הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

תיקון לחוק ההוצאה לפועל: בדיקת רכב מעוקל

הרב הלל גפן
ישנן נקודות בהן חוק הוצאה לפועל והתקנות הנלוות אליו גורם עוול. למשל, כאשר מדובר בעיקול של רכב, השיטה היא שהרכב מעוקל ונמכר ללא שניתנת אפשרות לקונים לבדוק אותו. במילים אחרות, הרכב עומד סגור לחלוטין במגרש, והקונים המעוניינים בוחנים אותו מבחוץ ומחליטים כמה הם מוכנים לשלם עליו. כדי לתקן את המצב ראוי היה לתקן את התקנות שקבע שר המשפטים, אולם, עד שהדבר יתוקן אנו מציעים לתקן את סעיף 27 לחוק ההוצאה לפועל.

כאשר אדם חויב בכסף בבית משפט ואינו משלם את מה שהוא חייב, רשאי בעל החוב לפנות לרשות הגביה, וללשכות הוצאה לפועל. אלה יעקלו את רכושו של החייב, ימכרו את הרכוש, יגבו מהכסף שהתקבל את הוצאות הגביה (הגבוהות) ואת היתרה יתנו לבעל החוב.

גם מי שפונה לבית דין לממונות ומקבל פסק דין, פונה לבית המשפט המחוזי כדי לאשר את פסק הדין ומשם הוא ממשיך בדרכו ללשכות ההוצאה לפועל כדי לממש את פסק הדין.

במסגרת הכנת נייר עמדה מס' 6 לכנס הדיינים בשנת תשע"א (מפורסם באתר דין תורה) בדקנו את חוק הוצאה לפועל בהשוואה להלכה, וזאת כדי לבחון האם אכן ראוי שבית הדין יאפשר לזוכה בדין לפנות להוצאה לפועל. לאחר בדיקה שיטתית התברר שחוק הוצאה לפועל בדרך כלל מקל עם החייב, ולכן מי שנעזר בו לא יקבל כסף שלא מגיע לו.

אולם, התברר שישנן נקודות בהן חוק הוצאה לפועל והתקנות הנלוות אליו גורם עוול. למשל, כאשר מדובר בעיקול של רכב, השיטה היא שהרכב מעוקל ונמכר ללא שניתנת אפשרות לקונים לבדוק אותו. במילים אחרות, הרכב עומד סגור לחלוטין במגרש, והקונים המעוניינים בוחנים אותו מבחוץ ומחליטים כמה הם מוכנים לשלם עליו.

כל בר דעת מבין שמדובר ב"חתול בשק", כיון שאין לקונה דרך לדעת מה המצב המכני של הרכב (כגון, מצב המנוע), כמו כן הוא לא יכול לדעת האם הרכב עבר תאונה שמורידה את ערכו. התוצאה היא שבדרך כלל כלי רכב מעוקלים נמכרים בשליש ממחיר המחירון שלהם. מי שנפגע מנוהג נפסד זה הם החייב ובעל החוב גם יחד. כדי להסביר זאת, להלן מקרה אמיתי אליו נחשפנו במסגרת המחקר:

שמעון חייב לראובן 30,000 ₪, כדי להבטיח את תשלום החוב רשם ראובן משכון על רכבו של שמעון השווה 70,000 ₪. שמעון לא שילם את החוב וראובן פנה לבית דין לממונות שחייב את שמעון. שמעון לא ביצע את פסק הדין וראובן פנה לבית המשפט ואחר כך להוצאה לפועל.

ההוצאה לפועל עיקלה את הרכב ומכרה אותו ללא אפשרות בדיקה. ואכן הרכב נמכר בשליש משוויו, תמורת כ-20,000 ₪. מסכום זה גבתה ההוצאה לפועל את הוצאות הגביה בסך 10,000 ₪.

לסיכום, שמעון הפסיד 70,000 ₪ עבור חוב של 30,000 ₪. ומה שקיבל ראובן זה בסך הכל 10,000 ₪!

בעקבות זאת היו בין פוסקי זמננו שאסרו לפנות להוצאה לפועל גם כאשר אדם לא מבצע פסק דין של בית דין לממונות. כדי לתקן את המצב ראוי היה לתקן את התקנות שקבע שר המשפטים, אולם, עד שהדבר יתוקן אנו מציעים לתקן את סעיף 27 לחוק ההוצאה לפועל

הוספת סעיף 27(ד)

1.

לאחר סעיף 27(ג) לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967 יבוא –

 

 

"(ד)     על אף האמור בס"ק (א), אם היו המיטלטלין המעוקלים רכב מנועי כהגדרתו בפקודת התעבורה [נוסח חדש], לא יימכר הרכב אלא לאחר ביצוע בדיקה של תקינותו של הרכב.

הוספת סעיף 27(ה)

2.

לאחר סעיף 27(ד) יבוא –

 

 

"(ה) תוצאותיה של בדיקה כאמור יהיו פתוחים לעיון הציבור".

הוספת סעיף 27(ו)

3.

לאחר סעיף 27(ה) יבוא –

 

 

"(ו) השר יקבע בתקנות הוראות לעניין יישומן של ההוראות שבס"ק (ד) ו-(ה)".