הרשם לקבלת עדכונים

תגיות

חיי אדם גט מוטעה רועה זונות חברות השלטון המקומי שכנים עבודה נזיקין שכירות דירה פשרה תיווך טוהר הנשק העימות האסימטרי עדות טוען ונטען שבועה חזרה מהתחייבות חוזים קבלן פיטורי והתפטרות עובד שומרים קנסות הוצאה לפועל רישום בטאבו אודות המשפט העברי חוק הבוררות הסתמכות צדק מקור ראשון סקירת פסק דין הפרת חוזה הדין הבינלאומי הוצאת דיבה ולשון הרע דוגמא אישית חוזים משפטי ארץ ביטול מכירה קרע הודאת בעל דין מכר רכב אונאה אתיקה עסקית ריבית מיקח טעות קניין חוקי המדינה צדקה זכויות יוצרים מכר דירה משטר וממשל מידת סדום ערעור אומדן הוצאות משפט בתי המשפט מנהג הלנת שכר גרמא ומניעת רווח מאיס עלי עדות קרובים שטר בוררות חוקה הצעות חוק כלכלה יהודית צוואה היתר עיסקא הלוואה הסכם ממון בין בני זוג שמיטה מזונות האשה ביטוח היתר עגונה יוחסין - מעמד אישי ירושה ראיות דיני תנאים גזל דין נהנה שותפות מוניטין זיכיונות ורישיונות נישואים אזרחיים ופרטיים השקעות מחילה בר מצרא מקרקעין מכר עילות גירושין סדר הדין המחאה / שיק מיסים וארנונה היתר נשיאת אשה שניה השבת אבידה משמורת ילדים הדין הפלילי משפחה לימודי אזרחות עבודות אקדמיות שו"ת משפטי ארץ חלק א סמכות בית הדין ומקום הדיון כתובה משפט מנהלי הסדרי ראיה השכרת רכב אתיקה צבאית מתנה פרשנות חוזה מזונות ומדור הילדים מגורי בני זוג אונס ואיומים הקדש ונאמניו חלוקת רכוש ואיזון משאבים הצמדה מעשי ידי אשתו תום לב פסולי דין גיור אתיקה משפטית עריכת דין אסמכתא חשבון בנק תנאים ממזרות שיעורי סולמות עד מומחה מרידה פוליגרף בירור יהדות כפיית גט שלום בית בוררות חיובי אב לבניו דת יהודית תקנות הדיון סופיות הדיון הסכם גירושין תלונת שווא אפוטרופסות הברחת נכסים פיקציה התיישנות גט מעושה אבידה ומציאה פסיקת סעד שלא נתבע טענת אי הבנה בדיקות גנטיות מדריך ממוני מעשי בעילת זנות פרשת שבוע יבום חדר"ג ייעוץ חקיקה סעד זמני כשרות משפטית מחשבה מדינית רווחה יהודית רמאות וגנבת דעת היתר נישואין מדינת הלכה ועד הבית הימורים יורד לאומנות חברו שיתוף נכסים שליחות גט ביטול קידושין מדור האשה קבלת עול מצוות חזרה מהודאה מקח טעות חלוקת רכוש שומת מטלטלים גביית חוב דיין יחיד שיערוך מזונות חזקת יהדות תקנת שו''ם כונס נכסים צו הרחקה שליחות דמי ערבות משפטי ארץ ה: בית הדין לממונות דינא דמלכותא דינא עוברת על דת כיעור שומת מקרקעין פסילת הרכב חוקי התורה מעשר כספים אורות החושן: עבודה וקבלנות צנעת הפרט הסכם קיבוצי צו הרחבה נאמנות באיסורים ניכור הורי עביד איניש דינא לנפשיה שוויה אנפשיה חתיכה דאיסורא לפני עיוור מועד הקרע ריח הגט רכב אוטונומי קדימויות בהצלת נפשות הצלת נפשות

יז.א. חשיבות ההתנדבות

הרב אורי סדן
גמילות חסד היא אחד מהיסודות עליהם נשען העולם שכן החסד אינו רק מצוה אלא גם תכונת נפש המבטאת את צלם האלקים שבאדם. גמילות חסד כוללת כל עזרה אותה מושיט אדם לחברו, גם אם אינו עני ולפיכך כל התנדבות מוגדרת כגמילות חסדים. עם זאת ההתנדבות, עשויה להיות כרוכה במספר שאלות הלכתיות, הנוגעות הן למחויבות המתנדב, הן למחויבות מארגן ההתנדבות, והן למחויבות הנהנה מן ההתנדבות.

במסגרת העיסוק בדיני עובדים, יש להתייחס גם למעמדם ודיניהם של מתנדבים, ולמערכת היחסים בינם לבין מפעיל המתנדבים.

את תפילת העמידה אנחנו פותחים במילים אלו: "גומל חסדים טובים וקונה הכל[1] וזוכר חסדי אבות" משמעותן היא שהקב"ה ברא את עולמו כדי לגמול חסד עם ברואיו. החסד של הקב"ה לעולם מתבטא כמובן בבריאתו אבל גם בהמשך קיומו "נותן לחם לכל בשר - כי לעולם חסדו". החסד אינו מתמצה רק בקיום הפיזי אלא גם בקיומו הרוחני של העולם והתקדמותו להכרה בקב"ה כבורא העולם ומנהיגו. זהו התפקיד אותו לקח עליו אברהם אבינו – לגמול חסד עם כל באי עולם, חסד גשמי וחסד רוחני. זוהי הסיבה לגאולתם של ישראל, היותם ממשיכים את פעולתו של הקב"ה בגמילות חסד זה עם זה ועם כל באי עולם "ומביא גואל לבני בניהם למען שמו באהבה"[2].

זו אחת הסיבות שגמילות חסד היא אחד מהיסודות עליהם נשען העולם "על שלשה דברים העולם עומד על התורה על העבודה ועל גמילות חסדים". כאשר מיכה הנביא[3] נדרש לסכם את כלל דרישות הקב"ה מהאדם בשלושה עקרונות, הוא בחר באהבת החסד כאחד מהם: "הִגִּיד לְךָ אָדָם מַה טּוֹב וּמָה ה' דּוֹרֵשׁ מִמְּךָ כִּי אִם עֲשׂוֹת מִשְׁפָּט וְאַהֲבַת חֶסֶד וְהַצְנֵעַ לֶכֶת עִם אֱלֹהֶיךָ".

רעיון זה חוזר בסוף תפילת העמידה "ברכנו אבינו כולנו כאחד כי באור פניך נתת לנו תורת חיים ואהבת חסד", כלומר, החסד אינו רק מצוה אלא גם תכונת נפש אותה קיבלנו מהקב"ה. לדעת החפץ חיים צלם האלוקים שבנו אינו השכל או הבחירה החופשית אלא היותנו גומלי חסדים[4].

גמילות חסד רחבה בהרבה מצדקה, וכוללת כל עזרה פיזית נפשית או כספית אותה מושיט אדם לחברו, גם אם אינו עני. משום כך חז"ל שיבחו את גמילות החסד והאדירו אותה על פני הצדקה:

צדקה וגמילות חסדים שקולין כנגד כל מצות שבתורה, אלא,

שהצדקה בחיים גמילות חסדים בחיים ובמתים,

צדקה בעניים גמילות חסדים בעניים ובעשירים,

צדקה בממונו גמלות חסדים בממונו ובגופו.[5]

כל התנדבות מוגדרת כגמילות חסדים. יכולה להיות זאת התנדבות בבית אבות, עזרה לשכנה, עזרה לחבר או בארגון הצלה. אין זה משנה אם העזרה היא לעשיר או לעני, לצעיר או זקן, לבריא או חולה, בכל פעולה שאדם עושה בהתנדבות כדי לעזור לאדם אחר הזקוק כעת לעזרתו, הוא מביא את ייעודו בעולם ואת צלם האלקים שבו לידי ביטוי.

התנדבות לא אמורה להיות פעולה יוצאת דופן הנעשית פעם בשנה, אלא פעולה הנעשית על בסיסי יומיומי וכפי שכתב החפץ חיים:

והעיקר בזה הוא שיראה האדם לעסוק בחסד כפי יכולתו הן בגופו והן בממונו. וגם בזה יעסוק בתמידות ולא יעבור עליו יום אחד שלא יקיים בו חסד בגופו או בממונו אם יזדמן לו דבזה מעורר מדת החסד דלמעלה.[6]

כאשר אדם פועל מתוך התנדבות ומסייע לחברו אין זה אומר כי הצדדים משוחררים מכל אחריות ומחויבות זה כלפי זה. ההתנדבות, בעיקר כאשר היא נעשית על בסיס קבוע עשויה להיות כרוכה במספר שאלות הלכתיות, הנוגעות הן למחויבות המתנדב, הן למחויבות מארגן ההתנדבות, והן למחויבות הנהנה מן ההתנדבות. בשאלות אלה נעסוק בפרק זה.

 

[1] בביאור המילה "קונה" ראו רש"י בראשית יד, יט "על ידי עשייתן קנאן להיות שלו".

[2] שמעתי מהרב משה בלייכר, ליל שבת לך לך תשנ"ב.

[3] מיכה ו, ח.

[4] קונטרס אהבת חסד ב, ב.

[5] תוספתא פאה ד, יט.

[6] מכתבי חפץ חיים, מאמר עצה ותושיה, מובא בפתיחה לספרו אהבת חסד.