשאת בשכר כונס הנכסים כפי שיעור זכותו בדירה לפי הפסק הדין, ולא לפי שיעור זכותו הרשומה בדירה
פסיקת גירושין בלי מיצוי האפשרות לשלום בית ולפני הדיון בשאר הנושאים הכרוכים בכך / בית הדין הגדול 1226302/1
בית הדין האסורי פסק שהצדדים יתגרשו. האשה טוענת כי לא מוצתה האפשרות להשכין שלום בית, וכי אינה רוצה להתגרש בטרם יוסדרו שאר העניינים הכרוכים בכך. בית הדין הגדול אישר את פסק בית הדין האזורי, משום שגם הוא התרשם שאין סיכוי לשלום בית, ואין טעם לעכב את הגט.
חיוב בעל שעבר ארוע מוחי ויש לו אפוטרופוס במזונות אשתו / בית הדין הגדול 1277835/1
בני זוג חיו במשך שנים כך שיש ביניהם תקופות פירוד ממושכות, וגם האופציה של גירושין היתה על השלחן פעמים רבות. אבל הזוג לא התגרשו בסופו של דבר. היום הבעל בבית אבות לאחר שעבר ארוע מוחי, ואחיו התמנה כאפוטרופסו. משפחת הבעל לוחצת עליו כבר שנים רבות לגרש את אשתו כדי להוציא אותה מביתם המשותף, וכדי שלא יצטרך לשלם לה מזונות. הבעל מתנגד. הוא משלם לאשתו סכום מסוים כל חדש והיא גרה בביתו, והוא מעוניין להמשיך בכך. משנתמנה אחיו לאפוטרופסו, ביקש להפסיק לשלםן ולהוציא את האשה מהבית. הבעל מתנגד, ובית הדין התרשם שהבעל מספיק צלול כדי להבין את מעשיו. בית הדין קבע שהבעל ימשיך לשלם כמו ששילם עד היום, והאשה תשאר בבית.
תביעת כתובה, פיצויי גירושין ומזונות ילדים / בית הדין הגדול 1288408/1
קביעת נאמני הקדש / בית הדין הגדול 1256082/1
בית כנסת לא נוהל כראוי, הנאמנים השכירו את האולם של בית הכנסת לארועים לא צנועים ושאינם על פי ההלכה, ואולם, משבקשו הגבאים והנאמנים לפעול בעניין, התעוררו סכסוכים רבים ביניהם, והתקימו דיונים רבים. בית הדין עסק בשאלה וקבע כי לפי שטר הנאמנות אינו רשאי למנות נאמנים, אך הוא רשאי לפקח על פעילותם.
טענת פסילת דיין שהוגשה ללא טעם ואחרי שנתיים של הסכמה לדון בפניו / בית הדין הגדול 1289570/2
בני זוג ניהלו דיונים רבים בפני דיין שמכיר את אבי הבעל (ללא קשר קרבה הפוסל אותו מלדון). הצדדים הסכימו לדון בפניו, ואף ניהלו בפניו דיונים רבים במשך שנתיים. כעבור שנתייים החליפה האשה את עורכת דינה, ועורכת הדין החדשה הגישה בקשת פסילה נגד אב בית הדין. בית הדין הגדול דחה את טענתה וחייב אותה בהוצאות.
פיצויים לאשה שבעלה הסתיר ממנה את נטיותיו המיניות ואת מעשיו, אך בהסכם הגירושין היא מחלה על כתובתה / בית הדין הגדול 1267213/4
אשה גילתה שבעלה מתהולל עם גברים. משכך - התגרשו הצדדים וחתמו על הסכם שבו האשה מוחלת על כתובתה. לאחר הגירושין תבעה האשה פיצויים. בית הדין האזורי דחה את בקשתה בטענה שפיצויים הם תוספת לכתובה, ומשמחלה על הכתובה - מחלה גם על הפיצויים. בית הדין הגדול קבע שמבחינה משפטית צודק בית הדין האזורי. אך לאור נסיבות המקרה מומלץ שבית הדין האזורי יקח בחשבון את אשמתו של הבעל ואת המצב הקשה שאליו הכניס את האשה בקבעו את דמי המזונות.
מחלוקת בין בני זוג גרושים בקשר למקום חינוכה של הבת / בית הדין הגדול 1318344/1
בני זוג התגרשו, שניהם חוזרים בתשובה. האיש שייך לזרם מסויים, שהאשה השתייכה אליו כל עוד היתה נשואה לו, ועזבה כשהתגרשו. האיש מבקש לשלוח את הבת לגן של זרם זה. האשה מתנגדת. ובשל ההסכם ביניהם קיבל בית הדין את טענת האשה.
הערכת אופציה שערכה עלה במסגרת איזון משאבים / בית הדין הגדול 1145278/5
אשה טוענת שאופציה ששייכת לבעל נישומה במחיר קנייתה למרות שערכה עלה. בית הדין מינה שמאי על חשבון האשה כדי לבדוק את נכונות הטענה.
הסכם שלא מומש במשך 26 שנה / בית הדין הגדול 792000/5
בני זוג חתמו על הסכם שלפיו תמכר דירתם והם יתחלקו בדמיה. בפעל הדירה לא נמכרה והאשה הוסיפה לגור בה. כעת מבקש הבעל את מימוש ההסכם. בית הדין קבע שההסכם בתוקף והדירה תמכר, ואף קבע את שיעור החלוקה ודמי השימוש.
חוזה שנטען שנחתם מתוך לחץ והטעיה / בית הדין הגדול 1221150/1
אשה טענה שחתמה עם הסכם מתוך לחץ והטעיה. בית הדין דחה את טענתה. היא ערערה לבית הדין הגדול שגם הוא דחה את טענתה.
קיזוז כספי שכר האשה וזכויות הפנסיה, וכן מתנה שקיבל הבעל, מכספי הכתובה / בית הדין הגדול 1303564/1
אדם תבע לקזז מכספי הכתובה שהוא חייב לאשתו את זכויות הפנסיה שלה, ואת כספי המתנה שקיבל מדודתו והופקדה בחשבון המשותף כמה שנים לפני הגירושין. בית הדין האזורי קיזז את הסכומים האלה, אבל בית הדין הגדול ביטל זאת וקבע שאין נכסים אלה בכלל קיזוז, והפקדה לחשבון המשותף כמוה ככוונת שיתוף. אמנם, שני בתי הדין מסכימים שדירת הורי הבעל שגרו בה הצדדים שנים רבות אינה שייכת לאשה.
חיוב מזונות כאשר ההסכם בין הורים קבע בפירוש שהוא זמני / בית הדין הגדול 1302426/2
בני זוג התגרשו, חתמו על הסכם שבו נכתב הסכום שישלם האב, ונכתב שהוא זמני, וכן נכתב שכל צד יוכל לתבוע לשנות את הסכום בהגיע הבן לגיל שנתיים וחצים. לכן קיבל בית הדין את תביעת האם להגדלת המזונות.
צו בינים, בית הדין אוסר על נאמני הקדשות לשתף פעולה עם רשם ההקדשות / בית הדין הגדול 1310115/2
בפני בית הדין נידון ערעורו של רשם ההקדשות, והדיונים בעניינו נדחים פעם אחר פעם בשל בקשתו של רשם ההקדשות. אולם רשם ההקדשות אינו ממתין לפסק הדין בעניינו (שנדחה פעם אחר פעם בגללו) והוא מהלך אימים על נאמני הקדשות (בעיקר יהודיים). לכן אסר בית הדין על כל נאמני כל ההקדשות לשתף פעולה עם רשם ההקדשות.
הסכם קדם נישואין במקרה שבו האיש התנהג בצורה שאינה מאפשרת את המשך הנישואין / בית הדין הגדול 1227300/2
בני זוג חתמו על הסכם המטיל את החיובים הממוניים הכרוכים מהגירושין על מי שיזם אותם. האשה הגישה בקשה לגירושין לאחר שהבעל התנהג בצורה מחפירה מאד. בית הדין הגדול קיבל את ערעורה ופסק שהדבר נחשב כאילו האיש הוא זה שיזם את הגירושין
חיוב כתובה במורדת שבטלה כתובתה הראשונה ושבו לשלום בית ולא כתבו חדשה ושוב מרדה / בית הדין הגדול 1119384/6
אשה מרדה על בעלה שקיבל פטור מהכתובה והתר לשאת אשה שניה. לאחר מכן חזרו הצדדים לשלום בית, וחתמו חוזה שבו נאמר כי תכתב כתובה חדשה על סכום שנקבע. ואולם, כתובה חדשה לא נכתבה. נכתב הסכם אחר שלא הוזכרה בו הכתובה. כעת האשה מרדה שוב ובית הדין פטר את הבעל מכתובתה.
חלוקת דירה שלא ע"פ הרישום בטאבו עקב אומדן / בית הדין הגדול 1213613/2
לבני זוג היו שתי דירות, אחת שנרכשה אחרי שהאשה קיבלה ירושה, וגם נרשמה על שמה. בית הדין קבע שהיא תשאר בידי האשה, למרות שגם הבעל סייע בשיפוצה. ובית הדין הגדול אישר זאת. הדירה השניה היתה דירת מגוריהם של בני הזוג. נבנתה על קרקע שהיתה שייכת לאשה עוד לפני הנישואין, ונרשמה בשני שליש לטובת האשה ושליש לבעל. בית הדין האזורי קבע שאומדן הדעת מלמד שגם היא נבנתה מכספי הירושה וכולה לאשה. בית הדין הגדול קבע שאי אפשר להוציא מיד המוחזק ע"פ אומדן, ושהרישום בטאבו הוא מוחזקות.
דחיית ערעור על הסכם גירושין / בית הדין הגדול 1221150/4
בית הדין דחה את ערעורו של אדם על תקפותו של הסכם גירושין
אשה שנאסרה על בעלה אך תבעה שלום בית / בית הדין הגדול 1326645/2
אשה שהוכח שנאסרה על בעלה ערערה על פסק הדין ותבעה שלום בית. בית הדין הגדול דחה את בקשתה.
כריכה שלא נאמרה בפירוש ולא שולמה עליה אגרה / בית הדין הגדול 1315423/1
אשה הגישה תביעת גירושין וכרכה לה את ענייני הממון, כפי שעולה מתוך כתב התביעה. הבעל טוען שבית הדין לא קנה סמכות לדון בענייני הממון כי הם לא פורטו בכתב התביעה ולא שולמה אגרה. בית הדין הגדול קבע שכיון שהעניין הממוני הוזכר בכתב התביעה - התביעה נכרכה כדין. גם אם לא פורטה. ואת האגרה אפשר לשלם גם למפרע.
אדם שהותרה לו אשה שניה, היורש הוא את הראשונה / בית הדין הגדול 1307610/1
אדם שהותרה לו נשיאת אשה שניה עקב חוות דעת רפואית שלפיה מצבה של אשתו הראשונה אינו מאפשר מתן גט. בית הדין קבע שאם רצונו לממש את ההסכם עליו לקבל קניין שבו הוא מודה בסכום חיוב כנגד ירושת אשתו באם יתבע את הירושה.
הסכם גירושין שנטען כלפיוו שהיה פיקטיבי ושניתן תחת איום / בית הדין הגדול 1002205/3
בני זוג חתמו על הסכם גירושין, התגרשו, ושבו מיד לחיות יחד. אם כי הרשו לעצמם במקביל לנהוג כפנויים. האשה טוענת שלא הבינה את ההסכם ושהוא נחתם ע"מ להיות פיקטיבי. בית הדין דחה את טענתה
נכסים שחולקו בשוה למרות הטענה שנקנו מכספי צד אחד / בית הדין הגדול 1132751/3
בית הדין דחה את ערעורו של אדם על פסק בית הדין שמחלק את הדירה בשוה, למרות טענתו שהדירה נקנתה בכסף שלו.
חיוב כתובה מיידי לאדם שבגד באשתו וגרשה, למרות טענתו שהכתובה מוגזמת, ובלי להמתין להליך מקביל / בית הדין הגדול 1283801/2
אדם בגד באשתו ועזב את הבית, לכן חויב בגט וכתובה. הוא טוען שהוא פטור מהכתובה כי היא מוגזמת, וכי האשה אשמה בבגידותיו כי היא ידעה ושתקה, ושיש להמתין עם גביית הכתובה עד שיתברר נושא איזון הנכסים. בית הדין דחה את טענותיו וחייב אותו בהוצאות משפט.
הסכם שנאמר בו שהאשה מוחלת על כתובתה / בית הדין הגדול 774334/7
איש ואשה שהיו בהליכי גירושין חתמו על הסכם לגירושין ולחלופין שלום בית, שבו נאמר שאם שלום הבית לא יצלח יהיו גירושין והאשה מוחלת על כתובתה. הצדדין חזרו לחיות יחד ארבע עשרה שנה, במהלכן אף נולד להם ילד נוסף. כעת הם מתגרשים. הבעל טען שיש לפטור אותו מהכתובה ובית הדין דחה את טענתו.
חיוב כתובה בשעה שנושא איזון הנכסים נידון בבית המשפט / בית הדין הגדול 1283801/2
בית הדין האזורי קבע שהכתובה תשולם מיידית עם הגירושין. הבעל ביקש להמתין עד שיוכרע עניין איזון הנכסים. וכן התלונן שהכתובה מוגזמת. בית הדין האזורי ובית הדין הגדול קבעו שישלם מיד.
פסק דין שלא נומק דיו וערעור שלא הוגש ע"י הצד הנפגע / בית הדין הגדול 1327593/1
בית הדין האזורי פסק דין בענייני מזונות. וקובל את הצעת האב. בית הדין לא נימק את החלטתו. האב ערער לבית הדין הגדול. בית הדין הגדול קבע שאילו היתה האם מעמערת, היה מקום להחזיר את התיק לבית הדין האזורי כדי שינמק את פסקו. אך כיון שהאב הוא המערער אין מקום לערעור.
ערעור על גובה דמי מזונות / בית הדין הגדול 1263444/4
בית הדין הגדול דחה ערעור על גובה דמי מזונות, כיון שמצא את פסק דינו של בית הדין האזורי מנומק כראוי.
חזרה מתביעת שלום בית בשל ההבנה שאין לה סיכוי / בית הדין הגדול 1328157/1
בית הדין הגדול דחה את ערעורו של אדם הדורש לחייב את אשתו לקבל גט בשל העובדה שהם כבר חיים בפירוד כי הוא עזב את הבית לטובת אשה אחרת. הוא טוען שתביעת האשה לשלום בית אינה כנה שכן היא אינה עומדת מאחוריה. בית הדין הבהיר לו שהיא אינה עומדת מאחוריה לא מפני שאינה רוצה אלא מפני שהיא מתרשמת שהיא חסרת סיכוי.
קיזוז קצבת ביטוח לאומי מתשלומי מזונות, תביעת אחד ההורים להפנותם לחסכון, ומחויבות לפסק בית המשפט העליון / בית הדין הגדול 1309558/1
בית הדין קבע כי אינו מחויב לתקדים פסיקתי של בית המשפט העליון. כמו כן קבע כי האם לא יכולה לדרוש שקצבת נכות של הבת תשמש לחסכוןן. בית הדין קבע שיש לקזז את הקצבה מדמי המזונות שמשלם האב.
ערובות להוצאת קטינים לחו"ל כאשר יש חשש שהאם רוצה לנתק את הילדים מאביהם / בית הדין הגדול 1280170/5
בית הדין הגדול אישר את החלטת בית הדין האזורי למנוע מאשה להוציא את ילדיה לחו"ל עד שתפקיד ערובות מספיקות לשובם. כאשר ידוע שהיא מבקשת לנתק את הילדים מאביהם.
כריכת תביעת גירושין כאשר האיש עוד שקל שלום בית / בית הדין הגדול 1344173/2
בית הדין קבע שגם אם האיש עוד מעוניין למצות אפשרות לשלום בית, אין זאת אומרת שתביעת הגירושין שלו אינה כנה. לכן, קבע בית הדין, הסמכות נתונה לבית הדין גם בשאלת המזונות.
אדם שאינו מספק הסברים וראיות לשאלות / בית הדין הגדול 1221686/1
בני זוג התגרשו. במשך השנים איש הוא זה שניהל את חשבון הבנק. כעת הוא מסרב להשיב לשאלה לאן נעלמו כספים מן החשבון, וגם אינו מביא אסמכתאות. לכן בית הדין חייב אותון.
חיוב גט בזוג החיים בנפרד ובטענה מבוררת / 1343730/1
בית הדין הגדול חייב בעל לתת גט לאשתו, כיון שהם חיים בנפרד והוא מאוס.
חיוב גט / בית הדין הגדול 1353339/1
בית הדין חייב אדם לתת גט, כיון שמוכח שפני שני הצדדים לגירושין, וזאת על אף כמה טענות שהבעל מבקש שידונו.
הצמדת כתובה הנקובה בלירות / בית הדין הגדול 996470/5
בית הדין האזורי סבר שאין להצמיד כתובה הנקובה בלירות. בית הדין הגדול סבר שבעקבות הנסיבות יש מקום לפשרה.
חיוב מזונות במשמורת משותפת / בית הדין הגדול 1248920/3
בית הדין קבע שחיוב המזונות מוטל מעיקר הדין על האב עד גיל שמונה עשרה, גם במשמורת משותפת.
ערעור על החלטה להפנות את הצדדים ליעוץ / בית הדין הגדול 1364595/2
בית הדין האזורי הפנה את הצדדים ליעוץ. הבעל מבקש לערער על ההחלטה כי לטענתו אין תועלת ביעוץ והוא מבקש לזרז את ההליכים. בית הדין הגדול דחה את בקשתו.
גרוש המוציא לעז על הגט / בית הדין הגדול 1078621/10
אדם נתן גט לאשתו לאחר לחץ גדול ולאחר שחתם על הסכם המפקיע מהאשה זכויות רבות המגיעות לה. לאחר הגירושין הוציא לעז על הגט והפר את התחייבויותיו בהסכם. לכן פסק בית הדין שהוא מנוע מלהנשא, אבל ההסכם בטל והאשה יכולה לתבוע את כל אשר מגיע לה.
סמכות בית הדין בעניין הקדשות / בית הדין הגדול 1310115/2
המדינה ערערה על פסק של בית הדין לפיו סמכות ניהול הקדשות מסורה לבית הדין. בית הדין דחה את הערעור
בעל שתבע גירושין וטוען שהגירושין יצאו מהאשה ושהיא מרדה. / בית הדין הגדול 1256297/1
אדם טען שאשתו מרדה ושבגללה נאלץ לתבוע גט. כיון שהאיש לא הוכיח את טענותיו, קבע בית הדין שעליו הראיה וכל עוד לא יוכיח - הוא חייב בכתובה. כיון שהאיש הסכים להצעת הפשרה של בית הדין - לא חייב אותו בית הדין בהוצאות.
סגירת תיק צוואה שבית הדין לא יכול היה לדון בה כדין תורה / בית הדין הגדול 1335150/3
אדם כתב צוואה שלא נוסחה נכונה מבחינה הלכתית. היורש ע"פ דין תורה סרב לקבל את סמכותו של בית הדין לדון בצוואה. בית הדין קבע שהוא לא יכול לפעול לפי הצוואה כי אינה מנוסחת נכונה הלכתית. לאחר מכן ביקש היורש ע"פ דין תורה להוציא צו ירושה. הזוכה ע"פ הצוואה לא הסכימה לדבר, אבל היורש ע"פ דין תורה טען שהיא לא צד בדבר כי בית הדין קבע שהצוואה אינה תקפה הלכתית. בית הדין הגדול סגר את התיק.
יהדותם של יוצאי הערים אילינקה וויסוקי / בית הדין הגדול 1369760/1
בית הדין התיר ליהודיה שמוצאה מהעיירה ויסוקי להנשא ללא גיור, אע"פ שקמו עוררין על חזקת יהדותם של יהודי הערים הנ"ל
היתר נישואין לאשה שאביה הוא אחי בעלה המת של אמה / בית הדין הגדול 1316398/2
אשה נאסרה לקהל לאחר שאמה ואחי בעלה העידו שהאח הנ"ל הוא אבי הבת, ואף התחתנו אזרחית. לאחר שנים רבות התיר בית הדין הגדול את הבת וילדיה, ולא קיבל את עדותם של אמה ואחי בעלה. (וגם הם שינו את גרסתם).
איזון נכסים במניות שהבעל התחייב למכור / בית הדין הגדול 1196680/9
אדם התחייב במסגרת עבודתו למכור מניות שיש לו בחברות שונות, כדי להמנע מניגוד עניינים עם החברה שהוא עובד בה. האשה טוענת שמחצית המניות שייכת לה ולכן אי אפשר למכרן. בית הדין דחה את תביעתה של האשה, וקבע שהיא זכאית למחצית שוי המניות, אך לא בהכרח למניות עצמן.
כספים שהעביר הבעל לאביו לאחר מועד הקרע / בית הדין הגדול 1337059/1
איש בהליכי גירושין העביר כספים לאביו. בית הדין חייב אותו לתת את מחציתם לאשתו.
זכותה של גרושה להעתיק את מקום מגוריה / בית הדין הגדול 1244979/2
בית הדין קבע שהאשה יכולה להעתיק את מקום מגוריה, אך מעבר כזה ישנה את הסדרי הראיה, ויאפשר לגרוש לתבוע את המשמורת.
אשה שבעלה מאוס עליה בשל הצטברות של התנהגויות משונות / בית הדין הגדול 1326723/4
אשה טענה שבעלה מאוס עליה, ובית הדין כפה את הבעל לתת לה גט.
קיום דיון בבית דין בדיני הקדשות בדלתים פתוחות / בית הדין הגדול 1352103/3
בית הדין האזורי קיים דיון בדלתים סגורות כמקובל בבית דין רבני. על כך ערערו נכדיה של המקדישה שטענו שאלמלא הדלתים הסגורות הם היו יודעים על הדיון. לדיון יש משמעות פוליטית כי הוא עוסק בנכס בשכונת שמעון הצדיק. ולכן גילו הנכדים עניין בתיק.
איזון נכסים בחברה בהעברת שוויה או במניות / בית הדין הגדול 1325589/1
בני זוג התגרשו. לאיש יש חברה מצליחה. בית הדין האזורי קבע כי על האיש לשלם לאשה את מחצית שווי החברה. האיש ערער וטען שאינו חייב לקנות מהאשה את מחצית החברה והוא יעביר לזכותה מחצית ממניות החברה. בית הדין דחה את טענתו ואמר שהעברת מניות תפגע בערך החברה. אמנם, בית הדין קיבל את טענת האיש שיש לנכות מסכום חיובו את המס שהיה משלם אילו מכר את המניות.
חיוב אב במדור ילדיו הגרים בבית שבבעלות האם / בית הדין הגדול 1336937/2
בית הדין קבע שאב חייב לשלם דמי שכירות עבור ילדיו הגדלים בדירה השייכת לאמם.
קביעת מועד קרע לפני שארע ארוע קרע מובהק / בית הדין הגדול 1363489/1
בית הדין דחה את ערעורו של אדם שבקש לקבוע את מועד הקרע במועד המוקדם בכמה שנים לתחילת הסכסוך הרשמי, ואף חייב אותו בהוצאות משפט.
קביעת מועד הקרע ליום תביעה רשמי / בית הדין הגדול 1266689/3
בית הדין האזורי קבע את מועד הקרע בין הצדדים ליום בו התחילו לגור בחדרים נפרדים ולהתנהל בחשבונות בנק נפרדים, אע"פ שהתביעה הרשמית הוגשה שנים מאוחר יותר. על כך הוגש ערעור לבית הדין הגדול, והוא דחה את הערעור.
התר בת לקהל למרות שבעלה של אמה עקר והוא מכחיש את אבהותו / בית הדין הגדול 1229778/1
בית הדין התיר בת לבוא בקהל למרות עקרותו המוכחת של בעל האם. אך פסק שאין בכך כדי לחייבו במזונותיה.
חיוב גט כשבית הדין מתרשם שהצדדים אינם רוצים זה בזה / בית הדין הגדול 1376454/1
בית הדין התרשם שתביעת שלום הבית היא מן השפה ולחוץ, ולכן חייב גט
מעבר אם משמורנית עם ילדיה לגור בעיר שהיתה מרכז חייהם בעבר / בית הדין הגדול 1373002/3
בית הדין התיר לאם משמורנית לגור עם ילדיה בעיר רחוקה שהיתה מרכז חייהם בעבר.
קביעת מועד הקרע ליום הניאוף של האשה / בית הדין הגדול /1312042/4
אדם חשד שאשתו נואפת. האשה הכחישה ולכן האיש נשאר עימה. לימים נודע שהיא שיקרה והזוג התגרשו. האיש דורש לקבוע את מועד הקרע ליום הניאוף, כי אילו ידע על כך בזמנו היה מגרש אותה כבר אז.
ערעור על חוות דעת מומחה כאשר האיש קיבל על עצמו את המומחה / בית הדין הגדול 1371174/2
אדם קיבל על עצמו לחלק את הנכסים עם אשתו לפי חוו"ד של אקטואר. כעת הוא מערער וטוען שהאקטואר טעה. בית הדין דחה את דבריו וקבע שכיון שקיבל על עצמו אינו יכול לטעון כך.
הסכם שנטען כי הוא מקפח ונכרת באונס ואיומים / בית הדין הגדול 1367889/1
אשה טענה כי לא הבינה את תכנו של הסכם שחתמה עליו וכי נכרת בעקבות איומים, ושהוא מקפח. כיון שהדברים לא הוכחו, ולא הוכח כי נפל פגם בכריתת ההסכם, ואדרבה נראה כי האשה מבינה ויודעת דיוק על מה היא חותמת, דחה בית הדין את הטענה. והוסיף שיש חשיבות גדולה לקיום הסכמים.
חיובו של בית הדין האזורי לפסוק לפי הנחיית בית הדין הגדול / בית הדין הגדול 1336937/2
בית הדין האזורי פטר אב מדמי מדור לבניו. האם ערערה לבית הדין הגדול שקבע שהאב חייב לשלם, והשיב את התיק לבית הדין האזורי שיקבע את גובה החיוב. בית הדין האזורי השיב שכיון שלדעתו אין מקום בנסיבות האלה לחייב דמי מדור, הוא מנוע מלעשות כן. בית הדין דחה את טענת בית הדין האזורי וקבע שבמקרים מעין אלה עליו ללכת לפי הנחיית בית הדין הגדול. אבל בסופו של דבר החזיר את התיק לבית דין אזורי אחר.
טענה על בית הדין שלא חקר ודרש דיו / בית הדין הגדול 1355956/3
בית דין בגדול פטר אדם מתשלום כתובה לאחר שלא הוכחו הטענות שהוא הגורם לגירושין. האשה ערערה וטענה שבית הדין לא דרש וחקר דיו כדי למצוא ראיות לכך שהאיש אשם. בית הדין הגדול הבהיר שאין חובת בית הדין לתור אחר ראיות, וזוהי חובתו של בעל הדין.
חובת הבעל במזונות אשתו שאינה חייבת בגט / בית הדין הגדול 1325589/4
בית הדין פסק שהאשה אינה חייבת בגט, ולכן פסק שכל עוד לא קיבלה את גיטה חייב הבעל במזונותיה.
אדם שמעוניין לקנות את חלק אשתו בדירה לאחר שתמה ההתמחרות ולאחר שאדם שלישי זכה בה / בית הדין הגדול 1382426/1
בית הדין קבע שתתקיים התמחרות על דירה. לאחר שזכה בה אדם שלישי מבקש האיש לשלם את הסכום שהתחייב האדם השלישי ולקנות את חלקה של אשתו. בית הדין דחה את בקשתו.
פטור מכתובה כשמוכח שהאשה חפצה בגירושין ואף ביזתה את הבעל בפומבי / בית הדין הגדול 1201481/4
בית הדין הגדול פטר אדם מכתובה בשל תביעת אשתו לפירוק שותפות, ובשל העובדה שהכפישה אותו בתקשורת.
דמי מזונות במשמורת משותפת / בית הדין הגדול 1336642/1
בית הדין הגדול קבע שאב חייב בדמי מזונות ומדור גם כאשר במשך מחצית הזמן הילדים שוהים אצלו.
טענת ברי המחייבת שבועה והסתמכות על פוליסת ביטוח כראיה / בית הדין הגדול 1131740/2
אדם תבע את אשתו שתשלם לו מחצית משווי המטלטלין שבבית. הוא הביא ראיה על שוי המטלטלין מפוליסת הביטוח שבה היו מבוטחים. הוא טען שכיון שלא הורשה לבקר בדירה אלא בליווי שוטרים, יכול הוא להוכיח שלא לקח דבר מכל התכולה. לכן הוא טוען טענת ברי כנגד גרושתו ותובע את מחצית שוי המטלטלין כפי שהוערכו בפוליסה. בית הדין קבע שיש בכך כדי להשביע את האשה הסת, וכדי לחייב אותה בפשרה על השבועה.